ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Ο αγώνας για σπουδές και ζωή με δικαιώματα δυναμώνει!

Ανανεωμένο είναι και το Φοιτητικό Στέκι στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Λίγους μήνες μετά την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές και τον αισιόδοξο απόηχο της μεγάλης μάχης, αλλά και μερικές μόνο μέρες πριν το άνοιγμα των σχολών, το Στέκι γίνεται σημείο συνάντησης για τους φοιτητές.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των φοιτητών που περνούν από το Στέκι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια να σπουδάσουν, όπως το στεγαστικό και η ακρίβεια από την οποία στενάζουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Αναπόφευκτα, δεν λείπουν οι συζητήσεις για την προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές, προσπάθεια βέβαια που κάτω από την αποφασιστικότητα του αγώνα των φοιτητικών συλλόγων αποτυγχάνει.

Στον χώρο όπου βρίσκεται το Στέκι, η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ έχει επιμεληθεί καλαίσθητα ταμπλό μέσα από τα οποία ανοίγει η συζήτηση για το αν είναι ρεαλιστική σήμερα η απαίτηση των νέων να ασκούν την επιστήμη τους και να συμβάλλουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, αναδεικνύοντας το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και στην πραγματικότητα που βιώνει ο λαός και τα παιδιά του.

Χτες, το ενδιαφέρον στο Φοιτητικό Στέκι κέντρισε ο χώρος όπου παρουσιάζονται ερευνητικές εργασίες με επίκαιρο επιστημονικό ενδιαφέρον από νέους ερευνητές και διδάκτορες. Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Καραγιάννης, συμβασιούχος ερευνητής φυσικός στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρουσιάζοντας μια έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και την άμεση σχέση της ρύπανσης με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.


Ονειρα και αγωνίες για το σχολείο και τη ζωή συναντιούνται στο Μαθητικό Στέκι

Η πρώτη αγωνιστική συνάντηση των μαθητών μετά το πρώτο κουδούνι είναι όπως κάθε χρόνο το Μαθητικό Στέκι.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν, για μια ακόμα χρονιά, τα «Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης», τα οποία γνώρισαν για πρώτη φορά πέρυσι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ και που φέτος επιστρέφουν ακόμα περισσότερα από μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων.

Στα εργαστήρια παρουσιάζονται εργασίες, εκθέσεις και workshops που έχουν ετοιμάσει μαθητικές ομάδες για διάφορα θέματα, όπως ο Αθλητισμός, η Τέχνη, τα fake news, το περιβάλλον και οι ελεύθεροι χώροι, τα ναρκωτικά, τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών.

Στον χώρο έχει προστεθεί και το Στέκι «Πάμε Γυμνάσιο», ενώ διακινείται «Το σκονάκι», μια νέα 8σέλιδη έκδοση της ΚΝΕ για μαθητές, σαν «μίνι περιοδικό».

Σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδραστική συζήτηση, με τίτλο «Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα;», με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά, να εκφράσουν τη γνώμη τους για όσα επηρεάζουν τη ζωή τους, για τη στάση της νεολαίας, ώστε να ζήσει καλύτερα.



«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Μια συλλογική ζωγραφιά - εικόνα της ζωής που δικαιούνται

Στο στέκι του «κόκκινου Αερόστατου» για παιδιά Δημοτικού και Α' Γυμνασίου τα παιχνίδια και οι χαρούμενες παιδικές φωνές ξεκίνησαν από νωρίς. Πλούσια συζήτηση με νέους γονείς στο περίπτερο του χώρου, παιδιά που στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στο αγαπημένο τους περιοδικό, αθλητικές κι άλλες ευφάνταστες δραστηριότητες, ξεχωριστή γωνιά για τους μαθητές Γυμνασίου.

Στον χώρο ξεχωρίζει το παιχνίδι που είναι εμπνευσμένο από τη νέα έκδοση της διατμηματικής επιτροπής της ΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας με τίτλο: «1922 - 2022. Ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού». Για να βρουν τα ίχνη 5 γρίφων, τα παιδιά περπατούν ανάμεσα από μία πρωτότυπη και καλαίσθητη κατασκευή κι έτσι «ξεφυλλίζουν» το ίδιο το βιβλίο. Γνωρίζουν τα θέματα στα οποία αναφέρεται, βλέπουν την εικονογράφηση και τα κόμικ που το στολίζουν. Η γωνιά γνωριμίας με το νέο αυτό βιβλίο έχει κεντρίσει τα βλέμματα, αφού οι επισκέπτες του 48ου Φεστιβάλ στην Αθήνα μπορούν να το προμηθευτούν στη μοναδική τιμή προσφοράς των 7,5 ευρώ.

Λίγο πιο δίπλα, από νωρίς οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» έπιασαν τα πινέλα και με την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών ξεκίνησαν να δημιουργούν τη μεγάλη συλλογική ζωγραφιά - τοιχογραφία. Η εικόνα άρχισε να σχηματίζεται με χαρούμενα παιδιά που παίζουν γύρω από ένα δέντρο και πολύχρωμα μπαλόνια να σκεπάζουν τον ουρανό. Μια εικόνα που συμβολίζει τη ζωή που έχουν ανάγκη και δικαιούνται τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Ξαφνικά λίγο μετά τις 9 το βράδυ ακούστηκαν ήχοι σειρήνας. Τα παιδιά συγκεντρωμένα μπροστά στην τοιχογραφία, τη βλέπουν να καλύπτεται από μια μαύρη σκηνή πολέμου... Από τα ηχεία ακούγεται: «Κι όταν πέφτει το μαύρο... να θυμάσαι, πως αυτοί οι λίγοι που το φέρνουν, στηρίζονται στους πολλούς. Αυτοί οι πολλοί, όμως, όπως λέει κι ο ποιητής, "έχουν ένα ελάττωμα, ξέρουν να σκέφτονται!". Θα έρθει η ώρα που ο κόσμος θα γεμίσει χρώμα! Κοίτα! Το μέλλον αυτό φαίνεται πίσω απ' το σκοτάδι της ζωγραφιάς μας. Ας το ελευθερώσουμε!». Κι όλοι μαζί, παιδιά και μεγάλοι, σήκωσαν ξανά την εικόνα του πολέμου για να εδραιωθεί ένας ειρηνικός, όμορφος και δίκαιος κόσμος για όλους!

Οπως μας είπε και η Μαίρη Τζένη, η εικαστικός που δημιούργησε το έργο: «Διαλέξαμε τον πόλεμο γιατί είναι επίκαιρος. Γιατί είναι τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά. Για να τα ευαισθητοποιήσουμε. Γιατί άλλα παιδιά ζουν τέτοιες καταστάσεις. Βιώνουν τον πόλεμο, όχι μέσα από μια ζωγραφιά αλλά στη ζωή τους». Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξαιρετική» αυτήν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ καθώς και «εξαιρετικές όλες τις δραστηριότητες που έχουν ετοιμαστεί».


ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Με τη δύναμη της φαντασίας και του ονείρου!

«Με τη δύναμη της φαντασίας και του ονείρου παίζουμε, τραγουδάμε, αλλάζουμε τον κόσμο!». Με αυτά τα λόγια υποδέχεται και φέτος ο Παιδότοπος του Φεστιβάλ τις νηπιακές ηλικίες και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.

Ηδη από την πρώτη μέρα ο χώρος κατακλύστηκε από όμορφες μουσικές, πλατιά χαμόγελα και περισσή διάθεση.

Μια σειρά από διασκεδαστικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία, τον χορό έχουν αγκαλιαστεί με ενθουσιασμό από τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές όλο το τριήμερο.

Ο μάγος Τρίσταν, πιστός στο ραντεβού του και φέτος με τα παιδιά, εντυπωσίασε με τα ταχυδακτυλουργικά του μικρούς και μεγάλους, σε μια παράσταση που κέντρισε το ενδιαφέρον και έλαβε ζεστό χειροκρότημα. Τα παιδιά βοηθώντας τον Τρίσταν στα κόλπα του, μυήθηκαν στην υπέροχη τέχνη της «μαγείας».

Ξεχωριστή στιγμή της μέρας ήταν η ομαδική καλλιτεχνική σύνθεση για την ειρήνη και έναν κόσμο χωρίς αδικία, όπου τα παιδιά στόλισαν το περίπτερο του Παιδότοπου με ζωγραφιές και συνθήματα για έναν κόσμο στον οποίο το χαμόγελο των παιδιών δεν θα συννεφιάζει από τον πόλεμο και την αδικία.

Η μέρα έκλεισε όμορφα με τις περιπέτειες ενός μικρού παντζαριού και των φίλων του, από το κουκλοθέατρο της Ιρίνα Μπόικο. Στη μοναδική διαδραστική παράσταση οι μικροί μας φίλοι ανέβηκαν στο σανίδι με τις στολές τους και έγιναν κυριολεκτικά πρωταγωνιστές!




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org