ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ "ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ" ΣΗΜΙΤΗ
Ποιος Οτσαλάν; Η ΟΝΕ είναι το παν!

Χωρίς προηγούμενο το κυβερνητικό θράσος, όπως επιβεβαιώνει και με τις προσωπικές του εμφανίσεις ο πρωθυπουργός

Σε δεύτερο "διάγγελμα" - τούτη τη φορά χωρίς το "ντεκόρ" των μελών της κυβερνητικής επιτροπής να τον περιστοιχίζουν - μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας βδομάδας, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, για να πιστοποιήσει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι, πράγματι, εκτός τόπου και χρόνου. Τόσο πολύ ώστε ο επικεφαλής της να δηλώνει ότι "η κυβέρνησή μου θα εφαρμόσει σταθερά την πολιτική που αποφασίσαμε" και η οποία "εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό"!Εκεί όμως που ο κ. Σημίτης ξεπέρασε κάθε όριο, ήταν όταν, ακόμα και μέσα σ' αυτό το κατακλυσμιαίο κλίμα, βρήκε την ώρα να μιλήσει για την... ΟΝΕ. "Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ισότιμη ένταξή της στην ΟΝΕ", είπε με στόμφο ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας, προφανώς τη χτεσινή δήλωση στενού συνεργάτη του (σ.σ.: του οικονομικού συμβούλου κ. Τ. Γιαννίτση), ο οποίος ζήτησε να λειτουργήσει το... επίτευγμα της ΟΝΕ ως "υποκατάστατο της εξωτερικής πολιτικής"!

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο Κ. Σημίτης επέλεξε χτες να αναδειχτεί με την εμφάνισή του, σε κύριο πρωταγωνιστή της τακτικής της κινδυνολογίας που επιστρατεύει η κυβέρνηση ώστε να διασωθεί, υποστηρίζοντας την πρωτοφανή άποψη που λέει "μην ενοχλείται την κυβέρνηση γιατί πλήττονται τα εθνικά συμφέροντα"!

"Ε, όχι καιεκλογές"!

Ο Κ. Σημίτης μετά την πολύωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και της κυβερνητικής επιτροπής, που ακολούθησε, ανακοίνωσε ότι ελήφθη απόφαση (σ.σ.: "αποφάσισα", όπως είπε μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο) για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με πρόταση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: είχε προηγηθεί ανάλογη θέση του ΣΥΝ... ), που θα... διερευνήσει τα γεγονότα της υπόθεσης Οτσαλάν.

Με αυτό τον τρόπο θεωρεί, απ' ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός, πως μπορεί να "ξεφύγει" από την οργή του ελληνικού λαού, κρυμμένος πίσω από την παλιά άποψη που λέει πως "όταν δε θες να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή για να το εξετάσεις"... Και το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η παραμονή του Κ. Σημίτη και της κυβέρνησής του, στο τιμόνι της Ελλάδας.

Βεβαίως ο Κ. Σημίτης θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασωθεί προσωπικά. Γι' αυτό και χτες, μετά το τέλος του "διαγγέλματος" - σημειωτέον ότι και πάλι δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήματα στον πρωθυπουργό - ο Κ. Σημίτης, όταν αποχωρώντας ρωτήθηκε αν θα γίνουν εκλογές, απάντησε: "Ε, όχι και εκλογές"!

"Θετική" η ευρω - υποκρισία

Στο "διάγγελμά του" ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να διαδηλώσει - εισαγωγικά μάλιστα - την ευρω - δουλεία του. "Θετική" είναι κατά τον Κ. Σημίτη η απόφαση που έλαβαν προχτές οι "15", γιατί με την ανακοίνωσή τους θέτουν την Τουρκία "προ των ευθυνών της" (!) για διεξαγωγή "δίκαιης δίκης"(!) και επειδή την καλούν, όπως είπε, "να λύσει το Κουρδικό" με... πολιτικά μέσα! Δεν παρέλειψε να μιλήσει, δε, για τις ευρωπαϊκού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα λάβει τις επόμενες μέρες με τα ταξίδια του στο εξωτερικό...

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός μίλησε για "αποτυχία της Τουρκίας να καταστήσει το Κουρδικό, μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων" και υποστήριξε ότι η Αγκυρα"ματαιοπονεί", όταν προσπαθεί να προκαλέσει πρόβλημα στην Ελλάδα με τις"συκοφαντικές επιθέσεις" της.

Και "κινδυνολόγος"

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, όπως είπαμε, να κινδυνολογήσει. "Να διαχωρίσουμε επιτέλους το επίπεδο της εσωτερικής κριτικής από το επίπεδο της εθνικής στρατηγικής", ζήτησε με έμφαση για να συνεχίσει λέγοντας: "ουδείς μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα βήματα της χώρας, ουδείς μπορεί να πλήξει τα εθνικά μας συμφέροντα"! Η εγώ ή το χάος, με άλλα λόγια... Οσο, δε, για όσους τους ασκούν κριτική, ανήκουν προφανώς σε όσους "εξ αντικειμένου" - σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα - ενισχύουν το παιχνίδι της "αποσταθεροποίησης"! Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός συνέστησε - σε ποιους άραγε; - "να μην εμπλακούμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια, που διακυβεύουν τα συμφέροντα της χώρας"...

Βέβαια, ούτε αυτή τη φορά έλειψε το στοιχείο του θράσους από τον πρωθυπουργικό λόγο. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε τόσο προκλητικός ώστε να παραδίδει και μαθήματα στον ελληνικό λαό περί των... "υποχρεώσεών" του. "Ο ελληνικός λαός έχει απέναντι στον εαυτό του την υποχρέωση να περιφρουρήσει τις κατακτήσεις του", είπε, εννοώντας φυσικά το κυβερνητικό "έργο"...

Το ΚΥΣΕΑ

Για τα όσα διεμείφθησαν εντός του ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ενημέρωση. Είναι ενδεικτικό πως όταν αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, περιορίστηκε να απαντήσει πως "επαναβεβαιώθηκε η γνωστή θέση της κυβέρνησης"...

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ΚΥΣΕΑ υπήρξαν οι εξής εκτιμήσεις:

α) Οτι η Τουρκία επιθυμεί την επαναφορά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο στάτους προηγούμενων δεκαετιών (κρίση '87, κρίση με το "Χόρα" κλπ.).

β) Οι συμμετέχοντες απέκλεισαν ενδεχόμενο θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου, προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ δε θα ήθελαν σε αυτή τη φάση, με ανοιχτό το μέτωπο του Κοσσυφοπεδίου, κι άλλη εστία έντασης στην περιοχή.

γ) Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο "προβοκάτσιας" στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πάντως όταν ρωτιούνταν μέλη του ΚΥΣΕΑ, τι σημαίνει αυτή η επισήμανση (σ.σ.: αν εννοούν προβοκάτσια προερχόμενη εντός ή εκτός των συνόρων, αν αναφέρονται στη Θράκη ή αλλού) δεν έδιναν καμία απάντηση.

δ) Ερμηνεύτηκε ως "πολύ θετική" (!) η στάση της ΕΕ. Μάλιστα υπήρξε υπουργός που είπε ότι 3 - 4 υπουργοί Εξωτερικών των "εταίρων" μίλησαν για το Κουρδικό με... "ελληνική γλώσσα", στο προχτεσινό συμβούλιο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εξετάσεις "υπευθυνότητας" σε ΗΠΑ και αφεντικά
  • Ηταν τέτοιος ο φόβος στη Ρηγίλλης μη τυχόν κατηγορηθεί για υποδαύλιση της "πολιτικής αστάθειας", ώστε δεν υπέβαλε ούτε καν την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή!
  • Επιμένει να μη θέτει ευθέως θέμα πρόωρων εκλογών, ενώ προσβλέπει στο ταξίδι του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ στις αρχές Μάρτη

Η επίδειξη "υπευθυνότητας", κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ και τα μεγάλα αφεντικά, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της στάσης της ηγεσίας της ΝΔ στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, η οποία συστρατεύεται για τη διατήρηση κλίματος "πολιτικής σταθερότητας" και την εξυπηρέτηση των "εθνικών στόχων" (ΟΝΕ).

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο φόβος και η ανησυχία που υπήρχε στη Ρηγίλλης μην τυχόν και κατηγορηθεί για "υποδαύλιση κλίματος αστάθειας", την οδήγησε να μην υποβάλει καν την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, με αποτέλεσμα να την προλάβει και αιφνιδιάσει ο Κ. Σημίτης, που έσπευσε για λόγους εντυπώσεων να την εξαγγείλει πρώτος! Ετσι, οι περιβόητες"πρωτοβουλίες" που προανήγγειλε τόσες μέρες τελείωσαν, πριν καν εξαγγελθούν. Μετά από αυτό χαρακτήρισε "χρήσιμη" την πρόταση του πρωθυπουργού, αρκεί "να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα"...

Τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις την προσδιόρισε με σαφή τρόπο ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στη δήλωση που έκανε μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο. "Εμείς - είπε - ως ΝΔ, έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη χαλύβδωση της εθνικής ομοψυχίας (!). Αυτό προέχει σήμερα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα".

Αλλη μια φορά απέφυγε να θέσει ευθέως το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, στο όνομα του ότι το κόμμα του δεν μπορεί να τις επιβάλει. Ετσι, περιορίστηκε να δηλώσει: "Η αποκατάσταση του κύρους της χώρας δεν μπορεί να γίνει από την παρούσα κυβέρνηση και ένας πολιτικά αποδυναμωμένος πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει επί πολύ στο τιμόνι της χώρας".

Η στάση αυτή του Κ. Καραμανλή δεν είναι άσχετη με το ταξίδι που προγραμματίζει για το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη οριστικοποιήθηκε η συνάντηση, που διακαώς και μήνες επιζητούσε, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Α. Γκορ, για τις 9 Μάρτη. Φυσικά, η Ρηγίλλης αποδίδει τεράστια σημασία στο ταξίδι αυτό, πολύ περισσότερο που γίνεται σε αυτή την πολιτική συγκυρία.

Αβραμόπουλος - Μάνος

Την ίδια στιγμή, όμως, η ΝΔ δε φαίνεται να έχει απαλλαγεί από το "αγκάθι" της δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αβραμόπουλο, ενδεχόμενο που επανήλθε από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες εμφανίζονται ως "ευνοϊκές" για το εγχείρημα του δημάρχου. Ωστόσο, από την πλευρά της Πλατείας Κοτζιά τηρούνταν η γνωστή τακτική της σιωπής, χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν οτιδήποτε.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι ακόμα και αν δημιουργηθεί το κόμμα Αβραμόπουλου δεν πρόκειται να ανακόψει το δρόμο της προς την εξουσία, ενώ υποστηρίζει ότι, τώρα πια θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί η δήλωση που έκανε, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ο ίδιος ο Αβραμόπουλος για την υπόθεση Οτσαλάν. "Αυτή η υπόθεση, δυστυχώς, έχει πάρει από την πρώτη κιόλας στιγμή ένα στραβό δρόμο. Εύχομαι με τους σωστούς χειρισμούς να ξεπεραστούν όλα αυτά. Πάντως, μας περιμένει μια δύσκολη διαδρομή". Και ακόμα: "Είναι καιρός να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος, να ανοίξουν οι δρόμοι της εσωτερικής κατανόησης και συνεργασίας σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί".

Ο Στ. Μάνος, από την πλευρά του, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, δήλωσε ότι "το τέλος του κ. Σημίτη και η απουσία αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης οδηγεί σε νέα κόμματα", ενώ ανακοίνωσε, για πρώτη φορά επίσημα, ότι θα κατέβει με δικό του κόμμα στις ευρωεκλογές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εξαιρετικά ρευστή η κατάσταση

Εξαιρετικά ρευστή διαγράφεται η κατάσταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ - σήμερα συνεδριάζουν εκ νέου Κυβερνητική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία - καθώς οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να επιχειρήσει "φυγή προς τα μπρος" εκτιμούνται ως "περιορισμένων δυνατοτήτων". Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες, πηγές προσκείμενες σε κορυφαίους υπουργούς διατείνονταν ότι "το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι να ρίξεις τον Σημίτη"...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Από πλευράς Μαξίμου επιχειρείται με κάθε μέσο να κερδηθεί χρόνος ώστε να επιτευχθεί εκτόνωση της κατάστασης, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο, αν τελικά γίνει (18 Μάρτη). Μάλιστα, λέγεται, ότι ο πρωθυπουργός είναι "ενοχλημένος" από τις φήμες περί αναβολής του συνεδρίου. Στην εκτόνωση σκοπεύει, αφ' ενός η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, αφ' ετέρου δε και η προώθηση ενός... "επιθετικού στιλ" εκ μέρους του Κ. Σημίτη, το οποίο και εισηγήθηκε ο Ε. Βενιζέλος μαζί με τον Κ. Λαλιώτη, που είχαν ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του, πριν το χτεσινό ΚΥΣΕΑ.

Στις προθέσεις Σημίτη είναι η αναταραχή στις τάξεις της ΚΟ και της ΚΕ του κόμματός του να αντιμετωπίζεται με το επιχείρημα: "περιμένετε το πόρισμα της Εξεταστικής". Λέγεται, δε, ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα συγκληθούν η ΚΕ και η ΚΟ, με πρωτοβουλία του Κ. Σημίτη, ώστε να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Οσον αφορά την Εξεταστική, η επιλογή κρίθηκε απαραίτητη μπροστά στον κίνδυνο να ψήφιζαν υπέρ της πρότασης της ΝΔ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η αναταραχή στον ΚΟ βρίσκεται, πάντως, στο ζενίθ. Αν και χτες ο Π. Κρητικός διέψευσε ότι υπήρξε συνάντηση 40 βουλευτών στο σπίτι του με θέμα την ανατροπή Σημίτη, είναι σίγουρο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κίνηση βουλευτών που ζητούν σύγκληση της ΚΟ, αλλά η συλλογή υπογραφών "σκοντάφτει" στην έλλειψη συμφωνίας περί του κειμένου που θα συνοδεύει το αίτημα.

Οπως έλεγε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας, από το Σαββατοκύριακο βρίσκεται σε εξέλιξη μια κινητικότητα, όπου "όλοι οι πρωτοκλασάτοι μιλούν με όλους και για όλα τα σενάρια". Μέχρι και σενάριο για μεταβατικό πρωθυπουργό ακούστηκε, στο οποίο κάποιοι εμπλέκουν τον πρόεδρο της Βουλής. Ωστόσο ο μόνος λόγος που βγήκε χτες η κυβέρνηση να διαψεύσει ότι παραιτείται ο Κ. Σημίτης ήταν όταν οι φήμες αυτές μεταφέρθηκαν και από το "Ρόιτερ", με αποτέλεσμα να πάρει την κατιούσα το Χρηματιστήριο...

Οσον αφορά τον Α. Τσοχατζόπουλο, που χτες στο ΚΥΣΕΑ ζήτησε καλύτερη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών..., φαίνεται να επιλέγει την τακτική του "σωτήρα του κόμματος". Κάποιοι συνεργάτες του τάσσονταν εμμέσως υπέρ της αναβολής του συνεδρίου (σ.σ.: για να αποφύγει, προφανώς, να πάρει θέση ο υπουργός). Ετεροι, δε, φίλοι του έλεγαν ότι όποια λύση κι αν επιλεγεί, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη Σημίτη "ώστε να μη διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ". Υποστήριζαν, παράλληλα, ότι ο υπουργός Αμυνας "θα μιλήσει εντός της βδομάδας"...

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης, τέλος, του Χρ. Κηπουρού,με την οποία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της διαγραφής του από το κόμμα, εκ μέρους της Χαρ. Τρικούπη.

ΣΥΝ
Σύγχυση και φόβος μπροστά στις εκλογές

Συνέντευξη Ν. Κωνσταντόπουλου για τις εξελίξεις με το πρόβλημα Οτσαλάν

Με το φόβο των εκλογών μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, αντί να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις εκλογές, ώστε ο λαός να δώσει διέξοδο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και η ηγεσία του κόμματός του, περιορίζονται, και τώρα ακόμα, να καλούν... την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται με τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν, δίνοντας και μ' αυτό τον τρόπο άλλοθι στην κυβέρνηση.

Ετσι, με συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ κάνει λόγο για "πολιτική κρίση που παίρνει διαστάσεις εθνικής και ηθικής κρίσης", αποφεύγει να θέσει το ζήτημα της προσφυγής στις εκλογές. Ενώ διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και διερωτάται εάν ο κ. Σημίτης διαθέτει πια τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής, εάν δηλαδή έχει την αποδοχή και στήριξη της πλειοψηφίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ επισημαίνει πως η "κυβέρνηση είναι ανίσχυρη και αμφισβητείται η επάρκεια και η χρησιμότητα της κυβέρνησης ακόμα και από δικά της ερείσματα". Και ότι "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αποδείχτηκε ότι δεν είναι σε θέση να χειριστούν καμιά σοβαρή υπόθεση εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής"... Παρ' όλα αυτά, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επικαλείται την "ευθύνη του πρωθυπουργού" αντί να ζητήσει την παραίτησή του και αρκείται να προβάλλει πως "η πολιτική ζωή μπήκε σε νέα φάση" και κάνει προτάσεις για τη σωτηρία του πολιτικού συστήματος! "Το πολιτικό σύστημα κλονίζεται και αποδεικνύεται διάτρητο. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, ριζικές πολιτικές ρυθμίσεις. Ο ΣΥΝ έχει προτείνει θεσμικές τομές με απλή αναλογική, αλλαγή του νόμου για το υπουργικό συμβούλιο, διεύρυνση του ρόλου της Βουλής κλπ"...

Οσον αφορά στο χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν και τι θα έκανε ο ίδιος, αν ήταν στη θέση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναλαμβάνει τα γνωστά παραπέμποντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όταν είναι πια πασίδηλος ο βρόμικος ρόλος των ιμπεριαλιστών και των κολαούζων της ΕΕ σε βάρος του αγώνα των Κούρδων και του ηγέτη τους Αμπ. Οτσαλάν. Αποφεύγει επίσης να σχολιάσει την υποτακτική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, την πολιτική της υποτέλειας που οδήγησε στη σύλληψη και παράδοση του Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μετά από αίτημά του, συναντάται σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, όπου θα αναφερθεί στην ανησυχητική τροπή των πολιτικών εξελίξεων μετά την υπόθεση Οτσαλάν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ...

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ δε φταίει σε τίποτα...

Διαχωρισμό των ευθυνών της κυβέρνησης Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, επιχείρησε να κάνει χτες μπροστά στη γενική κατακραυγή που έχει ξεσπάσει ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα κεντρικά γραφεία της Χ. Τρικούπη. Αφού υποστήριξε ότι "κανείς δεν έχει το δικαίωμα της σιωπής", η οποία, όπως είπε, θα ήταν "φυγοδικία", ανέφερε: "Είναι αθέμιτη βέβαια και απαράδεκτη η επιδίωξη να χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ με το άγος μιας "εθνικής προδοσίας". Αλλο πράγμα είναι οι κατακριτέοι χειρισμοί και άλλο πράγμα η απόπειρα χρέωσης συλλήβδην στην ηγεσία του χώρου μας μιας τέτοιας καταγγελίας".

Ο Κ. Σκανδαλίδης απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί άμεσα στο όνομα του Κ. Σημίτη και υποστήριξε ότι η υπόθεση Οτσαλάν "δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση ή να αλλάξει τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της χώρας και να διασαλεύσει το κλίμα πολιτικής σταθερότητας". Ωστόσο, μίλησε για "αλλαγή πλεύσης" του ΠΑΣΟΚ, την οποία πρέπει να σηματοδοτήσει το 5ο Συνέδριο που ξεκινάει στις 18 Μάρτη. Και στο σημείο αυτό τάχθηκε κατά της αναβολής του, λέγοντας ότι "κάθε αναβολή θα σήμαινε αποδοχή της φθίνουσας πορείας, της συρρίκνωσης και με πιο γρήγορο βηματισμό θα μας έφερνε στην ήττα". Βέβαια, αυτή την "αλλαγή πλεύσης" την εντόπισε στην αναβάθμιση και την ενίσχυση του ρόλου του Εκτελεστικού Γραφείου σε "κέντρο λήψης αποφάσεων και συντονισμού των συνολικότερων πολιτικών μας και διαχείρισης και των κρίσεων και κάθε άλλη δυσκολίας", αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής "σε μάχιμο καθημερινό όργανο χάραξης πολιτικής".

Τάχθηκε ενάντια στο να τεθεί στο Συνέδριο θέμα ηγεσίας, χαρακτηρίζοντας ως "κερκόπορτα" για το ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ είπε ότι είναι αντίθετος και στην εκλογή αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα σηματοδοτούσε διαρχία. Παρ' όλα αυτά, μέσα από τα όσα είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είναι σαφής η προσπάθειά του, μέσω του κομματικού μηχανισμού, να κηρύξει μια εκστρατεία αντιστροφής του κλίματος, ώστε να μπορεί αργότερα να υποστηρίξει ότι αυτός έκανε ό,τι μπορούσε.

Αυτή την Κυριακή στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα γίνει η εκλογή των 5.000 αντιπροσώπων για το Συνέδριο και για τις 12 και 13 Μάρτη αναγγέλθηκε η σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσει τον απολογισμό της, ενόψει του συνεδρίου και να καταρτίσει την ημερήσια διάταξη των εργασιών αυτού.

ΚΚΕ
Προσπάθεια να κουκουλωθεί το θέμα

Αναφερόμενο στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει:

"Η απόφαση της κυβέρνησης, να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν, αποτελεί προσπάθεια να εξαπατηθεί ο λαός και να κουκουλωθεί το θέμα, που είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό.

Καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός. Ενα καθήκον έχει: Να απαιτήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες. Να εντείνει τον αγώνα του κατά της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων"".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ο λαός μπορεί να τσακίσει το ραγιαδισμό

Αναφερόμενος στην ομιλία του Κ. Σκανδαλίδη και σε άλλα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε τα παρακάτω:

"Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την ομιλία του Κ. Σκανδαλίδη, φαίνεται να πιστεύει ότι, κάτω από το βάρος του αιτήματος για παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες, θα βρει καταφύγιο σε κινδυνολογίες του τύπου "ΠΑΣΟΚ ή χανόμαστε".

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει αποφασιστικά τέτοιες ή άλλες κινδυνολογίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που δε χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά.

Στα παραδοσιακά ψευτοδιλήμματα "ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ", "ΠΑΣΟΚ ή χάος", υπάρχει απάντηση και σήμερα: Ο λαός με τον αγώνα και με την ψήφο του, με τη δράση του για τη δημιουργία του δικού του μετώπου, μπορεί να δείξει και να ανοίξει το δρόμο που αντιπαλεύει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μπορεί να τσακίσει το ραγιαδισμό που καλλιεργεί και συνεπάγεται η αποδοχή του ευρω-ΝΑΤΟικού δήθεν μονόδρομου".

Εκλογές ζητάει και το ΔΗΚΚΙ

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν προκύψει με το θέμα της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη στους Τούρκους, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, δήλωσε: "Μετά και τους χειρισμούς στο θέμα Οτσαλάν, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή και ούτε μπορεί να χειριστεί τα μεγάλα εθνικά θέματα που μπήκαν σε νέα φάση" και καταλήγει "κατά συνέπεια, τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός μέσω πρόωρων εκλογών".

Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κουρδικό ζήτημα, σημείωσε ότι "δε δικαιολογεί ούτε αισιόδοξες προβλέψεις, ούτε πανηγυρισμούς, εκ μέρους του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών" και προσθέτει "πρόκειται για ένα υποκριτικό ευχολόγιο, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα" και "περιέχει απαράδεκτες αναφορές σε βάρος του αγώνα του Κουρδικού λαού".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ