Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Πλημμύρισαν σπίτια και καλλιέργειες στην Αρτα

Σοβαρά προβλήματα και στη Δυτική Αθήνα

Σε λίμνη μετατράπηκαν περιοχές της Αρτας
Σε λίμνη μετατράπηκαν περιοχές της Αρτας
Κακοκαιρία έπληξε την Αττική και πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας την Κυριακή. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στην Ηπειρο, καθώς μέχρι το απόγευμα της Κυριακής πάνω από 100 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Λεπιανά Αρτας. Παράλληλα, στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h καταγράφηκαν οι υψηλότερες ριπές ανέμου.

Οι μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015 «ξύπνησαν» στην Αρτα, καθώς μέσα σε λίγες ώρες και μετά από την ένταση της καταιγίδας το ρέμα Μπούση μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο. Η παλιά Εθνική Αρτας έκλεισε, καθώς καλύφθηκε από μεγάλες ποσότητες νερών, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις. Τα εντονότερα προβλήματα υπήρξαν στην περιοχή πέριξ του κόμβου της Ιόνιας Οδού, στους Αγίους Αναργύρους, στην Αμφιθέα και το Νεοχωράκι. Στα ορεινά χωριά του δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Μέσα στη νύχτα, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούσαν να δώσουν διέξοδο στα νερά και να φτιάξουν αναχώματα, ώστε να αποφευχθούν άλλα πλημμυρικά φαινόμενα.

Προβλήματα προκάλεσε στην Κρήτη η κακοκαιρία, ιδιαίτερα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι ισχυροί άνεμοι είχαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί πτήση από Αθήνα προς Ηράκλειο, ενώ έπεσαν δέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά και «κλείσιμο» της Εθνικής οδού.

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Κυριακής στο κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου, όταν λόγω των ισχυρών νοτιάδων που έπνεαν στην περιοχή έσπασαν οι κάβοι του πλοίου των μινωικών γραμμών «FESTOS PALACE».

Το πλοίο ακυβέρνητο, αφού δεν λειτουργούσαν οι μηχανές του, παρασύρθηκε στην απέναντι πλευρά του λιμένα δίπλα στον Κούλε. Το πλοίο λόγω απαγορευτικού είχε δέσει στο λιμάνι και περίμενε άρση για τον απόπλου του, όταν οι κάβοι δεν άντεξαν τον τεράστιο όγκο του και το έσπρωξαν προς τον βορρά λόγω των νοτιάδων. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο ρυμουλκά για να το επαναφέρουν στη θέση του, ενώ θα πραγματοποιηθεί έλεγχος στο πλοίο για το ενδεχόμενο να έχει υποστεί ρήγμα από την πρόσκρουση στο μόλο δίπλα στον Κούλε.

Η Δυτική Αθήνα και τα βόρεια προάστια επλήγησαν από σφοδρές καταιγίδες. Χωρίς ρεύμα για περισσότερες από δύο ώρες έμειναν το βράδυ της Κυριακής περιοχές στα νότια προάστια, λόγω προβλήματος σε γραμμή που ενώνει το κέντρο υψηλής τάσης της Παλλήνης με την περιοχή.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 100 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων. Συνολικά, για την Αττική δέχτηκαν 20 κλήσεις, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κλήσεις έφτασαν περίπου τις 80. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική, υπήρξαν στην Αρτα, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, όπου και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πολλά προβλήματα αντιμετώπισε και η Πελοπόννησος, με την Πάτρα να δέχεται ισχυρή βροχόπτωση. Στην παλιά Εθνική οδό, στο ύψος των Καμινίων, σημειώθηκε κατολίσθηση, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε δύο υπόγεια σπίτια στην Οβρυά και στο Κουκούλι, καθώς και για κοπή δέντρου που ήταν έτοιμο να πέσει στην οδό Καρόλου.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση υπήρξαν στην περιοχή Δεμένικα, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους έμεινε κλειστό το πορθμείο του Ρίου - Αντίρριου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ