ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Νεκρός εργάτης στα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης

Προμελετημένο έγκλημα καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ

Νέο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα έγινε χτες το πρωί στην Κοζάνη, με θύμα τον 34χρονο Αλβανό μετανάστη Ζαΐμι Βλαντιμίρ. Ο 34χρονος εργάτης, που δούλευε σε εργολαβία της «ΜΠΕΤΟΚΑΤ ΑΕ», σκοτώθηκε στη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη υπονόμου έξω από το Δημοτικό Διαμέρισμα Πρωτοχωρίου του Δήμου Κοζάνης.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, το «ατύχημα» ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Στα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης όπου εργαζόταν είχε ανοιχθεί τάφρος βάθους 2 μέτρων, χωρίς να παρθούν μέτρα στήριξης των τοιχωμάτων. Ετσι, μετά από δύο ημέρες συνεχούς βροχόπτωσης, όταν ο εργάτης Βλαντιμίρ Ζαΐμη ανέλαβε εργασία, υποχώρησαν τα τοιχώματα και καταπλακώθηκε από μπάζα και χώμα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Επιτόπου έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής με 8 άνδρες, οι οποίοι απεγκλώβισαν τον άτυχο εργάτη.

«Ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα, στην "ώρα την κακιά". Ηταν ένα εργοδοτικό έγκλημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και ανάμεσα σε άλλα τονίζει. «Ενοχοι για τα εργοδοτικά εγκλήματα, που τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν στους χώρους εργασίας, είναι οι εργοδότες και το κυνηγητό του κέρδους, οι εργολάβοι που καταστρατηγούν κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας, το κράτος και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί που κάνουν τα στραβά μάτια».

«Ο μόνος τρόπος - ξεκαθαρίζει το ΚΚΕ - για να αντιστραφεί η πορεία της συνεχούς χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων είναι η εργατική αντεπίθεση, η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ, η ανατροπή των συσχετισμών, η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία προς όφελος του εργαζόμενου λαού».


ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Ρίχνει νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού

Με χτεσινή του απόφαση, δίνει νέα τροφή στα δικηγορικά γραφεία και στα κόμματα εκείνα που επενδύουν εκλογικά στην εργασιακή ομηρία

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
Σε νέες ατέρμονες νομικές περιπέτειες σπρώχνονται χιλιάδες συμβασιούχοι του ευρύτερου δημοσίου Τομέα, μετά τη χτεσινή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καλεί τα εθνικά δικαστήρια να αποφασίσουν τα ίδια για τον τρόπο ερμηνείας και εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στη μετατροπή ή όχι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το σίγουρο είναι ότι μια καινούρια φάμπρικα δικαστικών προσφυγών θα ανοίξει και μόνο προς όφελος των συμβασιούχων δεν θα είναι. Και τούτο επειδή η εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό. Είναι καθαρό ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, είναι να γιγαντώνουν τις στρατιές των συμβασιούχων και να διαιωνίζουν το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τους.

Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου δεν αποκλείει μια νέα ρύθμιση, ενόψει ευρωεκλογών, που θα αφορά σε ένα πολύ μικρό τμήμα των συμβασιούχων συγκριτικά με τους εκατοντάδες χιλιάδες που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκλήθηκε από ερωτήματα που διατύπωσε ελληνικό δικαστήριο σχετικά με συγκεκριμένη υπόθεση συμβασιούχων στην Κρήτη, που διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους.

Το ελληνικό δικαστήριο, ουσιαστικά, διατύπωσε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας και εφαρμογής:

  • Του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο.
  • Του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει την μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
  • Της κοινοτικής οδηγίας 70/1999.
  • Του νόμου 2112/1920 (μεταξύ άλλων καθορίζει την εργασιακή σχέση σύμφωνα με την πραγματική φύση της εργασίας).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατ' αρχήν, θεωρεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα 164 του 2004 είναι σύμφωνο με την κοινοτική οδηγία 70/1999. Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοτική οδηγία σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπει, ούτε επιβάλλει, όπως ισχυρίζονται οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και το Προεδρικό Διάταγμα 164 που στέρησε το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας από χιλιάδες συμβασιούχους.

Σχετικά με το άρθρο 103 του Συντάγματος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ότι αυτό ισχύει μετά την κοινοτική οδηγία. Διαπίστωση πάντως που στερείται νοήματος καθώς η λογική του συνταγματικού άρθρου δεν αντιβαίνει τη λογική της κοινοτικής οδηγίας. Ετσι και αλλιώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφεύγει επιμελώς να μπει στη συζήτηση σχετικά με το ποια νομοθεσία υπερισχύει (η κοινοτική οδηγία ή το Σύνταγμα). Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναποθέτει στα ελληνικά δικαστήρια να κρίνουν αν πρέπει ή όχι να εφαρμοστεί και με ποιο τρόπο, ο νόμος 2112/1920.


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Στρατηγική επιλογή ο αποκλεισμός των συμβασιούχων

Ξεκινάει τη Δευτέρα το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, ενώ χτες συνεδρίασαν η Επιτροπή Νομιμοποίησης και η Εκτελεστική Επιτροπή

Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα στάση της πλειοψηφίας, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το Συνέδριο θα σημαδευτεί από νοθεία και αποκλεισμούς σωματείων που αποδέχθηκαν το αυτονόητο δικαίωμα των συμβασιούχων να είναι μέλη τους και να συμμετέχουν με πλήρη δικαιώματα στις εκλογικές διαδικασίες.

Χτες συνεδρίασαν η Επιτροπή Νομιμοποίησης των αντιπροσώπων στο Συνέδριο και στη συνέχεια η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Και στις δύο διαδικασίες η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ), «Αγωνιστικές Κινήσεις / Συσπειρώσεις» - έδειξε (η κάθε παράταξη με τα δικά της επιχειρήματα) ότι εμμένει στη λογική αποκλεισμού των αντιπροσώπων από σωματεία, στις αρχαιρεσίες των οποίων είχε δικαίωμα συμμετοχής το σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν σωματεία όπου έχουν σημειωθεί διπλοψηφίες, ενώ η πλειοψηφία αποδέχεται αντιπροσώπους σωματείων, τα οποία δεν μπορούν να ανήκουν πλέον στη δύναμη της Ομοσπονδίας γιατί τα μέλη του εργάζονται στις περιφέρειες, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και το ΙΚΑ.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι βασικός στόχος της πλειοψηφίας είναι να στηρίξει την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική της διαίρεσης των εργαζομένων, μέσω του αποκλεισμού των συμβασιούχων από τα σωματεία. Οι παρατάξεις της συναίνεσης βάζουν εμπόδια στην ενιαία αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων στη διαρκώς εντεινόμενη αντεργατική επίθεση.

Από την άλλη, η τακτική που ακολουθεί συνειδητά η πλειοψηφία είναι για τους εργαζόμενους τακτική ήττας, που στηρίζει τη διαιώνιση του καθεστώτος εργασιακής και πολιτικής ομηρίας των συμβασιούχων. Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν ως μονόδρομο το δρόμο του ταξικού αγώνα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οπως ακριβώς έκανε η δημοτική αρχή της Νίκαιας και κατόρθωσε να εντάξει, και τυπικά, 167 συμβασιούχους στο μόνιμο προσωπικό του δήμου.

Στόχος της πλειοψηφίας είναι και η διατήρηση των υφιστάμενων, αρνητικών για τους εργαζόμενους, συσχετισμών, μέσω των οποίων προωθείται η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το περασμένο καλοκαίρι η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ήδη φροντίσει να βάλει εμπόδια στην εγγραφή συμβασιούχων στα σωματεία, αφού δε δίστασε να σύρει σωματεία (Πέραμα, Λάρισα) ακόμα και στα δικαστήρια, για να εμποδίσει τη συμμετοχή συμβασιούχων στις εκλογές τους.


ΑΠΘ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Ο αγώνας άνοιξε χαραμάδα

Κάτω από την πίεση των πολύχρονων και επίμονων αγώνων των εργαζομένων που δουλεύουν στις υπηρεσίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέσω εργολάβων, χθες το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση την ένταξή τους στο προσωπικό του ΑΠΘ. Η κίνηση αυτή του Πρυτανικού Συμβουλίου, πιθανά, στοχεύει στην εκτόνωση των αντιδράσεων των εργαζομένων, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε «να υποβληθούν στο αρμόδιο υπουργείο πρόταση νομοθετικής ρύθμισης και αιτιολογική έκθεση, με σκοπό την ένταξη στο ΑΠΘ, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στο ΑΠΘ μέσω εργολαβιών».

Ταυτόχρονα βέβαια, προετοιμάζει το έδαφος για την πιθανή αρνητική εξέλιξη, αφού προσθέτει χαρακτηριστικά: «Με δεδομένη και γνωστή την ύπαρξη σχετικών νομικών προβλημάτων, το ΑΠΘ θα προβεί σε ενέργειες με προοπτική την, μέσω ΑΣΕΠ, πρόσληψη προσωπικού, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, προς κάλυψη των αναγκών του ΑΠΘ που σήμερα εξυπηρετούνται από εργολαβίες. Θα υποδείξει στους ενδιαφερόμενους άμεση υποβολή αίτησης θεραπείας ενώπιον του ΑΣΕΠ, μέσω του Κοινού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Προσωπικού του ΑΠΘ, με αίτημα την επανεξέταση των υποθέσεών τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ