Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωτογράφιση αξιωματούχου της ΠΓΔΜ με τον «Ηλιο της Βεργίνας»

Αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προκάλεσε η φωτογράφιση του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Α. Μιλόσοσκι, στην κορυφή Μύτικας του Ολύμπου με σημαία που έφερε τον δεκαεξάκτινο «Ηλιο της Βεργίνας».

Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος, με ανάρτηση στο διαδίκτυο, ενώ χτες εφημερίδα των Σκοπίων δημοσίευσε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, μαζί με δηλώσεις του: «Οταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφιση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα. Τη σημαία με τον μακεδονικό δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλώ πάντοτε μαζί μου. Ενα άλλο μέλος της ορειβατικής ομάδας είχε μαζί του την κρατική σημαία της χώρας μας. Ετσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν και οι δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση», δήλωσε ο Α. Μιλόσοσκι.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, σχολιάζοντας το γεγονός δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφηθεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ηλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο. Δεν τον παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων. Οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν. Και σίγουρα όχι την ΠΓΔΜ και το λαό της».

Σημειωτέον, η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε τον «Ηλιο της Βεργίνας» στη σημαία της από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον «Ηλιο της Βεργίνας» σε όλες του τις μορφές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ