ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξανά στους δρόμους του αγώνα

Δυναμικά συλλαλητήρια ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική πραγματοποιούνται σήμερα σε Καρδίτσα, Αχαΐα, Λέσβο και Φωκίδα, ενώ έπεται συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Με δυναμικά συλλαλητήρια σε Καρδίτσα, Αχαΐα, Λέσβο και Φωκίδα, ξεκινούν, σήμερα, οι νέες κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες της Χαλκιδικής βρίσκονται εδώ και 4 μήνες σε κινητοποίηση, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών).

Οι κινητοποιήσεις που εξήγγειλε και συντονίζει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν σε άλλες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια η αγωνιστική αντίδραση της μικρομεσαίας αγροτιάς να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα. Ηδη, για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στους Νομούς Λάρισας, Φθιώτιδας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και στην πορεία αναμένεται να μπουν στη μάχη και οι αγρότες άλλων περιοχών.

Ο νέος αγροτικός αγωνιστικός ξεσηκωμός έρχεται ως μαχητική αντίδραση της μικρομεσαίας αγροτιάς στη νέα ΚΑΠ, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της οποίας το αγροτικό εισόδημα σημείωσε νέα δραματική μείωση.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, που βλέπουν ότι αυτή η πολιτική τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, αντιλαμβάνονται πως αν δεν αντισταθούν σήμερα, αύριο θα είναι πολύ αργά. Κι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η μόνη εγγύηση για τη συνέχιση, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική της πάλης τους είναι η αγωνιστική συσπείρωσή τους στην ΠΑΣΥ. Διότι μόνο η ΠΑΣΥ - σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων που στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική και τους γνωστούς και μη εξαιρετέους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που ανέλαβαν εργολαβικά το ρόλο του υπονομευτή της ενότητας των αγροτικών αγώνων - αναδεικνύει τα πραγματικά αγροτικά προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν, προβάλλει ουσιαστικές διεκδικήσεις και προτείνει την αποτελεσματική διέξοδο για την ελληνική αγροτική οικονομία.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα διεκδικεί αγωνιστικά την επίλυση των άμεσων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και απαιτεί την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών από τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που έρχονται. Ταυτόχρονα, καλεί την αγροτιά να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στην πάλη της, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και τη δημιουργία προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα προωθεί την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η οποία θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Και ξεκαθαρίζει ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών κατά του δικομματισμού και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την εκμετάλλευση του αγροτικού μόχθου.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν:

  • Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στη μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής και στις ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες, στις περικοπές των επιδοτήσεων και στην πτώση των εμπορικών τιμών, στη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και στη νέα άνοδο του κόστους παραγωγής
  • Επαναφορά των κατώτερων τιμών εγγύησης που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και ενίσχυση των εξαγωγών
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτεται το 100% των ζημιών
  • Αναπροσαρμογή του ποσοστού υπολογισμού επιστροφής του ΦΠΑ και καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών
  • Διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων.
Μετερίζια πάλης

Μετερίζια πάλης

Σήμερα ξεκινούν συλλαλητήρια σε:

  • Καρδίτσα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Αχαΐα, στις 10.30 π.μ. στο Αίγιο, έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης και την ίδια ώρα στον κόμβο της Βιομηχανικής (Σκάγια).
  • Λέσβος, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.
  • Φωκίδα, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αμφισσας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, με συλλαλητήρια που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν:

  • Αύριο, Πέμπτη 25 Γενάρη, στην Αγιά της Λάρισας, (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στη Λαμία, (11 π.μ., πλατεία Πάρκου).
  • Σάββατο 27 Γενάρη, στον Τύρναβο, (11 π.μ., κεντρική πλατεία).
  • Δευτέρα 29 Γενάρη, στα Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (11 π.μ. στη διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων).
  • Τετάρτη 31 Γενάρη, στην Ελασσόνα (11 π.μ., κεντρική πλατεία).
  • Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στη Νέα Χαλκηδόνα, από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινδυνεύει να «στεγνώσει»!

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της λειψυδρίας αναμένεται να βρεθούν φέτος οι Θεσσαλοί λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας στην περιοχή. Ιδιαίτερα οδυνηρές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις για τους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες απειλούνται με ξηρασία. Ηδη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σιτηρών βρίσκονται στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής, ενώ την ίδια τύχη πρόκειται να έχουν και οι άλλες καλλιέργειες αν η ανομβρία συνεχιστεί.

Η ανησυχία των Θεσσαλών εντείνεται από τα αποθαρρυντικά στοιχεία των αποθεμάτων νερού στις λίμνες Σμοκόβου και Πλαστήρα, αλλά και στον Πηνειό ποταμό, απ' όπου και αρδεύεται το 60% με 70% των αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια άτυπης σύσκεψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η κατάσταση στη λίμνη Σμοκόβου είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα αποθέματα νερού σήμερα είναι μόλις 135 εκατομμύρια κ.ε. (κυβικά εκατοστά), όταν το όριο επιφυλακής είναι τα 100 εκατομμύρια κ.ε. Οσον αφορά στη λίμνη Πλαστήρα, το ύψος του νερού βρίσκεται στα 765 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο ίδιο σημείο, που βρισκόταν τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή, στα τέλη της αρδευτικής περιόδου. Απογοητευτική είναι και η εικόνα που παρουσιάζει ο Πηνειός, η στάθμη του οποίου κατεβαίνει συνεχώς.

Κι ενώ η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει προμηνύοντας μία από τις δυσκολότερες αρδευτικές περιόδους της τελευταίας δεκαπενταετίας, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, περιορίζονται σε υποδείξεις για σωστή διαχείριση του νερού, όταν εδώ και πολλά χρόνια οι ίδιοι αδιαφορούν για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής που θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα και για το σχεδιασμό ορθολογικής αξιοποίησής του. Για την επίλυση του προβλήματος δείχνουν ανάλογο «ενδιαφέρον» και οι «γαλαζοπράσινες» νομαρχιακές και δημοτικές αρχές στην περιοχή, αλλά και οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία, όπου αντί να διεκδικήσουν την υλοποίηση αυτών των έργων περιορίζονται μόνο σε κάποιες συσκέψεις.

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στα Χανιά

Πλατιά σύσκεψη αγροτών και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, καλεί η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ, την Παρασκευή 26 Γενάρη. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα προβλήματα που δημιουργεί στους αγρότες η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, το πρόβλημα των τιμών και των επιδοτήσεων καθώς και οι πρωτοβουλίες και η δράση του αγροτικού κινήματος στο νομό.

Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων στις 7.30 το απόγευμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ