ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
«Ανοιχτό» το Κυπριακό

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αναζητά λύση για το Κυπριακό και μετά την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν»

Από τη συνεδρίαση της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας

Eurokinissi

Από τη συνεδρίαση της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας
Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας προεξοφλήσει την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» στο σημερινό δημοψήφισμα, έσπευσε χτες να υπογραμμίσει ότι οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστούν.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος της ΝΔ χτες, διαμήνυσε ότι η κοινή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού δε σταματά με τα δημοψηφίσματα το Σάββατο. Διευκρίνισε ότι εάν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων είναι θετικό, τότε η Ελλάδα θα ενθαρρύνει και θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, για να σταθεί στα πόδια του το νέο κράτος, ενώ αν το «σχέδιο Ανάν» απορριφθεί, η έκφραση της λαϊκής βούλησης θα είναι σεβαστή και θα γίνει προσπάθεια, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι τα θετικά που υπάρχουν στο σχέδιο λύσης μπορεί να αποδειχτούν υπέρτερα των αρνητικών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισήμανε, πάντως, ότι η τελική ευθύνη ανήκει στους πολίτες της Κύπρου, και επισήμανε: «Σε κάθε περίπτωση την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι στο πλευρό της Κύπρου».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της τακτικής του να ανακοινώσει τη θέση της κυβέρνησης επί του «σχεδίου Ανάν», αφού προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί όλα τα κυπριακά κόμματα, σημειώνοντας ότι θα ήταν ανεύθυνη η στάση που θα προκαλούσε αντιπαραθέσεις και ρήγματα, ή θα αποσκοπούσε στην άσκηση πιέσεων για τον επηρεασμό της κρίσης των Κυπρίων πολιτών.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καραμανλής είπε ότι επιμένει στη στρατηγική για βελτίωση και ενίσχυσή τους. Παρατήρησε ότι ανέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν πως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα θα είναι συμπαραστάτης της Αγκυρας σε κάθε προσπάθεια σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Π. Μολυβιάτης

Την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, κάνοντας μια ανασκόπηση από τη συμφωνία της Ν.Υόρκης μέχρι τη Λουκέρνη.

Ο Π. Μολυβιάτης παρατήρησε ότι στην πραγματικότητα δεν έγιναν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη, αλλά υπήρξαν παράλληλοι μονόλογοι και τα Ηνωμένα Εθνη συμπλήρωσαν τα κενά. Ο υπουργός Εξωτερικών, κωδικοποιώντας τις θέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό, πως θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως η Ελλάδα θα είναι στο πλάι της κυπριακής δημοκρατίας όποια απόφαση και αν λάβει.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων θα συνεχιστεί η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για αλλαγή της εθνικής στρατηγικής, σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική. Αλλοι έβαλαν το Κυπριακό στο ράφι. Εμείς δεν το βάζουμε. Το Κυπριακό είναι και θα εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής και σε αυτό συμφωνεί και η κυβέρνηση της Κύπρου».

Ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι η θέση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είχε θετική απήχηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Εθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία, αλλά και θετικό αντίκτυπο στον ελληνικό λαό.

Τέλος, ο Π. Μολυβιάτης τόνισε ότι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τις όποιες δυσάρεστες επιπτώσεις θα έχει η ενδεχόμενη απόρριψη του «σχεδίου Ανάν», και υπογράμμισε ότι πρέπει να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Το πρώτο τεστ

Η ελληνική διπλωματία και ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης θα έχουν άμεσα, την ερχόμενη Δευτέρα, την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της ατμόσφαιρας που θα δημιουργήσει στο πλαίσιο της ΕΕ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Κοινότητας θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αντιμετώπιση των πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με την ταυτόχρονη αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα.

Οπως υποστηρίζουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ οι Ευρωπαίοι εταίροι, είτε το επιθυμούν είτε όχι, θα πρέπει να ασχοληθούν με το κυπριακό πρόβλημα, καθώς σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ, υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, Αθήνα και Λευκωσία θα έχουν πολλές ευκαιρίες στο κοντινό μέλλον να επαναφέρουν το κυπριακό πρόβλημα και οι εταίροι στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, θα υποχρεωθούν να το αντιμετωπίσουν.

Οι ...πρεσβευτές

Με το «μάτι» στραμμένο στην επόμενη μέρα, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Αθήνα ζήτησαν χτες και συνάντησαν ξεχωριστά τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη.

Μετά τη συνάντηση ο Τ. Μίλερ, απαντώντας σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετήσουμε και να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα την επόμενη μέρα. Μάλιστα, άφησε το σαφές ...υπονοούμενο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δε θέλουν να δημιουργηθεί μειονέκτημα για τη Βόρεια Κύπρο, αν απορριφθεί το σχέδιο.


Ποιο «σχέδιο Ανάν» και ποιες εγγυήσεις

Στις 9 του Μάη του 1956 εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες και σπουδαστές διαδηλώσαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη βαθιά αγανακτισμένοι για την αντιλαϊκή και αντεθνική στάση της κυβέρνησης στο Κυπριακό και για τη σωτηρία των πατριωτών Καραολή και Δημητρίου. Διαδηλώσεις που η τότε κυβέρνηση έπνιξε στο αίμα.

Σήμερα οι ίδιοι, οι από τότε καταστροφείς της Κύπρου, εγγυητές και μη, συντάσσουν το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, αγνοούν τις εκδοθείσες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, νομιμοποιούν τη στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο και σε λίγο οι παραβάτες όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου θα προσφέρουν νέες εγγυήσεις για την ασφαλή τήρηση του «σχεδίου Ανάν».

Θα προσφέρουν εγγυήσεις αυτοί που ξεγέλασαν τους λαούς τους; Και έμπλεξαν σε πολεμικές περιπέτειες λαούς ολόκληρους και μάλιστα κήρυξαν και το διαρκή και κατά τη βούλησή τους πόλεμο; 'Η αυτοί της ΕΕ, που όποτε τους καπνίσει αίρουν το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο; Θα προσφέρουν δε εγγυήσεις ίσως και μέσω του απόλυτα ελεγχόμενου απ' αυτούς ΟΗΕ για την τήρηση του «σχεδίου Ανάν», ενός σχεδίου που στις γενικές του διατάξεις, όχι μόνο νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, τη στρατιωτική κατοχή, τον εποικισμό, παραβιάζοντας και άλλους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Αλλά δημιουργεί και ένα προτεκτοράτο χωρίς οντότητα και προοπτική, χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων λόγω καταργήσεως της πλειοψηφίας, χωρίς δυνατότητα εκτέλεσης οποιασδήποτε απόφασης που παρ' ελπίδα θα ληφθεί από την υποτυπώδη διοίκηση, ελλείψει μηχανισμών και εξουσίας εκτελέσεως, χωρίς στρατό και με δικαίωμα μονομερούς επεμβάσεως και στο Ελληνοκυπριακό Τμήμα του παραμένοντος στο νησί τουρκικού στρατού κλπ, κλπ.

Δεν πρόκειται συνεπώς για λύση, αλλά για πηγή και αιτία συνεχών διενέξεων και συγκρούσεων και κατ' ανάγκην προσφυγής στους τρεις ξένους δικαστές, τους οποίους θα διορίζουν, ποιοι; Αυτοί που σήμερα έπεσαν με όλα τα μέσα προπαγάνδας τους και με απειλές πάνω στα πολιτικά κόμματα και στο λαό της Κύπρου για ν' αποδειχθεί το σχέδιο;

Αυτοί που απροκάλυπτα με όλα τα μέσα - με επισκέψεις, τηλέφωνα - πιέζουν προέδρους, πρωθυπουργούς κλπ. (βλ. τηλέφωνα πλανητάρχη, Πάουελ) υπέρ της αποδοχής του σχεδίου;

Σοφά επομένως από την εμφάνισή του προ διετίας, το σχέδιο εκκρίθηκε ως απαράδεκτο από το ΚΚΕ, γιατί σκόπιμα δεν αποτελεί λύση, για να αποτελέσει στο μέλλον αιτία ενδοκυπριακών και ελληνοτουρκικών προστριβών. Εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των αμέσως ενδιαφερομένων Κυπρίων πολιτών, παρά τις πιέσεις και την προπαγάνδα, αλλά και τις αντίθετες τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων τους, τάσσεται κατά του «σχεδίου Ανάν».

Ο εργαζόμενος λαός με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία για άλλη μια φορά καλείται να στηρίξει την υπόθεση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Η χειραφέτηση και η απελευθέρωση μιας εργατικής τάξης, με συντονισμένη δράση στο εθνικό και διεθνικό πεδίο, είναι σύμφυτη με τους ανεξαρτησιακούς, αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Και το βροντερό ΟΧΙ, με το οποίο τάσσομαι, αποτελεί σήμερα τιμητικό καθήκον.


Ιορδάνης ΠΑΥΛΟΣΟΓΛΟΥ
πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ της Αγγλίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ