ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κατάπτυστη αγωγή κατά της ΔΟΕ για την απεργία - αποχή από μέντορες - συντονιστές

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν εκπαιδευτικά σωματεία τη Δευτέρα στις 12.30 μ.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Με μία ακόμα προσφυγή ενάντια σε συλλογικές αποφάσεις απαντά η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει την υλοποίηση της πολιτικής της. Χτες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ζητώντας να κριθεί παράνομη η κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου - Μέντορα. Η αγωγή μάλιστα επρόκειτο να εκδικαστεί χτες - με το εξώδικο να φτάνει στα γραφεία της ΔΟΕ στις 11.30 π.μ. και τη δίκη να ξεκινάει στη 1 μ.μ. - ωστόσο πήρε αναβολή για τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την προσφυγή υποστηρίζοντας πως οι παραπάνω θεσμοί - πλευρές των αναδιαρθρώσεων στο σχολείο «έχουν ρόλους υποστηρικτικούς του έργου των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας εν γένει», με επίκληση της «ποιοτικής αναβάθμισης της διδασκαλίας και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου», που έχει γίνει πια... ψωμοτύρι προκειμένου να προωθηθούν μια σειρά αντιδραστικά μέτρα σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, φοιτητές βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την υποβάθμιση.

Το υπουργείο καταλογίζει μεταξύ άλλων «λογική ήσσονος προσπάθειας», «οπισθοδρομική στάση» και «άγνοια των διεθνών πρακτικών», η πείρα ωστόσο των οποίων, από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και όχι των επιταγών των διεθνών οργανισμών, δείχνει πού οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης...

«Το υπουργείο Παιδείας, αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική ουσία της κριτικής σε σχέση με τους δήθεν καινοτόμους θεσμούς των μεντόρων και των ενδοσχολικών συντονιστών, ακολουθεί για μια ακόμα φορά τον δρόμο των δικαστικών προσφυγών και διώξεων», σημειώνουν σε ανακοινώσεις τους εκπαιδευτικά σωματεία και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων τη Δευτέρα στις 12.30 το μεσημέρι.

Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι «αν και αναμενόμενη» η στάση του υπουργείου Παιδείας είναι «απαράδεκτη», καθώς «οδηγεί τη ΔΟΕ για μια ακόμα φορά στις αίθουσες των δικαστηρίων, με διαδικασίες fast track που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία». Δηλώνουν ακόμα: «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό, τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και τις προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις ως μια κανονικότητα. Οση λάσπη και αν ρίχνει το υπουργείο Παιδείας, όσα ψέματα και αν χρησιμοποιεί για να συκοφαντήσει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δίνουν καθημερινή μάχη για τη μόρφωση των μαθητών, που κρατάνε όρθια τα σχολεία χωρίς καμία στήριξη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο και συναυλία ενάντια στην ένταση της καταστολής και το «Πανεπιστήμιο ΑΕ»

Συλλαλητήριο και συναυλία ενάντια στην ένταση της καταστολής και το «Πανεπιστήμιο ΑΕ» πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί με διδάσκοντες και εργαζόμενους του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Διοικητικών Εργαζομένων και ο ΕΣΔΕΠ του ιδρύματος όπως και μέλη ΔΣ εργατικών σωματείων της πόλης.

Στη συγκέντρωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Βασιλακόπουλος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Χωροταξίας του ΑΠΘ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι φοιτητές θα συνεχίσουν τον οργανωμένο αγώνα τους που μέχρι τώρα έχει αποτρέψει την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο. Κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης την προσπάθεια της κυβέρνησης να μπάσει στα «μουλωχτά» την Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις πρόσφατες επιθέσεις της αστυνομίας με δακρυγόνα και γκλοπς σε φοιτητές και νεολαία μέσα στο πανεπιστήμιο.

Επίσης, κάλεσε τους φοιτητές να δυναμώσουν τους συλλόγους τους, ώστε να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια, όπως, για παράδειγμα, την άμεση και σταθερή μηνιαία επιδότηση της φοιτητικής κατοικίας με 300 ευρώ για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι και την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας εισδοχής των φοιτητών στις εστίες με παράλληλη ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων του ΑΠΘ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

Με συνθήματα όπως «Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία», «Η αστυνομία μέσα στις σχολές, μπράβοι και προστάτες για πολυεθνικές» και «Από τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», οι φοιτητές, έχοντας στο πλευρό τους διδάσκοντες και εργαζόμενους του ΑΠΘ αλλά και μέλη εργατικών σωματείων πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε μέσα στο ΑΠΘ.

Εκεί, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας με σύνθημα «Εξω η αστυνομία από τις σχολές! Παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές!», στην οποία συμμετείχαν τα μουσικά σχήματα Timeless, Multivision και Βουκολική Διαταραχή.

Δωρεάν λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης σε Λάρισα και Αγρίνιο

Σημαντικές πρωτοβουλίες από τα Εργατικά Κέντρα για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανακούφιση των εργατικών και λαϊκών οικογενειών πήρε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση δωρεάν λαϊκών μαθημάτων αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια στήριξης της μάθησης των παιδιών, αλλά και των οικογενειών τους, απέναντι στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Σήμερα που τα προβλήματα οξύνονται για το σύνολο των εργαζομένων, των ανέργων και του λαού, δείχνουμε την ανάγκη έντασης της αλληλεγγύης, της έμπρακτης βοήθειας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου Γιώργος Ντουντούμης, προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντική η συμβολή και των εκπαιδευτικών, που ήδη δηλώνουν συμμετοχή προκειμένου τα μαθήματα να ξεκινήσουν αρχές Οκτώβρη.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΕΚ Αγρινίου πραγματοποιεί εξορμήσεις σε σχολεία, γειτονιές και στέκια νεολαίας, με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις μαθητών. Καλεί ταυτόχρονα τα εργατικά σωματεία να απευθυνθούν στα μέλη τους, να καταγραφούν όλες οι ανάγκες. Μέχρι στιγμής μπορούν να γίνουν τα μαθήματα Φιλολογικών και Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας.

«Αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη προσφορά εθελοντών εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών. Ανθρώπων που συμβάλλουν με κόπο, χρόνο και θυσία. Αναμετρούνται καθημερινά με τις δυσκολίες της αποστροφής στο σχολείο, της απαξίωσης της γνώσης, της έντασης των ταξικών φραγμών», σημειώνει η διοίκηση του ΕΚ Αγρινίου, που μαζεύει αιτήσεις στα τηλέφωνα 6981717994 και 6984079547, με υπεύθυνους τους Κώστα Παπακωνσταντίνου (μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ) και Αθηνά Κουτρούμπα (πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αγρινίου).

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο Εργατικό Κέντρο, με τον Γ. Ντουντούμη να τονίζει «Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το δημόσιο σχολείο. Παλεύουμε για πραγματικά δωρεάν δημόσιο σχολείο, που να μορφώνει ολόπλευρα, να μην απαιτούνται κανενός είδος επιπλέον φροντιστήρια. Θέλουμε να μη στερηθούν τα παιδιά τη βοήθεια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Να μη λυγίζει κανείς μπροστά στις δυσκολίες και στα εμπόδια, εναποθέτοντας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων σε κυβερνητικές αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και δήθεν "σωτήρες", αλλά να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, οργανώνοντας την πάλη του και με όπλο την αλληλεγγύη».

Ξανά φέτος δωρεάν μαθήματα στη Λάρισα

Δωρεάν μαθήματα αλληλεγγύης για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου διοργανώνουν για άλλη μια χρονιά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σωματεία της πόλης. Τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στα μαθήματα δεκάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και φέτος.

Εθελοντές εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων διδάσκουν φιλολογικά μαθήματα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αγγλικά. Μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε παιδί λαϊκής οικογένειας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επικοινωνία: Στο τηλέφωνο 2410250708 ή στα σωματεία του Εργατικού Κέντρου. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «οι αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στην Παιδεία κάνουν τη μόρφωση και την εκπαιδευτική διαδικασία να φαντάζουν Γολγοθάς για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Σκοπός μας είναι να υψώσουμε τον δικό μας τοίχο λαϊκής αλληλεγγύης, ώστε κανένα παιδί να μη βρεθεί χωρίς βοήθεια, χωρίς στήριξη στη μόρφωσή του, να μην απογοητευτεί».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΥΡΓΟΥ
«Καμιά κάμερα έξω από σχολείο!»

«Η δημοτική αρχή Πύργου και ο δήμαρχος Πύργου συνεχίζουν ακατάπαυστα το αντιλαϊκό τους έργο», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πύργου, με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής, και μάλιστα χωρίς να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει σε τοποθέτηση καμερών και όλων των απαραίτητων υλικών σε σχολικές εγκαταστάσεις του δήμου. Οι συγκεκριμένες «παρεμβάσεις», μάλιστα, έχουν προχωρήσει στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης!

Αφού τονίζει ότι πάντα η δημοτική αρχή είναι «μπροστά» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, φέρνοντας τα παραδείγματα υλοποίησης των αντιδραστικών νομοσχεδίων της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, τις ΣΔΙΤ, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις παραχωρήσεις υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες, το κλείσιμο των 2 παιδικών σταθμών, την εγκατάλειψη των παιδικών χαρών, επισημαίνει:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μέτρο αυταρχισμού και αστυνόμευσης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον χώρο του σχολείου. Υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν διαπαιδαγωγηθούν στο ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών. Βάζει φραγμό στην ελευθερία κινήσεών τους και τους εθίζει στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό».

Εξηγώντας ότι η χρήση του συστήματος μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, παρά τα όσα επικαλείται η δημοτική αρχή για λειτουργία του εκτός σχολικού προγράμματος, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση «δεν τηρεί ούτε καν τη διάτρητη αστική νομιμότητα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» ούτε πρόκειται «να λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των σχολικών κτιρίων», προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, παράδοση της ασφάλειας σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, αλλά με πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων.

«Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος μόρφωσης, ελεύθερης δημιουργίας και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών. Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές να αντιδράσουν σε κάθε μέσο τρομοκράτησης και αυταρχισμού μέσα στα σχολεία και να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και των δικαιωμάτων», υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε εργασία γίνεται για την τοποθέτηση καμερών σε σχολειά του δήμου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org