ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ
Συμπαράσταση στον σκηνοθέτη και την οικογένειά του για την επίθεση στο σπίτι τους

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές που δέχτηκε την επίθεση από τους αστυνομικούς
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές που δέχτηκε την επίθεση από τους αστυνομικούς
Διευρύνεται το κύμα συμπαράστασης στον σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ και στην οικογένειά του. Εκατοντάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών καταγγέλλουν την επίθεση σε βάρος τους από αστυνομικές δυνάμεις στο σπίτι τους στο Κουκάκι. Η επίθεση έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς απαράδεκτων κρουσμάτων καταστολής, αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας όλο το προηγούμενο διάστημα, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών».

Επίσης, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) καταγγέλλει «το απαράδεκτο κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής που αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρο έναν διακεκριμένο άνθρωπο των Τεχνών, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και την οικογένειά του». Το ΣΕΗ σημειώνει ακόμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να τρομοκρατηθεί ο λαός και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα "νόμος και τάξη"».

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι υπογράφουν πλέον το κείμενο συμπαράστασης στον σκηνοθέτη και την οικογένεια του, από δημοσιογράφους, μουσικούς, ποιητές, τεχνικούς, εκδότες, παραγωγούς, συγγραφείς, ηθοποιούς, πανεπιστημιακούς κ.ά. Στο κείμενο μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Σε όσους προσπαθούν να σπιλώσουν την υπόληψη του Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, σε όσους επιχειρούν να τους ενοχοποιήσουν με έωλες και ψευδείς αποδείξεις, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια Ινδαρέ. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους». Πολλοί ακόμη με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την επίθεση.

Μεταξύ αυτών:

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, οι καθηγητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Σεμίνα Διγενή, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Ράντου, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Στέφανος Κορκολής, η Λένα Πλάτωνος, ο Χάρης Μαυρουδής, η Μάρω Δούκα, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Πασχάλης Τσαρούχας, η Ελενα Ακρίτα, ο Μίλτος Λογιάδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Ερωφίλη, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννος Περλέγκας, ο Σήφης Πολυζωίδης, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Σταύρος Στάγκος, η Κίρκη Καραλή και πολλοί άλλοι.

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
Αστυνομικοί κακοποίησαν ανάπηρη γυναίκα στο ΑΤ Ομόνοιας!

Τέτοιες σκηνές ντροπής εκτυλίχθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας
Τέτοιες σκηνές ντροπής εκτυλίχθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας
Ενα ακόμη ντοκουμέντο αστυνομικής βαρβαρότητας και αυθαιρεσίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο επιβεβαιώνεται και από την αστυνομία. Το σχετικό βίντεο δείχνει αστυνομικούς να βασανίζουν, να εξευτελίζουν και να βρέχουν με μάνικα γυναίκα ΑμεΑ στο ΑΤ Ομόνοιας. Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι αστυνομικοί έβαλαν χειροπέδες σε δικηγόρο, ο οποίος κατήγγειλε το περιστατικό.

Η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε το γεγονός, ενημερώνοντας πως οι δράστες έχουν συλληφθεί και έχει ξεκινήσει ΕΔΕ εις βάρος τους. Ο βασανισμός συνέβη στις 20 Οκτώβρη. «Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί συνελήφθησαν. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ολοκληρώνει τη διερεύνηση. Παράλληλα από το Αρχηγείο διετάχθη την 27η Οκτωβρίου και Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία και αυτή ολοκληρώνεται και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν», σημειώνεται.

Να υπογραμμιστεί ότι για το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, ακόμη και θάνατο κρατουμένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τη δεκαετία του 1990 υπάρχουν πλήθος καταγγελιών για κακομεταχείριση συλληφθέντων και κρατουμένων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, ιδίως μεταναστών αλλά και για διαφθορά. Αποκορύφωμα η παραπομπή του πρώην διοικητή του ΑΤ Ομόνοιας, ενός αστυνομικού του ίδιου τμήματος και ενός συμβούλου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για παροχή προστασίας το 1997 σε οίκο ανοχής που λειτουργούσε στην οδό Αριστοτέλους. Επίσης, τον Ιούνη του 2007 ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε εξευτελισμό αλλοδαπών από αστυνομικούς του ΑΤ Ομόνοιας, που είχε γίνει ένα χρόνο πριν.

Στο νοσοκομείο ο Μανώλης Γλέζος

Με δύσπνοια και πόνους στο στήθος μεταφέρθηκε εσπευσμένα χτες ο Μανώλης Γλέζος στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Σημειωτέον, είχε βγει από το ΝΙΜΤΣ στις 29 Νοέμβρη, έπειτα από άλλη περιπέτεια με την υγεία του. Αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και είχε νοσηλευτεί στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου.

ΚΥΤ ΣΑΜΟΥ
Αστυνομική επιχείρηση σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, με πρόσχημα την πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας. Συνολικά έγιναν 78 προσαγωγές. Την ίδια ώρα στο νησί ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στο χειμώνα 7.806 άνθρωποι. Από αυτούς οι 7.525 «ζουν» στο τοπικό ΚΥΤ, που έχει χωρητικότητα 648 ατόμων. Η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν έως το τέλος της επιχείρησης σε επιφυλακή, ενώ οι υπάλληλοι του ΚΥΤ για λόγους ασφαλείας δεν είχαν προσέλθει στην εργασία τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν και στις δύο εισόδους του ΚΥΤ (βόρεια και νότια). Συνεργείο καθαρισμού του δήμου Ανατολικής Σάμου απομάκρυνε τις χημικές τουαλέτες αλλά και σκουπίδια στη βόρεια πλευρά του ΚΥΤ. Η όλη επιχείρηση διεξήχθη με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Στο μεταξύ, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επηρέασαν τους δουλεμπόρους, που συνεχίζουν το «έργο» τους, δηλαδή τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από τις 07.00 της Παρασκευής έως τις 07.00 της Δευτέρας περισυνελέγησαν από στελέχη του 122 πρόσφυγες σε 4 περιστατικά σε Αλεξανδρούπολη, Σάμο και Κω. Επιπλέον καταγράφηκαν 268 αποβάσεις προσφύγων σε 9 περιστατικά σε Λέσβο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Κω και Μεγίστη.

Επίσκεψη στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Αγ. Ανδρέα

Το πρωί της Παρασκευής 27 Δεκέμβρη, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις των παιδικών εξοχών του δήμου Αθηναίων, στον Αγιο Ανδρέα, όπου φιλοξενούνται 300 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ