ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Υπονομεύουν ανοιχτά την κυριακάτικη αργία

Θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα την επόμενη Κυριακή, με πρόσχημα τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα

Την αργία της Κυριακής υπονομεύουν ανοιχτά κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες νομιμοποιώντας τη λειτουργία των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή, τη δεύτερη μέσα στο Δεκέμβρη, με πρόσχημα τις ζημιές που σημειώθηκαν σε εμπορικά του κέντρου της Αθήνας και την οικονομική κρίση.

Στην πραγματικότητα, επικαλούμενη «έκτακτη ανάγκη» - και με συνοπτικές διαδικασίες παρακάμπτοντας ακόμα και το δικό της νόμο - η κυβέρνηση ικανοποιεί την πάγια αξίωση των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δημιουργώντας προηγούμενο και στρώνοντας το έδαφος για την οριστική της κατάργηση.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση, μια και από τον ισχύοντα νόμο δεν προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων την επόμενη Κυριακή, έβαλε μπροστά τις Νομαρχίες να εγκρίνουν το άνοιγμα των καταστημάτων λόγω ...«έκτακτης ανάγκης».

Φέρνοντας το νόμο στα μέτρα της, από τη μεριά της, η Νομαρχία διά του αντινομάρχη Αθήνας κάνει λόγο για «θέμα ερμηνείας του νόμου», σχετικά με το κατά πόσον η Νομαρχία μπορεί να αποφασίσει άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο αντινομάρχης της Αθήνας υποστήριζαν ότι η απόφαση θα αφορά μόνο τα μαγαζιά που βρίσκονται στα όρια του Δήμου της Αθήνας, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε απερίφραστα πως «σε συνεννόηση με το νομάρχη θα μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα και αλλού».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ένας μετά τον άλλο εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων ενθαρρύνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη τους, να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή και ήδη έχουν ζητήσει από τη Νομαρχία να πάρει αντίστοιχες αποφάσεις, κάτι για το οποίο η πλειοψηφία της Νομαρχίας της Αθήνας φέρεται να εισηγείται αρνητικά στο νομαρχιακό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι.

Αξιοποιώντας το σκηνικό που διαμορφώνεται, η γνωστή πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, με ανακοίνωσή της, εμφανίζεται να ...διαμαρτύρεται επειδή η απόφαση περιορίζεται μόνο στο Δήμο της Αθήνας, ενώ στο όνομα του ...«υγιούς ανταγωνισμού», ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζητάει η απόφαση να γενικευτεί. Στον αντίποδα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σημείωνε χτες ότι «σε καμία περίπτωση κατακριτέα γεγονότα δεν μπορεί να αποτελέσουν απαρχή και πρόσχημα για ανατροπή της πάγιας θέσης του εμπορικού κόσμου της χώρας για διαφύλαξη της Κυριακής αργίας» και ζητάει να επανεξεταστεί το άνοιγμα των καταστημάτων στις 28 του μήνα.

Στην ουσία, η κυβέρνηση με την πρόθυμη συμβολή των γαλαζοπράσινων πλειοψηφιών των Νομαρχιών προωθεί απροκάλυπτα τα σχέδια των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών για κατάργηση της αργίας της Κυριακής που όλα τα τελευταία χρόνια μεθοδεύουν συστηματικά. Αξιοποιώντας τις ζημιές που υπέστησαν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και την υπαρκτή πτώση του τζίρου - που σκόπιμα αποσιωπούν ότι οι ρίζες της βρίσκονται στη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων - κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν μια ακόμα χαριστική βολή στην αργία της Κυριακής, ενάντια στα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων στο εμπόριο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα περί «έκτακτης ανάγκης» και «στήριξης της αγοράς» δεν είναι τίποτα περισσότερο από δικαιολογίες και προσπάθεια κουκουλώματος των πραγματικών προθέσεών τους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι εκβιασμοί θα πέσουν στο κενό

Σε οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων καλεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

Να μην αποδεχτούν τη δουλειά την Κυριακή, καλεί όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, συνολικά την εργατική τάξη της χώρας, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τους καλεί να μην αποδεχτούν τα ιδεολογήματα και την τρομοκρατία της εργοδοσίας «ότι όλοι μαζί, εργοδότες και εργαζόμενοι, να σώσουμε την οικονομία». Οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση, την αντιλαϊκή πολιτική και τα αποτελέσματά της. Να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν, το μεγάλο κεφάλαιο, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το ΠΑΜΕ, απευθυνόμενο σε όλους τους εργαζόμενους, τονίζει ότι σαφής στόχος της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των υποστηρικτών τους, είναι το χτύπημα του χρόνου εργασίας, στο πλαίσιο των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αποφάσισε η κυβέρνηση μαζί με τον Νομάρχη της Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, να επιβάλλουν τη δουλειά την Κυριακή 28/12/2008.

Προκλητικά προσχήματα

«Στην ουσία, τονίζει, επιχειρούν την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας». Μάλιστα, γι' αυτή τους την απόφαση, σημειώνεται, χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα την τόνωση της αγοράς και ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είναι υποχρεωτικό και οι εργαζόμενοι αν θέλουν προαιρετικά μπορούν να δουλέψουν. «Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, σημειώνει το ΠΑΜΕ, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την τρομοκρατία που ασκούν στους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης αν ο εργαζόμενος αρνηθεί».

Η κίνηση όμως αυτή, αναφέρεται χαρακτηριστικά, στρέφεται και κατά των ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων. Γι' αυτό και το ΠΑΜΕ τους καλεί να προσέξουν πολύ, γιατί αυτή η κίνηση δεν τους ωφελεί. Ωφελεί μόνο τα πολυκαταστήματα, τους μεγαλέμπορους. «Γνωρίζουν πολύ καλά, τονίζει το ΠΑΜΕ, οι ΕΒΕ ότι την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να τους κολακέψει, παίρνει μέτρα σε βάρος τους και σε όφελος των πολυκαταστημάτων. Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν εμπορικό σύλλογο της Αθήνας τοποτηρητή και διορισμένο υπάλληλο των πολυεθνικών να μιλάει εξ ονόματος των εργαζομένων στο εμπόριο».

Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, έδωσε ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι πήραν 1 ευρώ αύξηση. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι οι ώρες που λείπουν από τους εργαζόμενους, αλλά η οικονομική δυνατότητα, η έλλειψη χρημάτων. Την κρίση δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Την πολιτική που αγανακτεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα την ακολουθούν και την επιβάλλουν το κεφάλαιο, η ΕΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου.

Στο όνομα της κρίσης, προσθέτει, μεθαύριο θα επιχειρήσουν συνολικά να αφαιρέσουν ότι απέμεινε από εργατικά δικαιώματα. Θα επιχειρήσουν να επιβάλουν δουλειά και τη νύχτα, δουλειά με μερική απασχόληση και ωρομίσθιο, ανασφάλιστη. Στόχος τους, η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων και των ΕΒΕ». Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα, να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, να δώσουν δύναμη στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μπροστά στους νέους αγώνες που έρχονται.

Αντιδράσεις από παντού

Την επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και δηλώνει ότι η κατάκτησή της δε θα θυσιαστεί για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών. Σε ό,τι αφορά το νομό «προειδοποιεί για ακόμα μια φορά τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη ότι μια παρόμοια απόφασή του για επέκταση της ρύθμισης της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, θα βρει ενεργά και αποφασιστικά αντιμέτωπους όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης». Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Υπηρετεί το μόνιμο στόχο μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας την Κυριακή 28 Δεκέμβρη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η λειτουργία των καταστημάτων της Αθήνας την Κυριακή 28 Δεκέμβρη, με την άδεια της κυβέρνησης υπηρετεί τελικά το μόνιμο στόχο μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης για την κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο αλλά και γενικότερα. Είναι πρόσχημα οι έκτακτες ανάγκες και η κατάσταση της αγοράς. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρέμποροι δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Η ευόδωση αυτών των σχεδίων δεν είναι μόνο σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των μικρομεσαίων. Γι' αυτό πρέπει μαζί να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ
Απόφαση απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική!

Να μην πέσουν στην παγίδα οι μικροί έμποροι, καλεί η ΔΗΚΕΒΕ

Ως «απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική» καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ την «απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ μετά από πρόταση του ΕΒΕΑ, δηλαδή των εκπροσώπων των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, για λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28/12/2008». Ταυτόχρονα, καλεί «τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους Εμπόρους να συστρατευτούν με τους εργαζόμενους, που αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής».

Η παράταξη επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Σαν έτοιμοι από καιρό σπεύδουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, από τη δράση κουκουλοφόρων, σκοτεινών κύκλων και αστυνομίας, για να προωθήσουν βήμα - βήμα τους σχεδιασμούς για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για τα μαγαζιά, την ίδια στιγμή που:

  • Αυξάνουν τη φορολογία με την κατάργηση του αφορολόγητου.
  • Επιβάλλουν χαράτσια με την περαίωση.
  • Αυξάνουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ.
  • Αυξάνουν υπέρογκα τα δημοτικά τέλη.

Ακόμα και τα μέτρα για τη χρηματοδότηση είναι δώρο προς τις Τράπεζες και ελάχιστοι έμποροι μπορούν να επωφεληθούν από αυτά.

Καλούμε τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους να μην πέσουν στην παγίδα.

  • Να καταδικάσουν την πολιτική που τους οδηγεί στον αφανισμό.
  • Να καταδικάσουν την πολιτική που με κάθε τρόπο ενισχύει τα πολυκαταστήματα.

Οσες ώρες και όσες Κυριακές ανοίξουν τα μαγαζιά, όσο οι μισθοί και τα μεροκάματα των εργαζομένων μειώνονται, όσο η ανεργία φουντώνει, όσο οι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν 300 και 400 ευρώ με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα μικρομάγαζα θα είναι καταδικασμένα στο μαρασμό και το κλείσιμο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ