ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατεύτηκε με τις γνώσεις και τη δράση του στην υπόθεση της εργατικής τάξης

Τον σ. Νίκο Μπατιστάτο αποχαιρέτησαν χτες σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι

Ο Νίκος Μπατιστάτος
Ο Νίκος Μπατιστάτος
Τον σ. Νίκο Μπατιστάτο, που υπηρέτησε την εργατική τάξη μέσα από την επιστήμη του και την πρωτοπόρα δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αποχαιρέτησαν χτες σε κλίμα συγκίνησης στο νεκροταφείο της Καλλιθέας η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, άνθρωποι που συνεργάστηκαν επαγγελματικά ή συνδέθηκαν μαζί του με δεσμούς φιλίας.

Στην κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Τιμητική φρουρά δίπλα στη σορό του Ν. Μπατιστάτου, σκεπασμένη με τη σημαία του ΚΚΕ, στάθηκαν οι σύντροφοί του, μεταξύ αυτών και οι σύντροφοί του από την ΚΟ Μηχανικών, της οποίας ήταν μέλος. Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, οι ΚΟ Μηχανικών και Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, καθώς και φίλοι του εκλιπόντος.

Για τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα αλλά και τον ακέραιο χαρακτήρα του μίλησε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρώην υπουργός και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του από τη θέση του διοικητή της ΔΕΗ.

Διδακτικό το παράδειγμα της στάσης ζωής του

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον Ν. Μπατιστάτο αποχαιρέτησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ, εστιάζοντας στο παράδειγμα που έδωσε ο Ν. Μπατιστάτος με τη στάση ζωής του: «Αποχαιρετάμε σήμερα ένα σύντροφο που έθεσε τις πλούσιες επιστημονικές του γνώσεις, την ανεξάντλητη δημιουργικότητά του και τη δράση του στη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης. Το παράδειγμα της επιλογής του συντρόφου Νίκου είναι σημαντικό και διδακτικό, ακριβώς γιατί ο ίδιος είχε αντικειμενικά τη δυνατότητα να κάνει ριζικά διαφορετικές επιλογές για το μέλλον του», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του.

Υπογράμμισε πως, παρά τη δυνατότητα που είχε να ζήσει μια άνετη ζωή, ο ίδιος επέλεξε έναν διαφορετικό, πολύ πιο δύσκολο, δρόμο. Σε σχέση με την επιλογή του αυτή, σημείωσε:

«Τι βοήθησε όμως τον σύντροφο Νίκο να σταθεί όρθιος και να συμβάλει στη μεγάλη υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης; Η αγάπη του για το λαό, η αγάπη του για την επιστημονική γνώση, η γνωριμία του με τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία και η συνειδητή ένταξή του στις γραμμές του ΚΚΕ.

Σύντροφε Νίκο, η πορεία σου επιβεβαιώνει ότι η επιστημονική γνώση που στρατεύεται στην υπηρεσία του λαού αποτελεί κινητήρια επαναστατική δύναμη. Για όλους εμάς, αλλά ιδιαίτερα για τους νέους κομμουνιστές συναδέλφους σου, η πορεία σου διδάσκει τη διάθεση για προσφορά, την επιμονή στην κατάκτηση και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, του μαρξισμού, την απόρριψη σε κάθε στάση αυτάρκειας και κάλπικης σεμνότητας, την άρνηση σε οποιαδήποτε υπόκλιση στην προχειρότητα και στον εμπειρισμό.

Μ' αυτό το μαχητικό πνεύμα, με υπομονή και επιμονή ανταποκρίθηκες στις υπεύθυνες χρεώσεις που σου ανέθεσε το Κόμμα, στα καθήκοντά σου ως μέλους της ΚΕ απ' το 13ο μέχρι και το 15ο Συνέδριο, ως υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και σ' άλλες αποστολές. Στάθηκες απέναντι στο οπορτουνιστικό ρεύμα στις δύσκολες στιγμές του 13ου Συνεδρίου και συνέβαλες στην ανασυγκρότηση του Κόμματός μας.

Πρόβαλλες σταθερά τις συλλογικές αποφάσεις μας στις περιπτώσεις που είχες διαφορετική γνώμη, έλεγες "εμείς" και όχι "εγώ".

Προσπαθούσες να προσφέρεις ακόμα και στα τελευταία χρόνια που κλονίστηκε σοβαρά η υγεία σου.

Στην οικογένειά σου, που χάνει έναν καλό σύζυγο και πατέρα εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Είμαστε βέβαιοι ότι ο γιος και ο εγγονός σου θα τιμήσουν με τη στάση τους τις παρακαταθήκες σου.

Ολοι εμείς που συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, υποσχόμαστε να βαδίσουμε αποφασιστικά για να εκπληρώσει η εργατική τάξη την ιστορική της αποστολή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Νίκο».

Φωτογράφιση αξιωματούχου της ΠΓΔΜ με τον «Ηλιο της Βεργίνας»

Αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προκάλεσε η φωτογράφιση του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Α. Μιλόσοσκι, στην κορυφή Μύτικας του Ολύμπου με σημαία που έφερε τον δεκαεξάκτινο «Ηλιο της Βεργίνας».

Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος, με ανάρτηση στο διαδίκτυο, ενώ χτες εφημερίδα των Σκοπίων δημοσίευσε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, μαζί με δηλώσεις του: «Οταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφιση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα. Τη σημαία με τον μακεδονικό δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλώ πάντοτε μαζί μου. Ενα άλλο μέλος της ορειβατικής ομάδας είχε μαζί του την κρατική σημαία της χώρας μας. Ετσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν και οι δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση», δήλωσε ο Α. Μιλόσοσκι.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, σχολιάζοντας το γεγονός δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφηθεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ηλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο. Δεν τον παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων. Οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν. Και σίγουρα όχι την ΠΓΔΜ και το λαό της».

Σημειωτέον, η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε τον «Ηλιο της Βεργίνας» στη σημαία της από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον «Ηλιο της Βεργίνας» σε όλες του τις μορφές.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», του Ριτζάνι Πάλμε Ντατ, οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (Θόλος). Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Γαλάτσι (Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι, Ρεθύμνης 36) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «"Κόμμα παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπαλωμένος, στέλεχος του Κόμματος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το θάνατο του σ. Νίκου Μπατιστάτου

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη η ΚΕ του ΚΚΕ με θλίψη ανακοίνωσε το θάνατο του σ. Νίκου Μπατιστάτου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:

«Ο σ. Νίκος Μπατιστάτος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα και σπούδασε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, όπου αποφοίτησε το 1953.

Στη συνέχεια δούλεψε για ένα διάστημα στην Εταιρεία Πυριτιδοποιείου - Καλυκοποιείου και στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών Αεροδρομίου. Το 1956 απασχολήθηκε σε διάφορες δραστηριότητες στη ΔΕΗ, όπως μελέτες διανομής, αποτίμηση ηλεκτρικών επιχειρήσεων, τυποποίηση και οργάνωση, προμήθειες. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, όπου έγινε Αντιπρόεδρος. Η δικτατορία τον απέλυσε από τη ΔΕΗ, το 1968, για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και δούλεψε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 1969 προσελήφθη στον όμιλο "Βιοχάλκο", όπου έγινε διευθυντής της Χαλυβουργίας στην εταιρεία ΣΙΔΕΝΟΡ. Το 1975 επανήλθε στη ΔΕΗ ως διευθυντικό στέλεχος και το 1979 παραιτήθηκε εξαιτίας πιέσεων που δέχθηκε για προώθηση χαριστικών αναθέσεων. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ την περίοδο 1989 - 1992. Στο διάστημα 1975 - 1979 συνέχισε να έχει συνδικαλιστική δράση στο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, που τον είχε ανακηρύξει "επίτιμο Πρόεδρο". Είχε εκλεγεί επίσης στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ πριν τη δικτατορία και στη συνέχεια από το 1975 έως το 2000, ενώ διετέλεσε πολλά χρόνια μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ.

Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στα 13ο, 14ο και 15ο Συνέδρια, έως το 1994 διετέλεσε υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και στη συνέχεια ανέλαβε διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις. Συνέβαλε στη συγγραφή αρκετών μελετών, κυρίως για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, όπως "ΔΕΗ: για τα μονοπώλια ή το λαό" και "Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα".

Στην περίοδο του 13ου Συνεδρίου, με την ανατροπή του σοσιαλισμού, στάθηκε ενάντια στο οπορτουνιστικό ρεύμα και τις προσπάθειες διάλυσης του Κόμματος, συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ