ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΜΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα για αντιπλημμυρικά έργα στον Σπερχειό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή στις 12 μ., στην πλατεία Πάρκου Λαμίας, πλημμυροπαθείς και κάτοικοι από το χωριό Κόμμα και τα υπόλοιπα χωριά που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού.

Στο κάλεσμά τους για την κινητοποίηση, οι κάτοικοι των χωριών του κάμπου της Λαμίας τονίζουν ότι δεν έχει γίνει κανένα έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο πνίγονται στο νερό και στη λάσπη, με τελευταίο περιστατικό πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Σημειώνουν ότι από την περσινή πλημμύρα «κανείς δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει καινούργιο κακό» και εκφράζουν την αγωνία τους για τον χειμώνα που έρχεται.

Επισημαίνουν τις ευθύνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του δήμου Λαμιέων, ενώ αναδεικνύουν ότι στην εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων συμβάλλουν και τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που κατασκευάζονται στην περιοχή.

Απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση και υπογραμμίζουν:

«Το μόνο όπλο που έχουμε είναι η φωνή μας! Ολοι μαζί, όσοι πνίγηκαν τότε και όσοι θα πνιγούν στις πλημμύρες που έρχονται!

Ολα τα χωριά της Λαμίας, το Κόμμα που πνίγηκε χθες και τα υπόλοιπα που θα πνιγούν αύριο στην τεχνητή λίμνη που φτιάξανε στην κοιλάδα του Σπερχειού!

Ολοι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Λαμίας ενωμένοι για το συμφέρον του τόπου μας!

Ας υψώσουμε κραυγή αγωνίας για το μέλλον του τόπου μας!».

ΑΙΓΑΙΟ
Συνεχίζονται τα καραβάνια ξεριζωμένων και τα ναυάγια

Αλλο ένα ναυάγιο με ξεριζωμένους σημειώθηκε χτες στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Ετσι, έρευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον 5 αγνοούμενων κατατρεγμένων ήταν σε εξέλιξη από το Λιμενικό, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος, το οποίο φέρεται να είχε ξεκινήσει από την Τουρκία.

Δύο σκάφη του Λιμενικού και ένα αεροσκάφος της Frontex «χτένιζαν» την περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, μέχρι χτες αργά το απόγευμα είχαν περισυλλεγεί από ακτή του νησιού 49 άτομα, από τα οποία 4 είναι παιδιά, 18 γυναίκες και 27 άνδρες. Οι διασωθέντες, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, πρόκειται να μεταφερθούν στο, κλειστού τύπου - «φυλακή», Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Επίσης χτες επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεριζωμένων έγινε στη θαλάσσια περιοχή περί τα 65 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Ειδικότερα, το Λιμενικό ενημερώθηκε για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους σε δυσχερή θέση με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Το σκάφος εντοπίστηκε από παραπλέοντα πλοία που κατέπλευσαν στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας. Στη θαλάσσια περιοχή επιχειρούσαν για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ένα παραπλέον πλοίο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι ξεριζωμένοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έφταναν σταδιακά στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ταυτόχρονα, ξεκινούσε η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής τους ενώ επιτόπου ήταν και ο Ερυθρός Σταυρός καθώς και συνεργείο του ΕΟΔΥ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σημαντικές ζημιές από τη φωτιά

Αρκετές ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Λιβάδι του δήμου Ληξουρίου της Κεφαλονιάς.

Οι φλόγες έκαιγαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, απειλώντας σπίτια στα Κουβαλάτα και το Λιβάδι και για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν πάνω από 50 πυροσβέστες, 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν απ' την πρώτη στιγμή κάτοικοι της περιοχής με αγροτικά μηχανήματα και άλλα μέσα, ενώ εκεί βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης με τους Παναγή Σωτήρα και Δημήτρη Μαντζουράτο, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ληξουρίου. Μεγάλη ήταν η αγανάκτηση κατοίκων της περιοχής για την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας που δυσκόλεψαν την κατάσβεση, θέτοντας σε κίνδυνο σπίτια και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

ΕΦΕΤ
Ανάκληση κατεψυγμένου προϊόντος

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ανακαλεί λόγω εντοπισμού από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp, το κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλο 140 γρ. σε συσκευασία βάρους 1 Kg, με ημερομηνία κατάψυξης 08/06/2022, LOT:000-22-159-001 και ανάλωση έως 08/06/2023. Το προϊόν παράγεται από τη βιομηχανία κρεατοσκευασμάτων «ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΕ, ΒΙΚΡΕ».

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ