Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ "ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ" ΣΗΜΙΤΗ
Ποιος Οτσαλάν; Η ΟΝΕ είναι το παν!

Χωρίς προηγούμενο το κυβερνητικό θράσος, όπως επιβεβαιώνει και με τις προσωπικές του εμφανίσεις ο πρωθυπουργός

Σε δεύτερο "διάγγελμα" - τούτη τη φορά χωρίς το "ντεκόρ" των μελών της κυβερνητικής επιτροπής να τον περιστοιχίζουν - μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας βδομάδας, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, για να πιστοποιήσει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι, πράγματι, εκτός τόπου και χρόνου. Τόσο πολύ ώστε ο επικεφαλής της να δηλώνει ότι "η κυβέρνησή μου θα εφαρμόσει σταθερά την πολιτική που αποφασίσαμε" και η οποία "εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό"!Εκεί όμως που ο κ. Σημίτης ξεπέρασε κάθε όριο, ήταν όταν, ακόμα και μέσα σ' αυτό το κατακλυσμιαίο κλίμα, βρήκε την ώρα να μιλήσει για την... ΟΝΕ. "Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ισότιμη ένταξή της στην ΟΝΕ", είπε με στόμφο ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας, προφανώς τη χτεσινή δήλωση στενού συνεργάτη του (σ.σ.: του οικονομικού συμβούλου κ. Τ. Γιαννίτση), ο οποίος ζήτησε να λειτουργήσει το... επίτευγμα της ΟΝΕ ως "υποκατάστατο της εξωτερικής πολιτικής"!

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο Κ. Σημίτης επέλεξε χτες να αναδειχτεί με την εμφάνισή του, σε κύριο πρωταγωνιστή της τακτικής της κινδυνολογίας που επιστρατεύει η κυβέρνηση ώστε να διασωθεί, υποστηρίζοντας την πρωτοφανή άποψη που λέει "μην ενοχλείται την κυβέρνηση γιατί πλήττονται τα εθνικά συμφέροντα"!

"Ε, όχι καιεκλογές"!

Ο Κ. Σημίτης μετά την πολύωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και της κυβερνητικής επιτροπής, που ακολούθησε, ανακοίνωσε ότι ελήφθη απόφαση (σ.σ.: "αποφάσισα", όπως είπε μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο) για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με πρόταση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: είχε προηγηθεί ανάλογη θέση του ΣΥΝ... ), που θα... διερευνήσει τα γεγονότα της υπόθεσης Οτσαλάν.

Με αυτό τον τρόπο θεωρεί, απ' ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός, πως μπορεί να "ξεφύγει" από την οργή του ελληνικού λαού, κρυμμένος πίσω από την παλιά άποψη που λέει πως "όταν δε θες να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή για να το εξετάσεις"... Και το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η παραμονή του Κ. Σημίτη και της κυβέρνησής του, στο τιμόνι της Ελλάδας.

Βεβαίως ο Κ. Σημίτης θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασωθεί προσωπικά. Γι' αυτό και χτες, μετά το τέλος του "διαγγέλματος" - σημειωτέον ότι και πάλι δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήματα στον πρωθυπουργό - ο Κ. Σημίτης, όταν αποχωρώντας ρωτήθηκε αν θα γίνουν εκλογές, απάντησε: "Ε, όχι και εκλογές"!

"Θετική" η ευρω - υποκρισία

Στο "διάγγελμά του" ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να διαδηλώσει - εισαγωγικά μάλιστα - την ευρω - δουλεία του. "Θετική" είναι κατά τον Κ. Σημίτη η απόφαση που έλαβαν προχτές οι "15", γιατί με την ανακοίνωσή τους θέτουν την Τουρκία "προ των ευθυνών της" (!) για διεξαγωγή "δίκαιης δίκης"(!) και επειδή την καλούν, όπως είπε, "να λύσει το Κουρδικό" με... πολιτικά μέσα! Δεν παρέλειψε να μιλήσει, δε, για τις ευρωπαϊκού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα λάβει τις επόμενες μέρες με τα ταξίδια του στο εξωτερικό...

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός μίλησε για "αποτυχία της Τουρκίας να καταστήσει το Κουρδικό, μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων" και υποστήριξε ότι η Αγκυρα"ματαιοπονεί", όταν προσπαθεί να προκαλέσει πρόβλημα στην Ελλάδα με τις"συκοφαντικές επιθέσεις" της.

Και "κινδυνολόγος"

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, όπως είπαμε, να κινδυνολογήσει. "Να διαχωρίσουμε επιτέλους το επίπεδο της εσωτερικής κριτικής από το επίπεδο της εθνικής στρατηγικής", ζήτησε με έμφαση για να συνεχίσει λέγοντας: "ουδείς μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα βήματα της χώρας, ουδείς μπορεί να πλήξει τα εθνικά μας συμφέροντα"! Η εγώ ή το χάος, με άλλα λόγια... Οσο, δε, για όσους τους ασκούν κριτική, ανήκουν προφανώς σε όσους "εξ αντικειμένου" - σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα - ενισχύουν το παιχνίδι της "αποσταθεροποίησης"! Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός συνέστησε - σε ποιους άραγε; - "να μην εμπλακούμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια, που διακυβεύουν τα συμφέροντα της χώρας"...

Βέβαια, ούτε αυτή τη φορά έλειψε το στοιχείο του θράσους από τον πρωθυπουργικό λόγο. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε τόσο προκλητικός ώστε να παραδίδει και μαθήματα στον ελληνικό λαό περί των... "υποχρεώσεών" του. "Ο ελληνικός λαός έχει απέναντι στον εαυτό του την υποχρέωση να περιφρουρήσει τις κατακτήσεις του", είπε, εννοώντας φυσικά το κυβερνητικό "έργο"...

Το ΚΥΣΕΑ

Για τα όσα διεμείφθησαν εντός του ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ενημέρωση. Είναι ενδεικτικό πως όταν αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, περιορίστηκε να απαντήσει πως "επαναβεβαιώθηκε η γνωστή θέση της κυβέρνησης"...

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ΚΥΣΕΑ υπήρξαν οι εξής εκτιμήσεις:

α) Οτι η Τουρκία επιθυμεί την επαναφορά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο στάτους προηγούμενων δεκαετιών (κρίση '87, κρίση με το "Χόρα" κλπ.).

β) Οι συμμετέχοντες απέκλεισαν ενδεχόμενο θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου, προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ δε θα ήθελαν σε αυτή τη φάση, με ανοιχτό το μέτωπο του Κοσσυφοπεδίου, κι άλλη εστία έντασης στην περιοχή.

γ) Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο "προβοκάτσιας" στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πάντως όταν ρωτιούνταν μέλη του ΚΥΣΕΑ, τι σημαίνει αυτή η επισήμανση (σ.σ.: αν εννοούν προβοκάτσια προερχόμενη εντός ή εκτός των συνόρων, αν αναφέρονται στη Θράκη ή αλλού) δεν έδιναν καμία απάντηση.

δ) Ερμηνεύτηκε ως "πολύ θετική" (!) η στάση της ΕΕ. Μάλιστα υπήρξε υπουργός που είπε ότι 3 - 4 υπουργοί Εξωτερικών των "εταίρων" μίλησαν για το Κουρδικό με... "ελληνική γλώσσα", στο προχτεσινό συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ