ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναπαλαιωμένη... συναίνεση

Από τον Α. Παπανδρέου εγκαινιάστηκε χτες το ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο της ΓΣΕΕ. Δηλώσεις υπέρ της "σύσφιξης" της ταξικής συνεργασίας από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ για "μια καλύτερη μέρα"...

Με επίμονες αναφορές στη "στενή συνεργασία των παραγωγικών τάξεων"... τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και (κυρίως) από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, εγκαινιάστηκε χτες το πανέμορφο ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο της ΓΣΕΕ.Από τη μεριά του ο Α. Παπανδρέου,σε δηλώσεις του μετά το κόψιμο της κορδέλας, απογοήτευσε όσους περίμεναν μια κάποια εξαγγελία, έστω για τις συντάξεις και αρκέστηκε να ξαναζεστάνει τις διακηρύξεις για... καλύτερες μέρες. "Οι κόποι που κάνετε και οι θυσίες τις οποίες έχετε υποστεί θα αμειφθούν με μια καλύτερη αυριανή ημέρα", είπε και επιπλέον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί "από πολύ κοντά το πρόβλημα της ανισότητας και της ανεργίας"... Χρειάζεται, δε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό "μια στενή συνεργασία εργοδότη και εργαζόμενου πάνω σ' ένα πλάνο ανάπτυξης και απορρόφησης της ανεργίας". "Μόνο κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε μπορεί να δώσει λύση". Προηγούμενα, ωστόσο, ο Α. Παπανδρέου είχε... κατακεραυνώσει "τον σύγχρονο καπιταλισμό που κυριαρχείται από ένα πνεύμα μείωσης των απολαβών και του κοινωνικού μισθού, παντού". Είχε επίσης αναγνωρίσει ότι στο ερώτημα: πώς θα γίνουμε ανταγωνιστικότεροι, "το μυαλό πάει αμέσως σε μειώσεις σε ό,τι αφορά πραγματικούς μισθούς, αλλά και σε όλα τα έμμεσα έσοδα - υγεία, πρόνοια - των εργαζομένων". "Αυτή - σημείωσε - είναι η μεγάλη μάχη της εποχής. Υπάρχει ανάπτυξη. Υπάρχει πρόοδος. Υπάρχει παγκοσμιότητα, αλλά τα βάρη αυτής της αλλαγής πέφτουν στον εργαζόμενο. Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει δύσκολες μέρες". Τέλος, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η ανεργία είναι διαρθρωτική και οφείλεται στο άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς και αποφάνθηκε ότι είτε είχαμε διαλέξει το δρόμο που διαλέξαμε σαν χώρα, είτε όχι το πρόβλημα θα υπήρχε...

Υπολειπόμενος ακόμα και σε λόγια από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πρωτόπαππας απέφυγε στις δηλώσεις του κάθε αναφορά στα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων, εξέφρασε τις... ανησυχίες του για την πορεία της οικονομίας και δήλωσε έτοιμος να... τολμήσει και να συμβάλει η ΓΣΕΕ "σε μια νέα επιθετική πολιτική, στη στράτευση όλων των δυνάμεων της παραγωγής, της κοινωνίας πάνω σ' ένα σχέδιο με κοινούς στόχους και επιμέρους συμφωνίες για την έξοδο από την κρίση, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, το μέλλον της απασχόλησης... ". Προς αυτή την κατεύθυνση έπλεξε το εγκώμιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής!

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο κτίριο της ΓΣΕΕ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και από το μισό και πλέον Υπουργικό συμβούλιο, πράγμα που έδωσε στα εγκαίνια περισσότερο το χαρακτήρα μιας κομματικής φιέστας.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Μ. Κωστόπουλος και ο υπεύθυνος του Συνδικαλιστικού Τμήματος του Κόμματος Κ. Παρασκευάς.Τη ΝΔ ο πρώην υπουργός Εργασίας Α. Καλαντζάκος και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Στεφάνου.Την Πολιτική Ανοιξη ο πρόεδρός της Αντ. Σαμαράς και τον "ΣΥΝ" ο Δ. Παπαδημούλης.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης,ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπορικών Συλλόγων Δ. Καψάλης κ.ά..

Η ΕΣΑΚ

Η ΕΣΑΚ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες σχετικά με τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου - ενός κτιρίου που κόστισε αρκετά και πληρώθηκε πρωταρχικά από τους απλούς πολίτες - σημειώνει ότι "ορισμένες υπερβολές έπρεπε να αποφευχθούν, για να μην προκαλούν τους εργαζόμενους σε περίοδο άγριας λιτότητας και ανεργίας". "Αν βέβαια - συνεχίζει - η εγκατάσταση της ΓΣΕΕ στο νέο κτίριο συνδυάζονταν και από αγωνιστική - ταξική πορεία, θα λέγαμε... χαλάλι. Ομως είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η σημερινή πλειοψηφία μονόφθαλμα και αποκλειστικά βλέπει τη συναίνεση και την ταξική συνεργασία. Οσο για τις "εξαγγελίες" του κ. Παπανδρέου, αποτελούν έπεα πτερόεντα στην Ελλάδα των 350.000 ανέργων, των 150.000 υποαπασχολουμένων και των 400.000 ξένων εργατών".

ΙΝΕ - ΓΣΕΕ
Στην ... πεπατημένη και το '95

Στη διαχείριση κοινοτικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων επικεντρώνεται και φέτος η δράση του Ινστιτούτου. Καταψήφισε τον απολογισμό η ΕΣΑΚ, στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο του ΙΝΕ. Ζήτησε αλλαγή του προσανατολισμού του

Την ίδια και απαράλλακτη πορεία που είχε μέχρι σήμερα, θα διατηρήσει και για τη χρονιά που διανύουμε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ο κύριοςόγκος των δραστηριοτήτων του επικεντρώνεται και πάλι στη χρήση κοινοτικών προγραμμάτων. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από το πρόγραμμα για το 1995, που κατατέθηκε στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, του οποίου οι εργασίες τελείωσαν την Κυριακή. Να σημειώσουμε πως ο απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης του ΙΝΕ υπερψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ", ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Σ. Μαντζουράνης διαφώνησε, σημειώνοντας πως ο προσανατολισμός του ΙΝΕ ήταν μέχρι σήμερα ανάλογος των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Το πρόγραμμα...

Η δημιουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, και μάλιστα "εθνικής εμβέλειας", θα είναι για το 1995 η βασική μέριμνα του ΙΝΕ.Οπωςεπισημαίνεται στο πρόγραμμα δράσης, "φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να προωθήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τους στόχους μας, με βάση το δικό μας στίγμα για την επαγγελματική κατάρτιση". Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη εκτίμηση προκαλεί αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι "στόχοι". Σύμφωνα με τον απολογισμό που κατατέθηκε, η μόνη παρεμβατική διαδικασία που αναφέρεται στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης είναι... "η προβολή και κατάθεση των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος" στις απανταχού επιτροπές χειρισμού των κοινοτικών προγραμμάτων. Ούτε λόγος δε γίνεται έστω για το ποια αποτελέσματα είχε αυτού του είδους η "προβολή", παρά το γεγονός ότι το ΙΝΕ συμμετείχε σε παρά πολλά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το 1ο ΚΠΣ. Αναπάντητο μένει το ερώτημα τι αποκόμισε από όλα αυτά το συνδικαλιστικό κίνημα. Να σημειώσουμε εδώ πως το σύνολο των εσόδων από την κοινοτική χρηματοδότηση προγραμμάτων έφτασε το 1994 περίπου στα 377 εκατομμύρια δραχμές.

Στο πρόγραμμα δράσης του 1995 αναφέρονται επίσης όλες οι "δράσεις" του ΙΝΕ,σχετικά με την επιμόρφωση των συνδικαλιστών, τις διεθνείς και εθνικές διασκέψεις, το Δελτίο του ΙΝΕ κλπ. Οσον αφορά τις μελέτες που θα εκπονηθούν, όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα, για πολλές από τις προτεινόμενες "εκκρεμεί η έγκριση χρηματοδότησής τους και γι' αυτό θα πραγματοποιηθούν μετά το 1995". Να προσθέσουμε τέλος ότι δε διαφαίνεται κανένας προγραμματισμός σχετικά με τους τρόπους που μπορεί το ΙΝΕ να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τα συνδικάτα, προκειμένου να στηρίξει με το δικό του τρόπο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

Εκ μέρους των εκπροσώπων της ΕΣΑΚ, στο θέμα του προγραμματισμού, τονίστηκε η ανάγκη να ανοιχτεί διάλογος, σχετικά με τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η συνδικαλιστική επιμόρφωση, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε πως οι διεθνείς σχέσεις, που αναπτύσσει το Ινστιτούτο, είναι μονόπλευρες κυρίως στα πλαίσια της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Την πολιτική διάσταση των επιλογών του ΙΝΕ έθεσε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Σ. Μαντζουράνης. Οπως τόνισε - αναφερόμενος στη μέχρι τώρα δράση - δε βοήθησε να ανεβεί ο ρόλος των συνδικάτων, να ενισχυθούν τα ταξικά χαρακτηριστικά του με σύγχρονους όρους, να υπάρχει η ζωντανή σύνδεση του κόσμου της επιστήμης με τους εργαζόμενους. Καταλήγοντας, ο Σ. Μαντζουράνης σημείωσε ότι ο ρόλος του ΙΝΕ ως "εργαλείου" του συνδικαλιστικού κινήματος θα έχει σχέση και με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στη ΓΣΕΕ.

Καταγγελία εργαζομένων της ΔΕΗ

Τη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης της ΔΕΗ καταγγέλλουν εργαζόμενοι για ρουσφετολογικές σκοπιμότητες στη διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων

Την καταστρατήγηση της αξιοκρατίας και των θεσμών από την τοπική διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και την επιτροπή μετατάξεων - αναθέσεων καταγγέλλουν με επιστολή τους 26 εργαζόμενοι στη Μηχανολογική Συντήρηση Χωρεμίου.

Στην επιστολή τους, που απευθύνεται στο διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου και κοινοποιείται στα υπουργεία Εργασίας και Βιομηχανίας, στη διοίκηση της ΔΕΗ και σε άλλους αρμόδιους φορείς, σημειώνουν ότι διαμαρτύρονται για τον τρόπο πλήρωσης ορισμένων κενών οργανικών θέσεων, με μετατάξεις και αναθέσεις καθηκόντων, τις οποίες ανακοίνωσε η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου, τον Ιούνη του 1994.

Συγκεκριμένα, μία από τις κενές θέσεις αφορούσε έναν αρχιτεχνίτη για το συνεργείο ταινιοδρόμων της Μηχανολογικής Συντήρησης Χωρεμίου. Λίγο καιρό μετά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της επιτροπής μετατάξεων με εξαίρεση τη θέση του αρχιτεχνίτη. Τελικά, το Δεκέμβρη του 1994 η επιτροπή έχρισε όχι έναν, αλλά τρεις αρχιτεχνίτες!

Οι εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονται, τονίζουν ότι δεν έχουν ενδοιασμούς για τους συναδέλφους τους που επιλέχθηκαν για τις τρεις θέσεις, αλλά για τη διαδικασία, η οποία έτυχε και της σιωπηλής ανοχής του τοπικού παραρτήματος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Τονίζουν, επίσης, ότι όλη η διαδικασία γεννά εύλογα ερωτηματικά για τις ρουσφετολογικές και άλλες σκοπιμότητες που οδήγησαν στην καθυστέρηση της κρίσης της επιτροπής, την αύξηση των θέσεων αρχιτεχνιτών - χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως οι εργαζόμενοι - καθώς και για το αν τηρήθηκαν τα κριτήρια και τα τυπικά προσόντα που είχε ορίσει η διεύθυνση για την επιλογή των τριών αρχιτεχνιτών.

Εκδήλωση για την κοινωνική ασφάλιση

Η ΤΕ Βόλου της ΕΣΑΚ οργανώνει εκδήλωση με θέμα τη σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας, την Τετάρτη 25 Γενάρη, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στις 6 το απόγευμα. Ο Γ. Σταυρόπουλος,στέλεχος της ΕΣΑΚ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, θα παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της παράταξης.

Η πρόσοψη του ανακαινισμένου κτιρίου της ΓΣΕΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ