ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Πλημμύρισαν σπίτια και καλλιέργειες στην Αρτα

Σοβαρά προβλήματα και στη Δυτική Αθήνα

Σε λίμνη μετατράπηκαν περιοχές της Αρτας
Σε λίμνη μετατράπηκαν περιοχές της Αρτας
Κακοκαιρία έπληξε την Αττική και πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας την Κυριακή. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στην Ηπειρο, καθώς μέχρι το απόγευμα της Κυριακής πάνω από 100 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Λεπιανά Αρτας. Παράλληλα, στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h καταγράφηκαν οι υψηλότερες ριπές ανέμου.

Οι μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015 «ξύπνησαν» στην Αρτα, καθώς μέσα σε λίγες ώρες και μετά από την ένταση της καταιγίδας το ρέμα Μπούση μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο. Η παλιά Εθνική Αρτας έκλεισε, καθώς καλύφθηκε από μεγάλες ποσότητες νερών, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις. Τα εντονότερα προβλήματα υπήρξαν στην περιοχή πέριξ του κόμβου της Ιόνιας Οδού, στους Αγίους Αναργύρους, στην Αμφιθέα και το Νεοχωράκι. Στα ορεινά χωριά του δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Μέσα στη νύχτα, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούσαν να δώσουν διέξοδο στα νερά και να φτιάξουν αναχώματα, ώστε να αποφευχθούν άλλα πλημμυρικά φαινόμενα.

Προβλήματα προκάλεσε στην Κρήτη η κακοκαιρία, ιδιαίτερα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι ισχυροί άνεμοι είχαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί πτήση από Αθήνα προς Ηράκλειο, ενώ έπεσαν δέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά και «κλείσιμο» της Εθνικής οδού.

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Κυριακής στο κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου, όταν λόγω των ισχυρών νοτιάδων που έπνεαν στην περιοχή έσπασαν οι κάβοι του πλοίου των μινωικών γραμμών «FESTOS PALACE».

Το πλοίο ακυβέρνητο, αφού δεν λειτουργούσαν οι μηχανές του, παρασύρθηκε στην απέναντι πλευρά του λιμένα δίπλα στον Κούλε. Το πλοίο λόγω απαγορευτικού είχε δέσει στο λιμάνι και περίμενε άρση για τον απόπλου του, όταν οι κάβοι δεν άντεξαν τον τεράστιο όγκο του και το έσπρωξαν προς τον βορρά λόγω των νοτιάδων. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο ρυμουλκά για να το επαναφέρουν στη θέση του, ενώ θα πραγματοποιηθεί έλεγχος στο πλοίο για το ενδεχόμενο να έχει υποστεί ρήγμα από την πρόσκρουση στο μόλο δίπλα στον Κούλε.

Η Δυτική Αθήνα και τα βόρεια προάστια επλήγησαν από σφοδρές καταιγίδες. Χωρίς ρεύμα για περισσότερες από δύο ώρες έμειναν το βράδυ της Κυριακής περιοχές στα νότια προάστια, λόγω προβλήματος σε γραμμή που ενώνει το κέντρο υψηλής τάσης της Παλλήνης με την περιοχή.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 100 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων. Συνολικά, για την Αττική δέχτηκαν 20 κλήσεις, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κλήσεις έφτασαν περίπου τις 80. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική, υπήρξαν στην Αρτα, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, όπου και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πολλά προβλήματα αντιμετώπισε και η Πελοπόννησος, με την Πάτρα να δέχεται ισχυρή βροχόπτωση. Στην παλιά Εθνική οδό, στο ύψος των Καμινίων, σημειώθηκε κατολίσθηση, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε δύο υπόγεια σπίτια στην Οβρυά και στο Κουκούλι, καθώς και για κοπή δέντρου που ήταν έτοιμο να πέσει στην οδό Καρόλου.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση υπήρξαν στην περιοχή Δεμένικα, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους έμεινε κλειστό το πορθμείο του Ρίου - Αντίρριου.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ μεταφέρθηκε την Κυριακή στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ο απεργός πείνας Κώστας Σακκάς και αναμενόταν η μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο, έπειτα από υπογλυκαιμική κρίση. Η ζωή του κρατουμένου διατρέχει άμεσο κίνδυνο, ενώ οι γιατροί κρίνουν σοβαρή την κατάσταση της υγείας του, που φαίνεται ότι είχε κλονιστεί σοβαρά από τις απεργίες πείνας που είχαν προηγηθεί. Ο Κώστας Σακκάς με ανοιχτή επιστολή του σε ιστοσελίδα κατήγγειλε πως στερείται σειρά βασικών του δικαιωμάτων. Από το προηγούμενο Σάββατο ξεκίνησε απεργία πείνας, με αίτημα «να σπάσει το καθεστώς εξαίρεσης». Να σημειωθεί ότι είχε συλληφθεί το Δεκέμβρη του 2010, κατηγορούμενος για εμπλοκή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Το 2014 αθωώθηκε τελεσίδικα. Τον Ιούνιο του 2019 συνελήφθη έπειτα από απόπειρα ληστείας ΑΤΜ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και από τότε παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ την 33χρονη σύζυγό του ένας 54χρονος στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου. Μάλιστα το 4χρονο παιδί τους βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι σχέσεις του ζευγαριού δεν ήταν καθόλου καλές και ο 54χρονος ξυλοκοπούσε τη γυναίκα του στο δρόμο, με τους γείτονες να προστρέχουν για βοήθεια.

Νέοι αντιπρόεδροι σε ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο

Μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε για αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας την Αικατερίνη Χριστοφορίδου, τον Παναγιώτη Ευστρατίου και την Ευαγγελία Νίκα. Υπενθυμίζεται πως στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είχαν κληθεί 10 Σύμβουλοι Επικρατείας και έγινε ακρόασή τους. Οσον αφορά τη θέση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε την Ασημίνα Σαντοριναίου. Από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είχε γίνει ακρόαση των έξι συμβούλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επεισόδια στο Μαρούσι με ρίψη χημικών ανάμεσα σε μικρά παιδιά

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν την Κυριακή μέσα σε κόσμο που βρισκόταν στην αγορά του Αμαρουσίου, ανάμεσα σε ομάδες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου βρίσκεται η βίλα Κούβελου - η οποία ήταν σε κατάληψη και έχει εκκενωθεί από τις αρχές - και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ολα ξεκίνησαν το πρωί, όταν περίπου 50 άτομα βρέθηκαν στην πρώην κατάληψη της βίλας Κούβελου στο Μαρούσι. Ομως ενημερώθηκε η αστυνομία και τοποθετήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της στο σημείο. Τότε, η ομάδα των 50 ατόμων απομακρύνθηκαν περίπου ένα τετράγωνο και προχώρησαν σε κάλεσμα μέσω διαδικτύου. Σύντομα στην περιοχή έφτασαν περίπου 100 άτομα επιπλέον.

Κάποια στιγμή ρίχτηκαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι διμοιρίες να κάνουν χρήση χημικών και να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, που διέφυγαν προς την αγορά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να προσπαθεί να απομακρυνθεί ανάμεσα σε πέτρες και χημικά. H αστυνομία έκανε χρήση χημικών και βομβών κρότου - λάμψης ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα της οδού Ερμού, στο κέντρο του Αμαρουσίου. Χρησιμοποιήθηκαν χημικά, την ώρα που ο εμπορικός δρόμος ήταν γεμάτος οικογένειες με παιδιά.

Ατομα από τη συγκέντρωση έσπασαν τις βιτρίνες σε ένα ταχυφαγείο, έγραψαν συνθήματα σε καταστήματα και έσπασαν ακυρωτικά μηχανήματα στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου. Ολοι κατάφεραν να διαφύγουν με συρμούς του ΗΣΑΠ, ενώ από το σημείο δεν έγιναν προσαγωγές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ