ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Το παραμύθι - εφιάλτης για τον πορτογαλικό λαό

Η επίσκεψη του Πορτογάλου Προέδρου στα μέσα του Μάρτη στη χώρα μας έγινε αφορμή για να σηκωθεί και πάλι η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αξιοποιώντας το δήθεν «θετικό παράδειγμα» της χώρας της Ιβηρικής. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τα «επιτεύγματα» της «αριστερής» κυβέρνησης του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του πρωθυπουργού Α. Κόστα, που στηρίζουν το ρεφορμιστικό Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό ΚΚ, ως δήθεν «σκαλοπάτι» για να «ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα». Το παραμύθι της «επιτυχημένης Πορτογαλίας» όντως «ξελασπώνει» την ντόπια αστική τάξη, αλλά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και μετά το τέλος του μνημονίου συνεχίζουν να υποφέρουν μαζικά και να μην μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Χρήσιμα στοιχεία, που κρύβονται από τις επίσημες στατιστικές και τα ελάχιστα ψίχουλα (της τάξης των 0,88 λεπτών τη μέρα) που έλαβε μια κατηγορία εργαζομένων, δίνει η ιστοσελίδα «peloantimperialismo», που εξετάζει κριτικά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και αυτά που κρύβονται σκόπιμα. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2017: Το 30% των μισθωτών έπαιρναν έως 600 ευρώ μισθό (ο κατώτατος μισθός είναι 560 ευρώ και έχει ανακοινωθεί ότι το Γενάρη του 2018 θα πάει στα 580). Το 30% έπαιρνε από 600 έως 900 ευρώ, το 24% από 900 έως 1.800 ευρώ, το 3% από 1.800 έως 2.500 ευρώ και το 1,3% από 2.500 ευρώ και πάνω.

Αν όμως προστεθούν γύρω στο 1 εκατομμύριο αδήλωτοι εργαζόμενοι (Πορτογάλοι και μετανάστες) που παίρνουν λιγότερο από τον κατώτατο μισθό, η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Επιπλέον, οι 800.000 άνεργοι (τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 574.000, αλλά υπάρχουν άνεργοι που δεν φαίνονται πουθενά) βρίσκονται πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό. Από το 1,8 εκατομμύριο συνταξιούχους, το 1,6 εκατομμύριο παίρνει το πολύ μέχρι 600 ευρώ και από αυτούς 250.000 παίρνουν ακόμα και κάτω από 300 ευρώ. Ετσι, αν προστεθούν όλες αυτές οι κατηγορίες, 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν με μέχρι 600 ευρώ το μήνα. Στους δε εργαζόμενους συγκαταλέγονται γύρω στις 900.000 με ελαστική απασχόληση, δουλειά με το κομμάτι, τη μέρα, εποχικές δουλειές, ενοικιαζόμενοι. Το μισό σχεδόν από το εργατικό δυναμικό της χώρας, γύρω στα 6,2 εκατομμύρια που δηλώνονται και 1 εκατομμύριο που υπολογίζονται οι αδήλωτοι, 2,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, είναι με εργασία που δεν προστατεύεται πλήρως από την εργατική νομοθεσία, που ούτως ή άλλως είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οσο για τα 600 ευρώ που είναι λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό, στην κυριολεξία αρκούν μόνο για να ...φυτοζωεί κάποιος. Ενα νοίκι σε μια πόλη όπως το Πόρτο φτάνει τα 300 ευρώ το μήνα, στη Λισαβόνα ένα μικρό σπίτι φτάνει ακόμα και τα 500 ευρώ. Περίπου 100 ευρώ για ρεύμα, 40 ευρώ για νερό και 50 ευρώ για τηλεπικοινωνίες. Αν πρόκειται για ζευγάρι που ο καθένας παίρνει 600 ευρώ, μένουν γύρω στα 350 ευρώ για υπόλοιπα έξοδα, φαγητό, έκτακτες ανάγκες κ.λπ. Αν υπάρχει και δάνειο, τότε το φάσμα της πείνας είναι απόλυτο. Γίνεται κατανοητό ότι όταν κάποιος είναι άνεργος, η ...κόλαση τον υποδέχεται.

Αυτά είναι τα επιτεύγματα της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης της Πορτογαλίας, που θαυμάζει και η αντιλαϊκή κυβέρνηση στη χώρα μας και εκθειάζει ο ΣΕΒ, ως «παράδειγμα προς μίμηση» στην υποτίθεται μεταμνημονιακή εποχή, μετά τον Αύγουστο του 2018 με την περιβόητη ...έξοδο στις αγορές.


Δ. Κ


Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κινεζικής Επιτροπής Ειρήνης στην Αθήνα

Φιλοξενήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης από τις 14 έως τις 16 Μάρτη

Ο Θανάσης Παφίλης, γγ του ΠΣΕ, με τον επικεφαλής της Κινεζικής Επιτροπής Ειρήνης, Αν Γιούε Τζουν
Ο Θανάσης Παφίλης, γγ του ΠΣΕ, με τον επικεφαλής της Κινεζικής Επιτροπής Ειρήνης, Αν Γιούε Τζουν
Αντιπροσωπεία της Κινεζικής Λαϊκής Επιτροπής για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (CPAPD) βρέθηκε στην Αθήνα από τις 14 έως τις 16 Μάρτη μετά από πρόσκληση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Η κινεζική 4μελής αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής, Αν Γιούε Τζουν, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και τους Θανάση Παφίλη και Ηρακλή Τσαβδαρίδη, γενικό γραμματέα και εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ, αντίστοιχα.

Ο γγ του ΠΣΕ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, όπου στους σκληρούς ανταγωνισμούς για σφαίρες επιρροής, τον έλεγχο αγορών, πηγών και δρόμων Ενέργειας οι ιμπεριαλιστές είναι «ενωμένοι» όταν πρόκειται για συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, απέναντι σε αυτά των λαών. Αυτό καταγράφεται τόσο στα Βαλκάνια, με την προσπάθεια για ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, όσο και στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά και στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ υλοποιούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών.

Εχθρός των λαών το ΝΑΤΟ

Ο Θ. Παφίλης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως το ΝΑΤΟ, με τη «χωρίς όρια δράση» του και την ετοιμότητα ακόμη και για πρώτο πυρηνικό πλήγμα, την τοποθέτηση στρατευμάτων σε όλη τη συνοριακή γραμμή με τη Ρωσία και τις «αντιπυραυλικές ασπίδες» σε Πολωνία και Ρουμανία, προσπαθεί να περικυκλώσει τον βασικό ανταγωνιστή του στην περιοχή, κλιμακώνοντας την ένταση και τους κινδύνους για γενικευμένο πόλεμο. Στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή με τεράστια ενεργειακά αποθέματα, όπου οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους για μια «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», και στη Συρία ο πόλεμος συνεχίζεται σε νέα επίπεδα για το μοίρασμα της λείας. Το ΠΣΕ, σε αυτές τις συνθήκες και με επίγνωση των δυσκολιών και του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, αναπτύσσει δράση τόσο στα μέτωπα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων όσο και στην πάλη για κατάργηση των πυρηνικών όπλων και όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων, εκφράζοντας με πολλούς τρόπους την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη
Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη
Ο γγ της CPAPD, ευχαριστώντας για τη φιλική υποδοχή, υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του ΠΣΕ στην οργάνωση του αγώνα και της δράσης των κινημάτων Ειρήνης διεθνώς και χαιρέτισε τη σθεναρή αντίθεση και καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, συμφωνώντας με την εκτίμηση για το ρόλο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως αντί να διαλυθεί το ΝΑΤΟ μετά την αυτοδιάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αυτό επεκτείνει τη δράση του προς την Ανατολή.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της Κίνας, η κινεζική αντιπροσωπεία ανέπτυξε τις θέσεις της για την ανάγκη για «μια άλλη διεθνή τάξη πραγμάτων, χωρίς ηγεμονισμούς και με ισοτιμία των λαών, που θα ζουν ειρηνικά και αρμονικά και θα μοιράζονται αμοιβαία τον πλούτο που παράγουν». Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ υπογράμμισε πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στηρίζει κάθε ιδέα που μπορεί να φέρει τους λαούς στο προσκήνιο, να τους αφυπνίσει και να τους χειραφετήσει, απέναντι στον κοινό τους εχθρό, το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ωστόσο το ΠΣΕ θεωρεί πως σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο ιμπεριαλισμός είναι αυταπάτη να θέλει κανείς να οικοδομήσει ισότιμες σχέσεις των λαών ή εναλλακτικούς πόλους, που απλά θα διεκδικούν και διαχειρίζονται μέρος της εξουσίας στο πλαίσιο του ίδιου συστήματος.

Τέλος, ο Αν Γιούε Τζουν, συγχαίροντας το ΠΣΕ για τη συνεπή του δράση και στάση, ευχαρίστησε για την πρόσκληση να λάβει μέρος στη διεθνή αποστολή αλληλεγγύης του ΠΣΕ στη Συρία τον Ιούνη 2018 και προσκάλεσε το ΠΣΕ να συμμετάσχει με πολυμελή αντιπροσωπεία, σε ένα διεθνές σεμινάριο κινημάτων με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης του ΟΗΕ, στις 21 Σεπτέμβρη, στην πόλη Nanjing, όπου πριν από 80 χρόνια πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές του αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ανάμεσα στον κινεζικό λαό.

Συναντήσεις με την ΕΕΔΥΕ

Η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Σταύρο Τάσσο, και την γγ, Ελπίδα Παντελάκη, όπου ανταλλάχθηκαν σκέψεις και εμπειρίες από τη δράση των δύο οργανώσεων, την κατάσταση στην Ελλάδα, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τους ανταγωνισμούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ