ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 2009
Σελ. /32
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο στόχαστρο οι μικρομεσαίοι αγρότες

Τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» για τα νέα ολέθρια μέτρα σε βάρος της αγροτικής οικονομίας και των μικρών αγροτών, που απεργάζονται τα επιτελεία της Ενωσης

Το σύνθημα «ΟΧΙ στην ΚΑΠ που φέρνει φτώχεια και ξεκλήρισμα», πρέπει στις κάλπες να γίνει βόλι για την τιμωρία των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου»

Motion Team

Το σύνθημα «ΟΧΙ στην ΚΑΠ που φέρνει φτώχεια και ξεκλήρισμα», πρέπει στις κάλπες να γίνει βόλι για την τιμωρία των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου»
Ακόμα χειρότερα μέτρα ετοιμάζει η ΕΕ σε βάρος των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι νέοι σχεδιασμοί της ΕΕ στοχεύουν στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και αν γίνουν πράξη θα οδηγήσουν στο μαρασμό την ελληνική ύπαιθρο και την ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας σε τρόφιμα.

Μετά την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή που ψηφίστηκε το 2003 από το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσε στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται τώρα η επιβολή της λεγόμενης περιφερειοποίησης που θα οδηγήσει στην πλήρη και οριστική αποσύνδεσή τους από την παραγωγή, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Ο τυπικός προγραμματισμός προβλέπει ότι η περιφερειοποίση θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2013, ωστόσο με βάση τα όσα ψηφίστηκαν στο λεγόμενο «έλεχγχο υγείας της νέας ΚΑΠ», μπορεί να εφαρμοστεί και από το 2010. Και ανεξάρτητα με το ποια μορφή θα εφαρμοστεί - αν θα γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ, αν θα γίνει περιφέρεια το κάθε κράτος - μέλος, ή αν θα γίνει με βάση τις διοικητικές περιφέρειες κάθε χώρας - το σίγουρο είναι πως οι ήδη πετσοκομμένες επιδοτήσεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για να αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις μεγάλα τμήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ στο άρθρο 28 του κανονισμού 73/2009, δίνει τη δυνατότητα να ληφθεί απόφαση από το κάθε κράτος-μέλος να διακόψει την καταβολή επιδοτήσεις στους «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες. Και ό,τι στην ΕΕ ξεκινάει ως ...δυνατότητα, στην επόμενη αναθεώρηση γίνεται υποχρεωτικό! Αν αυτό γίνει πράξη, για τα ελληνικά δεδομένα σημαίνει ότι περίπου 600.000 από τους 930.000 δικαιούχους επιδοτήσεων που θεωρούνται «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» θα χάσουν τις επιδοτήσεις. Από αυτούς που θα αποκλειστούν η συντριπτική πλειοψηφία είναι φτωχοί αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά για να συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους. Το αποτέλεσμα είναι αυτοί οι άνθρωποι να εξαναγκαστούν να βγουν εκτός αγροτικής παραγωγής και να οδηγηθούν μαζικά στο ξεκλήρισμα.

Οι ορεινές περιοχές

Βέβαια, οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της ΕΕ δε σταματούν μόνο στα παραπάνω. Η Κομισιόν έβαλε στο μάτι τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας. Στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της, ετοιμάζονται κι εδώ νέα χειρότερα μέτρα, όπως φαίνεται και στη σχετική πρόταση της Κομισιόν. Είναι σίγουρο ότι θα αποχαρακτηριστούν μια σειρά περιοχές, θα μειωθούν οι όποιες επιδοτήσεις δίνονται και προφανώς θα συρρικνωθεί και ο αριθμός των όποιων δικαιούχων. Στα πλαίσια της περικοπής κονδυλίων, η Κομισιόν σχεδιάζει να μειώσει τις εξισωτικές επιδοτήσεις που δίνονται στην επικράτεια της ΕΕ, καθώς και τις επιδοτήσεις στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, με το πρόσχημα των «στοχευμένων μέτρων».

Καταδίκη της ολέθριας πολιτικής

Η μικρομεσαία αγροτιά έχει κάθε λόγο να καταδικάσει αυτή την ολέθρια πολιτική. Την πολιτική που την οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Την πολιτική που οδηγεί την ελληνική ύπαιθρο στο μαρασμό. Αν δεν υπάρξει αντίσταση και πάλη για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, το κακό θα συνεχιστεί με ακόμα χειρότερους ρυθμούς. Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ θα δώσουν τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά.

Ο στόχος της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών. Αυτό εξασφαλίζεται με εργαλεία την αποσύνδεση και την περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων, την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων, τη δραστική μείωση των δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τη μείωση των επιδοτήσεων και την κατάργηση της παρέμβασης. Ευνοούνται οι εισαγωγές και συμπιέζονται οι τιμές των εγχώριων προϊόντων. Θα επιβιώσει ο πιο ισχυρός και θα γίνει ισχυρότερος, αφού θα συγκεντρώσει και μερίδιο των ξεκληρισμένων αγροτών. Από την άλλη, οι βιομήχανοι θα εξασφαλίζουν φτηνότερη πρώτη ύλη εγχώρια ή εισαγόμενη. Ταυτόχρονα, οι πόροι για τον αγροτικό τομέα συρρικνώνονται δραστικά, προκειμένου να μεταφερθούν και να ενισχύσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τη στρατιωτικοποίηση (ευρωστρατό) της ΕΕ.

Με αυτή την ολέθρια πολιτική συμφωνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις των οποίων εφαρμόζουν, με συνέπεια, τις αντιαγροτικές επιταγές της ΕΕ. Στην ίδια ρότα κινούνται και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου - ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» - που όχι μόνο δε στράφηκαν, επί της ουσίας, ποτέ κατά της ΚΑΠ και δεν παλεύουν για ανατροπή της, αλλά έχουν υιοθετήσει την ίδια την ΕΕ, ως το χώρο μέσα στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν μια καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν και την ψήφο τους στον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που τους ξεκληρίζει. Καταψηφίζοντας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ενισχύοντας το ΚΚΕ, θα εξασφαλίσουν μια πιο δυνατή δική τους φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενισχύοντας το ΚΚΕ θα δώσουν προοπτική στην πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εφαρμογής μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής. Μιας πολιτικής όπου βασικοί φορείς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας θα είναι οι κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών. Μέσω αυτών, με κεντρικά σχεδιασμένη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποιητική βιομηχανία, το σεβασμό της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας με φτηνά και υγιεινά τρόφιμα.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πρόγραμμα ενίσχυσης του προεκλογικού εμπαιγμού

Για τα «μάτια» των πολλών και τις τσέπες των ...λίγων, τα προγράμματα της ενίσχυσης των κατ' ευφημισμόν μικρών επιχειρήσεων

Μια «ανάσα» πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να βγάλει ...«άσους» από το «μανίκι» της, κινούμενη στην ίδια λογική που ακολούθησαν στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αυτή του εμπαιγμού των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων. Το υπουργείο Οικονομίας εξήγγειλε ακόμη ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τα «μάτια» των πολλών και τις τσέπες των λίγων.

Το πραγματικό όφελος, αντίστοιχων προγραμμάτων που υλοποίησαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, το ξέρει καλά ο κάθε ένας μικρός ΕΒΕ: Εξακολουθητική είναι η πτώση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, όπου ακόμη και το μεροκάματο πολλές φορές δε βγαίνει, με συνέπεια 180.000 ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών να μην μπορέσουν να πληρώσουν ούτε για την ασφάλισή τους το 2008. Η επέκταση των πολυκαταστημάτων, των εμπορικών μεγαθηρίων και των πολυεθνικών, υποστηριζόμενη από πραγματικές και μεγάλες χρηματοδοτήσεις, σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις πλευρές της δράσης τους, οδήγησε σε εκτίναξη των εισαγωγών και δραματική συρρίκνωση της εγχώριας βιοτεχνικής παραγωγής. Καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, αποτελεί φυσική συνέχεια πολλών ανάλογων προγραμμάτων των προηγούμενων ΚΠΣ, χαρακτηρίζεται επίσης από την ίδια λογική, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής που εξαφάνισε σχεδόν τον κλάδο της υπόδησης στην χώρα, χτύπησε ανελέητα τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, «έσβησε από το χάρτη» ολόκληρους βιοτεχνικούς κλάδους. Μόλις το 1,5% των εμπορικών επιχειρήσεων πραγματοποιεί πάνω από το 50% των συνολικών πωλήσεων! Μόλις 5 εμπορικές αλυσίδες στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών ελέγχουν άνω του 50% της αγοράς. Το 82% των πωλήσεων στον κλάδο των τροφίμων ελέγχεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αυτά και άλλα στοιχεία δείχνουν περίτρανα ότι τα πολυδιαφημισμένα δισ. ευρώ των αστείρευτων κοινοτικών ταμείων, μόνο στους μικρούς ΕΒΕ δεν κατέληξαν.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, στοχεύει στο εκλογικό πλήθος των μικρών ΕΒΕ, αλλά δηλώνει εξαρχής ότι απευθύνεται σε 17.000 επιχειρήσεις από τις πάνω από 900.000 που συγκεντρώνει ο κλάδος των ΜΜΕ. Ακόμη χειρότερα, τα κονδύλια του θα διεκδικήσουν... «ισότιμα» επιχειρήσεις με τζίρο από 30.000 ευρώ έως... 10.000.000 ευρώ. Και κάθε φορά ο «νικητής» είναι ίδιος, η αίτηση που συγκεντρώνει τις καλύτερες προοπτικές χρηματοδότησης είναι αυτή που υποστηρίζεται από τους τζίρους των εκατομμυρίων ευρώ, με τους λογιστές και τους τεχνοκράτες να έχουν καταθέσει τα αρτιότερα και πιο «βιώσιμα» σχέδια.

Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολίασε την περασμένη Πέμπτη τη νέα εξαγγελία, επισημαίνοντας: «Το νέο πρόγραμμα, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις, δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων της χώρας που βρίσκονται για τα καλά μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Εχει τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά που είχαν και όλα τα προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Απευθύνονται μόνο σε 17.000 ΜΜΕ (περίπου το 2% του συνόλου).

Το εύρος απασχόλησης, 0-50 εργαζόμενοι, είναι τέτοιο που, από ό,τι δείχνει η προηγούμενη εμπειρία, διευκολύνει τις μεσαίες επιχειρήσεις και αποκλείει πρακτικά τις επιχειρήσεις με 0-3 εργαζόμενους που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

Δε δίνει διέξοδο στα βασικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων που έχουν τη ρίζα τους στην επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων και σήμερα βρίσκονται σε ακόμα δυσκολότερη θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν για μια ακόμα φορά ότι παίρνονται μέτρα για την ενίσχυσή τους. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν με ζήλο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι που γιγάντωσαν τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Αυτές οι πολιτικές που σιγοντάρισαν και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχουν τη συμβολή τους για την οικονομική κρίση.

Μόνο η ψήφος των αυτοαπασχολουμένων στο ΚΚΕ μπορεί σήμερα να ανοίξει ρήγματα στο δικομματισμό. Μπορεί αύριο να διευκολύνει τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται στην πλάτη τους».


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ