ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επιμένουν οι διαδηλωτές απέναντι στο στρατό

Ο λαός παρά την καταστολή συνεχίζει τις διαδηλώσεις
Ο λαός παρά την καταστολή συνεχίζει τις διαδηλώσεις
ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ ζητώντας την άμεση αποχώρηση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου από την εξουσία και απορρίπτοντας, ουσιαστικά, τις δεσμεύσεις του στρατάρχη Ταντάουι, επικεφαλής του Συμβουλίου, για κανονική διενέργεια των βουλευτικών εκλογών και για προεδρικές εκλογές πριν τον Ιούνη με βάση το νέο Σύνταγμα που θα εκπονηθεί. Οσο πιο σκληρά απαντούν η αστυνομία και ο στρατός στους συγκεντρωμένους, τόσο αυξάνεται ο αριθμός τους, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες και σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξάνδρεια και η Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναφέρεται ότι πέθανε από τα ασφυξιογόνα που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις καταστολής ένα 9μηνο αγοράκι, που βρισκόταν, με τη μητέρα του, κοντά στις συγκρούσεις. Συνολικά, από το Σάββατο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 35 διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί ή νοσηλευτεί με αναπνευστικά προβλήματα περισσότεροι από 2.000.

Χτες, από νωρίς το πρωί, στην πλατεία Ταχρίρ υψωνόταν ένα μεγάλο πανό: «Να πέσει τώρα το Στρατιωτικό Συμβούλιο, να φύγει ο στρατάρχης Ταντάουι». Οι περισσότεροι διαδηλωτές δήλωναν ότι ο στρατός, ουσιαστικά, δεν έχασε ποτέ την εξουσία, την είχε και επί Μουμπάρακ και θέλει να τη διατηρήσει και τώρα. Οι διαβεβαιώσεις Ταντάουι για παράδοση της εξουσίας αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές αλλά και η προσφορά του για διενέργεια δημοψηφίσματος για το ενδεχόμενο άμεσης αποχώρησης από την εξουσία δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν εξαιρετικά επικίνδυνες τις προβλέψεις ότι ο στρατός θα εμφανίζεται εγγυητής της συνταγματικής νομιμότητας, ενώ θα έχει δικαίωμα να «εμποδίζει» πολιτικές αποφάσεις που δε θεωρούνται «εθνικά ωφέλιμες», να μην ελέγχεται από την πολιτική εξουσία και ταυτόχρονα να μην ελέγχεται ο προϋπολογισμός του.

Κατά τους περισσότερους διαδηλωτές, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο στρατός θέλει να διατηρήσει, εμμέσως, τα ηνία της χώρας. Σε αυτήν την προοπτική έχει αρωγό, προς το παρόν τουλάχιστον, την πιο οργανωμένη πολιτική δύναμη της χώρας, τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Αν και έχουν διωχθεί από το στρατό, τα κοινωνικά τους δίκτυα πάντα λειτουργούσαν και η παρουσία τους αξιοποιήθηκε ως αντίβαρο σε κάθε ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας επαναστατικής δύναμης. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ευελπιστούν ότι το πολιτικό τους σκέλος θα επικρατήσει άνετα στις βουλευτικές εκλογές, που αρχίζουν στις 28 Νοέμβρη και ολοκληρώνονται το Μάρτη, και γι' αυτό στηλιτεύουν αλλά δεν έρχονται σε ρήξη με το στρατό. Η στάση τους έχει προκαλέσει οργή στην Ταχρίρ, από όπου γιουχαΐστηκε και φυγαδεύτηκε ο πολιτικός τους εκπρόσωπος αργά το βράδυ της Δευτέρας.

ΣΥΡΙΑ
Προπομπός κλιμάκωσης ο γαλλικός ιμπεριαλισμός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πρώτη νύξη ενδεχόμενης άμεσης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, υπό τη μορφή επιβολής «ανθρωπιστικής ζώνης», έκανε, χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «νόμιμο συνομιλητή εκ μέρους του συριακού λαού» το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (στο οποίο συμμετέχουν αρκετές, αλλά όχι όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με κυρίαρχη την παρουσία των ισλαμιστικών δυνάμεων και των «Αδελφών Μουσουλμάνων»). Εχει ενδιαφέρον ότι οι δηλώσεις αυτές του Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα θέσει το ζήτημα της «ανθρωπιστικής ζώνης» ή της δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Συρία στην ΕΕ και σε άλλες σύμμαχες χώρες, ακόμη και στον ΟΗΕ, δε συνοδεύονται από επίσημη αναγνώριση του Συμβουλίου ως εκπροσώπου του συριακού λαού, καθώς το Παρίσι «μιλά» και με τη Δαμασκό. Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό να έχει διατυπωθεί σχετικό αίτημα από το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.

Οι νύξεις αυτές του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ήρθαν να προστεθούν στις διαρροές που αποδίδονται σε μέλη και σε στελέχη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που διατείνεται ότι αποτελείται από Σύρους λιποτάκτες που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με τις οποίες «η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία εντός συριακού εδάφους, θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη για να ηττηθεί τελικά ο συριακός στρατός». Η Τουρκία έχει προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς τους ένοπλους, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιουλ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, χαρακτήρισε «δρόμο χωρίς επιστροφή» την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Συρία. Επεσήμανε κατηγορηματικά ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η κατάσταση αυτή να οριστεί με θρησκευτικά ή δογματικά ή φυλετικά δεδομένα, γιατί τότε ολόκληρη η περιοχή θα βυθιστεί στο αίμα», καταλήγοντας ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Συρίας είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ολα αυτά, βέβαια, δεν αποκλείουν τις έμμεσες επεμβάσεις είτε με τη μορφή σκληρότερων κυρώσεων είτε με την ενίσχυση και απροκάλυπτη βοήθεια αντικαθεστωτικών οργανώσεων, όπως η Τουρκία ήδη πράττει προκλητικά.

Σήμερα, και ενώ οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές Χάμα και Χομς, συνεδριάζει εκ νέου ο Αραβικός Σύνδεσμος για να αποφασίσει αν και ποιες κυρώσεις θα επιβάλει στη Συρία, την οποία κατηγορεί ότι δεν εφάρμοσε το σχέδιο αποκλιμάκωσης που υπέγραψε.

ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εντείνονται οι αντιθέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Μαριονέτες» των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις χώρες που υιοθέτησαν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, μετά την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι οι υπόνοιες περί στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα έχει στρατιωτικό χαρακτήρα είναι ανυπόστατες και εξέφρασε έκπληξη για τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για να ληφθούν μέτρα κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, κάτι που θα σημάνει, όπως είπε, πλήγμα στις καταθέσεις των απλών Ιρανών. Επίσης, υπενθύμισε ότι με την επιβολή των κυρώσεων αυτών και τη γενικότερη αναταραχή ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου και το Ιράν επωφελείται, αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου.

Την κάθετη αντίθεσή της στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξέφρασε, χθες, και η Κίνα μετά την Ρωσία. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι κυρώσεις «δε λύνουν το ζήτημα, αλλά, αντίθετα, οδηγούν την κατάσταση στα άκρα» και επανέλαβε ότι το Πεκίνο τάσσεται κατά της επιβολής νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πολύ περισσότερο κατά ενός μονομερούς πλήγματος κατά της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο μέρες, νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αποφάσισαν οι Καναδάς, Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ σχετική συμφωνία «επί της αρχής» επιτεύχθηκε και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

ΛΙΒΥΗ
«Κυβέρνηση» ισορροπιών και ... μονοπωλίων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με διαμαρτυρίες, μικρής προς το παρόν εμβέλειας, έγινε δεκτή η ανακοίνωση της σύνθεσης της «μεταβατικής κυβέρνησης», που θα οδηγήσει τη χώρα στην εκπόνηση νέου συντάγματος και στη διενέργεια εκλογών μέχρι τον Ιούνιο, όπως το λεγόμενο «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» διατείνεται εδώ και καιρό. Αυτό που πολλοί επισήμαιναν είναι ότι από τη σύνθεση αυτή απουσιάζουν οι ισλαμιστικές δυνάμεις που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή Καντάφι, χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει άμεσα αντιδράσεις.

Αντίθετα, εκπρόσωποι των δυνάμεων αυτών, που σε πολλές περιπτώσεις ελέγχουν και μεγάλο αριθμό ενόπλων, έδωσαν την εντύπωση ότι συντονισμένα σιωπούν. Επιδιώκουν, μάλλον, να μην προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις σε διάφορες φυλές και να μην αποθαρρύνουν επενδύσεις και βοήθεια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετείχαν στρατιωτικά (αν δε διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο) στην αιματηρή ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, χωρίς να σημαίνει ότι, επί της ουσίας, δεν ασκούν οι ίδιοι έλεγχο επί του κυβερνητικού σχήματος, αφού κρατούν ακόμη τα όπλα στα χέρια τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο διορισμένος από το Μεταβατικό Συμβούλιο, πρωθυπουργός αλ Κάιμπ, ανέθεσε το υπουργείο Αμυνας στον Οσάμα αλ Τζουβάιλ, επικεφαλής των μαχητών της περιοχής Ζιντάν, που κρατούν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ, και το υπουργείο Εσωτερικών στον Φάουζι Αμπντελάλ, επικεφαλής των μαχητών της Μιζράτα, που συνέλαβαν τον ίδιο τον Καντάφι. Η επιλογή εκτιμάται ότι έχει συμβολική και πρακτική αξία καθώς οι συγκεκριμένοι μαχητές έχουν καλές σχέσεις με ισλαμιστικές δυνάμεις, χωρίς, όμως, να τις εκπροσωπούν. Ενδεικτικό των ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών συμφερόντων που υπηρετεί η «μεταβατική κυβέρνηση» είναι ότι το υπουργείο Πετρελαίου ανατέθηκε στο πρώην στέλεχος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, Αμπντουραχίμ μπιν Γάζα.

  • Τη δυνατότητα διεξαγωγής της δίκης του Σαΐφ αλ Ισλάμ στη Λιβύη, αλλά υπό πλαίσιο αρχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του που επισκέπτεται τη χώρα.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ