ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΑΙΓΑΛΕΩ
Με ισχυρό ΚΚΕ οι λαϊκές γειτονιές να στείλουν μήνυμα ελπίδας

Μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ έστειλε η μαζική και μαχητική πολιτική συγκέντρωση για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές η οποία έγινε την Τρίτη στο Αιγάλεω.

Η συγκέντρωση ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην εργατούπολη της Δυτικής Αθήνας, από την ανεργία και την υποβάθμιση μέχρι τις πλημμύρες και τις ελλείψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια κ.ο.κ., όσο και τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής, που και οι δύο στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους επικεφαλής τους να αποτελούν βασικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Αιγάλεω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αποκαΐδια αφήνει η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γ. Πρωτούλης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύοντας το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπλοκή στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ κάλεσε στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, 24 Γενάρη, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην περιφερειακή αρχή Αττικής υπογράμμισε ότι αφήνει «στην κυριολεξία αποκαΐδια» από τη θητεία της. Οπως είπε, για τον Δυτικό Τομέα έδωσαν τα λιγότερα κονδύλια, την ίδια στιγμή που δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φιγουράρουν στους προϋπολογισμούς για έργα βιτρίνας που εξυπηρετούν επιχειρηματικούς ομίλους. «Από την άλλη, απουσιάζουν σταθερά σχεδιασμένες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής θωράκισης, αντιπυρικής προστασίας, υποδομών Υγείας, Πρόνοιας, σχολικής στέγης, λαϊκού αθλητισμού. Χιλιάδες παιδιά είναι έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Στο "Αττικό", τη μοναδική δομή Υγείας της περιοχής, τα ράντζα βρίσκονται έξω στο δρόμο και οι εφημερίες μπλοκάρουν, το "Λοιμωδών", που έκλεισαν οι προηγούμενοι και αυτοί θα το άνοιγαν, παραμένει κλειστό, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανύπαρκτη!».

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Στάθηκε ακόμα στην ομιλία του στην παραμονή στη Δυτική Αθήνα της υγειονομικής βόμβας της χωματερής στη Φυλή, αλλά και στην εξέλιξη στο Γραμματικό, λέγοντας ότι «η διοίκηση της Δούρου βάζει μπροστά μια νέα χωματερή στο Γραμματικό από φόβο μήπως "σκάσει" η εδώ και χρόνια υπερκορεσμένη χωματερή της Φυλής "στη βάρδιά της" και για να έχει πού να πάει τους δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών», ενώ την ίδια στιγμή κρύβει ότι σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση της Φυλής με νέο «κύτταρο στην τρίτη φάση» και επιχειρεί να βάλει τους κατοίκους της μιας περιοχής σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους της άλλης, φτάνοντας να εμφανιστεί και ως «προστάτης» της Δυτικής Αθήνας.

Αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τη φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, σχολίασε: «Εχουμε επίγνωση ότι αυτός ο σχεδιασμός έρχεται σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και γι' αυτό απορρίπτεται μετά βδελυγμίας και από την περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ όπως και προηγούμενα. Ομως, τον δικό τους δρόμο τον ζούμε 54 χρόνια τώρα που λειτουργεί η Φυλή, η πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι ο μόνος δρόμος και για την αποκατάσταση των πληγών από τις χωματερές και για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί ζωτική ανάγκη των εργαζομένων».

Εχθρική για τους εργαζόμενους η δημοτική διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Β. Δάγκα
Η Β. Δάγκα
Η Βιβή Δάγκα, ξεκινώντας την ομιλία της, κάλεσε τον λαό να εκφράσει με ισχυρό ΚΚΕ τη δικαιολογημένη αγανάκτησή του, να στείλουν μήνυμα ελπίδας οι λαϊκές γειτονιές του Αιγάλεω, «για να απολαύσουμε τη ζωή που μας αξίζει και όχι μια ζωή με τα ελάχιστα».

Η υποψήφια δήμαρχος, αναφερόμενη στη σημερινή δημοτική αρχή, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Για τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για τις προηγούμενες διοικήσεις στο Αιγάλεω, ρεαλισμός είναι η αποδοχή της πετσοκομμένης κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, που φορτώνει τα σπασμένα στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τους μικροεπαγγελματίες, που στο δήμο μας πληρώνουν σχεδόν διπλάσια δημοτικά τέλη σε σχέση με τις βιομηχανικές μονάδες, τις τράπεζες, τα εμπορικά μεγαθήρια.

Μόνο για το 2019, ο στόχος είναι να μαζέψουν 17 εκατομμύρια ευρώ περίπου από δημοτικά τέλη και φόρους, πρόστιμα, ληξιπρόθεσμες οφειλές, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, από τη συμμετοχή στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τη στιγμή που τα έσοδα στο δήμο από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν ξεπερνούν τα 8,4 εκατ. ευρώ! (...)

Ο ρεαλισμός τους υπηρετεί έργα - μελέτες κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ, για να προχωρήσουν οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στην περιοχή του Ελαιώνα και στην παρακηφίσια με τα διάφορα mall.

Την ίδια στιγμή, για αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα προβλέπουν μόλις 60.000 ευρώ. (...)

Ο δήμαρχος προκλητικά δήλωσε ότι η διοίκησή του θεωρεί ότι οι θέσεις εργασίας και όχι οι εργαζόμενοι του δήμου καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες". Σε μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι μια θέση εργασίας μοιράζεται σε 2-3 εργαζόμενους που θα προσλαμβάνονται με 2μηνες, 8μηνες ή 9μηνες συμβάσεις. Μην τυχόν και του φύγει μια ...γραμμή από τις οδηγίες της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ».

Σημείωσε ακόμη πως «ο δήμος κομπάζει κιόλας ότι έχει εξοικονομήσει 25 εκατομμύρια ευρώ από την τσάμπα εργασία των εργαζομένων "κοινωφελούς εργασίας"», ετοιμάζεται να δώσει 100.000 ευρώ σε εταιρεία security για τη φύλαξη του Μπαρουτάδικου και υπογράμμισε πως «η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πεισματικά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Την ίδια εχθρική στάση κρατά και απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για την άμεση καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Την ίδια εχθρική στάση κράτησε πριν 1,5 χρόνο απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, στήνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σταθερά στο πλάι των εργαζομένων για τις ανάγκες τους

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναδεικνύοντας ότι ήταν σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική: «Υπερασπιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του δήμου, των καθαριστριών στα σχολεία, των σχολικών τροχονόμων. Βρεθήκαμε στο πλευρό των γονιών με παιδιά με ειδικές ανάγκες, που αγωνιούν με την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία που βρίσκονται στο δήμο μας.

Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβάλαμε τη σύγχρονη ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Πλήρη και σύγχρονο ιατρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Για Κέντρα Υγείας που διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, Ψυχικής Υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, οδοντιατρεία, φαρμακεία.

Το ΚΚΕ ήταν μπροστά στον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του "Λοιμωδών" και την υποστελέχωση του "Αττικού", για την ανάπτυξη νοσοκομείων με βάση τις τεράστιες ανάγκες στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Δυτικής Αττικής, με βιομηχανικές μονάδες, σχολεία και Πανεπιστήμιο. Κόντρα στο αποσπασματικό δίκτυο υποβαθμισμένων και εμπορευματοποιημένων υπηρεσιών Υγείας, με την εμπλοκή διαφόρων ΜΚΟ, ιδιωτικών κολοσσών στην Υγεία, που η σημερινή διοίκηση διαφημίζει στον απολογισμό του κοινωνικού της έργου».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, και με βάση τα παραπάνω, η Β. Δάγκα ανέδειξε τις δύο γραμμές που συγκρούονται στην Τοπική Διοίκηση: «Η γραμμή που αμφισβητεί την καπιταλιστική βαρβαρότητα και οργανώνει τη λαϊκή αντεπίθεση με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, η γραμμή που αταλάντευτα υπηρετεί το ΚΚΕ. Και από την άλλη η γραμμή που υπερασπίζεται τον ματωμένο δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ των μονοπωλίων. Ο δεύτερος δρόμος είναι δοκιμασμένος και φέρνει νέες θυσίες, νέες απογοητεύσεις...».


Δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ από την Ρένα Δράκου και τον Νίκο Τζανή

Τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ δήλωσαν, παρεμβαίνοντας στη συγκέντρωση του Κόμματος στο Αιγάλεω, η Ρένα Δράκου, πρώην αντιδήμαρχος της πόλης, και ο Νίκος Τζανής, εργαζόμενος στο Πράσινο. Στις δηλώσεις τους ανέφεραν μεταξύ άλλων (ολόκληρες οι δηλώσεις δημοσιεύονται στο portal «902.gr»):

Ρένα Δράκου, πρώην αντιδήμαρχος, διευθύντρια του εκπαιδευτικού οργανισμού «Δράκος», οικονομολόγος:

«Χαίρομαι πολύ που είμαι απόψε εδώ και πραγματικά με τιμά η δυνατότητα της σημερινής παρέμβασης. Σκέφτηκα πολύ τι από όλα αυτά που θέλω να μοιραστώ μαζί σας θα χωρούσαν σε λίγα λεπτά ομιλίας (...) Πώς από τη δική μου εμπειρία και ιδιότητα θα μπορούσα να στηρίξω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον πιο έντιμο, αγωνιστικό και με συνέπεια στις θέσεις και στις απόψεις του συνδυασμό, και αυτός δεν είναι άλλος από το συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ (...)

H σημερινή εποχή δεν πρέπει να αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και θα πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα έχουμε ένα χρέος παραπάνω. Να στηρίξουμε ανοιχτά εκείνους που θεωρούμε ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας, να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να καταδικάσουμε με κατηγορηματικό τρόπο όσους εναντιώνονται στην ίδια τη ζωή. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε. Οχι κάποιος άλλος. Με τη στάση μας, με τις ενέργειές μας, με την ψήφο μας. Αν απαιτούμε την αλήθεια από τους πολιτικούς, τότε θα πρέπει να στηρίξουμε όσους ξεκάθαρα την λένε. Και το ΚΚΕ ήταν πάντα ξεκάθαρο. Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμη, στέκομαι δίπλα και μαζί, κριτικά αλλά και δυνατά και αγωνιστικά για να δυναμώσει η φωνή μας. O δρόμος της αλήθειας έχει κόστος και δυσκολίες αλλά ο πιο όμορφος, γνήσιος και αληθινός δρόμος είναι ο ανήφορος! Σας καλώ να στηρίξετε το ΚΚΕ παντού: Και στις δημοτικές και στις περιφερειακές και στις ευρωεκλογές και βέβαια και στις βουλευτικές όποτε και αν γίνουν. Καλή δύναμη και καλό αγώνα! Ευχαριστώ πολύ!».

Νίκος Τζανής, εργαζόμενος στο Πράσινο στο δήμο Αιγάλεω, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ:

«Αγαπητοί συμπολίτες/σσες, Χαιρετίζω τη συγκέντρωσή μας για την ανάδειξη των υποψηφίων του ΚΚΕ στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ως υπάλληλος του δήμου Αιγάλεω, πρώην φίλος του ΠΑΣΟΚ και νυν φίλος του ΚΚΕ, δηλώνω τη στήριξή μου στους υποψηφίους για τη σταθερή και φιλεργατική στάση του Κόμματος και τους εύχομαι καλή επιτυχία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org