ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΚΡΑΤΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
«Αντιτρομοκρατική» δύναμη περιφρούρησης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

«Οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών ΕΕ και Σαχέλ. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου πρώτα δημιουργούν συνθήκες φτώχειας στους λαούς και μετά ...τους σώζουν
«Οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών ΕΕ και Σαχέλ. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου πρώτα δημιουργούν συνθήκες φτώχειας στους λαούς και μετά ...τους σώζουν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση της G5, της νεοσύστατης στρατιωτικής «αντιτρομοκρατικής» δύναμης 5.000 στρατιωτών από πέντε χώρες του Σαχέλ της υποσαχάριας Δυτικής Αφρικής (Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ) με 510 εκατ. δολάρια, έδωσαν χτες στις Βρυξέλλες 32 ηγέτες και 60 υψηλόβαθμες κυβερνητικές αντιπροσωπείες από χώρες της ΕΕ, της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας.

Διακηρυγμένοι στόχοι της G5, που έστησε πριν από λίγους μήνες το στρατηγείο της σε περιοχή στα σύνορα τριών χωρών (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Μάλι), είναι η ανάσχεση των αφρικανικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών από οργανώσεις - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Στην πραγματικότητα, οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις αναπτύχθηκαν στις χώρες του Σαχέλ εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2011, και η «αντιτρομοκρατική» δύναμη αποσκοπεί κυρίως στην προστασία των συμφερόντων μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων (π.χ. της γαλλικής «Αreva»), που εκμεταλλεύονται τον τεράστιο ορυκτό πλούτο και τη γεωπολιτική στρατηγική θέση χωρών της περιοχής.

Μέρος στη φιέστα για τη δήθεν «ασφάλεια και ανάπτυξη» στο Σαχέλ της Αφρικής πήρε, εκτός από τους ηγέτες Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ελληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, ο οποίος, ενώ εμπλέκει την Ελλάδα σε όλα τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, που καταστρέφουν χώρες και καταδικάζουν λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ζήτησε να εκφραστεί ...αλληλεγγύη στις χώρες της Αφρικής, επειδή «η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Υποσαχάρια Αφρική».

Για τη δημιουργία της «αντιτρομοκρατικής» δύναμης, η ΕΕ θα βάλει 50 εκατ. ευρώ (περίπου 61 εκατ. δολάρια), η Σαουδική Αραβία - που χρηματοδότησε τη δημιουργία οργανώσεων τζιχαντιστών σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη κ.α.) - θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια, οι ΗΠΑ 60 εκατ. δολάρια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 30 εκατ. δολάρια. Η φιέστα στις Βρυξέλλες προβλήθηκε ως «επιτυχία» από την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που παρατήρησε ότι οι υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση της δύναμης υπερκάλυψαν το αρχικό πλάνο του 500 εκατ. δολαρίων. Στη χτεσινή εκδήλωση, πάντως, ήταν παρόντες αξιωματούχοι και από άλλες χώρες που χρηματοδότησαν την G5, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Νορβηγίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας.

Η «αντιτρομοκρατική» δύναμη G5 είναι ουσιαστικά πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να «μοιραστεί» το κόστος της περιφρούρησης των συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιώτες της επιχείρησης «Barkhane» επιχειρούν σε Μάλι, Τσαντ και Νίγηρα, ενώ βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της περιοχής, αξιοποιώντας συμφωνίες για στρατιωτικές βάσεις που «κληροδότησε» σε χώρες της περιοχής η περίοδος της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Η φιέστα για τη χρηματοδότηση της G5 στις Βρυξέλλες στήθηκε με φόντο την ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε ξένα στρατεύματα και τζιχαντιστές στη Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 48ωρο το θάνατο ακόμη δύο Γάλλων στρατιωτών στο Μάλι και τον επακόλουθο θάνατο τουλάχιστον 10 τζιχαντιστών στα σύνορα Νίγηρα - Μάλι από γαλλικά αντίποινα. Η G5 αναμένεται να αναλάβει πλήρως καθήκοντα το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Νέες δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή την επιχείρηση στο Αφρίν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη στρατιωτική επιχείρηση που ο τουρκικός στρατός συνεχίζει στη βόρεια Συρία υπερασπίστηκε ακόμα μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν «εξουδετερωθεί» 1.829 «τρομοκρατικά στοιχεία».

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «οι ήρωες στρατιώτες μας συνεχίζουν τον αγώνα τους μέρα - νύχτα», και επισήμανε: «Εμείς την τωρινή αυτή κατάσταση που εξελίσσεται εντός της γεωγραφίας αυτής την αποδεχόμαστε ως ένα σημάδι ή ως μια προειδοποίηση στο δρόμο της μοίρας. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε την πορεία μας ελπίζοντας πάντοτε για το καλύτερο αλλά και πάντοτε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας έντονα την απόφαση της ολλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το υπουργείο κατηγορεί την ολλανδική Βουλή για «αβάσιμες αποφάσεις», εντοπίζει όμως «τη δήλωση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει την εκτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τη γενοκτονία και ότι η εκπροσώπηση στις τελετές μνήμης στο Ερεβάν δεν θα σημαίνει αναγνώριση των γεγονότων ως γενοκτονία». Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις Αγκυρας - Αμστερνταμ είναι τεταμένες, όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφαση για «απομάκρυνση» του Ολλανδού πρέσβη από την Αγκυρα (μετά τα περσινά γεγονότα με την «απαγόρευση» σε Τούρκους υπουργούς να παραστούν σε πολιτικές συγκεντρώσεις στην Ολλανδία), ωστόσο τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για παζάρι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρ. Τ. Ερντογάν (που είναι και ηγέτης του ΑΚΡ) ανακοίνωσε ότι η εκλογική συμμαχία που το κόμμα του θα σχηματίσει με το εθνικιστικό ΜΗΡ θα ονομάζεται «Λαϊκή Συμμαχία». Μετά την απόφαση των ηγεσιών ΑΚΡ - ΜΗΡ να συνεργαστούν στις εκλογές του επόμενου έτους (προεδρικές και βουλευτικές), προετοιμάζεται και σχετικό νομοσχέδιο, για να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή εκλογικών συνασπισμών στις εκλογές και όχι απλά κομμάτων.

Ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, αλλά και υπέρ της «ευελιξίας» με την οποία η σημερινή τουρκική κυβέρνηση χειρίζεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, διατηρώντας όλο και πιο ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας και με δυνάμεις εκτός Δύσης.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400»
«Δύσκολο ζήτημα» παραδέχεται ο Στόλτενμπεργκ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε το συνεχιζόμενο προβληματισμό της λυκοσυμμαχίας για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400» που σχεδιάζει η Τουρκία, επισημαίνοντας ειδικά ότι μέχρι τώρα η Αγκυρα δεν έχει υποβάλει αίτηση εξέτασης της συμβατότητας του νέου συστήματος.

Αν και ανέφερε ότι το τι θα γίνει αποτελεί «εθνική απόφαση της Τουρκίας» πρόσθεσε ότι «αυτό που ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ είναι αν (το νέο σύστημα) θα ενσωματωθεί στο εναέριο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ (...) Είναι αυτονόητο ότι θα πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα».

Η (επί της αρχής) συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για την προμήθεια ρωσικών «S-400» αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη προσέγγιση των δύο πλευρών. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι κατέφυγε στη Μόσχα επειδή δεν είχε ικανοποιητικές προτάσεις από τους «εταίρους» της, ωστόσο οι κόντρες δεν κρύβονται, με πιο χαρακτηριστικές τις τριβές μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τη μη συμβατότητα των «S-400» που θα φιλοξενούνται στην Τουρκία αφορούν φυσικά και την εξέλιξη μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις οποίες δεν θα είναι και το πιο φυσιολογικό ένα μέλος του ΝΑΤΟ να έχει τέτοια οπλικά συστήματα στο έδαφός του, που όμως δε θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ