ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Πράσινες» χαρές... «κόκκινες» φωνές

Ο Παναθηναΐκός ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της 18ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE, αφού μετά τη νίκη του επί του Ατρομήτου στο ΟΑΚΑ πέρασε πρώτος στη βαθμολογία και εκμεταλλεύτηκε την ήττα του Ολυμπιακού στην Ξάνθη, προκειμένου να αυξήσει τη διαφορά στη βαθμολογία. Πάντως οι Πειραιώτες έχουν παράπονα από την διαιτησία του κ. Κωνσταντινέα (εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση) για το μη καταλογισμό πέναλτι σε ανατροπή του Τοροσίδη. Η ΑΕΚ πήρε ένα βαθμό στο Παγκρήτιο απέναντι στον Εργοτέλη, ενώ ο ΠΑΟΚ πήρε το τρίποντο στην Τούμπα κόντρα στον Πανιώνιο. Νίκη ανάσα για Αστέρα Τρίπολης και Αρη, ενώ ο ΟΦΗ συνέχισε επίσης τη νικηφόρα πορεία του. Ισοπαλία, τέλος, είχαμε στο Αγρίνιο ανάμεσα σε Παναιτωλικό και Κέρκυρα.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αστέρας Τρίπολης - Γιάννενα 2-1, Εργοτέλης - ΑΕΚ 1-1, ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 1-0, Δόξα Δράμας - Αρης 1-3, Παναιτωλικός - Κέρκυρα 1-1, Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-0, Λεβαδειακός - ΟΦΗ 0-2, Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 1-0.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναικός 42, Ολυμπιακός 40, ΑΕΚ 34, ΠΑΟΚ 32, Ξάνθη 29, Ατρόμητος 27, ΟΦΗ 26, Αρης, Εργοτέλης 22, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης 19, Παναιτωλικός 17, Κέρκυρα 12, Γιάννενα 11, Λεβαδειακός 10, Δόξα Δράμας 3.

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Λέτο 15 γκολ, Μιραλάς 11, Μαρκόφσκι, Πάντελιτς, Τζιμπούρ 9.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΟΦΗ - Ξάνθη, Πανιώνιος - Κέρκυρα, Ολυμπιακός - Εργοτέλης, Ατρόμητος - Αστ. Τρίπολης, Γιάννενα - Παναιτωλικός, Αρης - Λεβαδειακός, Δόξα Δράμας - Παναθηναϊκός, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ.

FOOTBALL LEAGUE:

Θρασύβουλος - Βύζας 1 - 0, Αγρ. Αστέρας - Πανσερραϊκός 1 - 0, Εθνικός Κατερίνης - Καλλονή 0 - 0, Γιαννιτσά - Παναχαϊκή 0 - 0, Φωκικός - Ηρακλής Ψαχνών 2 - 1, Επανομή - Διαγόρας 6-0, Λάρισα - Πλατανιάς 0 - 1, Καλλιθέα - Βέροια 1 - 1, Πανθρακικός - Πιερικός 2 - 1. Στη βαθμολογία, προηγείται ο Πλατανιάς με 27 βαθμούς.

FOOTBALL LEAGUE 2:

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Γλυφάδα - Προοδευτική 4 - 2, Πανηλειακός - Αστέρας Μαγούλας 3 - 1, Ζάκυνθος - Απόλλωνας 0 - 1, Καλαμάτα - ΠΑΟ Ρουφ 1 - 1, Χανιά - Ρούβας 0 - 1. 2ος ΟΜΙΛΟΣ: Τύρναβος - Οικονόμος 0 - 1, Εθνικός Γαζώρου - Καλαμαριά 0 - 1, Οδυσσέας - Βατανιακός 2 - 1, Νίκη Βόλου - Δόξα Κρανούλας 0 - 0, Αετός Σκύδρας - Μέγας Αλέξανδρος 1 - 2.

ΒΟΛΕΪ Α1
Καζάνι που βράζει

Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος του ελληνικού βόλεϊ πλέον και όσον αφορά στη σχέση παικτών με τις ομάδες τους κινούνται σε τεντωμένο σκοινί εξαιτίας της αδιαφορίας των διοικήσεων για εξόφληση οφειλομένων προς τους πρώτους που σε μερικές περιπτώσεις ανέρχονται και σε καθυστέρηση 2 ετών! Το Σαββατοκύριακο που πέρασε συνέβησαν δύο περιστατικά και αφορούσαν στις υποθέσεις του Σάκη Ψάρα με τον Παναθηναϊκό και του Γιάννη Μαντέκα με την ΕΑΠ. Ο πρώτος έχει να λαμβάνει μισθούς και πριμ δύο ετών που δεν αναγνωρίζει η σημερινή διοίκηση και διαμήνυσε προς τους διοικούντες του «τριφυλλιού» ότι θέλει να σταματήσει να αγωνίζεται υπ' αυτές τις συνθήκες ενώ τους ξεκαθάρισε πως δε θα πάει σε άλλη ελληνική ομάδα. Ο Γ. Μαντέκας, που είναι κι αυτός απλήρωτος από πέρυσι, έχει έρθει σε δεινή οικονομική κατάσταση τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του και δήλωσε αποφασισμένος να χαρίσει τα όσα του οφείλονται αρκεί η διοίκηση της ΕΑΠ να του δώσει την «ελευθέρας» του. Και οι δυο περιπτώσεις, όπως και αυτή του Απόλλωνα Καλαμαριάς που αποχώρησε πρόσφατα από το πρωτάθλημα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, αναδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του βόλεϊ τώρα, που για κάποιους παράγοντες και διοικήσεις ομάδων τελείωσε η περίοδος των ...παχιών αγελάδων όσον αφορά στην εμπορευματοποίηση και τα κέρδη που αυτή τους απέφερε. Σωματεία που παίζουν ανοιχτά με το ενδεχόμενο της διάλυσης, αθλητές που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και αδιαφορία να δουν την ουσία του προβλήματος όσοι βρίσκονται στη διοίκησή του (ΕΣΑΠ, Ομοσπονδία) είναι το νέο... εκρηκτικό σκηνικό που θέτει πλέον σε αμφιβολία ακόμα και τη συνέχιση του πρωταθλήματος (τουλάχιστον) της Α1.

  • Για τη 13η αγωνιστική της Α1 σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: ΑΟ Κηφισιά - ΠΑΟΚ 3-2, ΕΑΠ - Φοίνικας Σύρου 0-3, Ολυμπιακός - Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3-0, Παναθηναϊκός - Παμβοχαϊκός 1-3. Η βαθμολογία: Ηρακλής 29. Ολυμπιακός 27, Παμβοχαϊκός 25, Φοίνικας Σύρου 23 κ.τ.λ.
ΠΟΛΟ
Στον ... αφρό οι γυναίκες

Με τον αέρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, η Εθνική γυναικών κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή που είχε στη Α' φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Αϊντχόφεν. Η ελληνική ομάδα επικράτησε και της Ισπανίας με 8 - 6 στον τελευταίο αγώνα του ομίλου της, κατακτώντας την πρώτη θέση αήττητη, πετυχαίνοντας το απόλυτο 3 στα 3. Αυτό την έφερε απευθείας στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα της εξασφαλίζει την πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης τον Απρίλη, καθώς και την απευθείας συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013. Στα ημιτελικά, η Ελλάδα θα αγωνιστεί την Πέμπτη (26/01, 19.00) με τη νικήτρια του αγώνα Ουγγαρία - Ισπανία. Εκτός από την Ελλάδα, την απευθείας πρόκριση στα ημιτελικά πήρε και η Ρωσία από τον Α' όμιλο, ενώ για μια θέση θα παλέψουν και οι Ιταλία - Ολλανδία.

XANΤΜΠΟΛ
Επεισοδιακό φινάλε

Τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα εξασφάλισε ο Διομήδης Αργους, αφού συνέχισε να παραμένει αήττητος, επικρατώντας και του ΓΑΣ Κιλκίς με 34-24. Στο ντέρμπι της αγωνιστικής, η ΑΕΚ επικράτησε του Δούκα με 20-19 σε μια επεισοδιακή αναμέτρηση. Οι διαιτητές υποστηρίζουν πως δέχτηκαν φραστική επίθεση και εξύβριση από το βοηθό προπονητή των «κιτρινόμαυρων», Στ. Αλεπουδέα, και τους παίχτες Μπακαούκα και Βακάλη και μάλιστα κράτησαν τα δελτία των αθλητών. Η ΑΕΚ αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πληθώρα μαρτυριών που διαψεύδει τους ισχυρισμούς των διαιτητών. Στελέχη της προανήγγειλαν έντονες αντιδράσεις, απειλώντας ακόμα και με αποχώρηση από τη διοργάνωση. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν: ΠΑΟΚ - Φίλιππος Βέροιας 31-31, Αερωπός - Κύδων 42-21, Αρης - ΧΑΝΘ 25-23. Ρεπό είχε ο Πανελλήνιος.

ΑΕΚ
Αρχισαν τα όργανα

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα... Αρχισαν από χτες οι προσφυγές ποδοσφαιριστών στην ΠΑΕ ΑΕΚ και το ντόμινο είναι άγνωστο πού θα σταματήσει. Την αρχή έκανε ο Λεοντάρντο, ακολούθησε ο Καράμπελας και είναι ζήτημα χρόνου να αυξηθεί ο αριθμός.

Στον Βραζιλιάνο προτάθηκε διακανονισμός καταβολής των οφειλομένων, ώστε να αποσύρει το αίτημα και να παραμείνει. Υπάρχουν πάντως φήμες (;) ότι αν μείνει ελεύθερος, ενδιαφέρονται γι' αυτόν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Ο Καράμπελας κατέθεσε την προσφυγή όταν η διοίκηση αθέτησε την υπόσχεσή της αφού αρχικά αντί να του δώσει την ελευθέρας του (για να υπογράψει σε ομάδα της Γερμανίας με την οποία έχει συμφωνήσει) και μέρος των οφειλομένων, του ζήτησε να φέρει πρόταση μετεγγραφής. Τελικά από την ΠΑΕ άλλαξαν τακτική και πρότειναν και στον Καράμπελα διακανονισμό για την καταβολή των μισών οφειλομένων που διεκδικεί ο παίκτης με αντάλλαγμα την ελευθέρας του. Και οι δυο παίκτες επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν χτες το βράδυ (μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο τα πάντα παράμειναν ανοικτά πάντως).

  • Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά και πολλά άλλα, συνεχίζονται τα παιχνίδια ιδιοκτησίας και εξουσίας από τους «ταγούς» και (κατά Αδαμίδη) «θεματοφύλακες της ΑΕΚ» (!...) μετόχους (και τους υπαλλήλους τους, διοικούντες). Εχουν κάποιοι από αυτούς (πρώην και νυν) - μετά από πρόσκληση/μανιφέστο του Μ. Τροχανά - προγραμματίσει συνάντηση για την Κυριακή 29/1, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου (θα γίνει αύριο;).
ΟΠΑΔΟΙ
Πιάστηκαν λίγο πριν τη συμπλοκή

Μεγάλος αριθμός από βόμβες «μολότοφ», βεγγαλικά, ρόπαλα και αιχμηρά αντικείμενα, κατασχέθηκαν το περασμένο Σάββατο στην περιοχή του ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 17.45, περίπου 250 οπαδοί ομάδας μπάσκετ, που είχαν επιβιβαστεί σε συρμό του ΗΣΑΠ από Πειραιά προς Κηφισιά, επιχείρησαν να αποβιβασθούν στο σταθμό «Ειρήνη», με σκοπό να συμπλακούν με οπαδούς άλλης ομάδας, οι οποίοι είχαν εξέλθει από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, όπου διεξαγόταν αγώνας καλαθοσφαίρισης και κινούντο προς το σταθμό. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν τόσο την αποβίβαση της μιας ομάδας ατόμων από το συρμό, όσο και την πρόσβαση της άλλης ομάδας ατόμων προς το σταθμό «Ειρήνη». Η πρώτη ομάδα οπαδών κατευθύνθηκε στη συνέχεια στο σταθμό «Νερατζιώτισσα» και μετά την αποβίβασή τους και την εκκένωση του συρμού, υπάλληλοι του ΗΣΑΠ βρήκαν στα δύο βαγόνια που επέβαιναν δέκα αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και μία φωτοβολίδα. Προσήχθησαν 228 άτομα. Από το Τμήμα Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίζεται δικογραφία και διενεργείται έρευνα, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η κατοχή των αντικειμένων και να προσωποποιηθούν οι ποινικές ευθύνες. Η δικογραφία, που αφορά και αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, σχηματίζεται υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Κρατήθηκαν τρία άτομα γιατί σε βάρος τους εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Οι αντιδράσεις έφεραν... αλλαγή φρουράς

Στην καρατόμηση του Κύρου Βασσάρα - αλλαγή «στην κατανομή αρμοδιοτήτων των μελών της» είναι η επίσημη τοποθέτηση - προχώρησε χτες η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Τη θέση του παίρνει ο Γ. Δούρος, με βοηθό τον Θ. Μπριάκο.

Οι αντιδράσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός (είτε αφ' εαυτού τους, είτε σαν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι) συνέβαλαν τα μέγιστα στη λήψη της απόφασης. Το παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Γ. Σαρρής, με την αναφορά του («NovaΣΠΟΡ FM 94,6») «παίζει μεγάλο ρόλο η περιρέουσα ατμόσφαιρα». Επίσης, σε αντίθεση με τη σχετική ανακοίνωση δεν ήταν διπλωματικός: «Η απόφαση δεν ελήφθη σήμερα ως δια μαγείας. Το σκεφτόμασταν εδώ και καιρό, περίπου δεκαπέντε ημέρες, αλλά δεν έγινε λόγω κάποιων συγκυριών. Επρεπε κάτι να αλλάξει, γιατί οι διαιτησίες δεν πήγαιναν καλά το τελευταίο διάστημα. Θέλαμε έναν άνθρωπο να ασχολείται περισσότερο με τους ορισμούς. Ο κ. Βασάρας έχει πολλές υποχρεώσεις και θεωρήσαμε σωστότερο να αναλάβει κάποιος άλλος»...

Ο Βασσάρας από την πλευρά του - ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει (ως υπεύθυνος ανάπτυξης της διαιτησίας) ή θα αποχωρήσει ολοκληρωτικά από την ΚΕΔ.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Ιδρωσαν τα φαβορί

Οι δυσκολίες που συνάντησαν, ο Ολυμπιακός μέχρι να κάμψει την αντίσταση του ουραγού (αλλά ιδιαίτερα αξιόμαχου) Αμαρουσίου και ο Πανιώνιος του Ηλυσιακού καθώς και η νίκη του Κολοσσού Ρόδου επί του Αρη που διατηρεί τους Ροδίτες εντός της πρώτης τριάδας ήταν τα γεγονότα που ξεχώρισαν στην 15η αγωνιστική της Α1 ανδρών. Τα αποτελέσματα: Κολοσσός Ρόδου-Αρης 70-64, Παναθηναϊκός-ΚΑΟΔ 101-72, Περιστέρι-Ικαρος 81-69, Μαρούσι-Ολυμπιακος 84-89, ΠΑΟΚ-Καβάλα 66-60, Ηλυσιακός-Πανιώνιος 76-78. Ρεπό είχε ο ΑΓΟΡ. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 27, Ολυμπιακός 27, Κολοσσός Ρόδου 25, Πανιώνιος 24, Ρέθυμνο 21, Περιστέρι 20, Καβάλα 20, ΠΑΟΚ 20, ΚΑΟΔ 19, Αρης 19, Ηλυσιακός 18, Ικαρος 17, Μαρούσι 13.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ