ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκατέρωθεν δηλώσεις εξευμενισμού των «μεγάλων»
  • Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ ο «φιλορώσος» Γιανουκόβιτς
  • Καμία αντίρρηση για τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο με τη Ρωσία ο «φιλοδυτικός» Γιουστσένκο

Αχ, αυτές οι συναινέσεις...

Associated Press

Αχ, αυτές οι συναινέσεις...
Οι δύο «μονομάχοι» στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, φαίνεται πως βάλθηκαν να μπερδέψουν για τα καλά τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων τους. Ετσι, σε εντυπωσιακή δήλωση προχώρησε ο -χαρακτηριζόμενος κι ως «φιλορώσος» - Β. Γιανουκόβιτς. Χαρακτήρισε την πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ ως «λογική», λέγοντας πως γι' αυτό πρέπει «να επιδιώκεται από τη χώρα η επίτευξη εκείνων των στάνταρτ που χρειάζονται για την ενσωμάτωση στη συμμαχία». Και πρόσθεσε: «Η σύγχρονη στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση και τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας θέτουν όρους αναγκαιότητας της εμβάθυνσης των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, σαν τον πιο πιθανό εγγυητή της ασφάλειας και σταθεροποίησης στην Ευρώπη».

Τα παραπάνω ο Β. Γιανουκόβιτς τα δήλωσε στις 21 Δεκέμβρη, σε συνάντησή του με τους αντιπροσώπους του διπλωματικού σώματος. «Η Ουκρανία έχει μεγάλη πείρα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ» - σημείωσε ο ίδιος. Σ' ό,τι αφορά το δίλημμα που έχουν θέσει στον ουκρανικό λαό, έδωσε την εξής απάντηση: «Απαντώντας στις εκκλήσεις να κάνω μονοσήμαντη επιλογή: Ευρώπη ή Ρωσία, εγώ απαντάω: και Ευρώπη και Ρωσία».

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια»: «Εως τώρα ο Γιανουκόβιτς θεωρούνταν "αντιδυτικός" υποψήφιος. Γι' αυτό και οι τελευταίες δηλώσεις του έχουν ολοκληρωτικά μπερδέψει τους Ουκρανούς ψηφοφόρους».

«Κλείνει το μάτι» στη Μόσχα

Από την άλλη ο Βίκτορ Γιουστσένκο απάντησε κεραυνοβόλα στην κατ' αρχήν ετοιμότητα της Μόσχας για διάλογο μαζί του, που εκδηλώθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του Βλ. Πούτιν στη Γερμανία. Ετσι, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσμαγια Γκαζέτα», ήδη στις 21 Δεκέμβρη «στο πρώτο εθνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα διαβεβαίωνε τη Ρωσία για την πλήρη του νομιμοφροσύνη. Σύμφωνα με τα λόγια του, η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί για την Ουκρανία στρατηγική προτεραιότητα, καθώς και την πρώτη του επίσκεψη, με την ιδιότητα του προέδρου της Ουκρανίας, ο Γιουστσένκο σκοπεύει να την κάνει στη Μόσχα».

Επίσης στις 22 Δεκέμβρη στη συνέντευξη Τύπου για τους Ρώσους δημοσιογράφους ο ίδιος επιβεβαίωσε την παραπάνω πληροφορία, «υπογραμμίζοντας πολλές φορές, πως η Ρωσία θα παραμείνει για την Ουκρανία, πάντα και με οποιαδήποτε εξουσία, ο στρατηγικός της συνέταιρος». Ο αρχηγός της ουκρανικής αντιπολίτευσης θυμήθηκε και τις οικονομικές σχέσεις και τις ιστορικές ρίζες των δύο χωρών. Στο μοναδικό ίσως που, προφανώς δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί, ήταν η επίκριση ότι η Μόσχα χωρίς λεπτότητα υποστήριξε έναν από τους υποψήφιους και με αυτό ταπείνωσε τον ουκρανικό λαό. «Μετά από αυτό που έγινε σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία, θα είναι πιο δύσκολο να αποκαθιστούμε τις καλές σχέσεις των Ουκρανών προς τη Ρωσία, από το να διευθετήσουμε τις διακρατικές σχέσεις. Ομως εμείς θα το κάνουμε!», υποσχέθηκε ο Γιουστσένκο.

Ο «φιλοδυτικός» υποψήφιος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της ρώσικης γλώσσας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως από το αξίωμα του προέδρου θα κάνει τα πάντα για να μην αισθάνεται ο ρωσόφωνος πληθυσμός ότι είναι περιορισμένος στα δικαιώματα: «Ποιος μέχρι τώρα έκλεινε τα ρώσικα σχολεία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Οχι πάντως η αντιπολίτευση. Αυτό το έκανε η σημερινή εξουσία, η οποία συνήθισε να χρησιμοποιήσει τα χαρτιά της ρώσικης γλώσσας και της διπλής υπηκοότητας μόνο σαν αντάλλαγμα, στα προεκλογικά παιχνίδια».

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ο Γιουστσένκο διαβεβαίωσε ότι πότε δεν τάχτηκε εναντίον της ιδέας της δημιουργίας του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) με τη Ρωσία. Ομως θεωρεί πως «πριν εγκρίνουμε τα ντοκουμέντα, που είναι υπογραμμένα, πρέπει να τα μελετήσουμε». Δήλωσε σχετικά πως οι Ουκρανοί βουλευτές δεν έχουν δει το τελικό κείμενο των συμφωνιών, οι οποίες θα είναι η βάση για την υλοποίηση της ιδέας του ΕΟΧ. Το πρωταρχικό, σύμφωνα με τα λόγια του Γιουστσένκο, για την καινούρια εξουσία θα είναι να κάνει το παν για τη δραστηριοποίηση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία: "Η βασική αιτία που συγκρατεί τη δυναμική ανάπτυξης μεταξύ χωρών μας είναι η ασυνεννοησία των νομοθεσιών μας», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, αναφερόμενος στη φιλορωσική ρητορική του αντιπάλου του, ο Γιουστσένκο δήλωσε: «Γιατί στο Ντονμπάς δεν υπάρχει ούτε μία ρωσική επιχείρηση, ούτε καν κοινές επιχειρήσεις με τη Ρωσία; Εκεί που δουλεύει η κλίκα του Γιανουκόβιτς, για τους άλλους δεν υπάρχει θέση», σημείωσε με νόημα.


Ι. Π.


ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ
Θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε χτες, Πέμπτη, 23 του Δεκέμβρη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία παρακολούθησαν 690 Ρώσοι και ξένοι δημοσιογράφοι. Σ' ό,τι αφορά στο ζήτημα των ουκρανικών εκλογών, σημείωσε την ετοιμότητα του Κρεμλίνου να συνεργαστεί με οποιονδήποτε Πρόεδρο επιλέξει ο λαός της Ουκρανίας στις 26 του Δεκέμβρη. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Β. Γιουστσένκο πως το πρώτο ταξίδι του ως Προέδρου θα είναι στη Μόσχα, πρότεινε να μην προτρέχουμε του αποτελέσματος και την ίδια ώρα εξέφρασε την «ανησυχία» του «για τις προσπάθειες να επιλυθούν πολιτικά προβλήματα με μη νόμιμες μεθόδους και να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού στη διάρκεια των πολιτικών διαδικασιών. Ομως, σε τελική φάση θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε λύση και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε ηγέτη», είπε ο Πούτιν, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε πως στο περιβάλλον του Γιουστσένκο δε θα βρεθούν άνθρωποι, που οικοδομούν τις ενέργειές του πάνω σε αντιρωσικές δηλώσεις. Ελπίζουμε να επικρατήσει η υγιής σκέψη πάνω στα συμφέροντα της στιγμής». Ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε και υπονοούμενα, σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκόψουν τη Ρωσία από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Ξέρουμε πως τις βάλατε στο χέρι!

Σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις ο Πούτιν αναφέρθηκε στην περίπτωση του πετρελαϊκού ομίλου «Yukos». Οπως είπε, «σήμερα, η πολιτεία χρησιμοποίησε με καθ' όλα νόμιμο τρόπο τους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς, ώστε να προστατέψει τα συμφέροντά της», και πρόσθεσε πως «τις ενέργειες αυτές τις θεωρώ απολύτως φυσιολογικές», αφού, όπως τόνισε, οι κρατικές εταιρίες, όπως η «Rosneft», είχαν τα ίδια δικαιώματα, βάσει του νόμου, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν την αγορά θυγατρικής εταιρίας του ομίλου «Yukos» (Η «Rosneft» ανακοίνωσε πως εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι πρότινος άγνωστης επενδυτικής εταιρίας «Baikal Finance Group», η οποία είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό της περασμένης Κυριακής τη «Yuganskneftegas», προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ).

Ο Πούτιν άφησε υπονοούμενα για τον τρόπο που έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις την εποχή του προκατόχου του, Μπ. Γιέλτσιν. Ανέφερε πως «όλοι γνωρίζουν τις σκοτεινές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιριών».

Γιατί μόνο τέσσερα;

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε χιούμορ, όταν ρωτήθηκε από Ιάπωνα δημοσιογράφο γιατί δε δίνει και τα τέσσερα νησιά των Κουρίλων Νήσων και προσφέρει στην Ιαπωνία μόνο τα δύο. «Ναι; Γιατί μόνο τέσσερα; Εχουμε πολλά ακόμη», απάντησε ο Πούτιν. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, δεν πρόσφερε τίποτα στην Ιαπωνία, αλλά ανέφερε την ετοιμότητα της Ρωσίας να υλοποιήσει τη Διακήρυξη του 1956, στην οποία, όπως πρόσθεσε, «σημειώνεται πως η ΕΣΣΔ "εκφράζει την ετοιμότητα να δώσει", αλλά στην οποία δεν αναφέρεται κάτω από ποιες συνθήκες, πότε και πού θα πάει η κυριαρχία αυτών των εδαφών». Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτά είναι ζητήματα συνομιλιών με την Ιαπωνία, που όμως σήμερα εκφράζει «μη έννομες διεκδικήσεις», την ώρα που, αντίθετα, η Ρωσία επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης.

Σταματήστε την κοροϊδία!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για άλλη μια φορά ο Πούτιν καυτηρίασε από μεριάς του τα δύο μέτρα και σταθμά της Δύσης στην προσέγγιση διάφορων ζητημάτων. Ειδικά αναφέρθηκε στον ΟΑΣΕ, που αναγνωρίζει, για παράδειγμα, τις εκλογές σε Κόσσοβο, Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Τσετσενία. Ενώ πρόσθεσε: «Η ΕΕ θεώρησε πως στη Μακεδονία οι Αλβανοί θα πρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση της χώρας στη βάση του ποσοστού του πληθυσμού τους, δηλαδή στο 20%. Στη Ρίγα οι Ρώσοι αποτελούν το 60% του πληθυσμού, αλλά εκεί μας λένε πως είναι άλλη η κατάσταση. Τι άλλη είναι αυτή η κατάσταση;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν, και πρόσθεσε πως «πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία πάνω στην υγιή σκέψη».


Ι. Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ