ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Φωλιά του λύκου η Κένυα

Συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις μαρτύρων

Με την κατάθεση του πράκτορα της ΕΥΠ Γ. Μπόμπου που στάλθηκε στην Κένυα μαζί με άλλους τρεις για να διώξουν τον Οτσαλάν από την Ελληνική Πρεσβεία και του Β. Παπαϊωάννου που ήταν προϊστάμενος του γραφείου του Θ. Πάγκαλου και μετέδιδε τις εντολές στην πρεσβεία μας στην Κένυα, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πράκτορας της ΕΥΠ είπε, ότι πήγαν στην Κένυα όχι για να "πετάξουν έξω" από την πρεσβεία τον Οτσαλάν αλλά να τον απομακρύνουν σε μέρος που θα τους υποδείκνυε ο Ελληνας πρέσβης. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι πιθανόν η αποστολή τους να είχε υπονομευτεί εξαρχής αφού όπως είναι γνωστό στάλθηκαν στην Κένυα άοπλοι.

Ο Β. Παπαϊωάννου παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο Θ. Πάγκαλος, παραδέχτηκε ότι ουσιαστικά δεν είχε προετοιμαστεί εναλλακτικό μέρος για τη μεταφορά του Οτσαλάν από την πρεσβεία σε αγρόκτημα ή αλλού και φάνηκε να γνώριζε η κυβέρνηση τους κινδύνους που έκρυβε η επιλογή της Κένυας. Επίσης παραδέχτηκε ότι δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση στον πρέσβη Κωστούλα να δεχτεί τη συμφωνία με την κενυατική πλευρά προκειμένου να μεταφερθεί ο Οτσαλάν στο αεροδρόμιο από όπου και απήχθη. Επιβεβαίωσε δε και την εντολή στον πρέσβη να μη ζητήσουν από τον ευρισκόμενο στην Κένυα αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, τη χορήγηση ασύλου στον Οτσαλάν.

Οι εργασίες της επιτροπής θα συνεχιστούν και την ερχόμενη βδομάδα με την εξέταση των πρώην υπουργών Παπαδόπουλου και Πετσάλνικου και του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη.

Με βάση και τον προγραμματισμό των εργασιών - να βγει πόρισμα μέχρι 30 Απριλίου - πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μεθοδεύει τη μη κλήση στην επιτροπή των τριών συντροφισσών του Οτσαλάν που είναι από τους πιο βασικούς μάρτυρες αφού ήταν παρούσες στα κρίσιμα στάδια της υπόθεσης και γι' αυτό πιθανόν ενοχλητικές για την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό της μεθόδευσης αυτής είναι και το ότι χτες η επιτροπή απέρριψε την πρόταση του Αχ. Κανταρτζή, να κληθεί και ο φερόμενος ως Κύπριος επιχειρηματίας Αριστείδου, ο οποίος σε κρίσιμα στάδια της υπόθεσης είχε ενεργό εμπλοκή σε συνεργασία μάλιστα με τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ.

Εξάγουν την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου σε Επερώτηση για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού

Και στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας θέλει να εξάγει την αντιεκπαιδευτική της μεταρρύθμιση η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας και τους μαθητές των σχολείων αυτών να εξεταστούν στη Β Λυκείου, όπως οι εδώ μαθητές.

Την κυβερνητική πρόθεση αποκάλυψε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου μιλώντας κατά τη διάρκεια Επερώτησης της ΝΔ για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού. Ο βουλευτής αφού ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ γενικά για την εκπαίδευση των ομογενών ζήτησε για τη μεταβατική περίοδο, οι εξετάσεις στη Β Λυκείου να γίνονται από τα σχολεία φοίτησης των μαθητών, από τους καθηγητές τους και οι βαθμοί να μην συνυπολογίζονται στο απολυτήριο. Επίσης οι απολυτήριες εξετάσεις στη Γ Λυκείου να γίνονται κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη διδακτέα ύλη και σε όλα τα μαθήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισοτιμία των μαθητών των λυκείων ημεδαπής και αλλοδαπής. Πρότεινε δε να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις και τα ποσοστά εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΚΚΕ συνολικά για την εκπαίδευσή τους, είπε ότι αυτή δικαιώθηκε στην πορεία του χρόνου, κάτι που αναγνωρίζουν και άλλες δυνάμεις. Το ΚΚΕ εδώ και 30 χρόνια προτείνει: Την ένταξη των Ελληνόπουλων του εξωτερικού στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, με παράλληλη εξασφάλιση, με διακρατική συμφωνία, της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού από Ελληνες εκπαιδευτικούς μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα αυτών των σχολείων.

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στην Αμυγδαλέζα

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στην Αμυγδαλέζα Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ, στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Νοτίου Ελλάδας

Τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Νοτίου Ελλάδας στην Αμυγδαλέζα επισκέφθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.

Η περιοδεία αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο της επικοινωνίας του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώθηκαν εκεί.

Δυστυχώς, όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία και ανέφεραν και οι εργαζόμενοι, δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών δουλιάς και του συνόλου των προβλημάτων των εργαζομένων.

Η μονάδα αυτή, παρά το τεράστιο και επικερδές για την υπηρεσία αντικείμενο που έχει (4.250 οχήματα επισκεύασε το 1998!) παραμένει σχεδόν εγκαταλειμμένη με προβλήματα που εμποδίζουν στοιχειωδώς την απρόσκοπτη λειτουργίας της.

Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό φτάνουν τα 30 άτομα (30% περίπου!), ενώ και αυτά που σήμερα εργάζονται ταλαιπωρούνται πρόσθετα και από τη συχνή χρησιμοποίησή τους σε "μέτρα τάξης", πράγμα που οδηγεί στην παρεμπόδιση ως και πρόσκαιρη διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας!

Οι κτιριακές ελλείψεις παραμένουν. Το κτίριο, όπως είναι, χαρακτηρίζεται ακατάλληλο.

Το καλοριφέρ και όταν λειτουργεί, δεν αρκεί για να ζεστάνει στοιχειωδώς το χώρο. Οι οροφές στάζουν, αποδυτήρια, πλυντήρια, αλλά και καθαρίστριες δεν υπάρχουν και οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε ατομικά έξοδα για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών που η υπηρεσία έπρεπε να καλύπτει.

Οι δε συνθήκες, ιδιαίτερα στο βαφείο και όχι μόνο, είναι άσχημες. Κατάλληλες μάσκες δεν υπάρχουν σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, αυτοκίνητα βάφονται σε διαδρόμους, ενώ για σύγχρονα βαφεία ούτε λόγος. Καλύτερα έχουν τα συνοικιακά ιδιωτικά συνεργεία!

Στο σύνολο των εργαζομένων (και του τυπογραφείου) στερείται η "μάχιμη 5ετία", μιας και η υπηρεσία θεωρείται επιτελείο! Ενώ ταυτόχρονα δεν τους χορηγείται καν ούτε τεχνικό, ούτε ανθυγιεινό επίδομα που επιβάλλεται από τις συνθήκες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι σημείωσαν το ενδιαφέρον του ΚΚΕ, που όπως είπαν είναι το μοναδικό κόμμα που τους επισκέπτεται και συζητά τα προβλήματά τους.

Ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε την υποστήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και υποσχέθηκε την εκ νέου κοινοβουλευτική παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό για την επίλυση των προβλημάτων τους και τους κάλεσε να αγωνιστούν και οι ίδιοι γι' αυτό.

Ταυτόχρονα, τόνισε τις συνέπειες που έχει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που πλήττει όλο τον εργαζόμενο λαό και απαιτεί την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων του, την κοινή δράση όλων των τμημάτων του.

Επισήμανε επίσης, ότι αποφασιστική πρόοδος στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς την ανάπτυξη του μετώπου των αγώνων του, χωρίς την ανατροπή του σημερινού αρνητικού συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, δεν μπορεί να υπάρξει. Γι' αυτό απαιτείται η ενίσχυση του ΚΚΕ και ενόψει των ευρωεκλογών.

Η αντιπροσωπεία μοίρασε στους εργαζόμενους το ειδικό έντυπο που εξέδωσε η ΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας και μίλησε για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για τον εκδημοκρατισμό των ΣΑ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες (;) ιδέες στο τραπέζι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουίν,η οποία παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες.

Την υποβολή συγκεκριμένων ιδεών αποκάλυψε κυβερνητική πηγή, μετά τη συνάντηση Κληρίδη - Κουίν, χθες το πρωί, ενώ η ίδια περιορίστηκε να δηλώσει ότι επρόκειτο για μια καλή συνάντηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές για επανέναρξη διαλόγου και θέματα τα οποία θα περιληφθούν σ' ένα ενδεχόμενο διάλογο, χωρίς, όμως, να γίνει σε βάθος ανάπτυξη.

Είπε πως οι επαφές Κουίν είναι διερευνητικού χαρακτήρα και τόνισε πως οι προϋποθέσεις για διάλογο δεν εξαρτώνται μόνο από τη Λευκωσία, αλλά κατά κύριο λόγο από την τουρκική πλευρά. Τόνισε, ωστόσο, ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς θεωρείται αυτονόητο πως διάλογος μπορεί ν' αρχίσει μόνο στη βάση που έχει τεθεί από τη Διεθνή Κοινότητα και με τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε, εξάλλου, ότι ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έδωσε εξηγήσεις για το θέμα που δημιουργήθηκε από τις τελευταίες δηλώσεις του περί ομοσπονδίας ελβετικού τύπου, από τις οποίες η Λευκωσία έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, αλλά χαρακτήρισε ως φερόμενες τις δηλώσεις Χάνεϊ, για τις οποίες ο Βρετανός επίσημος υποστήριξε ότι είχαν παρερμηνευτεί.

Αδιαφορία για τους ρυζοπαραγωγούς

Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία παρέμβασης, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου

Για τρίτη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη διαδικασία επιλογής φορέα παρέμβασης για τις αδιάθετες ποσότητες ρυζιού εσοδείας 1998 με συνέπεια οι παραγωγοί να αναγκάζονται στην πώληση του προϊόντος τους σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από αυτήν της παρέμβασης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Βρεττός ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία της παρέμβασης έχει ξεκινήσει. Είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με το ρύζι, καθώς 250.000 τόνοι εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες και έτσι η ελληνική παραγωγή έχει δυσκολίες πολύ περισσότερο που όπως τόνισε, στη χώρα μας παράγεται αναποφλοίωτο ρύζι ενώ οι αποστάσεις από τις χώρες της Ευρώπης συντελούν στη δυσκολία διάθεσής του.

Ο Στ. Παναγιώτου διέψευσε τον ισχυρισμό του υπουργού ότι άρχισε η διαδικασία της παρέμβασης, καταθέτοντας μάλιστα και τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Γεωργίας. Τόνισε ότι η καθυστέρηση βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και γίνεται συνειδητά για να μην διαθέτει η κυβέρνηση και η ΕΕ τα αναλογούντα ποσά.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το ρύζι και το εισόδημα των παραγωγών γιατί λόγω της ΚΑΠ η κυβέρνηση προχώρησε στη βαθμιαία μείωση της τιμής του ρυζιού και της επιδότησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να μειωθεί το εισόδημα των παραγωγών αλλά και η ίδια η παραγωγή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ