ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Μιλούν για «ευρεία ομοφωνία» και αναζητούν γρήγορη ανάπτυξη της συνεργασίας

...ως επιλογή για την ενίσχυση της θέσης τους στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Για «επικοινωνία στρατηγικής σημασίας» και «ευρεία ομοφωνία» σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα έκαναν λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Κίνας, Γουάνγκ Γι, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του πρώτου στην Κίνα, πριν συνεχίσει σήμερα τις επαφές του στη Νότια Κορέα.

Αναφερόμενος στη σχέση των δύο χωρών, ο Γι μίλησε για «περιεκτική και στρατηγικής σημασίας εταιρική συνεργασία συντονισμού», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι αυτή θα δυναμώνει και θα επεκτείνεται όσο κι αν αλλάζει η διεθνής κατάσταση. Ο δε Λαβρόφ αναφέρθηκε σε «αλληλεπίδραση στρατηγικής σημασίας». Τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο χωρών, βέβαια, δεν έχουν πλήρη ταύτιση, ούτε είναι ανεπηρέαστα από τη διεθνή κατάσταση, ίσα - ίσα τα πεδία «συνεργασίας» και «συντονισμού» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας αναδεικνύονται ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Εστιάζουν τις καταγγελίες στις ΗΠΑ για «παρενόχληση άλλων χωρών» και «αναζήτηση ευθυγράμμισης»

Με φόντο τις πρόσφατες τεταμένες σινοαμερικανικές συνομιλίες στην Αλάσκα, αλλά και τις νέες κυρώσεις που συνεχίζουν με διάφορες αφορμές να επιβάλλονται από τον ευρωατλαντικό άξονα (ιδίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από την ΕΕ) σε βάρος Ρωσίας και Κίνας, οι δύο πλευρές εστίασαν τις αντιδράσεις τους απέναντι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», καλούν τις ΗΠΑ να σταματήσουν «να συμπεριφέρονται με μονομέρεια και παρενοχλώντας άλλες χώρες, να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών αλλά και να σταματήσουν την αναζήτηση ευθυγράμμισης που καλλιεργεί την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων χωρών».

Ο Κινέζος υπουργός εξέφρασε επίσης έντονη αντίδραση στις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ και ΕΕ για την κατάσταση στην επαρχία Σιντζιάνγκ και τη στάση του Πεκίνου απέναντι στη μειονότητα των Ουιγούρων (σχετική κοινή ανακοίνωση κατά της Κίνας εκδόθηκε και από ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Βρετανία). Ο Γι ανέφερε ότι οι «λίγες δυτικές δυνάμεις» που «επιτίθενται στην Κίνα θα πρέπει να ξέρουν ότι πέρασε η εποχή της ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις με κατασκευασμένες ιστορίες». Συμπλήρωσε δε ότι οι πάνω από 80 χώρες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που στηρίζουν τη θέση της Κίνας για τη Σιντζιάνγκ δείχνουν πως αυτές οι επιλογές δεν εκπροσωπούν τη διεθνή κοινότητα συνολικά.

Ο Ρώσος ομόλογός του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν η Ευρώπη βλάψει τους δεσμούς μαζί μας, καταστρέφοντας μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν μετά από χρόνια, και μείνουν απλά χωριστές ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν τα εθνικά τους συμφέροντα, τότε αυτό αντικειμενικά είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Κίνα ταχύτερα από ό,τι συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες». Είπε ακόμα ότι η Μόσχα δεν έχει πια σχέσεις με την ΕΕ συνολικά ως οργανισμό, αλλά και ότι η χώρα του «θα είναι έτοιμη για επαφές με στόχο την κλιμάκωση της συνεργασίας, όταν οι Βρυξέλλες το θεωρήσουν αναγκαίο να διορθώσουν ανωμαλίες στις σχέσεις τους με τον μεγαλύτερο γείτονά τους». Για να καταλήξει ότι «στο μεταξύ δεν υπάρχουν αλλαγές στο δυτικό μέτωπο, ενώ στην Ανατολή κατά τη γνώμη μου έχουμε μια πολύ εντατική ατζέντα, που διευρύνεται κάθε χρόνο».

«Νέα κατάσταση» μετά τις κυρώσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας

Στο μεταξύ, αντιδρώντας στις κυρώσεις της ΕΕ για τη Σιντζιάνγκ (οι πρώτες ευρωενωσιακές κυρώσεις σε βάρος της Κίνας μετά από 30 χρόνια), η κινεζική πλευρά απάντησε με δικές της κυρώσεις, καθώς και με κλήτευση του πρέσβη της ΕΕ στο Πεκίνο, Νικολά Σαπουί, στο κινεζικό ΥΠΕΞ για να του επιδοθεί «επίσημη διαμαρτυρία». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ τού επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να διορθώσει ένα «πολύ σοβαρό σφάλμα», ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στη διμερή της σχέση με την Κίνα.ν

Οι δε κυρώσεις που ανακοίνωσε η Κίνα, αντιδρώντας στις ευρωενωσιακές, στρέφονται ενάντια σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και άλλους Ευρωπαίους πανεπιστημιακούς, ανάμεσά τους τον Γερμανό ευρωβουλευτή Ράινχαρντ Μπιτικόφερ, πρόεδρο της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κίνα, την Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου κ.λπ. Οι κυρώσεις αφορούν απαγόρευση της εισόδου των προσώπων αυτών στην Κίνα, αλλά και εμπόδια για τις επιχειρήσεις και τους θεσμούς που συνδέονται μαζί τους.

Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, ο Κινέζος πρέσβης Λου Σαγέ κλήθηκε χτες στο γαλλικό ΥΠΕΞ για «απαράδεκτα» σχόλια που διατύπωσε η πρεσβεία σε βάρος Γάλλου ερευνητή ο οποίος υπερασπίστηκε Γάλλους βουλευτές που προτίθενται να επισκεφθούν την Ταϊβάν. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε μάλιστα ότι «στις σχέσεις μας με την Κίνα δεν υπάρχει χώρος για ύβρεις και απόπειρες εκφοβισμού κατά βουλευτών της Γαλλικής Δημοκρατίας και ερευνητών».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες ακυρώθηκε προγραμματισμένη συνάντηση Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξέταζε την επικύρωση της Συμφωνίας Κίνας - ΕΕ, η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβρη.

Σχολιάζοντας δε τις κυρώσεις με τις οποίες το Πεκίνο «ανταπέδωσε» στην ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ μίλησε για «νέα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε» και «νέα κατάσταση», ενώ ήδη συζητιούνται τυχόν επιπτώσεις στην πορεία έγκρισης της Οικονομικής Συμφωνίας.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Συνεχίζονται δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις από τις 5 Μάρτη
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις από τις 5 Μάρτη
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στην Παραγουάη ενάντια στην κυβέρνηση του Μάριο Αμπτνο Μπενίτες, την οποία καταγγέλλουν για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Την προηγούμενη βδομάδα σε μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, όπου η αστυνομία συνέλαβε 24 διαδηλωτές, εκφράστηκε επίσης έντονη διαμαρτυρία για την απόφαση της Βουλής της χώρας να απορρίψει την πρόταση που κατατέθηκε για αποπομπή του Προέδρου.

Παράλληλα με τους χιλιάδες θανάτους από την πανδημία και την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία, την οργή του λαού εντείνουν η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, οι συνεχείς απολύσεις, η έλλειψη τροφίμων, το κλείσιμο των χώρων Εκπαίδευσης, όπως και τα προκλητικά φαινόμενα διαφθοράς στην πολιτική εξουσία που «ανθούν» στο έδαφος της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα του Παραγουανού ΚΚ, «Αδελάντε» (Εμπρός), υπό την πίεση των κινητοποιήσεων του λαού που βρίσκεται στους δρόμους πάνω από δύο βδομάδες, αρχίζουν από πολλά συνδικάτα εργαζομένων στην Υγεία, στην Παιδεία, στις Μεταφορές να ασκούνται πιέσεις προς τις ηγεσίες των συνομοσπονδιών εργαζομένων προκειμένου να προκηρυχθεί γενική απεργία που θα απαιτεί να φύγει η κυβέρνηση. Επίσης ξεκινάνε τα πρώτα μπλόκα από αγρότες, ενώ και οι φοιτητές οργανώνουν τον αγώνα τους.

Το Παραγουανό ΚΚ στηρίζει την κλιμάκωση των αγώνων και καλεί το λαό όχι μόνο να διώξει τους διεφθαρμένους πολιτικούς, αλλά και να παλέψει να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές, να δρομολογηθούν λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα του λαού.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση της δολοφονίας δύο ανήλικων κοριτσιών, της Λίλιαν και της Μαρίας Βιγιάλμπα και της εξαφάνισης της 15χρονης αδελφής τους Κάρμεν στις 20/9/2020 σε επιχείρηση ειδικών μονάδων του στρατού, στη βόρεια περιοχή του Ιμπι Γουάου. Τα κορίτσια, που ανήκουν στις ιθαγένικες φυλές της περιοχής, εμφανίστηκαν από την κυβέρνηση ως αντάρτισσες του Λαϊκού Στρατού της Παραγουάης (ΕPP), επειδή μια θεία τους που είναι στη φυλακή είναι μέλος του αντάρτικου. Η σφαγή αυτή έχει ξεσηκώσει την οργή του πληθυσμού και την αλληλεγγύη οργανώσεων και από τη γειτονική Αργεντινή.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Καταγγέλλει νέο επεισόδιο στόχευσης της Κούβας από την ΕΕ

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του άλλο ένα επεισόδιο στόχευσης της Κούβας από την ΕΕ, με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Οπως επισημαίνει, στα τέλη Φλεβάρη οργανώθηκε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Leopoldo Lοpez Gil (Ισπανία) και την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Dita Charanzova (Τσεχία), με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία τραγουδιού με τίτλο «Patria y Vida» (Πατρίδα και Ζωή), με την υπογραφή διαφόρων Κουβανών «καλλιτεχνών» και με καταγγελτικό περιεχόμενο περί παραβίασης της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης από το «ξεπερασμένο κουβανικό καθεστώς», όπως αναφέρουν (ο δε τίτλος του τραγουδιού αποτελεί παράφραση της ιστορικής ρήσης του Φιντέλ Κάστρο, «Patria o Muerte»).

«Η κίνηση αυτή», αναφέρει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, «βρίσκεται σε σύμπνοια με διαμαρτυρίες καλλιτεχνών περί "φίμωσης της αντίθετης γνώμης από το κουβανικό καθεστώς", με τη στήριξη γνωστών αντεπαναστατικών οργανώσεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους "πολύτιμους προσκεκλημένους" της εκδήλωσης αυτής ήταν και ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, Χουάν Γουαϊδό».

Και τονίζει: «Τα παραπάνω δεν αποτελούν κανενός είδους έκπληξη, καθώς διαχρονικά η στάση της ΕΕ απέναντι στην Κούβα αποσκοπεί στην παρέμβαση στα εσωτερικά της, στη συγκρότηση αντεπαναστατικών μηχανισμών, στη διευκόλυνση της διείσδυσης των μονοπωλίων (...) Σε αυτή την κατεύθυνση βρισκόταν και η "Κοινή Θέση" της ΕΕ απέναντι στην Κούβα. Αυτή την κατεύθυνση τροφοδοτεί και ο Διάλογος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ως μέρος της Συμφωνίας ΕΕ - Κούβας για τον Πολιτικό Διάλογο και τη Συνεργασία (PDCA)».

Καταλήγοντας, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «υπερασπίζεται την Κουβανική Επανάσταση και τις κατακτήσεις της και καταδικάζει θέσεις και δράσεις που αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης και στην αποσταθεροποίηση, είτε με το καρότο, είτε με το μαστίγιο, με αποκορύφωμα τον απαράδεκτο, εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ. Θα συνεχίσει να εκφράζει με κάθε μέσο τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό, ο οποίος παλεύει περήφανα κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία

Στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων κατοικιών έχουν οδηγήσει οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες στην Αυστραλία, με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να κάνει λόγο για «εξαιρετικά περίπλοκη» κατάσταση σε όλη τη χώρα. Πλάνα που κάνουν το γύρο του κόσμου εμφανίζουν γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, σπίτια και ζώα να έχουν αποκλειστεί στα νερά κ.τ.λ.

Πολλοί μιλούν για τις μεγαλύτερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών, ενώ μεγαλώνει η συζήτηση για τις επιπτώσεις από τις περσινές φονικές και πολύμηνες πυρκαγιές, όπως και για το αν έγκαιρα το κράτος οργάνωσε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Προβλήματα αναμένονται σε διάφορους τομείς. Χαρακτηριστικά, ξεκίνησε να υπερχειλίζει μεγάλο φράγμα από το οποίο προμηθεύεται νερό και το Σίδνεϊ. Μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας εκδόθηκαν εντολές εκκένωσης σπιτιών για 18.000 ανθρώπους, ενώ 38 περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, εν μέσω πανδημίας.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ