ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Ανανεώνει τη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την ανανέωση της στρατιωτικής αποστολής - επέμβασης της ΕΕ στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής (EUTM) ενέκρινε χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, με αρχικό προϋπολογισμό 133,7 εκατ. ευρώ και πρόσχημα «την εκπαίδευση και καθοδήγηση αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της δυτικοαφρικανικής χώρας για την καταπολέμηση οργανώσεων τζιχαντιστών» που προκαλεί η ιμπεριαλιστική πολιτική ισχυρών χωρών - μελών.

Η έδρα της αποστολής της ΕΕ θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό, και θα έχει διοικητή τον στρατηγό Ζοάο Ριμπέιρο. Πρόκειται για την τρίτη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Δυτική Αφρική, μετά την «EUCAP Sahel Mali», που υποτίθεται πως «βοηθά» τις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας να επαναβεβαιώσουν την κυριαρχία της κυβέρνησης στη χώρα, και την «EUCAP Sahel Niger», που υποστηρίζει «τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας» στον Νίγηρα. Σε εξέλιξη είναι και αποστολή της Περιφερειακής Ομάδας Συμβουλευτικών και Συντονιστικών Κέντρων που συντονίζει τις δραστηριότητες δημιουργίας ικανοτήτων για όλες τις δυτικοαφρικανικές χώρες του «G5».

Οι δραστηριότητες της αποστολής της ΕΕ θα συνεχίσουν να διεξάγονται σε στενό συντονισμό και συνεργασία με άλλες στρατιωτικές αποστολές που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, όπως κυανόκρανοι του ΟΗΕ, η γαλλική στρατιωτική επιχείρηση «Barkhane» και αποστολές χωρών της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συναντήσεις Πομπέο στην Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Διαδοχικές συναντήσεις με Αφγανούς πολιτικούς ηγέτες είχε χτες στην Καμπούλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, πραγματοποιώντας εκτάκτως επίσκεψη στη χώρα, σε μία προσπάθεια να διασώσει τη «συμφωνία ειρήνης» που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με εκπροσώπους των Αφγανών Ταλιμπάν στο Κατάρ στις 29 Φλεβάρη.

Ο Πομπέο απέφυγε να αναφερθεί στα αποτελέσματα των ξεχωριστών συναντήσεων που είχε χτες το πρωί με τον Αφγανό Πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τον Αμπντάλα Αμπντάλα, που υποστηρίζει ότι αυτός ήταν ο πραγματικός νικητής των αφγανικών προεδρικών εκλογών του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο Πομπέο, αφού τους συνάντησε ξεχωριστά, ακολούθως, συνάντησε και τους δύο μαζί επιδιώκοντας άμβλυνση των μεταξύ τους διαφορών, που επικεντρώνονται στο ποιος από τους δύο εξελέγη Πρόεδρος κατά τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Τελικά ο Πομπέο αναχώρησε από την Καμπούλ χωρίς να προβεί σε ανακοινώσεις για το τυχόν αποτέλεσμα των συναντήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Φλεβάρη αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Αφγανών Ταλιμπάν υπέγραψαν στο Κατάρ «ειρηνευτική» συμφωνία με στόχο, μεταξύ άλλων, τη «σταδιακή» αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, συμφωνία που όμως δεν ισχύει με τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

ΣΥΡΙΑ
Τη ρωσοτουρκική συμφωνία συζήτησαν Ασαντ και Σόιγκου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ είχε χτες στην πρωτεύουσα Δαμασκό ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, προκειμένου να τον ενημερώσει από κοντά για τη ρωσοτουρκική συμφωνία της 5ης Μάρτη για «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ και τη σταθεροποίηση της κατάστασης σε άλλες περιοχές της Συρίας.

Πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA ανέφεραν μόνο τη βασική ατζέντα της συνάντησης, χωρίς να αποκαλύψουν τυχόν αποτέλεσμα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, από την άλλη, τόνισε πως ο Σόιγκου μετέβη στη Δαμασκό κατ' εντολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα χρόνο μετά την προηγούμενη επίσκεψή του εκεί (19/3/2019). Παράλληλα μετέδωσε την άφιξη στην Παλμύρα της πρώτης ομάδας εκτοπισμένων Σύρων αμάχων από τον προσφυγικό καταυλισμό Ρούκμπαν, που βρισκόταν εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του αμερικανικού στρατού. Αρκετοί από τους πρόσφυγες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφεραν τη σκληρή ζωή που έκαναν υπό τη διοίκηση των τζιχαντιστών, που απαιτούσαν συνεχώς λύτρα ή οικονομικές «συνδρομές» για σχεδόν κάθε απαραίτητη υπηρεσία.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΦΑΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτη, δραστήριου και αταλάντευτου οπαδού του ΚΚΕ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 24/3/2006, προσφέρουμε το ποσό των 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου για την ενίσχυση του Κόμματός μας.

Τασούλα - Στράτος

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από τις 24/3/2016, που «έφυγε» άδικα από τη ζωή, στα 36 μόλις χρόνια της, η συντρόφισσα και φίλη μας, δημοσιογράφος ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ ΜΜΕ για την ενίσχυση του Κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Στράτος - Τασούλα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αταλάντευτου κομμουνιστή ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, η Ελένη Λογιάδη και ο Νίκος Ελευθεριάδης προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ έκαστος.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ενας Παλαιστίνιος 32 ετών σκοτώθηκε προχτές από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών κοντά στη Νιλίν, δυτικά της Ραμάλας, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επρόκειτο για μέλος ομάδας που πέταξε πέτρες εναντίον ισραηλινών οχημάτων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο βασικός διεκδικητής για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, πρώην αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει πιθανούς υποψηφίους (ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες) για τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ «μέσα στις επόμενες βδομάδες».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ΕΕ θα αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρει σχέδιο ομόφωνης απόφασης των 27 χωρών της ΕΕ, που επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς».

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Στρατιωτικά γυμνάσια στη βάση Αλ Χάμρα ξεκίνησαν χτες στρατεύματα από ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μία περίοδο διατήρησης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών με το Ιράν.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Σεισμός 5,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, σαν να μην έφτανε η αναστάτωση που προκαλεί η εκδήλωση της πανδημίας κορονοϊού. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός τουλάχιστον 17 ατόμων, εκ των οποίων ένα 15χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

KΟΛΟΜΒΙΑ
Μακελειό σε φυλακές

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο σε 13 φυλακές της Κολομβίας που πνίγηκαν στο αίμα από την επέμβαση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, με απολογισμό 23 κρατούμενους νεκρούς και τουλάχιστον 90 τραυματίες. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για μαζική απόπειρα απόδρασης, ωστόσο οι κρατούμενοι (πολλοί από αυτούς και για πολιτικούς λόγους) εδώ και μια βδομάδα διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και για το ότι η κυβέρνηση δεν εισακούει τα αιτήματά τους, να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας για να μην εξαπλωθεί η επιδημία από τον νέο κορονοϊό. Οι φυλακές της Κολομβίας που ήταν υπερπλήρεις πριν από την επιδημία, αποτελούν υγειονομική βόμβα.

Οι 23 νεκροί είναι από τη φυλακή Μοντέλο της πρωτεύουσας Μπογκοτά, που όπως φαίνεται από βίντεο που κυκλοφόρησαν δέχτηκαν τα πυρά των αστυνομικών ενώ οι ίδιοι ήταν άοπλοι και διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες υγιεινής μέσα στη φυλακή.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Κολομβίας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές, να αφήσει ελεύθερους τους πιο ηλικιωμένους κρατούμενους και αυτούς που εκτίουν ποινές ως και 8 ετών και να σταματήσει την υπέρμετρη χρήση βίας.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά στις φυλακές, συνεχίζονται οι δολοφονίες των λαϊκών αγωνιστών και πρώην ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP). Τελευταίο θύμα ο πρώην αντάρτης των FARC Αλμπέιρο Γκαγιέγο Μέσα, που δολοφονήθηκε στη λεγόμενη ζώνη επανένταξης στην επαρχία Μέτα. Στα τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας με το αντάρτικο έχουν δολοφονηθεί 191 πρώην μαχητές ενώ ξεπερνάνε τους 800 συνολικά οι δολοφονημένοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, κυρίως στελέχη του αγροτικού και του ιθαγένικου κινήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ