ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Καμία ανοχή στην Ο.Δ.Ο.Σ. εφαρμογής του κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις

Νέα υπηρεσία, με αποκλειστικό αντικείμενο τον περιορισμό των διαδηλώσεων, συγκροτεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για την Ομάδα Διαχείρισης Οργάνωσης Συγκεντρώσεων (Ο.Δ.Ο.Σ.), που θα στελεχωθεί με 60 αστυνομικούς και συγκεκριμένα 35 γυναίκες και 25 άντρες. Πρόκειται για νεαρούς σε ηλικία αστυνομικούς, που αποφοίτησαν σχετικά πρόσφατα από τις Αστυνομικές Σχολές και είχαν διατεθεί κυρίως σε αστυνομικά τμήματα. Τα στελέχη της Ο.Δ.Ο.Σ.,μετά την ειδική εκπαίδευσή τους, πρόκειται να αναλάβουν την εφαρμογή του χουντικής έμπνευσης νόμου για τις διαδηλώσεις. Η παρέμβασή τους θα γίνεται στο πρώτο στάδιο, με ήπια μέσα και με στόχο να καλύπτουν το αποτρόπαιο και βάρβαρο πρόσωπο της καταστολής. Οι αστυνομικοί αυτοί θα είναι άοπλοι και θα έχουν διακριτές στολές, ώστε να μην προκαλεί η παρουσία τους την απέχθεια των διαδηλωτών, όπως συμβαίνει με τις ειδικές κατασταλτικές μονάδες. Θα έρχονται σε επαφή με τους οργανωτές κάθε διαδήλωσης για να επιβάλλουν τα απαγορευτικά αστυνομικά μέτρα, με το «διαδηλωσόμετρο», όπως να κινούνται οι διαδηλωτές από το πεζοδρόμιο, ή και να καθορίζουν πόσες λωρίδες κυκλοφορίας μπορούν να καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές στο οδόστρωμα.

Βέβαια, οι αρμοδιότητές τους δεν είναι αποφασιστικές και ουσιαστικά θα μεταφέρουν εντολές. Η παρουσία τους δεν προϊδεάζει σε καμία περίπτωση ότι οι αστυνομικοί διευθυντές θα πάψουν να εκδίδουν αποφάσεις για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Πολύ περισσότερο, δεν σημαίνει ότι οι ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις (ΜΑΤ, «Δράση» κ.ά.) θα πάψουν να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις με προβοκάτσιες, δακρυγόνα και γκλομπς. Το χτύπημα των διαδηλώσεων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής.

Η νέα ομάδα ουσιαστικά αποτελεί τον «φερετζέ» της καταστολής. Μετά την οργανωμένη απειθαρχία του εργατικού - λαϊκού κινήματος στον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί μια νέα προσέγγιση για να τον εφαρμόσει. Βάζει μπροστά ψυχολογικές τακτικές διαχείρισης πλήθους, προσδοκώντας ότι ο αγωνιζόμενος λαός θα ανεχτεί μεθοδεύσεις και θα περιορίσει την ένταση στις διεκδικήσεις του. Παράλληλα, επιχειρεί να εξασφαλίσει αμεσότερη πληροφόρηση για τη δράση των πρωτοπόρων λαϊκών αγωνιστών και προσχήματα για τις αυταρχικές και κατασταλτικές μεθόδους της σε βάρος του λαού.

Η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της πρέπει να αποδεχτούν το αυτονόητο, ότι αυτό που βγάζει τους εργαζόμενους και το λαό στους δρόμους είναι τα ζωτικά προβλήματα των εργαζομένων και όλου του λαού, τα οποία δεν λύνει ώστε να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Κατά συνέπεια, οι όποιες νέες τακτικές παρουσιάζει, για να επιβάλει τον επαίσχυντο νόμο για τις διαδηλώσεις, δεν πρόκειται να λυγίσουν τη λαϊκή βούληση και απόφαση να καταργηθεί αυτός στην πράξη με οργανωμένη ανυπακοή.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις ανακοινώσεις και τις αντιδράσεις των ενώσεων των αστυνομικών για τη συγκρότηση και τη στελέχωση της Ο.Δ.Ο.Σ. από νέους αστυνομικούς χωρίς πείρα, πρέπει να τονιστούν τα εξής: Το όργιο αυταρχισμού και καταστολής από τα ΜΑΤ ενάντια σε νοσοκομειακούς, μαθητές, σε όλο το λαό, με εντολή της κυβέρνησης, για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις, πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους. Αντί λοιπόν να περιορίζουν τις αιτιάσεις τους στις τακτικές εφαρμογής, πρέπει και οι ίδιοι να αντιληφθούν ότι πρόκειται για έναν αντιλαϊκό νόμο, που τους βάζει απέναντι σε όλο τον αγωνιζόμενο λαό, και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την αναστολή της εφαρμογής του.


Γ. Π.


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Σε επιστολή τους στρατευμένοι από την ΕΛΔΥΚ μάς γράφουν:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη ανησυχία στους στρατιώτες που υπηρετούμε στην ΕΛΔΥΚ, αφενός γιατί παρακολουθούμε την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, αφετέρου γιατί αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα Covid-19, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, δείχνοντας μια μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Αυτή η ανησυχία εδράζεται κυρίως στα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των φαντάρων και του προσωπικού στα στρατόπεδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός στον ιό στρατιώτης που γύρισε από την άδειά του στο στρατόπεδο, ο οποίος έμεινε κανονικά στο λόχο του, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του τεστ covid.

Γιατί αυτή η παράλειψη; Γιατί δεν είχε προβλεφθεί σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων;

Ο συγκεκριμένος στρατιώτης έμεινε στο θάλαμό του, γυρνούσε στους χώρους του στρατοπέδου, ερχόταν σε επαφή με άλλα άτομα, με αποτέλεσμα πολλοί ακόμα στρατιώτες να είναι σε καραντίνα και να στερούνται τις εξόδους, τις άδειές τους, κάποιοι να έχουν πρόβλημα και με τον επαναπατρισμό τους. Οι χώροι του στρατοπέδου θα απολυμανθούν από τους στρατιώτες χωρίς την απαραίτητη γνώση και τα απαραίτητα μέσα. Οι αναγκαίες καθαριότητες, που έτσι κι αλλιώς γίνονται από τους στρατιώτες, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις απολυμάνσεις από πιστοποιημένα συνεργεία πολλές φορές μέσα στη μέρα, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οσον αφορά τα τεστ, θα πραγματοποιηθούν σε ελάχιστα άτομα, πολύ πίσω από τις ανάγκες για τον έγκαιρο εντοπισμό και έλεγχο των κρουσμάτων.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά. Γάντια θα πρέπει να υπάρχουν και να χρησιμοποιούνται μαζικά κυρίως σε χώρους όπου συμβαίνει συναλλαγή, π.χ. στο ΚΨΜ, σε αποθήκες ρουχισμού, σε γραφεία κ.λπ. Ενώ σε όλους τους στρατιώτες έχουν δοθεί από δύο επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, δεν έχει διασφαλιστεί πώς οι μάσκες αυτές θα αποστειρώνονται καθημερινά στο περιβάλλον του στρατοπέδου, με πλύσιμο και σιδέρωμα. Πλυντήρια υπάρχουν, βέβαια λειτουργούν με αντίτιμο, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο το κόστος διαβίωσης των στρατιωτών. Οσο για σίδερο ούτε λόγος. Οι μάσκες μιας χρήσης, που θα ήταν μια λύση στο πρόβλημα, αντί να εξασφαλιστούν μαζικά, δίνονται με πολλή προσοχή και σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως σε μια κίνηση για το νοσοκομείο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τα αντισηπτικά, που χρειάζεται να τοποθετηθούν μαζικά σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου και όχι μόνο στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Χρειάζεται να τοποθετηθούν σε όλους τους θαλάμους των οπλιτών, σε κάθε γραφείο, σε κάθε όχημα που βγαίνει σε κίνηση εκτός του στρατοπέδου.

Η ανησυχία λοιπόν αυτή μπορεί να υποχωρήσει μόνο με ουσιαστικά μέτρα πρόληψης. Με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, μαζικά και έγκαιρα τεστ στους στρατιώτες και το προσωπικό των στρατοπέδων, με απολυμάνσεις από πιστοποιημένα συνεργεία πολλές φορές μέσα στη μέρα, κυρίως στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, με μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού, με σχέδιο διαχείρισης των θετικών κρουσμάτων και βεβαίως με σωστή και έγκυρη ενημέρωση των στρατιωτών».

Επιστολή στρατιώτη από την ΕΛΔΥΚ

Αλλος στρατιώτης από μονάδα της ΕΛΔΥΚ μάς γράφει:

«Υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία σε μια περίοδο που ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μοιάζει με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, την ώρα που είναι έτοιμες για επανέναρξη οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για επικίνδυνους συμβιβασμούς. Αυτήν τη στιγμή οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Αυτό αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι παιδί της ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο, γι' αυτό και έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι Ελληνες στρατιώτες έχουμε ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας μέχρι κεραίας, χωρίς όμως να δίνουμε λευκή επιταγή στις αιτίες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

Εχουμε περισσότερη πείρα πλέον για το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αντίθετα εντείνουν όλους αυτούς τους ανταγωνισμούς. Οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν νωπό στη μνήμη τους το ρόλο τους στην περιοχή, πόσο μάλλον στην τουρκική εισβολή και κατοχή, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς.

Εχουμε πείρα και από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, που παίζουν το ρόλο του καλού παιδιού του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, έχοντας μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από μια πολιτική ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντίθετα μπροστά μας ανοίγονται περισσότεροι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι.

Απορρίπτουμε αποφασιστικά όλες τις εθνικιστικές φωνές που ακούγονται, όπως έγινε πρόσφατα στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου. Στόχο έχουν να διαιρέσουν τους λαούς, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το κέρδος μέσα από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ξεριζωμό, τις κρίσεις που τσακίζουν τα δικαιώματα των λαών. Ο πόλεμος έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ίσα ίσα που μοιράζονται ακριβώς τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες.

Απαντάμε απομονώνοντας όλες αυτές τις φωνές από τα στρατόπεδα. Απομονώνουμε τους φασίστες και τους ναζιστές στα στρατόπεδα. Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα των λαών ενάντια στα καθημερινά τους αδιέξοδα, για μια ζωή με ειρήνη, αλληλεγγύη και προκοπή των λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ