ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Καταιγισμός βομβών σε προάστια, χωριά και κωμοπόλεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Ο χτεσινός βομβαρδισμός του κτιρίου της κρατικής σερβικής τηλεόρασης ήταν η πιο βάρβαρη επίθεση, όχι μόνον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θυμάτων (οι νεκροί υπολογίζονται από 10 έως 25, οι τραυματίες σε 18), αλλά, εξαιτίας του "συμβολικού" χαρακτήρα της συγκεκριμένης επιδρομής. Κοντά στα ερείπια της σερβικής τηλεόρασης, που προκάλεσαν τα ΝΑΤΟικά όπλα ήταν και αυτά ενός παιδικού θεάτρου και του ναού του Αγίου Μάρκου (!). Ομως, αυτός ο βομβαρδισμός δεν ήταν ο μοναδικός. Δεκάδες εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις και ιδιαίτερα στα βιομηχανικά προάστια Πάντσεβο και Ρακόβιτσα, δίχως, ωστόσο, οι σερβικές αρχές να είναι σε θέση να ανακοινώσουν αριθμό θυμάτων.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επλήγησαν τα βιομηχανικά προάστια Πάντσεβο και Ρακόβιτσα, αλλά και η στρατιωτική βάση στην Μπαϊνίτσα. Εκρήξεις έγιναν και στα πιο φτωχά προάστια του Ομπρένοβατς Μάκις και του Ζελέζνικ, σε σιδηροδρομική γέφυρα στον ποταμό Ιμπαρ της κεντρικής Σερβίας και σε μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή δυτικά του Βελιγραδίου.

Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" μετέδωσε εξάλλου ότι επλήγησαν οι περιοχές Κρνιάτσα, όπου ήταν εγκατεστημένη η δορυφορική κεραία της σερβικής τηλεόρασης) και Αβαλα, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αναμεταδότης στη Γιουγκοσλαβία.

Επιπλέον, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη επέδραμαν με αμείωτη σφοδρότητα κατά περιοχών γύρω από το Νόβι Σαντ, το ύψωμα Φρούσκα Γκόρα. Τόνους εκρηκτικών υλών δέχτηκε η κωμόπολη Βράνιε της Νοτιοανατολικής Σερβίας, όπου αναφέρθηκε ότι έπεσαν τα ξημερώματα τουλάχιστον 40 πύραυλοι σε διάστημα μόλις δύο ωρών με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 17χρονου!

Φρούδες ελπίδες από την "κενή" "πρωτοβουλία" Τσερνομίρντιν...

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πολύ κακό για το τίποτε ή προσπάθεια θόλωσης των νερών; Οπως και να 'χει, η πολύκροτη "συμφωνία" ανάμεσα στον απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, και το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν ήταν τελικά τίποτε άλλο από επανάληψη διαπιστώσεων των δύο πλευρών περί τρόπων εξεύρεσης μιας συμφωνίας. Και πάνω απ' όλα, θεωρείται πλέον σίγουρο πως ούτε αυτή τη φορά το Βελιγράδι συναίνεσε στην αποστολή αλλοδαπών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Βίκτορ Τσερνομίρντιν...

Ετσι, οι ελπίδες, που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθούν στη διεθνή κοινή γνώμη, εκτός από "εσπευσμένες" αποδείχτηκαν για μία ακόμη φορά φρούδες. Και γι' αυτό δε φάνηκαν να φταίνε τα ΜΜΕ (όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Τσερνομίρντιν), αλλά μάλλον ο ίδιος ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Γιέλτσιν. Αλλωστε, δεν ήταν ούτε ένα ούτε δύο τα τηλεγραφήματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναπαρήγαγαν την αποδοχή αποστολής ξένων στρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μεγάλη συμμετοχή Ρώσων, από πλευράς του Βελιγραδίου.

Ετσι, έως χτες το απόγευμα, μεταδίδονταν δηλώσεις του Τσερνομίρντιν με χαρακτηριστικότερο το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ", το οποίο μετέδιδε τα ακόλουθα, επικαλούμενο ακριβείς δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Γιέλτσιν για το Γιουγκοσλαβικό:

"Η Γιουγκοσλαβία είναι σύμφωνη για την παρουσία στο Κόσσοβο δυνάμεων ξένων χωρών, βεβαίως, στρατιωτικών με τη συμμετοχή της Ρωσίας", είπε ο Τσερνομίρντιν, συνεχίζοντας πως η σύνθεση αυτής της διεθνούς δύναμης θα πρέπει να "προσδιοριστεί σε συμφωνία με τη γιουγκοσλαβική πλευρά και κατόπιν να εργαστούμε με την άλλη πλευρά, τις χώρες του ΝΑΤΟ".

Σύμφωνα, μάλιστα, με το "ΙΝΤΕΡΦΑΞ", ο Τσερνομίρντιν δήλωνε πως "η Γιουγκοσλαβία συμφώνησε στην παρουσία στο Κόσσοβο δυνάμεων από άλλα κράτη", ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικώς διαβεβαίωσε με σαφήνεια: "Φυσικά έχουμε στο μυαλό μας στρατιωτικές δυνάμεις. Τι πολιτικές δυνάμεις; Θα είναι στρατεύματα. Γίνεται πόλεμος"!

Αυτά από χτες τα ξημερώματα έως το απόγευμα. Αργά το βράδυ, η Μόσχα - διά του εκπροσώπου του Τσερνομίρντιν, Βαλεντίν Σεργκέγιεφ - επιχείρησε να μπαλώσει τα πράγματα αποδίδοντας "τη σύγχυση" στα ΜΜΕ... Και αυτό, παρά το - επιπρόσθετο... - γεγονός, πως από νωρίς ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόισα Βούγιοβιτς, διαβεβαίωνε πως "η Γιουγκοσλαβία αντιτίθεται σε μια διεθνή στρατιωτική παρουσία στο Κόσσοβο και δε δέχεται παρά μια ανάπτυξη πολιτικών παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών"!

Ετσι, ο Σεργκέγιεφ ισχυρίστηκε πως ο Τσερνομίρντιν δεν είχε απαραίτητα αναφερθεί σε ένοπλους στρατιώτες, αλλά μάλλον... "σε ανθρώπους με ένδυμα στρατιωτικής στολής"! Ο ίδιος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πρότερες δηλώσεις του Βούγιοβιτς απέδωσε το πρόβλημα σε προηγούμενη ερμηνεία μιας "ενοχλητικής παρεξήγησης από τα ΜΜΕ"!

"Η αναφορά σε διεθνή παρουσία υπονοούσε μια πιθανή παρουσία μεταξύ ενός διεθνούς προσωπικού και των δύο πλευρών με στρατιωτική στολή και πολίτες. Είναι αρκετά προφανές ότι ένας άνδρας με στρατιωτική στολή δεν οδηγεί απαραίτητα άρμα μάχης, αλλά μπορεί να έχει την εξουσιοδότηση να φέρει όπλο στη ζώνη του"!

Πάντως, από νωρίς, ο Πρόεδρος Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έσπευσαν από νωρίς να περιορίσουν τις φρούδες, όπως αποδείχτηκαν, ελπίδες σε σχέση με το δήθεν "σχέδιο συμφωνίας" του Τσερνομίρντιν με τον Μιλόσεβιτς, λέγοντας ότι το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο ικανοποιεί ελάχιστα εάν όχι διόλου τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ...

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε στην Ουάσιγκτον (όπου και οι εκδηλώσεις για τα 50χρονα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου), επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως "θα εντείνουν τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους εναντίον του γιουγκοσλαβικού καθεστώτος", ότι δε "νοείται συμβιβαστική λύση" ως προς τους πέντε όρους που από καιρό έχουν θέσει και πως θα επιβάλλουν "πετρελαϊκό εμπάργκο" εναντίον της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και ναυτικό της αποκλεισμό, αφού "θα μελετηθούν οι συνθήκες εφαρμογής".

Σ' αυτή την κοινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ,επισημαίνεται πως από τους πέντε όρους, προέχει η απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο με "ταχύ χρονοδιάγραμμα" και επαναλαμβάνεται η πρόθεση του Συμφώνου να "συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη Μόσχα για την εξεύρεση λύσης".

Τέλος, σ' αυτή την ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για τις ενδεχόμενες χερσαίες επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε για το αίτημα των αυτονομιστών του UCK για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας, με τη σημείωση πως το "ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να υπερισχύσει"!

Δηλώσεις Δυτικών ηγετών

Πολύ πριν τη χτεσινοβραδινή επίσημη θέση του ΝΑΤΟ, πλήθος Δυτικοευρωπαίων ηγετών είχαν σπεύσει να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι.

Ως "ανεπαρκή" χαρακτήρισε ο Τόνι Μπλερ την "προσφορά του Μιλόσεβιτς για αποδοχή διεθνούς παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ", προσθέτοντας μάλιστα, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, πως "ακόμη κι αν αυτή αποτελεί μια ένδειξη του γεγονότος ότι ο Μιλόσεβιτς αντιλαμβάνεται τώρα ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, έως ότου αυτά τα αιτήματα εκπληρωθούν".

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως οι προτάσεις του Προέδρου Μιλόσεβιτς προς το Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν ήταν, επίσης, "τελείως ανεπαρκείς", τονίζοντας πως ο ναυτικός αποκλεισμός για πετρελαϊκό εμπάργκο "δεν έχει νομική βάση" και πως θα είναι πιο αποτελεσματικό αν καταστραφούν οι γέφυρες που ενώνουν τη Σερβία με το Μαυροβούνιο, καθώς και όσες γέφυρες, σιδηροδρομικές και οδικές, έχουν απομείνει...

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι είπε πως θα αποδεχόταν καταρχήν το διορισμό του από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως ειδικού εντεταλμένου του Διεθνούς Οργανισμού για τα Βαλκάνια. (Αυτό φαίνεται πως προέκυψε μετά από διαβουλεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας). Μάλιστα, ο σημερινός καγκελάριος της Αυστρίας Βίκτορ Κλίμα ενημέρωσε ήδη το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναμένεται να πάρει την ερχόμενη εβδομάδα τη σχετική του απόφαση. Ισως, μετά τον κύκλο επαφών που θα έχει ο Ανάν αυτή τη βδομάδα στη διάρκεια επισκέψεών του στη Γερμανία και στη Ρωσία...

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ δήλωσε χτες ότι μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και συμβουλές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, για να βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία, αλλά όχι και να ενεργήσει ως μεσολαβητής.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:
"Βομβαρδίζουν με εκρηκτικά που ξεπερνούν σε ισχύ τη βόμβα

στη Χιροσίμα"!

"Μια μικρή χώρα όπως η Γιουγκοσλαβία των 11.000.000 κατοίκων αποτελεί πεδίο δοκιμής βάρβαρων δυνάμεων, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμη και όπλα που απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις, όπως βόμβες θραυσμάτων. Από την αρχή των επιδρομών έχουν γίνει πάνω από 7.000 επιθέσεις. Εχουν πέσει πάνω από 1.800 ρουκέτες και χιλιάδες βόμβες. Η ποσότητα των εκρηκτικών υλών σε πόλεις και χωριά ξεπερνά σε ισχύ τη βόμβα στη Χιροσίμα!" Μ' αυτές τις φράσεις, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Αθήνα, Ντραγκομίρ Βουτσίτσεβιτς,κατήγγειλε τις φονικές αμερικανοΝΑΤΟικές επιδρομές στη χώρα του, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα μια φράση: "Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί"!

Ο Βουτσίτσεβιτς ανακεφαλαιώνοντας τα στοιχεία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για τα πλήγματα που έχουν καταφέρει στη Γιουγκοσλαβία οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί από την 24η Μάρτη, ανέφερε πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 500, οι τραυματίες τους 4.000, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις το βομβαρδισμό τρένου στο Κόσσοβο με 55 νεκρούς, τις επιδρομές κατά αυτοκινητοπομπών προσφύγων στην Τζακόβιτσα με 75 νεκρούς, το βομβαρδισμό σε στρατόπεδο Σέρβων προσφύγων από την Κροατία με 10 νεκρούς και το χτεσινό βομβαρδισμό στο κτίριο της σερβικής τηλεόρασης που προκάλεσε πάνω από 25 νεκρούς.

Ο ίδιος κατέγραψε τη δημιουργία τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανέργων (ως αποτέλεσμα των επιδρομών), πρόσθεσε πως τουλάχιστον 2.000.000 οικογένειες έχουν μείνει δίχως εισοδήματα, και ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πολλά μοναστήρια, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, νοσοκομεία, 200 σχολεία και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πρόχειρος υπολογισμός γενικότερων ζημιών αναφέρει πως ανέρχονται σε τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια.

Αναφερόμενος γενικά σε ειρηνευτικές μεσολαβητικές προσπάθειες διαφόρων χωρών ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης υπογράμμισε πως "δυστυχώς έχουν αποβεί άκαρπες",τονίζοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει επιτέλους να λάβει πρωτοβουλία για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Οπως μάλιστα σημείωσε: "το ότι δεν επιτράπηκε η δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών ενθαρρύνει την εισβολή"...

Ο Ντρ. Βουτσίτσεβιτς ανέφερε πως η κυβέρνηση του Βελιγραδίου καταβάλλει προσπάθειες για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν επανέλθει "αρκετές δεκάδες χιλιάδες". Οταν ρωτήθηκε σε σχέση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επιστροφή των προσφύγων, είπε πως "οι γιουγκοσλαβικές αρχές έκαναν έκκληση σε πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο και στη Μετόχια, τουλάχιστον δύο φορές, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν την περιοχή και να παραμείνουν εκεί". Πρόσθεσε πως καταβάλλονται (δεδομένων των δυσκολιών) προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και φροντίδας όσων έχουν ανάγκη... Σε σχετική ερώτηση "Ρ", ο Ντρ. Βουτσίτσεβιτς σχολίασε πως όλες οι ενδείξεις φέρουν εσκεμμένο το βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπών στην Τζακόβιτσα και σημείωσε πως "στον εισβολέα με κανέναν τρόπο δεν αρέσει η επιστροφή των προσφύγων"!

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών του Β. Τσερνομίρντιν (ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου Γιέλτσιν για το Γιουγκοσλαβικό) είπε πως αυτό συνίσταται "σε κοινή καταδίκη Βελιγραδίου - Μόσχας της ΝΑΤΟικής εισβολής, έγινε έκκληση για άμεση παύση των βομβαρδισμών, τονίστηκε η προσήλωση των δύο πλευρών στην εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο με καθεστώς ευρείας αυτονομίας που θα εγγυάται την ισονομία όλων των εθνικών κοινοτήτων και προτάθηκε η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, στο πλαίσιο μίας πολιτικής λύσης". Οπως όμως τόνισε απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε συμφωνία είναι η άμεση παύση των βομβαρδισμών!

Δ. Ο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Συμφωνεί με πετρελαϊκό εμπάργκο, αλλά ζητεί να εξαιρεθεί!

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. -

Ενα ακόμη βήμα απομάκρυνσης του Μαυροβουνίου από τη Ν. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, με αιχμή δόρατος τις προσπάθειες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο έκανε χτες ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, Φιλιπ Βουγιάνοβιτς. "Το Μαυροβούνιο", είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ποντγκόριτσα, "θα αποδεχτεί κάθε έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων του και των διανομών του, εάν αυτό θα αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Ενωση από το να επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου στη Δημοκρατία μας!".

Ο Βουγιάνοβιτς συνέχισε λέγοντας ουσιαστικά πως "δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Μαυροβούνιο" (προφανώς λόγω της φιλοδυτικής γραμμής που τηρεί η πολιτική ηγεσία), με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο "θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες" για το Μαυροβούνιο. Ωστόσο, ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός "ξέχασε" (προφανώς εσκεμμένα...) τις αντίστοιχες δραματικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απαγόρευσης στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία!

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πριν μέρες ότι θα παρεμποδίσει όλες τις παραδόσεις πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία, ώστε να πλήξει ακόμα περισσότερο το Βελιγράδι, ενώ η ΕΕ από την πλευρά της σχεδιάζει να αποτρέψει τις πετρελαϊκές εταιρίες να προμηθεύουν με πετρέλαιο και όλα του τα παράγωγα τις πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, περιλαμβανόμενου και του Μαυροβουνίου.

Ο ίδιος ζήτησε από το Βελιγράδι να υποχωρήσει στις πιέσεις και να αποδεχτεί την "ειρηνευτική συμφωνία" που έχουν προτείνει οι ξένες δυνάμεις για το Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας παύση των βομβαρδισμών.

"Το ΝΑΤΟ πρέπει άμεσα να σταματήσει τις επιθέσεις και η διεθνής διπλωματία να επιστρέψει σε πολιτικά μέσα για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο Βουγιάνοβιτς, τονίζοντας πως το "καθεστώς του Βελιγραδίου πρέπει να δεχτεί, να σεβαστεί και να επιτρέψει την εφαρμογή μίας συμφωνίας"... Τέλος, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Μομίρ Μπουλάτοβιτς, αρχηγό μείζονος κόμματος της μαυροβούνιας αντιπολίτευσης, για υποκίνηση εμφυλίου πολέμου μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Πυροσβέστες αγωνίζονται μέσα στα ερείπια της Κρατικής τηλεόρασης να

Πυροσβέστες αγωνίζονται μέσα στα ερείπια της κρατικής τηλεόρασης να απεγκλωβίσουν επιζώντες τραυματίες

Ο Μ. Αλέκσιτς ήταν στους "τυχερούς" εργαζόμενους στην τηλεόραση που εί

Ο Μ. Αλέκσιτς ήταν στους "τυχερούς" εργαζόμενους στην τηλεόραση, αφού είχε μόνο ένα ελαφρύ τραυματισμό

Το σώμα ενός νεκρού εργαζόμενου στην τηλεόραση μένει εγκλωβισμένο στα

Το σώμα ενός νεκρού, εργαζόμενου στην τηλεόραση, μένει εγκλωβισμένο στα ερείπια...

Από την προχτεσινή επίθεση στο κτίριο όπου στεγαζόταν το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" και ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org