ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απαντούν με κλιμάκωση του αγώνα στον εμπαιγμό της κυβέρνησης

«Να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο» | Γενική Συνέλευση την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη στη Λάρυμνα

Με Γενική Συνέλευση την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, στις 12 μ., στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα και κλιμάκωση του αγώνα, απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό τους και την ακύρωση της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνάντησης με κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Εργασίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη μη διεξαγωγή της συνάντησης που εκκρεμεί από τις αρχές Αυγούστου, τονίζοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης «η ΛΑΡΚΟ έχει εγκαταλειφθεί, έχει σταματήσει να παράγει εδώ και 14 μήνες, απαξιώνεται, γκρεμίζει».

Απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική παρουσία στη συνέλευση και στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «έξω από το εργοστάσιο και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Συνεχίζοντας, το Σωματείο κάνει γνωστό ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συμμετείχαν καθολικά στην απεργία της Πέμπτης, «διεκδικώντας να σταματήσει η συνειδητή κυβερνητική απαξίωση που γκρεμίζει τη ΛΑΡΚΟ. Απεργήσαμε και διεκδικούμε την επαναλειτουργία της, την εργασία μας, τα μισθολογικά, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Η συμμετοχή μας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία είναι η πιο καθαρή απάντηση ότι τα εργοστάσια τα ανοίγουν και τα κλείνουν, τα απαξιώνουν και τα αναπτύσσουν οι κυβερνήσεις και οι μεγαλοεργοδότες, ανάλογα τα συμφέροντά τους».

Επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ζούμε από τα μέσα τη συνειδητή απαξίωση της μοναδικής βιομηχανίας που παράγει νικέλιο στην ΕΕ από δικά της κοιτάσματα. Ζητάμε να επαναλειτουργήσει, να φέρουν ανταλλακτικά και να τη συντηρήσουμε, ζητάμε να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της και η κυβέρνηση αναβάλλει τις προγραμματισμένες συναντήσεις, απαντά "κάθεστε και πληρώνεστε".

Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να περάσουν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και αμέσως μετά από αυτές να ολοκληρώσει την τελευταία πράξη του εγκλήματος. Να εφαρμόσει τα προγράμματα ανεργίας που έχει ψηφίσει για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, να την δώσει στο νέο επενδυτικό σχήμα χωρίς εργαζόμενους και το νέο επενδυτικό σχήμα, έχοντας στη διάθεσή του το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, να διαλέξει όσους θέλει και με τους όρους που θέλει».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «ο χρόνος αναμονής και η υπομονή από την πλευρά μας έχουν τελειώσει» και τονίζει:

«Τέσσερα χρόνια δεν μπόρεσε κανένας να μας κοροϊδέψει. Δεν θα "τσιμπήσουμε" τώρα στα κυβερνητικά τρικ. Ολοι και όλες στη Γενική Συνέλευση».

«Ενα να κρατήσουν η κυβέρνηση και το επενδυτικό σχήμα που υπερασπίζεται: Ντουβάρι με τα ντουβάρια θα γίνουμε, έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», ξεκαθαρίζει, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται εκεί να εφαρμοστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψήφισε την Παρασκευή, και συνεχίζει: «Εδώ θα εργαστούμε όλοι και θα αμειβόμαστε με τόσα όσα χρειάζονται για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Εμείς χτίσαμε τη ΛΑΡΚΟ, αυτοί την γκρέμισαν για να την ξεπουλήσουν, εμείς θα την ξανακτίσουμε.

Εμείς εδώ γεννηθήκαμε, εδώ θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς είμαστε οι σπιτονοικοκύρηδες, οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές είναι οι μουσαφίρηδες».

ΒΙΑΙΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Πήγε για μεροκάματο και βρέθηκε σιδηροδέσμιος στα κρατητήρια

Πρώτα του άσκησαν αδικαιολόγητη βία και μετά του φόρτωσαν τον μισό ποινικό κώδικα. Στο πλευρό του σωματεία της περιοχής

Στα κρατητήρια και από κει στο αυτόφωρο με τον... μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη κατέληξε 24χρονος διανομέας στη Χαλκίδα, ο οποίος υπέπεσε στο ...παράπτωμα να κινηθεί με το δίκυκλο της δουλειάς στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης που εργάζεται.

Ο 24χρονος βρέθηκε μάλιστα αντιμέτωπος με μια αδικαιολόγητα βίαιη συμπεριφορά των λιμενικών που τον συνέλαβαν. Οπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι λιμενικοί έριξαν στο έδαφος τον εργαζόμενο και τον ακινητοποίησαν με κεφαλοκλείδωμα, ενώ στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στα κρατητήρια.

Το περιστατικό με τη βίαιη και αδικαιολόγητη σύλληψη του διανομέα συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου. Ο 24χρονος ξεκίνησε να παραδώσει παραγγελία κινούμενος αναγκαστικά στον παραλιακό πεζόδρομο της Χαλκίδας, καθώς εκεί βρίσκεται το κατάστημα που εργάζεται και δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή. Μερικές δεκάδες μέτρα από το κατάστημα τον σταμάτησαν άνδρες του Λιμενικού, καθώς ο χώρος βρίσκεται στη δικαιοδοσία τους, και στην εξέλιξη του περιστατικού έγιναν τα απαράδεκτα γεγονότα με τη σύλληψή του.

Την Παρασκευή οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στα δικαστήρια Χαλκίδας, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της «βίας κατά υπαλλήλων», «απείθειας» και «εξύβρισης». Μέσω δικηγόρου ζήτησε και έλαβε αναβολή μέχρι την επόμενη Δευτέρα προκειμένου να προετοιμαστεί, να κληθούν μάρτυρες υπεράσπισης και να προσκομιστεί το οπτικοακουστικό υλικό.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού συνελήφθη κι ένας 25χρονος, συνάδελφος του 24χρονου, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο και διαμαρτυρήθηκε για τη βίαιη συμπεριφορά των λιμενικών, όπως και άλλοι διερχόμενοι. Ο 25χρονος κατηγορείται για εξύβριση, ενώ αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Πέμπτης, μετά από εντολή εισαγγελέα.

Στο πλευρό του εργαζόμενου βρίσκονται από την πρώτη στιγμή συνάδελφοί του από το Σωματείο Επισιτισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Εύβοιας, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, αντιπροσωπεία του οποίου με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα, βρέθηκε χτες το απόγευμα στα δικαστήρια της Χαλκίδας.

Την ίδια στιγμή ο 24χρονος δεν έχει βρει καμία στήριξη από την εργοδοσία του καταστήματος που εργάζεται. Δεν προσήλθε κανένας από τους υπεύθυνους του καταστήματος στα κρατητήρια για να τον επισκεφτεί, δεν τηλεφώνησαν ούτε στον ίδιο ούτε στην οικογένειά του, δεν βρέθηκαν ούτε και στα δικαστήρια για να τον στηρίξουν.

Μάλιστα, στον 24χρονο που παλεύει στον δρόμο με χίλιους δυο κινδύνους και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες για να συντηρήσει την οικογένειά του, του έγινε αφαίρεση διπλώματος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος και με διοικητικό οικονομικό πρόστιμο.

Την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, για το απαράδεκτο αυτό γεγονός στη Χαλκίδα, ζήτησε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ το περιστατικό καταγγέλλει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Πολιτική κηδεία

ΣΥΛΒΑΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
ΣΥΛΒΑΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από κοντά μας η ΣΥΛΒΑΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και για έναν δίκαιο, σοσιαλιστικό κόσμο, πάντα δίπλα στο ΚΚΕ.

Η πολιτική κηδεία θα γίνει στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη και ώρα 2.30 μ.μ.

Στη μνήμη της η οικογένεια προσφέρει 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δύο νεκροί εργαζόμενοι εν ώρα εργασίας σε διάστημα λίγων ωρών

Δύο ακόμα εργαζόμενοι, νέοι σε ηλικία, που έφυγαν από τα σπίτια τους το πρωί της Παρασκευής για δουλειά, δεν γύρισαν ποτέ πίσω, χάνοντας τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες στο μεροκάματο, σε ισάριθμα εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν στο Αγρίνιο και στο Αίγιο.

13 οι νεκροί οικοδόμοι από την αρχή του χρόνου

Στο Αγρίνιο, εργάτης τεχνικής εταιρείας ο οποίος δούλευε σε έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑ και του δήμου χτυπήθηκε από μηχάνημα εκσκαφής (τσάπα), πέφτοντας πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο 25χρονος εργάτης, αλβανικής καταγωγής, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αμεση παρέμβαση στον χώρο πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, απαιτώντας να γίνουν όλοι οι έλεγχοι, ενώ προχώρησε και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας στα έργα ευθύνης που εκτελεί ο δήμος. «Ας μας πει ο κ. Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας, ο οποίος χθες (σ.σ. την Πέμπτη) 21 Σεπτεμβρίου, που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα διαδήλωναν ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, από το βήμα της Βουλής με παραλήρημα καυχιόταν ότι το νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό: Γιατί γίνονται τόσα πολλά εργατικά "ατυχήματα" - εργοδοτικά εγκλήματα; Τώρα, με 8 ώρες εργασίας; Με 13 ώρες που προβλέπει το νομοσχέδιο πόσα θα γίνονται;», σημειώνει το ΕΚΑ.

Τον θάνατο του εργαζόμενου καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον 13ο οικοδόμο που χάνει τη ζωή του στα εργοτάξια από την αρχή του χρόνου, «λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και των ανύπαρκτων ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους». Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας «είναι λαλίστατος στην προπαγάνδα των αντεργατικών μέτρων» που η κυβέρνηση νομοθετεί, ενώ καθόλου δεν «ιδρώνει το αυτί του» από το γεγονός ότι «μέρα παρά μέρα σκοτώνονται εργάτες στους χώρους δουλειάς». Η Ομοσπονδία απαιτεί να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές. Να προσληφθούν επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Ντελιβεράς σκοτώθηκε στο Αίγιο

Στη δεύτερη τραγωδία, στο Αίγιο 24χρονος διανομέας έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όταν, προσπαθώντας να αποφύγει πόρτα αγροτικού αυτοκινήτου που άνοιξε στον δρόμο ενώ το όχημα βρισκόταν σε κίνηση, έπεσε πάνω σε φορτηγό και χτύπησε στο κεφάλι. Ο νεαρός εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή, υποκύπτοντας στα τραύματά του.

Αμεσα μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων του κλάδου απαίτησε το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα του επαγγέλματος και τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από κανέναν εργαζόμενο αυτή η κατάσταση.

ΗΠΑ
Κατηγορίες σε βάρος του Μενέντεζ για διαφθορά

Κατηγορίες για διαφθορά απήγγειλαν την Παρασκευή αμερικανικές δικαστικές αρχές, μετά από πολυετή έρευνα, σε βάρος του προβαλλόμενου ως «φιλέλληνα» Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και της συζύγου του, Ναντίν Αρσλάνιαν.

Το ζεύγος Μενέντεζ κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι αποδέχτηκε πολυτελή δώρα, π.χ. ράβδους χρυσού και πολυτελή αυτοκίνητα, με αντάλλαγμα «πολιτικές χάρες».

Πριν μερικές βδομάδες, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» είχε αποκαλύψει τις έρευνες γύρω από τις σχέσεις του γερουσιαστή με Αιγύπτιους αξιωματούχους και επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος το 2018 εξασφάλισε αποκλειστική πιστοποίηση εξαγωγών κρέατος «χαλάλ» από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

Οι εισαγγελείς ζητούν πλέον από τον Μενέντεζ να αποποιηθεί περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ τους το σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μια Μερσεντές του 2019, περίπου 566.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και κεφάλαια από τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Μενέντεζ - ο οποίος μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρόεδρος επιτροπής της Γερουσίας, παρά την απαγγελία κατηγοριών - είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για διαφθορά, ωστόσο η δίκη του το 2017 έληξε με κακοδικία, καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ