ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Τροχιοδεικτικές βολές» ενόψει του κρατικού προϋπολογισμού 2018

Η νέα δέσμη με τα 95 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης» στο «μενού» της συνάντησης Ντάισελμπλουμ - Τσακαλώτου τη Δευτέρα

Copyright 2017 The Associated

Η νέα δέσμη με τα 95 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης» στο «μενού» της συνάντησης Ντάισελμπλουμ - Τσακαλώτου τη Δευτέρα
Η νέα δέσμη με τα 95 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης» αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν μεθαύριο Δευτέρα στην Αθήνα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Χουλιαράκη, ενώ από την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος κλιμάκωσης των παρεμβάσεων από την πλευρά του ΔΝΤ, ενόψει της ετήσιας Συνόδου στην Ουάσιγκτον (13 - 15 Οκτώβρη).

Σε αυτό το φόντο, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που κατατίθεται στη Βουλή στις 2 Οκτώβρη, θα αποτελέσει το προανάκρουσμα για την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2018, χρονιά μέσα στην οποία οι «στόχοι» για τα πρωτογενή πλεονάσματα διπλασιάζονται στο 3,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας στα 6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα είναι ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει ο «Εκόνομιστ», μεθαύριο στην Αθήνα, ενώ το «παρών» στο ίδιο συνέδριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δώσουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, καθώς και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ευ. Μυτιληναίος.

Γενικευμένο σφαγείο εν μέσω ρυθμών ανάκαμψης

Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2018, όπως εμφανίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018 - 2021, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προβλέπει στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ , «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία («ενοποιημένο αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης») νέα καρατόμηση, φτάνοντας στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ!

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, το ΕΚΑΣ για το 2019 θα διαλυθεί στα 34 εκατ., ενώ βέβαια θα μηδενιστεί από το 2020. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., που βέβαια έχει «εξαϋλωθεί» στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης».

Η καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας θα αφήσει μόνο 58 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. φέτος, με περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 45%).

Το κονδύλι για «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» αναμένεται να συρρικνωθεί στα 19,6 δισ. ευρώ (από περίπου 20,3 δισ. φέτος), με περαιτέρω συρρίκνωση ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό του τι σημαίνει «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που περιγράφεται παραπάνω συνδυάζεται με την προβλεπόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2018.

Κλείνει η διαδικασία του «υπερβολικού ελλείμματος»

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλείσιμο της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος», που ξεκίνησε το 2009, θα επικυρώσει μεθαύριο Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης (...) θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά».

Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο της διαδικασίας έχει συμβολική σημασία, καθώς το ελληνικό κράτος υπάγεται στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, και κατά συνέπεια δεν εποπτεύεται από τη μόνιμη διαδικασία των «ευρωπαϊκών εξαμήνων».

Επιπλέον, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύουν το κλείσιμο της εν λόγω διαδικασίας εστιάζουν στους παρακάτω άξονες :

-- Τήρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο «πακέτο» περιλαμβάνει την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων, του αφορολόγητου ορίου, των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας, καθώς βέβαια και άλλων «προαπαιτούμενων» που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

-- Τήρηση του πλαφόν που έχει τεθεί στις δαπάνες των κρατικών προϋπολογισμών για τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη ρήτρα, με στόχο βέβαια την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος.

-- Συμμόρφωση με το κριτήριο του χρέους, δηλαδή με τη βαθμιαία προσαρμογή του στο 60% του ΑΕΠ (από περίπου 175% σήμερα). Οι περαιτέρω εξειδικεύσεις σχετικά με τους ρυθμούς ετήσιας αποκλιμάκωσης του κρατικού χρέους αναμένεται να γίνουν σε επόμενη φάση, σε συνδυασμό με τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ.

Αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», σημείωσε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών, που θα συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές των χωρών και θα την εκπροσωπεί στα διεθνή όργανα, όπως τη G20 και το ΔΝΤ, πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτό θα πάρει σίγουρα κάποια χρόνια».

Αναφορικά με τη συζήτηση και τις διεργασίες για τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε ότι αυτό θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα τις αρμοδιότητες που επιτελεί στην Ευρώπη το ΔΝΤ. Οπως είπε, «πιθανότατα» θα «τρέχει» τις αποστολές μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως αναφορικά με το σχεδιασμό των όρων των προγραμμάτων διάσωσης και την παρακολούθησή τους.


Από σήμερα το βράδυ στο χώρο του Φεστιβάλ ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης»

Ξεχωριστός είναι ο «Ριζοσπάστης» που κυκλοφορεί αύριο Κυριακή. Εκτός από την πλούσια ύλη για τα θέματα της επικαιρότητας, τα άρθρα και τις μόνιμες στήλες του, το φύλλο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» περιλαμβάνει ζωντανό ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από τις κεντρικές εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Περιλαμβάνει επίσης ύλη σχετική με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, στην οποία είναι αφιερωμένο και το φετινό Φεστιβάλ. Από σήμερα το βράδυ, τα συνεργεία των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ θα διακινούν στο χώρο του Φεστιβάλ τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», που πρέπει να γίνει πραγματικά ανάρπαστος. Κι από αύριο, στην καθιερωμένη εξόρμηση των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, να φροντίσουμε ώστε το φύλλο να διαδοθεί ακόμα πιο πλατιά, μαζί με τον απόηχο και το αισιόδοξο μήνυμα του Φεστιβάλ!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ