ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
Σελ. /40
Η ιδεολογική δουλειά στις γραμμές της ΚΝΕ

Κομβικό ζήτημα για τη διαμόρφωση νέων επαναστατών, για τη διεύρυνση των δεσμών μας με τη νεολαία, για την ανάπτυξη και τον προσανατολισμό της πάλης

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 11ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας αναπτύχθηκε μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης της ιδεολογικής δουλειάς στις γραμμές της ΚΝΕ.

Η καλύτερη αφομοίωση βασικών συμπερασμάτων για τη στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος μέσα και από δραστηριότητα που αναπτύχθηκε μπροστά στον εορτασμό για τα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, καθώς και για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, η συζήτηση στις Οργανώσεις της ΚΝΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ με τις Θέσεις της ΚΕ και την Απόφαση του Συνεδρίου, μια σειρά εκδόσεων των Επιτροπών του ΚΣ αλλά και των Οργανώσεων Περιοχής, η αναβάθμιση στα εσωοργανωτικά συστήματα μόρφωσης, αποτελούν πλευρές που εντοπίζονται στις Θέσεις του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο και αναδεικνύουν την προσπάθεια που έγινε όλη αυτήν την περίοδο.

Αυτή η προσπάθεια, που έγινε με τις ανομοιομορφίες της σε κάθε περίοδο και σε κάθε Οργάνωση, ήταν ένας βασικός παράγοντας που έδωσε την ικανότητα στην Οργάνωση να αντεπεξέλθει στις σύνθετες εξελίξεις και διαπάλη όλης της προηγούμενης περιόδου. Η θετική και η αρνητική πείρα από όλη αυτήν την προσπάθεια επιβεβαιώνει την κατεύθυνση που δίνεται από τις Θέσεις του ΚΣ, ότι η ιδεολογική δουλειά στις γραμμές μας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα άθροισμα διαλέξεων, εσωοργανωτικών μαθημάτων και εκδηλώσεων, που ακολουθούν έναν «παράλληλο», «ξεχωριστό» δρόμο από την καθημερινή μας πάλη.

Η ιδεολογική δουλειά αποτελεί την οργανωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια στις γραμμές μας να γνωρίσουμε την επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, να αφομοιώσουμε τη στρατηγική και το Πρόγραμμα του Κόμματος, τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε στη διαπάλη με τον πραγματικό αντίπαλο βασικές θέσεις και επεξεργασίες του Κόμματος για μια σειρά από πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, και σκοπό έχει να μετρήσουμε βήματα στον βασικό προβληματισμό που περιγράφεται στις Θέσεις του ΚΣ και δίνεται συμπυκνωμένα από το ίδιο το σύνθημα του Συνεδρίου: «Πιο πολλοί και πιο ικανοί ανοίγουμε δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον σοσιαλισμό!».

Γι' αυτό και στις Θέσεις του ΚΣ (θέση 26) αναφέρεται ότι «η ιδεολογική δουλειά στις γραμμές της ΚΝΕ είναι καθοριστικό στοιχείο για να αναπτυχθούν νέοι δρόμοι προσέγγισης με νέους της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να κερδηθούν στην οργανωμένη πάλη. Είναι απαραίτητο στοιχείο για την αντοχή που χρειάζεται στον αγώνα, στη βαθιά συνειδητή πεποίθηση για την αξία του ρόλου του, ακόμα και σε συνθήκες που δεν υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα».

Η ιδεολογική δουλειά στις γραμμές μας αποτελεί δηλαδή καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για να γινόμαστε«πιο ικανοί»στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική αλλά και για να γινόμαστε«πιο πολλοί», διευρύνοντας τους δεσμούς μας με νέους και νέες σε κάθε χώρο. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και για την καθημερινή προσπάθεια που κάνουμε τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ σε κάθε χώρο για να οργανωθεί ο αγώνας της νεολαίας.

Πρωτοπόροι αγωνιστές με όπλο την επαναστατική θεωρία και στρατηγική του ΚΚΕ

Στις Θέσεις του ΚΣ αναφέρεται ότι «κάθε μέλος της ΚΝΕ είναι αναγκασμένο να αξιοποιεί και να κατανέμει τον χρόνο του προκειμένου - με τη βοήθεια της γνώσης, αλλά και της πείρας από την άμεση συμμετοχή στο κίνημα - να συμβάλλει όσο γίνεται πιο πλατιά νέοι από την εργατική τάξη να βλέπουν ταξικά την αντικειμενική πραγματικότητα». Πραγματικά η επαναστατική πάλη σήμερα, όπως και πάντοτε άλλωστε, απαιτεί και πρακτική συμβολή στην ανάπτυξη και οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο αλλά και προσπάθεια για κατάκτηση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας, αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, γνώση των νομοτελειών που έχει η πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού.

Αυτό σημαίνει ότι και η διαμόρφωση των νέων επαναστατών, η ωρίμανση και η διαπαιδαγώγηση των μελών της ΚΝΕ για να γίνουν τα αυριανά μέλη του Κόμματος, έχει ως βασικό της στοιχείο την άνοδο της ιδεολογικής δουλειάς. Εχει να κάνει αρχικά με την ίδια την αφομοίωση των νέων μας συντρόφων. Είναι πολλά τα παραδείγματα που η γνώση πλευρών της Ιστορίας του Κόμματος, που δεν γνώριζε ένας νέος σύντροφος, η πρώτη του γνωριμία με ορισμένα από τα έργα των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν συνέβαλαν καταλυτικά στα πρώτα του βήματα στην οργανωμένη ζωή. Αρκεί να σκεφτούμε την επίδραση που είχαν σε φίλους, μέλη και στελέχη της Οργάνωσης οι εκδηλώσεις και η δραστηριότητα για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και 50 χρόνων της ΚΝΕ, η επαφή με στιγμές της Ιστορίας μας, όπως η πάλη του ΔΣΕ, η δράση της ΟΚΝΕ, η στάση του Κόμματος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε να κάνει και με την καλύτερη αφομοίωση των συμπερασμάτων για τη στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η ιδεολογική δουλειά, η μορφωτική δραστηριότητα στις γραμμές μας συμβάλλουν και στο να καθοδηγούνται τα μέλη της ΚΝΕ για να γίνονται ικανότεροι καθοδηγητές των νέων γύρω τους, να προβληματίζουν και να συσπειρώνουν νέες δυνάμεις με τις πρωτοπόρες ιδέες. Η δουλειά που ανοίξαμε, για παράδειγμα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση, είχε ως βασικό στοιχείο της την ανάδειξη της ανάγκης και της δυνατότητας να αλλάξει η κοινωνία, την αντιπαράθεση με το ιδεολόγημα της «αιωνιότητας του καπιταλισμού», τη συζήτηση για τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα. Σε όλη αυτήν τη διαδικασία φάνηκαν αφενός η ανάγκη, για κάθε μέλος και στέλεχος της ΚΝΕ, καλύτερου εξοπλισμού, κατάκτησης γνώσεων για τα γεγονότα της εποχής, καλύτερης γνώσης των νομοτελειών της σοσιαλιστικής επανάστασης, και αφετέρου η δυνατότητα που μας έδινε αυτό να επιδρούμε σε νέους, να πείθουμε πιο αποτελεσματικά για την πρόταση του Κόμματος. Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντικά όπλα ήταν, για παράδειγμα, η Διακήρυξη της ΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση αλλά και οι εκδόσεις του ΚΣ «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό».

Γι' αυτό και στις Θέσεις του ΚΣ αναφέρεται ως μια αδιαμφισβήτητη βάση για κάθε στέλεχος της ΚΝΕ «η φροντίδα για την ιδεολογική - πολιτική επάρκεια με το πέρασμα από κύκλους εσωοργανωτικής μόρφωσης, αλλά και την καλλιέργεια της προσπάθειας στην ατομική μελέτη, στον εμπλουτισμό της μαρξιστικής βιβλιοθήκης».

Ακόμη και ο στόχος για όργανα - επιτελεία μάχης περνά μέσα και από την ενίσχυση της ιδεολογικής δουλειάς, του ιδεολογικού και πολιτικού εξοπλισμού των στελεχών και των οργάνων συλλογικά. Πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην ανάγκη να διαμορφώνεται από τα όργανα συγκεκριμένο σχέδιο σε κάθε χώρο, που θα παίρνει υπόψη του την πολύμορφη παρέμβαση και δράση του αντιπάλου, να προωθούνται τα κατάλληλα αιτήματα, να παρακολουθούνται οι εξελίξεις εκεί, εάν δεν φροντίζουμε για την άνοδο του θεωρητικού - πολιτικού υποβάθρου μέσα στην ΚΝΕ, στα καθοδηγητικά όργανα και τις ΟΒ; Στη δουλειά που ανοίγουμε, για παράδειγμα, σε πανεπιστήμια με βάση το επιστημονικό αντικείμενο, η θεωρητική και πολιτική ενίσχυση κάθε συντρόφου και συνολικά των οργάνων είναι σημαντικό ζήτημα για το πώς διεξάγουμε την αντιπαράθεση για το περιεχόμενο των σπουδών, το ρόλο της κάθε επιστήμης και των επιστημόνων σήμερα, ακόμα και για ζητήματα που μπορεί να αφορούν ιδιαίτερα αιτήματα πάλης για κάθε αντικείμενο και κάθε κλάδο.

«Να συναντηθούμε και να συνεπάρουμε χιλιάδες νέους και νέες...»

Η ιδεολογική δουλειά αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και για τη διεύρυνση των δεσμών μας με νέους και νέες της εργατικής τάξης και του λαού, αφορά το κέρδισμα νεανικών συνειδήσεων στην οργανωμένη πάλη, τη στράτευση στις γραμμές της ΚΝΕ.

Το καθήκον «να συναντηθούμε και να συνεπάρουμε χιλιάδες νέους και νέες, περισσότερους από ό,τι έχουμε καταφέρει έως τώρα» περνά μέσα και από την αποκάλυψη του χαρακτήρα των εξελίξεων, την εύστοχη διαπάλη σε κάθε χώρο με τους παράγοντες εκείνους που επιδρούν στη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης των νέων. Ομως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Η ικανότητά μας να διεξάγουμε τη διαπάλη με αποτελεσματικότητα, απαντώντας στον συγκεκριμένο προβληματισμό κάθε νέου, με βάση το δικό του επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής πείρας, απαντώντας στην ιδιαίτερη επίδραση του αντιπάλου και ανοίγοντας επιθετικά την πρόταση του Κόμματος για την πάλη για τη νέα κοινωνία, αποτελεί στοιχείο που συμβάλλει στη διαμόρφωση δεσμών με πολύ περισσότερους νέους σε κάθε χώρο από ό,τι τώρα. Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντικό όπλο στα χέρια μας μπορούν να αποτελέσουν επεξεργασίες του Κόμματος που ανοίγουν την αντιπαράθεση με τον αντίπαλο και τις οργανωμένες του δυνάμεις και πολιτικά κόμματα, όπως, για παράδειγμα, η αρθρογραφία στα τελευταία τεύχη της ΚΟΜΕΠ, που αφορά την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Η ενίσχυση της ιδεολογικής δουλειάς αφορά και την ίδια τη διεξαγωγή της πάλης ώστε σήμερα να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνία του μέλλοντος, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Την πάλη δηλαδή για τις σύγχρονες ανάγκες των νέων, για να οργανώνονται ο αγώνας και η διεκδίκηση σε κάθε χώρο που εργάζεται, μορφώνεται και ζει η νεολαία, για να ανεβαίνει ο βαθμός συμμετοχής της σε αυτόν τον αγώνα, για να εκφραστούν οι διεργασίες που πραγματοποιούνται «βουβά και υπόγεια» στις νεανικές και λαϊκές συνειδήσεις.

Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που καθημερινά συναντάμε σε αυτήν την προσπάθεια και η γνώση, η σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό αφομοίωση επεξεργασιών του Κόμματος μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη απάντησή τους. Για παράδειγμα, η διημερίδα της ΚΕ για την Εργατική Τάξη και το Κίνημά της και τη Στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος ανέδειξε συμπεράσματα, που ακόμη πιο ολοκληρωμένα τέθηκαν στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος, που είχαν να κάνουν με τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον συσχετισμό δυνάμεων σε κάθε χώρο, πότε αυτός ανατρέπεται ριζικά και πώς μπορεί σήμερα η πάλη των κομμουνιστών να τον βελτιώνει. Αυτά μπορούν να δώσουν πολλές απαντήσεις στην προσπάθεια που κάνουμε να προχωράει η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη σε κάθε χώρο νεολαίας, που συνδέεται και με το θέμα κατά πόσο μπορεί, για παράδειγμα, το συνολικό πλαίσιο του ΜΑΣ να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των φοιτητών. `Η ακόμη, τι σημαίνει ότι διαμορφώνω αιτήματα, πλαίσια και στόχους πάλης που να βοηθούν στην κινητοποίηση δυνάμεων σε έναν φοιτητικό ή σπουδαστικό σύλλογο.

Αντιστοιχίζουμε την ιδεολογική δουλειά στις γραμμές μας με τις απαιτήσεις του αγώνα

Η προσπάθεια που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να ξεπεράσουμε αδυναμίες που υπάρχουν και αφορούν βασικές πλευρές της λειτουργίας και της καθοδήγησης της παρέμβασής μας. Πρέπει να μας προβληματίσει το πώς θα αναδεικνύονται διαρκώς νέα στελέχη, με καλή ιδεολογικοπολιτική θωράκιση, που θα μας επιτρέψει και την καλύτερη στελέχωση των οργάνων για την καθοδήγηση των Οργανώσεων, αλλά και σύντροφοι που θα έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται αποκλειστικά με την οργάνωση της ιδεολογικής δουλειάς.

Επιπλέον, το να ενισχυθεί το κλίμα αυτομόρφωσης με την αξιοποίηση του πολιτικού βιβλίου και της ΚΟΜΕΠ, καθώς και με τη μελέτη του κομματικού Τύπου μέσα στην Οργάνωση είναι απόρροια του πιο ολοκληρωμένου και καλύτερα προσανατολισμένου σχεδίου παρέμβασης. Αυτή η ανάγκη απορρέει από την ίδια την αφομοίωση και την παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ, την ανάγκη τους να δρουν πρωτοπόρα στο χώρο τους.

Γιατί στόχος μας είναι να γίνουμε πιο ισχυροί, με περισσότερες δυνάμεις ανά χώρο νεολαίας, και πιο ικανοί να παρεμβαίνουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των νέων. Και ο στόχος μας αυτός είναι που ανεβάζει και τον πήχη των απαιτήσεων για το περιεχόμενο της παρέμβασης και καθοδήγησής μας.


Του
Λουκά ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Λουκάς Αναστασόπουλος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ