ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αέρας» ΗΠΑ - ΕΕ στα πανιά της «σημαντικής εταίρου» Τουρκίας

Με τις διεργασίες σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό να «τρέχουν» γοργά, τα επιτελεία των ΗΠΑ και της ΕΕ ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι βασικός στόχος είναι η προσπάθεια παραμονής της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, προσπάθεια που εκτός των άλλων οδηγεί τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ενδεικτικά είναι όσα ειπώθηκαν στο προχτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου ο Αντονι Μπλίνκεν, νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με διεθνή μέσα σημείωσε ότι «η Τουρκία παραμένει εταίρος μας στα θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε επίσης ότι η Τουρκία παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. ΗΠΑ και ΕΕ ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία για την Τουρκία».

Αλλά και ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μπλίκεν, του είπε ότι η Λευκωσία αναμένει να δει «θετική και εποικοδομητική στάση από πλευράς της Τουρκίας» στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ανέδειξε τη σημασία των πολυμερών συνεργασιών που αναπτύσσονται και υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, γι' αυτό και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να παραμείνει προσηλωμένη προς τη Δύση. Συμπλήρωσε δε ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν κοινή προσέγγιση προς την Τουρκία, εκφράζοντας ετοιμότητα για ενίσχυση των σχέσεων, προσδοκώντας ότι η Τουρκία θα επιδείξει αλλαγή στάσης, με συγκεκριμένες ενέργειες και απτά αποτελέσματα.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης συζήτησε και με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με θέμα, εκτός από τη διμερή και την ευρωτουρκική συνεργασία, και το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, για το οποίο το Παρίσι έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες τουρκικές προκλήσεις με την εμφάνιση του πλοίου «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «ο ύπατος εκπρόσωπος ετοιμάζει την έκθεσή του», «θα την υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο και τα θέματα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των κρατών - μελών (...) Ολα αυτά θα ληφθούν υπόψη και θα αντικατοπτρίζονται στην έκθεση που θα υποβάλει ο ύπατος εκπρόσωπος σχετικά με την "πορεία προς τα εμπρός" για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονταν ότι ελληνικά «F-16» παρενόχλησαν χτες το «Τσεσμέ», με την Αγκυρα να προσθέτει πως «δόθηκε η πρέπουσα απάντηση» και τον υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ να προειδοποιεί για το πόσο «ξεκάθαρες» είναι «οι αποφάσεις μας και οι κινήσεις μας», ενώ ελληνικές στρατιωτικές πηγές διέψευδαν ότι υπήρξε παρενόχληση, λέγοντας πως το πλησιέστερο ελληνικό αεροσκάφος απείχε 10 ν.μ. και συμμετείχε σε άσκηση στο Κεντρικό Αιγαίο που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα από την έκδοση της παράτυπης NAVTEX για την έξοδο του τουρκικού σκάφους.

Ενδεικτική για τα όσα δρομολογούνται εντός ευρωατλαντικού πλαισίου είναι στο μεταξύ η «σιγή ασυρμάτου» της ελληνικής κυβέρνησης. Την ώρα που το «Τσεσμέ» προβάλλει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αναμένει την απάντηση της Αγκυρας αν δέχεται τις ημερομηνίες που της πρότεινε για τον επόμενο, 62ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα (σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προταθεί οι 5η και 6η Μάρτη), ζητώντας να λείπουν οι «αχρείαστες ενέργειες» από την πλευρά της Τουρκίας και παρουσιάζοντας πάλι ως «ασπίδα» τα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που «στρώνουν το τραπέζι» του επικίνδυνου παζαριού.

Στα πλαίσια αυτά άλλωστε ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χτες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ευρωενωσιακή πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας και των σχέσεων «Νότιας Γειτονίας» (θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή), σύμφωνα με την κυβέρνηση ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα και σημείωσε πως τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές, «η αυξανόμενη ένταση της Αγκυρας είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου».

Εντατικές διεργασίες στο Κυπριακό

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εκτός από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που την επόμενη βδομάδα πηγαίνει πάλι στην Κύπρο, έγινε γνωστό ότι στο νησί θα έρθει ξανά και η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ.

Και ενώ εντείνονται οι επαφές ενόψει της άτυπης Διάσκεψης 5+1 που ετοιμάζει ο ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν δήλωσε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη διασφάλιση «ισότιμου καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών και με σεβασμό της κυριαρχικής τους ισότητας». Συμπλήρωσε ότι «με αυτό το όραμα» θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη «η τουρκοκυπριακή πλευρά» και ανέφερε πως στα ψηφίσματα του ΟΗΕ «γίνεται αποδεκτό ότι η σχέση μεταξύ των μερών δεν είναι σχέση μειονότητας και πλειοψηφίας, αλλά βασίζεται στην πολιτική ισότητα». Μίλησε για «δύο λαούς στην Κύπρο» και για μεγάλα «στρατηγικά οφέλη» που θα έχουν η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στο νησί για όλη την περιοχή. Και κατέληξε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές πραγματικότητες του νησιού και της περιοχής», όπως και τι απαιτείται για την ειρήνη και τη σταθερότητα, «δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη συμφιλίωση και συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους μέσα από μια ομοσπονδιακή συμφωνία εταιρικής σχέσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ