ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
Ακουσε τη φωνή μου και έλα...

Το Φεστιβάλ τίμησε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Τον δικό του φόρο τιμής απέτισε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον αναμορφωτή της νεοελληνικής σκηνής, τον «πατριάρχη» του μεταπολεμικού θεάτρου, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, καθώς η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον ίδιο και στο πλούσιο έργο του. Παράλληλα, το αφιέρωμα απέδωσε τιμή και στον μεγάλο θεατράνθρωπο και αγαπημένο σύντροφο Κώστα Καζάκο, που «έφυγε» πριν λίγες μέρες και στον οποίο ήταν αφιερωμένη η χτεσινή, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής άνοιξε με ένα όμορφο αφιέρωμα στη μουσική στο θέατρο του Καμπανέλλη, με τίτλο «Ακουσε τη φωνή μου και έλα...». Συμμετείχαν οι Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Μπέζος, Βιολέτα Ικαρη, ενώ η ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Επαιξαν οι μουσικοί Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Ντίνος Χατζηιορδάνου, Τάσος Μισυρλής, Αρης Κούκος, Θύμιος Παπαδόπουλος, Τάκης Φαραζής και ο Γ. Παπαζαχαριάκης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια από σπουδαία θεατρικά έργα του Καμπανέλλη σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου. Πολλά, μάλιστα, στην πορεία αυτονομήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι τις μέρες μας, πολλές φορές χωρίς να είναι γνωστό ότι προέρχονται από θεατρικά έργα.


Ενα όμορφο σεργιάνι από την «Αυλή των θαυμάτων» και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» στην «Οδό Ονείρων», τη «Μαγική Πόλη» και τη «Γειτονιά των Αγγέλων». Αγαπημένα και πολυτραγουδισμένα τραγούδια όπως «Ρίχνω την καρδιά μου στο ποτάμι», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Από το παράθυρό σου», «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» και «Δόξα τω Θεώ» «ζέσταναν» τους επισκέπτες του Φεστιβάλ που κατέκλυσαν την Κεντρική Σκηνή, χαρίζοντας το πιο θερμό τους χειροκρότημα.

Ξεχωριστές στιγμές ήταν όταν ακούστηκαν τα τραγούδια από το «Μαουτχάουζεν», που έγραψε ο Καμπανέλλης θυμούμενος τις εμπειρίες του ως κρατούμενος στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οπως ομολογούσε και ο ίδιος άλλωστε στον «Ριζοσπάστη», «η πνευματική μου καταγωγή είναι το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σε αυτήν την πρώτη και μεγαλύτερη εμπειρία μου ανακάλυψα τη ζωή και τον άνθρωπο. Είδα τι σημαίνει να ζεις με τον άλλο, να συμπάσχεις μαζί του, να ασχολείσαι με τα προβλήματά του. Το στρατόπεδο μου διαμόρφωσε την αντίληψη της συλλογικής αντιμετώπισης των καταστάσεων. Εμαθα να με απασχολούν θέματα κοινά που ενδιέφεραν τους πολλούς. Αυτός ήταν ο λόγος ίσως που οδηγήθηκα να γράψω. Μια ανάγκη επικοινωνίας, συνομιλίας με τους πολλούς...».

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ακούστηκαν τραγούδια από «Το μεγάλο μας τσίρκο» και τον «Εχθρό λαό». Και τα δύο έργα είχαν παρουσιαστεί από τον Θίασο Τζένη Καρέζη - Κώστα Καζάκου τη δεκαετία του '70. Ειδικά «Το μεγάλο μας τσίρκο», οι παραστάσεις του οποίου εξελίχθηκαν σε μεγάλες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, ξεπέρασε κατά πολύ το θεατρικό γεγονός και έγινε πολιτικό γεγονός, με τον Καμπανέλλη να δηλώνει απερίφραστα: «Ο,τι πιο πολύ μπορεί να προσδοκά ένας συγγραφέας...».

Τραγουδώντας το «Αρνιέμαι», το «Προσκύνημα», το «Φίλοι και Αδέρφια», οι συντελεστές του αφιερώματος και όλοι όσοι παρευρέθηκαν τίμησαν τραγουδώντας και τον μεγάλο μας ηθοποιό Κώστα Καζάκο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, με τον κόσμο που είχε κατακλύσει την Κεντρική Σκηνή να χαρίζει το πιο δυνατό του χειροκρότημα. Οταν μάλιστα ακούστηκε και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από «Το μεγάλο μας τσίρκο», με τη φωνή του, η συγκίνηση μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και το χειροκρότημα έγινε ακόμα πιο θερμό...

Ανάμεσα στα τραγούδια του «Εχθρού λαού» και του εμβληματικού «Τσίρκου», ο Γιάννης Μπέζος θέλησε να αποχαιρετήσει και από σκηνής τον Κώστα Καζάκο. Οπως είπε, «ο Κώστας ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς για όλους μας». Αυτό που τον χαρακτήριζε, πέρα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ήταν η βαθιά αγάπη του για την Τέχνη. «Θα παραμείνει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά... Ας τον αποχαιρετήσουμε με τη λεβεντιά που του αξίζει».


Φόρος τιμής και μια βαθιά υπόκλιση στον Κώστα Καζάκο

Αφιερωμένη στον μεγάλο θεατράνθρωπο και αγαπημένο σύντροφο η πρώτη μέρα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Eurokinissi

Τέτοιες μέρες θα ήταν εδώ...

Θα έδινε το «παρών» στη μεγάλη γιορτή της νεολαίας. Θα ύψωνε τη γροθιά του μετά το πέρας της μεγάλης συγκέντρωσης του Σαββάτου...

Θα γέμιζε με περηφάνια αντικρίζοντας το Φεστιβάλ της ΚΝΕ να έχει γίνει το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός της νεολαίας της χώρας μας, και θα χαμογελούσε, ήσυχα και απλά, ξέροντας ότι και αυτός από τα πρώτα κιόλας Φεστιβάλ έχει βάλει από το δικό του μετερίζι, αυτό της Τέχνης, το δικό του λιθαράκι... Ο λόγος για τον Κώστα Καζάκο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή σκορπώντας μεγάλη θλίψη για τον χαμό του. Και μπορεί να απουσίαζε, αλλά ήταν σαν να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά παρών... Στο γιγαντοπανό που καλωσορίζει τους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ με τη μορφή του, στο όμορφο βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ προς τιμήν του, στις αναφορές στο μουσικό αφιέρωμα για τον Καμπανέλλη από τους ομότεχνούς του, τον Γιάννη Μπέζο, τους μουσικούς που με τους περισσότερους είχε μοιραστεί τη σκηνή στην τελευταία του παρουσία με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω...».

Αντίο σύντροφε... Οι μέρες που λαχτάρησες θα 'ρθουν...Η εκκίνηση του προγράμματος της Κεντρικής Σκηνής δόθηκε με ένα βίντεο που έσφυζε από τη μορφή, τη σκέψη, την αντίληψη του μεγάλου μας ηθοποιού για την Τέχνη και τη ζωή. Με άξονα τη συνέντευξη που είχε δώσει στο ντοκιμαντέρ που είχε ετοιμάσει η Οργάνωση πριν 8 χρόνια με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού και τα μοναδικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι χιλιάδες επισκέπτες «ταξίδεψαν» σε μεγάλες στιγμές από τη ζωή του Κ. Καζάκου. Τα πλάνα από σπουδαίες κινηματογραφικές και θεατρικές εμφανίσεις, που άφησαν το χνάρι τους στην πολιτιστική ζωή του τόπου, μπλέκονταν με στιγμές από την παρουσία του στο πλευρό του ΚΚΕ. Στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ να απαγγέλλει. Να μιλά σε μεγάλες πολιτικές και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις. Να «δικάζει» τους φονιάδες των λαών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.


Ξεχωριστές είναι και φωτογραφίες μαζί με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Μίκη Θεοδωράκη, άλλους συναδέλφους του, τον Χαρίλαο Φλωράκη, την Ρούλα Κουκούλου κ.λπ. Αυτός ήταν ο Κώστας Καζάκος. Ηταν ο σύντροφός μας με τη χαρισματική προσωπικότητα, τον βαθύ στοχασμό και την απόλυτη συνείδηση της κοινωνικής αποστολής της Τέχνης.

«Ο άνθρωπος δεν θέλει απλά να επιβιώνει. Θέλει να φτιάξει μια ζωή που θα του δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει την προσωπικότητά του, να γίνει Ανθρωπος. Αυτά κατακτούνται. Δεν χαρίζονται. Πρέπει να είσαι αγωνιζόμενος άνθρωπος για να κατακτήσεις όσα περιέχονται σε αυτήν τη μαγική λέξη, Ανθρωπος. Ανθρωπος σημαίνει Αγώνας ανυποχώρητος μέχρι την τελευταία πνοή...».

Το βίντεο ολοκληρώθηκε με αρχειακό υλικό από «Το μεγάλο μας τσίρκο». Αυτήν τη μοναδική παράσταση που ανέβασε με την Τζένη Καρέζη σε κείμενα Καμπανέλλη, μουσική Ξαρχάκου και με τον Νίκο Ξυλούρη στο τραγούδι. Μια παράσταση που εξελίχθηκε σε πολιτικό γεγονός ενάντια στη χούντα, με τα μηνύματά της να αντέχουν ακόμα: «Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή...».


Με καλλιτέχνες συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Με την κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλη, Κατερίνα
Με την κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλη, Κατερίνα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρακολούθησε χτες το αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ. Στο περιθώριο του αφιερώματος συναντήθηκε και συνομίλησε με την κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, καθώς και με καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής, όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Μπέζος, η Βιολέτα Ικαρη και η Νατάσσα Μποφίλιου.


Με τη Βιολέτα Ικαρη
Με τη Βιολέτα Ικαρη

Με τον Μ.Μητσιά
Με τον Μ.Μητσιά

Με τη Νατάσα Μποφίλιου και τον Γ.Μπέζο
Με τη Νατάσα Μποφίλιου και τον Γ.Μπέζο

Εκρηκτική Νατάσσα Μποφίλιου

Πριν ακόμα ανέβει στη Σκηνή, με την αναγγελία και μόνο ότι σε λίγο ακολουθεί η συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου, χειροκροτήματα και φωνές ενθουσιασμού ακούστηκαν σε όλο το γήπεδο της Κεντρικής Σκηνής. Κι αφού ανέβηκε τους αντάμειψε και με το παραπάνω, με την εκρηκτική της σκηνική παρουσία και τις ερμηνείες της. Ολα τα στόματα ενώθηκαν από τις πρώτες νότες να φωνάζουν τραγουδώντας «Για πάντα άλλος ένας μύθος»... και η συνέχεια ήταν ανάλογη, όταν χαιρέτισε τους συντρόφους και τους φίλους των συντρόφων της, καλώντας τους όλους μαζί σε αγώνα και... στις «μέρες του φωτός»!




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ