ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κερδοφόρο πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Τα πεδία κερδοφορίας που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στους επιχειρηματικούς ομίλους, την οποία ταυτόχρονα αξιοποιούν για να χτυπήσουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες για να θωρακίσουν την εξουσία και τα κέρδη τους, έφερε στην επιφάνεια η συζήτηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά την ενημέρωση που έγινε από την επίτροπο Μ. Γκάμπριελ για θέματα ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ. Θέμα της όλης συζήτησης ήταν «Προτεραιότητες της Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ».

Η επίτροπος, δείχνοντας το διακύβευμα, ανέφερε ότι «η ψηφιακή αγορά είναι μια αγορά 415 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες», ενώ γίνονται προσπάθειες η αγορά αυτή να αυξηθεί, κάτι που σημαίνει παραπέρα κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και βέβαια όχι μόνο. Οπως σημείωσε, από τις προτεραιότητες της ΕΕ είναι οι ψηφιακές δεξιότητες και οι βασικές γνώσεις στο ίντερνετ να εξαπλωθούν στο 90% του ενεργού πληθυσμού, καθώς σήμερα είναι μόνο στο 35%. Τόνισε ότι «σε μερικά χρόνια το 90% των θέσεων απασχόλησης θα απαιτούν αυτές τις γνώσεις». Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές του 2018 θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο που θα αφορά τους φοιτητές. Δηλαδή ένα «πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει σε 5.000 έως 6.000 φοιτητές να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε άλλο κράτος - μέλος σε θέματα ψηφιακής πολιτικής». Η ίδια έδωσε έμφαση στη μεταφορά δεδομένων σε όλα τα κράτη - μέλη και στην κυβερνοασφάλεια.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, σημείωσε ότι η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, γιατί «μπορεί να κάνει όλους τους τομείς της οικονομίας μας πιο παραγωγικούς, τις επιχειρήσεις μας πιο ανταγωνιστικές, τη σχέση του κράτους με τον πολίτη πιο λειτουργική» και πως «είναι για εμάς ζήτημα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και έχουμε όλες τις δυνατότητες όχι μόνο να μη διευρύνουν τις ανισότητες αυτές οι νέες τεχνολογίες, αλλά να τις αμβλύνουν»...

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του λαού απαιτεί την ανατροπή του κεφαλαίου

Απάντηση σε αυτά έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σημασία της ψηφιακής επανάστασης, το βάθος και τις δυνατότητες που αυτή δίνει και ταυτόχρονα τις προοπτικές τις οποίες προσφέρει. Ομως, το βασικό ερώτημα είναι ποιος επωφελείται απ' όλη αυτήν τη διαδικασία. Μόνιμη επωδός και στη χώρα μας, αλλά και όχι μόνο, παραμένει το ζήτημα η Ελλάδα να εξελιχθεί σε Ελλάδα της καινοτομίας. Ομως, μπορεί η ψηφιακή αυτή επανάσταση, η ψηφιακή οικονομία, να απαντήσει στα προβλήματα του καπιταλισμού, στις μεγάλες ανισότητες που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα; Να απαλλάξει το καπιταλιστικό σύστημα από τις κρίσεις;». Οπως σημείωσε, «ενώ με βάση την ψηφιακή οικονομία, που μπορεί να έχουμε μια τεράστια απελευθέρωση της παραγωγικότητας της εργασίας, στον καπιταλισμό αυτή η απελευθέρωση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν ωφελεί τον ίδιο τον εργαζόμενο. Αντίθετα, συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και στη δημιουργία του λεγόμενου "εφεδρικού στρατού εργασίας", όπως τον ονόμαζε ο Μαρξ, δηλαδή των ανέργων».

«Ετσι, λοιπόν, ενώ με την ψηφιακή τεχνολογία η υπόσχεση ήταν ότι θα βελτιώσει τους όρους εργασίας, στην πράξη βλέπουμε να επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας, να δουλεύουν 10, 12, 15 και παραπάνω ώρες, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Nα απελευθερώνονται οι απολύσεις και να έχουμε εντατικοποίηση εργασίας με μειώσεις στους μισθούς, γιατί βεβαίως πάντοτε, και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, η παραγωγικότητα στο καπιταλιστικό σύστημα της εργασίας γίνεται επ' ωφελεία του μεγάλου κεφαλαίου».

Προσθέτοντας μία ακόμα πλευρά, τόνισε σε σχέση με το θέμα της ψηφιακής τεχνολογίας και της ελευθερίας πως στο πλαίσιο του καπιταλισμού όχι μόνο δεν υπάρχει διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «αλλά αντίθετα θα έχουμε μια μόνιμη παρακολούθηση της κάθε πλευράς της ζωής των εργαζομένων, από το τι προτιμήσεις έχουν, τι διαβάζουν, ποιες είναι οι διατροφικές τους συνήθειες και πώς ντύνονται, για να μπορούν πολύ περισσότερο να ελέγχουν τη συνείδηση της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, συκοφαντώντας οποιαδήποτε άποψη ριζοσπαστικοποίησης».

«Αυτό που αποδεικνύεται απ' όλες τις εξελίξεις των πραγμάτων», επισήμανε, «είναι ότι για να υπάρξει αξιοποίηση προς όφελος των εργαζομένων (...) χρειάζεται να υπάρξει κοινωνική ιδιοκτησία τόσο στα μέσα παραγωγής, κατάργηση του κέρδους και του κεφαλαίου ως έννοια. Αρα, δηλαδή, μόνο μέσα από μια κοινωνική επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού μπορεί επί της ουσίας η επανάσταση της ψηφιακής οικονομίας να αποτελέσει εργαλείο απελευθέρωσης του ανθρώπου».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Σταθερή η εμπλοκή του στα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο

Το υποβρύχιο «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ» στην Κεντρική Μεσόγειο, συμμετέχοντας στην επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED - Operation SOPHIA»
Το υποβρύχιο «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ» στην Κεντρική Μεσόγειο, συμμετέχοντας στην επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED - Operation SOPHIA»
Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του υποβρυχίου «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ» στην επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED - Operation SOPHIA» στην Κεντρική Μεσόγειο, που επισήμως σκοπό έχει την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Κεντρική Μεσόγειο, καθώς και τη συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ. Το υποβρύχιο επιχειρούσε από 4 έως 20 Σεπτέμβρη, μαζί με άλλες μονάδες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Στην ίδια ζώνη, της Κεντρικής Μεσογείου, επιχειρεί αυτήν τη στιγμή και μέχρι τις 14 Οκτώβρη, «στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Πολεμικού Ναυτικού στις συμμαχικές επιχειρησιακές δραστηριότητες» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ΓΕΝ, η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2.

Θυμίζουμε ότι η αρμάδα κατέπλευσε στο Αιγαίο πέρυσι την άνοιξη, με πρόσκληση και της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμως με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, στην πραγματικότητα ενταγμένη στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Εξάλλου, από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλη του 2016, η εν λόγω ΝΑΤΟική «αποστολή» έγινε και επισήμως κομμάτι της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «SEA GUARDIAN» που ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατόπιν αποφάσεων της ίδιας Συνόδου διαπλέκεται με την προαναφερόμενη επιχείρηση της ΕΕ «SOPHIA» στην Κεντρική Μεσόγειο, απλώνοντας με το όποιο πρόσχημα ο ευρωατλαντικός άξονας πολεμικά πλοία του και υποβρύχια σε όλο τον κρίσιμο στρατηγικά δίαυλο της Μεσογείου.

  • Στο μεταξύ, άλλη μια εμπλοκή σημειώθηκε χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, όταν ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναχαίτιση, καθώς 5 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 4 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 6 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συναντήσεις για Δυτικά Βαλκάνια, ΕΕ και Ενέργεια

Τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας έγινε χτες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της «Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου» της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός Ν. Κοτζιάς, συζήτησαν να κάνουν από κοινού ταξίδι σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, «να συμβάλουμε στην καλύτερη προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητες στις συνεργασίες μεταξύ των βαλκανικών χωρών της ΕΕ τίθενται τα εξής: «Πρώτον, η βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, δεύτερον, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και ο ρόλος αυτών των κρατών εκεί και τρίτον, αυτήν την εποχή, τα ενεργειακά».

Επιπλέον, οι 4 προετοίμασαν τη συνάντηση που θα έχουν με τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία), η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Νοέμβρη. Νωρίτερα, 5 - 6 Οκτώβρη, θα συγκληθεί Σύνοδος των ΥΠΕΞ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Αλβανίας, στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς συγκάλεσε, την Πέμπτη, υπουργική συνάντηση των χωρών - μελών του λεγόμενου «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών». Μία πρωτοβουλία η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον Απρίλη, αξιοποιώντας η κυβέρνηση και τη λεγόμενη «πολιτιστική διπλωματία», προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την πολύτροπη οικοδόμηση αξόνων με κεφάλαια άλλων χωρών.

Διεργασίες στο Σκοπιανό

Διεργασίες φαίνεται να «τρέχουν» στο παρασκήνιο και σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με στόχο, σε μια προοπτική, να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και βέβαια για να «τρέξουν» ταχύτερα οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα δίκτυα της Βαλκανικής.

Χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Z. Zάεφ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ A. Γκουτέρες, στο περιθώριο της «Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου» της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και συζήτησαν τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος του ονομασίας, μέσω των προσπαθειών του προσωπικού απεσταλμένου του γγ, Μ. Νίμιτς.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του Γκουτέρες με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, ο οποίος εκτιμούσε ότι «μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά, νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για το ζήτημα του ονόματος».

Την κινητικότητα επιβεβαιώνουν και οι ερμηνείες που δίνουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ στο πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής «FAZ» περί πιθανής μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Μητέρα Τερέζα», ως κίνηση «καλής θέλησης» προς τη μεριά της Ελλάδας. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «SLOBODEN PECHAT», σε κύριο άρθρο της, χαρακτηρίζει «εξαιρετική» την ιδέα για μετονομασία του αεροδρομίου. Αντίθετα, ο αντιπολιτευόμενος «ALFA TV» χαρακτηρίζει την αναφορά της «FAZ» σε πιθανή μετονομασία του αεροδρομίου ως ένδειξη πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «ετοιμάζεται να υποκύψει στις πιέσεις της Ελλάδας». Ο επίσης αντιπολιτευόμενος «TV NOVA» εκτιμά ότι το γερμανικό δημοσίευμα «προαναγγέλλει κινήσεις προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των Ελλήνων».

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», αντίδραση υπήρξε και από τον πρόεδρο της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Συμμαχίας», Γ. Τ. Ατανάσοσκι, ο οποίος χαρακτηρίζει τα περί μετονομασίας του αεροδρομίου ως «δοκιμαστικό μπαλόνι» που έχει στόχο να δοκιμάσει την κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ «για όσα θα ακολουθήσουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ