Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Ανανεώνει τη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την ανανέωση της στρατιωτικής αποστολής - επέμβασης της ΕΕ στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής (EUTM) ενέκρινε χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, με αρχικό προϋπολογισμό 133,7 εκατ. ευρώ και πρόσχημα «την εκπαίδευση και καθοδήγηση αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της δυτικοαφρικανικής χώρας για την καταπολέμηση οργανώσεων τζιχαντιστών» που προκαλεί η ιμπεριαλιστική πολιτική ισχυρών χωρών - μελών.

Η έδρα της αποστολής της ΕΕ θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό, και θα έχει διοικητή τον στρατηγό Ζοάο Ριμπέιρο. Πρόκειται για την τρίτη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Δυτική Αφρική, μετά την «EUCAP Sahel Mali», που υποτίθεται πως «βοηθά» τις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας να επαναβεβαιώσουν την κυριαρχία της κυβέρνησης στη χώρα, και την «EUCAP Sahel Niger», που υποστηρίζει «τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας» στον Νίγηρα. Σε εξέλιξη είναι και αποστολή της Περιφερειακής Ομάδας Συμβουλευτικών και Συντονιστικών Κέντρων που συντονίζει τις δραστηριότητες δημιουργίας ικανοτήτων για όλες τις δυτικοαφρικανικές χώρες του «G5».

Οι δραστηριότητες της αποστολής της ΕΕ θα συνεχίσουν να διεξάγονται σε στενό συντονισμό και συνεργασία με άλλες στρατιωτικές αποστολές που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, όπως κυανόκρανοι του ΟΗΕ, η γαλλική στρατιωτική επιχείρηση «Barkhane» και αποστολές χωρών της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ