ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού για τους ανθρώπους του μόχθου

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού

Η εξελισσόμενη πραγματικότητα με την πανδημία του κορονοϊού και τις δραματικές της συνέπειες αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο ότι αυτό το σύστημα «νοσεί» βαθιά.

Οι υγειονομικοί απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσο εφοδιασμό τους με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας. Να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ, στην επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, σε έκτακτες μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων για να στελεχωθούν τα ΤΕΠ, οι ΜΕΘ, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που θα μπουν στη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση τους αγνοεί.

Η πανδημία Covid-19, έγραφε ο «Ριζοσπάστης», αναδεικνύει:

  • Τη «γύμνια» των δημόσιων συστημάτων Υγείας ακόμη και ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, προς όφελος της εμπορευματοποίησης των συστημάτων Υγείας, και τη δυναμική επέκταση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
  • Πως η καπιταλιστική αναρχία στην παραγωγή αδυνατεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες.
  • Πως ακόμη κι αυτό το εμβόλιο μπορεί να είναι αντικείμενο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
  • Πως εκατομμύρια άνθρωποι το επόμενο διάστημα θα κινδυνέψουν να χάσουν την εργασία τους, εξαιτίας όχι του Covid-19, αλλά του ότι η καπιταλιστική οικονομία κινείται στη βάση του κέρδους των λίγων, που βλέπουν αυτά τα κέρδη να συρρικνώνονται και ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα βάρη και πάλι στις πλάτες των πολλών. Αλλωστε, εντείνεται η επίθεση σε εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα με αφορμή τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση την οποία αποδίδουν στον κορονοϊό, ενώ οφείλεται στην καπιταλιστική οικονομία και την υπερσυσσώρευση, στο όνομα διατήρησης και ενίσχυσης των κερδών.

Η μελέτη της πείρας του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες είναι πολύτιμη. Τα ισχυρά συστήματα Υγείας, το βάρος που δόθηκε στην Πρόληψη, στην Προαγωγή, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στα σύγχρονα, καλά χρηματοδοτούμενα και στελεχωμένα νοσοκομεία, τονίζουν τα πλεονεκτήματα της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης και του κεντρικού σχεδιασμού, της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που είναι αναγκαία και ικανή να βγάλει τους εργαζόμενους από το «σαράκι» του καπιταλισμού και των αδιεξόδων του.

Αναδεικνύονται η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού για την ολόπλευρη αξιοποίηση επιστημονικών δυνατοτήτων για την πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας και συνολικότερα. Αναδεικνύεται η υπεροχή του σοσιαλισμού για την ολόπλευρη αξιοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων και δυνατοτήτων για την αναλογική κάλυψη λαϊκών αναγκών, πολύ περισσότερο όταν απαιτούνται επαγρύπνηση και συλλογική, οργανωμένη απόκριση σε κινδύνους όπως η εξελισσόμενη πανδημία.

Με όλα αυτά μπορεί καθένας να γνωριστεί διαβάζοντας και μελετώντας την μπροσούρα «ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», που κυκλοφόρησε για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην ΕΣΣΔ η Υγεία παρεχόταν ως κοινωνικό αγαθό σε όλα τα μέλη της κοινωνίας ισότιμα. Παρεχόταν ως προϋπόθεση για την πλήρη ανάπτυξη της σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ισορροπίας του ανθρώπου, που εξαρτιόταν από τις συνθήκες εργασίας και ζωής, τις συνολικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες, δηλαδή όλους τους παράγοντες που απαιτούν μέτρα για την Πρωτογενή Πρόληψη. Η ΕΣΣΔ κατείχε την πρώτη θέση στον κόσμο στην εκπαίδευση γιατρών, φαρμακοποιών και μεσαίων υγειονομικών στελεχών.

Ανέπτυσσε συνεχώς ένα πλατύ δίκτυο πολυκλινικών, πολυϊατρείων, εξωτερικών ιατρείων, εργαστηρίων, που παρείχαν δωρεάν εξειδικευμένη και άρτια ιατρική περίθαλψη, και στηριζόταν στην αρχή της επιτόπιας εξυπηρέτησης.

Υπήρχε γενική, ιατρική παρακολούθηση του πληθυσμού τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά, δηλαδή προληπτική ιατρική. Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως και οι ετήσιες για την έγκαιρη διαπίστωση ασθενειών, ήταν γενικευμένες, τόσο των υγιών ανθρώπων όσο και των ασθενών με χρόνιες ασθένειες.

Καθένας μελετώντας μπορεί να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα για τα δύο συστήματα και την ανωτερότητα του σοσιαλισμού για τους ανθρώπους του μόχθου.

Τα υπόλοιπα αναλυτικά στην μπροσούρα, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το e-shop της «Σύγχρονης Εποχής» (www.sep.gr).


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ναρκω-κουλτούρα, εξαρτημένοι και κορονοϊός

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της διασποράς, υπάρχουν ορισμένες ειδικές κατηγορίες που κινδυνεύουν να βρεθούν πολλαπλά εκτεθειμένες και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με ευθύνη του κράτους. Μια τέτοια κατηγορία είναι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, για τους οποίους οι επιστήμονες έχουν σημάνει καμπανάκι κινδύνου, καθώς εκτός από τον κίνδυνο να νοσήσουν, αντιμετωπίζουν και πρόσθετες δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπεία. Η γενική κατάσταση της υγείας των εξαρτημένων, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι συνθήκες που συνδέονται με τη χρήση αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, ενώ το «πεσμένο» ανοσοποιητικό τους σύστημα, τους καθιστά πιο ευπρόσβλητους με δυσμενέστερη πρόγνωση.

* * *

Οπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ, τα οπιούχα επιβραδύνουν την αναπνοή και είναι γνωστό ότι τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Για τον ίδιο λόγο, οι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων που μολύνονται από τον Covid-19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά ή και να πεθάνουν. Παράγοντα κινδύνου αποτελεί επίσης το ιστορικό χρήσης μεθαμφεταμινών, στις οποίες συγκαταλέγεται και το sisa, καθώς οι ουσίες αυτές προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την πιθανότητα πνευμονικής βλάβης και υπέρτασης. Κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών διατρέχουν και όσοι καπνίζουν κάνναβη, λόγω της επιβάρυνσης των πνευμόνων. Επιπλέον, τα εξαρτημένα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στον δρόμο, χωρίς στέγη, ή στη φυλακή. Μάλιστα, σε συνθήκες πανδημίας και υπερκορεσμού των νοσοκομείων, τα εμπόδια για τη φροντίδα της υγείας τους αναμένεται να αυξηθούν, καθώς είναι άτομα κοινωνικά στιγματισμένα και με περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

* * *

Η κατάσταση επομένως δεν σηκώνει καθυστερήσεις και χρειάζονται ειδικά μέτρα γι' αυτές τις ευάλωτες κατηγορίες, στις οποίες συγκαταλέγονται και πολλοί νέοι άνθρωποι. Αντ' αυτού, όμως, με αφορμή και τον κορονοϊό, βλέπουμε να καλλιεργείται ακόμα περισσότερο μια κουλτούρα ανοχής στα ναρκωτικά, συνδέοντάς τα με την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας (αυτοπεριορισμός, εγκλεισμός, κίνδυνος κατάθλιψης κ.τ.λ.), ακόμα και με τη «θεραπεία» της ίδιας της νόσου! Πρόκειται για fake news που επιδεινώνουν τους όρους διαχείρισης του προβλήματος και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λύση. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε επίσημο tweet, προειδοποιώντας ότι «η κοκαΐνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσία που δρα ανταγωνιστικά στον Covid-19 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χορηγείται ή να χρησιμοποιείται ως αντίδοτο», για να προλάβει άνοδο της χρήσης της ουσίας (3,2% του πληθυσμού κάνει συστηματική χρήση κοκαΐνης στη Γαλλία).

* * *

Στην Ολλανδία ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα coffe-shops για να προμηθευτούν κάνναβη οι χρήστες, μπροστά στο κλείσιμο των καταστημάτων πώλησης κάνναβης για όσο διαρκεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού (17,5% του πληθυσμού κάνει καθημερινή χρήση κάνναβης και το 47% όσων έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα θεραπείας είναι για απεξάρτηση από την κάνναβη). Στη χώρα μας «εξειδικευμένα» περιοδικά και sites που προβάλλουν την κάνναβη ως τρόπο ψυχαγωγίας, αρθρογραφούν για τη «θεραπευτική» σχέση κάνναβης - κορονοϊού. Αν μη τι άλλο, η στρέβλωση των πραγματικών αναγκών και η σύνδεση ναρκωτικών ουσιών με την πανδημία κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που επιβάλλει η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ενημέρωσης και προστασίας της υγείας συνολικά του λαού, αλλά και τέτοιων ειδικών πληθυσμών, όπως είναι οι εξαρτημένοι.

* * *

Σήμερα χρειάζεται με κρατική ευθύνη να ληφθούν όλα τα μέτρα στήριξης - προστασίας της υγείας και της θεραπευτικής διαδικασίας των τοξικοεξαρτημένων. Ειδική μέριμνα χρειάζεται για όσους έχουν ενταχθεί στα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων ενώ η προσωρινή μετατροπή των προγραμμάτων σε take away χρήση πρέπει να στηριχτεί με την απαιτούμενη ψυχολογική στήριξη, αλλά και τα μέτρα προστασίας της υγιεινής. Χρειάζεται να στηριχτούν τα street work προγράμματα με αύξηση των ειδών ατομικής υγιεινής για τους χρήστες. Παράλληλα χρειάζεται να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης για αποφυγή της υποτροπής της χρήσης σε πληθυσμούς που βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, αλλά και της ενίσχυσης κινήτρου για θεραπεία. Αρα είναι αναγκαίο με αφορμή και την πανδημία να μην κρυφτούν «κάτω από το χαλί» οι ελλείψεις που υπάρχουν σε όλο το πλέγμα της πρόληψης - θεραπείας - κοινωνικής επανένταξης για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για τον εξαρτημένο που δύσκολα θα «μείνει σπίτι» γιατί θα κάνει τα πάντα ακόμα και σ' αυτές τις συνθήκες να βρει την ουσία, στόχος είναι να γίνει «καθαρός» και αυτό απαιτεί μια άλλη αντιναρκωτική πολιτική.


Π. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ