Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να μη βρίσκουν τόπο

Κήρυγμα - δηλητήριο επιχείρησαν να κάνουν σε μαθητές του 1ου ΓΕΛ Γέρακα φασιστοειδή που δρουν στην περιοχή και φαίνεται ότι έχουν βάλει «στο μάτι» το συγκεκριμένο σχολείο. Σε φυλλάδιο που μοίρασαν παραμονές της επετείου της 17ης Νοέμβρη, αναπαρήγαγαν τα γνωστά ανιστόρητα και εμετικά σχετικά με τη χούντα και το Πολυτεχνείο, ότι δεν υπήρχαν δηλαδή νεκροί στην εξέγερση, ότι οι νεκροί είναι κατασκευάσματα, ότι η «Βόρεια Κύπρος» χάθηκε «επί Δημοκρατίας» κ.ά. Θυμίζουμε ότι από το συγκεκριμένο σχολείο, είχαν εμφανιστεί μερικοί μαθητές να φωνάζουν αλυτρωτικά συνθήματα για τη Μακεδονία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτώβρη, και ότι μέσα και γύρω από το σχολείο περιδιαβαίνουν συχνά - πυκνά διάφοροι φασίστες, που λερώνουν τοίχους και νεανικά μυαλά με τα χυδαία σύμβολα και την ακροδεξιά προπαγάνδα τους. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, φασιστοειδή που κινούνταν στο σκοτάδι, όπως συνηθίζουν, επιτέθηκαν σε στέλεχος του ΚΚΕ που μένει και δραστηριοποιείται στην περιοχή. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτές οι εγκληματικές συμμορίες αξιοποιούν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ για να σπείρουν τον εθνικισμό σε νέους, που πάει βέβαια χέρι - χέρι με τον αντικομμουνισμό, όπως απέδειξε και η πρόσφατη επίθεση. Η μαζική συγκέντρωση μελών, οπαδών και φίλων του Κόμματος την περασμένη Τετάρτη στο Γέρακα, ήταν μια πρώτη απάντηση, που πρέπει να βρει αποφασιστική συνέχεια από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, από γονείς, δασκάλους και καθηγητές, ώστε να μη βρίσκουν πραγματικά τόπο να σταθούν οι φασίστες.

Ανάποδα

Για τον «πρώτο προϋπολογισμό χωρίς μέτρα λιτότητας» έκανε λόγο από το πρωτοσέλιδό της η κυβερνητική «Αυγή». Μόνο που η πραγματικότητα την διαψεύδει. Καταρχάς, κανένα από τα «μέτρα λιτότητας» που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε αφορούν τις συντάξεις είτε τους μισθούς είτε τα χαράτσια, δεν παίρνεται πίσω. Ολα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και να ματώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Δεύτερον, πάνω σε αυτά προστίθενται και νέα. Συγκεκριμένα, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα είναι το 2019 μειωμένο κατά 348 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι για τους ανέργους και αυτό μειωμένο κατά 63 εκατ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνεται κατά 935 εκατ. ευρώ, παρότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν για άλλη μια χρονιά να πληρώνουν το χαράτσι της «Εισφοράς Αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, ύψους 648 εκατ. ευρώ! Στον αντίποδα και εξαιτίας όλων αυτών των μέτρων, τα Ταμεία παρουσιάζουν πλεόνασμα 910 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ 518 εκατ. ευρώ και συνολικά ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός 1,673 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία θα κατευθυνθούν σε νέα «δώρα» προς το κεφάλαιο, με επιπλέον επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Αυτά λένε οι αριθμοί που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την πραγματικότητα αναποδογυρισμένη.

Αντιλαϊκές συνταγές

Ο Μακρόν σηκώνει τη σημαία της «προόδου» απέναντι στην «ακροδεξιά» ενόψει ευρωεκλογών, ενώ και η Μέρκελ διαφημίζεται ως πολέμιος του «λαϊκισμού», που ανεβαίνει στην ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί σε «προοδευτικά μέτωπα» σε Ελλάδα και Ευρώπη και επιπλέον δεν κρύβει το θαυμασμό του για τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, που θεωρείται όμως «κόκκινο πανί» από τους απανταχού «προοδευτικούς» και «αντι-ακροδεξιούς». Στη Γαλλία, η αντιλαϊκή πολιτική του «προοδευτικού» και «οραματιστή» Μακρόν προκαλεί μαζικές λαϊκές αντιδράσεις και τροφοδοτεί την Λεπέν, ενώ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης η «νεοφιλελεύθερη» πολιτική της Γερμανίας, όπου συγκυβερνούσαν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, θεωρούνταν ο Νο 1 λόγος για την άνοδο του αστικού ευρωσκεπτικισμού, του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς, ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Μπερδεμένα πράγματα, θα σκεφτεί κανείς. Καθόλου μπερδεμένα. Απλά επιβεβαιώνεται ότι όλα αυτά τα «ρεύματα» και οι διαχωριστικές γραμμές έχουν την ίδια μήτρα, το σύστημα που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, και αναπτύσσονται στη βάση ισχυρών ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, που οξύνονται στο φόντο της αναιμικής ανάκαμψης, αξιοποιώντας τη φτώχεια που μεγαλώνει, την έξαρση του Μεταναστευτικού και πάει λέγοντας. Η στράτευση του λαού πίσω από τη μία εκδοχή της ίδιας αντιλαϊκής συνταγής ενάντια στην άλλη είναι στράτευση κάτω από ξένες σημαίες. Η πάλη για το σάρωμα του σάπιου συστήματος, που βαθαίνει την εκμετάλλευση με «δημοκρατικό», «προοδευτικό», «εθνικιστικό», «νεοφιλελεύθερο», «λαϊκιστικό» ή και «φασιστικό» μανδύα, είναι η πραγματική διέξοδος.

Πάρε κόσμε!

Οταν η ανάγκη του λαού για πρόληψη και περίθαλψη γίνεται ...προσφορά στην «Black Friday»! Οχι, δεν πρόκειται για φάρσα! Μεγάλος όμιλος της ιδιωτικής Υγείας, με αφορμή την «Παρασκευή των μεγάλων εκπτώσεων», που διαφημίζουν μεγάλες εμπορικές αλυσίδες για να «σπρώχνουν» τα προϊόντα τους, προσέφερε «για πρώτη φορά ...super offer Black Friday μόνο με 10 ευρώ για επισκέψεις σε βασικές ειδικότητες Παιδιατρικής»! Προφανώς οι επιχειρηματίες της Υγείας ζήλεψαν το δαιμόνιο των συναδέλφων τους στο λιανικό εμπόριο - άλλωστε την ίδια δουλειά κάνουν, αντιμετωπίζοντας την υγεία του λαού ως εμπόρευμα - και κάνουν «προσφορές» με το κομμάτι και με «φιλικά» πακέτα προς τον ασθενή - πελάτη, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, τα είδη ένδυσης κ.ά. Ο εργαζόμενος φέτος θα έχει τη φοβερή ευκαιρία να βάλει στο καλάθι με τα ψώνια και την υγεία του! Η «υγιής επιχειρηματικότητα» στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας επιβεβαιώνεται κι εδώ άκρως ανθυγιεινή για το λαό!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 24 Νοέμβρη

1632 Γεννιέται ο Ολλανδός φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα.

1826 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας Κάρλο Λορεντσίνι, δημιουργός του «Πινόκιο».

1859 Δημοσιεύεται «Η καταγωγή των ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου.

1912 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το Συνέδριο αυτό συνήλθε εκτάκτως λίγες βδομάδες μετά την έκρηξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ενόψει της διαφαινόμενης γενίκευσής του σε ευρύτερη πολεμική σύγκρουση. Ακολούθως, η απόφαση του συνεδρίου καλούσε τους «εργάτες όλων των χωρών να αντιτάξουν στον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό τη δύναμη της διεθνούς αλληλεγγύης του προλεταριάτου». Δεν θα περνούσε παρά ενάμισης χρόνος ωσότου η παραπάνω απόφαση της Β' Διεθνούς, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και μετ' επευφημιών από το σύνολο των αντιπροσώπων (συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «δεξιών» και «κεντρώων»), αποδειχθεί κενό γράμμα. Ωσότου, η ηγεσία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία του παγκόσμιου προλεταριάτου, γίνει συνένοχη στο έγκλημα, που μόλις προσφάτως είχε καταγγείλει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους.

1918 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας.

1949 Μετά από 5 σχεδόν χρόνια από την έλευσή τους, τα βρετανικά στρατεύματα φεύγουν από την Αθήνα.

1969 Επικυρώνεται, με την ταυτόχρονη υπογραφή της σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

1991 Πεθαίνει ο Βρετανός τραγουδιστής των Queen Φρέντι Μέρκιουρι (πραγματικό όνομα Φαρόκ Μπουλσάρα).

Κυριακή 25 Νοέμβρη

1916 Οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο αποσύρει τον ελληνικό στρατό από την Πελοπόννησο, ενώ η Πάτρα και ο Ισθμός της Κορίνθου τίθενται υπό «συμμαχικό» έλεγχο.

1927 Με απόφαση του ΠΓ, το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της «τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης» και εγκρίνει όλα τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι).

1936 Συνέρχεται στη Μόσχα το 8ο Εκτακτο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψήφισε το νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ.

1936 Υπογράφεται το Αντικομιντέρν Σύμφωνο (εναντίον της Κομμουνιστικής Διεθνούς) μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας.

1942 Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Βρετανοί σαμποτέρ επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετερώνουν την εχθρική δύναμη και ανατινάζουν τη γέφυρα.

1952 Ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλαμβάνεται από τις αρχές.

1969 Ο Τζον Λένον επιστρέφει στη βασίλισσα Ελισάβετ το βραβείο που του είχε απονείμει, όπως και στα άλλα μέλη του συγκροτήματος των «Μπιτλς», διαμαρτυρόμενος για την υποστήριξη της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Βιετνάμ.

1973 Με πραξικόπημα, ο Δ. Ιωαννίδης ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο. Αυτή η «εσωτερική» αλλαγή στο δικτατορικό καθεστώς σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το έγκλημα της Κύπρου.

2016 Πεθαίνει ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ