ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
ΟΧΙ στις απολύσεις

Στάση εργασίας και συγκέντρωση την Πέμπτη, στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια, ενάντια στις απολύσεις 900 εργαζομένων

Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια, πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο μετρό,διαμαρτυρόμενοι για το συνεχιζόμενο "πάγωμα" του έργου με ευθύνη κυβέρνησης και αναδόχων, αλλά και για τις 900 εκβιαστικές απολύσεις, που ανακοίνωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία "Ολυμπιακό μετρό".

Το Παράρτημα Εργαζομένων μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως το έργο είναι "παγωμένο" τρία χρόνια και σημειώνει ότι: Για το κομμάτι Σύνταγμα - Μοναστηράκι, σύμφωνα με δηλώσεις από τη δημόσια επιβλέπουσα εταιρία "Αττικό μετρό" και από την κοινοπραξία "Ολυμπιακό μετρό", έχουν βρεθεί οι "τεχνικές λύσεις", αλλά παραμένει το πρόβλημα με τη Μητρόπολη Αθηνών, που δεν αφήνει να γίνουν εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας και δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Παραμένουν τα προβλήματα στο κομμάτι Μοναστηράκι - Κεραμεικός με τη νέα χάραξη της γραμμής και την αλλαγή της θέσης του σταθμού του Κεραμεικού. Νέα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επέκταση της γραμμής προς το Αιγάλεω, καθώς η Γεωπονική Σχολή δε θέλει να γίνει ο σταθμός του μετρό στο χώρο της. Υπογραμμίζει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να αδιαφορεί για τα προβλήματα, αφήνοντάς τα να συσσωρεύονται, ότι η κοινοπραξία εκμεταλλεύεται τη στάση αυτή για να διεκδικεί έξτρα αποζημιώσεις από καθυστερήσεις, ενώ προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους σαν μοχλό πίεσης ανακοίνωσε 900 απολύσεις μέχρι τέλους του χρόνου.

Καλεί την κοινοπραξία να σταματήσει τις ομαδικές απολύσεις και να κρατήσει το απαραίτητο προσωπικό για την εκτέλεση του υπόλοιπου έργου. Επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση να δουν με σοβαρότητα τα προβλήματα και να δώσει άμεση λύση, ώστε να μην υπάρξουν νέες επιπτώσεις στο κόστος και στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου.

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Μεθόδευση για συμμετοχή
  • Σε μαζική διαμαρτυρία, αύριο στις 12μ στο Γενικό Λογιστήριο, καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου
  • Τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο "διάλογο" μεθοδεύει η πλειοψηφία της, αποχή της ΓΣΕΕ και αντίδραση προτείνει η ΔΑΣ

Με το "ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω" απ' τον ψευδεπίγραφο "κοινωνικό διάλογο" για το φορολογικό, που τυπικά ξεκινά αύριο Πέμπτη στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, εμφανίζεται η ΑΔΕΔΥ,καθώς η ηγεσία της επιδιώκει τη συμμετοχή σ' αυτόν, αλλά σκοντάφτει στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Αύριο αναμένεται σχετική συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ,όπου η ΔΑΣ θα προτείνει καταδίκη του "διαλόγου" και συγκέντρωση έξω απ' το Γενικό Λογιστήριο.

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει για αύριο 3ωρη παναθηναϊκή στάση εργασίας (12μ - 3μμ) και έχει καλέσει συγκέντρωση... συνδικαλιστικών στελεχών στις 12 το μεσημέρι έξω απ' το Γενικό Λογιστήριο. Αντίθετα, η ΕΣΑΚ Δημοσίου καλεί τους δημόσιους υπάλληλους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση και να καταδικάσουν την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και όσους συναινούν σε αυτή.

Σε συνέντευξη Τύπου χτες, ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ) σημείωσε πως θα συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ στο "διάλογο", για να... αναδείξει τις θέσεις της και παρέπεμψε για τη συνέχεια στο Γενικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη. Ο Γ. Κουτσούκος επικέντρωσε στην "ανάγκη να υπάρξει βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση", αποφεύγοντας να θέσει σε προτεραιότητα τα πάγια αιτήματα για αύξηση του αφορολόγητου ορίου, της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας κ.ά.

Προς στήριξη του προέδρου έσπευσε ο Κ. Κόλλιας γραμματέας της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ), κάνοντας λόγο για "αγωνιστικό τρόπο, που ανταποκρίνεται η ΑΔΕΔΥ στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο".

O Δ. Αγκαβανάκης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και στέλεχος της ΕΣΑΚ Δημοσίου, δήλωσε σχετικά: "Με εντυπωσιασμούς και φαμφάρες αρχίζει αύριο η κυβέρνηση το διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" για το φορολογικό, με στόχο να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΟΝΕ και να επιβάλλει σήμερα νέα βάρη στους εργαζόμενους, σπείροντας φρούδες ελπίδες για το μέλλον. Εχουμε την πικρή εμπειρία από τον προηγούμενο "κοινωνικό διάλογο", συνεπώς κανείς συνδικαλιστής δε δικαιούται να πάρει μέρος σ' αυτήν την παρωδία και να γίνει συνένοχος σε νέα αντεργατικά φορολογικά μέτρα. Φυσικά μέσα απ' όλη αυτή τη διαδικασία υπηρετούνται και άλλες σκοπιμότητες, επηρεασμού της κοινής γνώμης στη σημερινή αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση. Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι τεράστιες οι ευθύνες των ηγεσιών ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ που συνειδητά συμπράττουν σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν σε όλους τους "κοινωνικούς εταίρους" δυναμική απάντηση, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, καταδικάζοντας τον "κοινωνικό διάλογο" και απαιτώντας άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους".

Με δήλωσή τους, τα μέλη της "Αυτόνομης Παρέμβασης" στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζουν αποπροσανατολιστικό το "διάλογο" για το φορολογικό. Καλούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Πέμπτης, καταγγέλλοντας την κυβερνητική στάση και απαιτώντας από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η ΓΣΕΕ

Η θέση της ΔΑΣ για αποχή από τον "κοινωνικό διάλογο" απάτη για το φορολογικό και η προσπάθεια της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ για συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στην ψευδεπίγραφη διαδικασία - με την οποία διαφωνούν όπως φαίνεται και οι υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά και στελέχη της ΠΑΣΚΕ - δίνουν το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης του προεδρείου της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,ενδέχεται να επιδιώξει να μη γίνει η συνεδρίαση αυτή, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες αντιδράσεις, μεγεθυμένες και από την πολιτική ένταση που προκάλεσε η υπόθεση Οτσαλάν.

Η ΔΑΣ,εκτός από την πρόταση αποχής από το "διάλογο" - απάτη, θα προτείνει συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο διεξαγωγής του "διαλόγου", την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.

ΔΑΚΕ και ΑΠ φαίνεται να αντιδρούν στη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" προς το παρόν και ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου, για τα εισοδήματα του 1998, πριν ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία.

ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ
Νίκη των εργαζομένων!

Καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα στους μεταλλεργάτες και οικοδόμους στο εργοτάξιο φυσικού αερίου, μετά τις κινητοποιήσεις τους

Νικηφόρα έληξε ο πολυήμερος αγώνας των εκατοντάδων μεταλλεργατών και οικοδόμων στο εργοτάξιο φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα Μεγάρων,καθώς κάτω από την αγωνιστική πίεση που άσκησαν, η ΔΕΠΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να καταβληθούν έτσι στους εργαζόμενους όλα τα δεδουλευμένα τους.

Οι εργαζόμενοι από τις 27 Γενάρη αντέδρασαν έντονα στην άρνηση της Τεχνικής Ενωσης (κατασκευάστρια εταιρία) και των άλλων αρμόδιων να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων.Ετσι, από τις 15 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε πλήρη αποκλεισμό του έργου στο νησάκι Ρεβυθούσα.

"Η αγωνιστική ενότητα εκατοντάδων εργαζομένων - υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά - και η καθημερινή αγωνιστική παρουσία τους, εξανάγκασε τη μεγαλοεργοδοσία της Τεχνικής Ενωσης και τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ, αντί να ψάχνουν να βρουν τρόπους να καταστείλουν αυτόν τον αγώνα, να καθήσουν και να διαπραγματευτούν για τη λύση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με αποκλειστική ευθύνη τους και υπαιτιότητα. Κάποιες κινήσεις για να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός και να μπουν νέοι υπεργολάβοι στο έργο δεν πέρασαν, μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, του Συνδικάτου Μετάλλου και του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεγάρων". Στους εργαζόμενους καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα τους την προηγούμενη Παρασκευή. Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ ανέλαβε τη δέσμευση για την πλήρη καταβολή αποζημιώσεων, καθώς στα πλαίσια αποπεράτωσης μέρους του έργου αναμένονται σταδιακά απολύσεις.

"Στη διάρκεια αυτού του αγώνα - συνεχίζει η ανακοίνωση του συνδικάτου - οι εργαζόμενοι με παραστάσεις και διαβήματα έθεσαν τα προβλήματα στα αρμόδια υπουργεία και στον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας κ. Πρωτόπαππα,οι οποίοι όχι μόνο δεν έκαναν παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και παρέμειναν παγερά αδιάφοροι για την εξέλιξη και την αποπεράτωση του τεράστιου έργου, που πρέπει να ολοκληρωθεί στη Ρεβυθούσα Μεγάρων και να τεθεί σε λειτουργία".

"Τελικά - υπογραμμίζεται τέλος - αυτό που απασχολεί αυτή την κυβέρνηση είναι μόνο η ανάθεση και η διαχείριση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα απαντήσουν αγωνιστικά σε κάθε απόπειρα να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματά τους".

Δεν πάει άλλο

Να στηρίξει πολύπλευρα την προσπάθεια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη συσπείρωση και το συντονισμό των ταξικών δυνάμεων,ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τους στόχους της ΟΝΕ αποφάσισε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚ Αγρινίου επισημαίνει πως "κρίνει ότι είναι αναγκαία σήμερα η πρωτοβουλία αυτή, καθώς οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όχι μόνο δεν οργανώνουν τον αγώνα για να μην περάσει η πολιτική και τα μέτρα που εκπορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την Ευρωπαϊκή Ενωση προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων, αλλά αντίθετα τα στηρίζουν με κάθε τρόπο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο".

Τέλος το ΕΚ Αγρινίου σημειώνει ότι "θα πάρει πρωτοβουλίες να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να ισχυροποιηθεί η ταξική κατεύθυνση των συνδικάτων και επίσης θα συμμετέχει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που ξεκίνησαν για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ