ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Καθημερινά συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις συμπαράστασης στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται τα τελευταία 8 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα σχέδια τρομοκρατικών οργανώσεων που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ και απέτρεψαν ενέργειες που είχαν στόχο τον κουβανικό λαό και τη χώρα του.

Οι περίπου 300 Επιτροπές Υπεράσπισης σε πάνω από 94 χώρες συνεχίζουν δυναμικά τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας που ξεκίνησε στις 12 του Σεπτέμβρη - μέρα σύλληψης των «5» - και λήγει στις 6 του Οκτώβρη, μέρα που συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κατάρριψη κουβανικού αεροσκάφους πάνω από τα νησιά Μπαρμπάντος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους και υπεύθυνος ήταν ο εγκληματίας Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Μια τέτοια έκφραση αλληλεγγύης είναι και η σημερινή συγκέντρωση και πορεία στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, που διοργανώνεται από μια σειρά κοινωνικών, φιλειρηνικών και άλλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το «ANSWER», που μέσα σε λίγες μέρες έλαβε εκατοντάδες επιστολές στήριξης της συγκέντρωσης. Σημειώνεται, επίσης, πως, σε ιδιαίτερα εχθρικές συνθήκες, μια ομάδα Κουβανών που ζουν στο Μαϊάμι κατάφεραν να συγκεντρώσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2006 30.000 δολάρια για να διατεθούν στην υπόθεση των πέντε.

Παράλληλα, το επόμενο Σάββατο, 30 του Σεπτέμβρη, έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι από το Σύνδεσμο Φιλίας Γαλλίας - Κούβας και άλλες γαλλικές οργανώσεις με το αίτημα να απελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί. Την ίδια μέρα, αναμένεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο, που οργανώνεται από τον Ιταλο-κουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και άλλες πολιτικές, εργατικές, κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις.

Αυτές οι δραστηριότητες έρχονται να προστεθούν σε δεκάδες άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής. Χτες, μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Κένιας - Κούβας, Τζούλιους Μουανταουίρο, με μήνυμά του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των πέντε Κουβανών.

Σημαντική θέση σ' αυτήν την εκστρατεία έχουν και οι συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις που διατυπώνουν το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσής τους, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Βραζιλίας, που με απόφασή του θα υποβάλει διεθνές αίτημα στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις, και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας (CGTP), που αποφάσισε να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης με απαίτηση την άμεση απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών.

Η καμπάνια συνεχίζεται και στη χώρα μας καθώς διευρύνεται καθημερινά ο κατάλογος όσων υπογράφουν το κείμενο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Παράλληλα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με δικό του κείμενο απευθύνεται σε χιλιάδες εργαζόμενους.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διευρύνεται το πρόγραμμα «πετρέλαιο για τους φτωχούς»

200.000 Νεοϋρκέζοι μπορούν να περάσουν ζεστά το χειμώνα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οχι μόνο το Μπρονξ, αλλά και οποιοσδήποτε χαμηλά εισοδηματικά κάτοικος της Νέας Υόρκης ή οργανισμός, στα τέσσερα από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα της πόλης της Νέας Υόρκης θα μπορεί πλέον να προμηθεύεται φτηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Χάρλεμ, σύμφωνα με άρθρο του Χουάν Γκονσάλες στη «Νιου Γιορκ Ντέιλι».

Συγκεκριμένα, η θυγατρική της βενεζουελάνικης κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της «PdVSA» στις ΗΠΑ, η «CITGO Petroleum», ήδη έχει διαχωρίσει 25 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου για τους φτωχούς Νεοϋρκέζους, ποσότητα που είναι ικανή να θερμάνει περισσότερα από 70.000 διαμερίσματα και σπίτια ή τουλάχιστον 200.000 Νεοϋρκέζους για όλο το χειμώνα. Στα παραλειπόμενα αυτής της επίσκεψης στο Χάρλεμ, ο Ούγκο Τσάβες μιλώντας με περαστικούς δήλωσε: «Ο Μπους είναι αλκοολικός, άρρωστος και γεμάτος κόμπλεξ»... «Περπατάει σαν τον Τζον Γουέιν» και «δεν ξέρει τίποτα από πολιτική» πρόσθεσε ο Τσάβες. «Εφθασε στο αξίωμά του χάρη στον μπαμπά», είπε αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

  • Συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μεταξύ Λευκορωσίας και Βενεζουέλας, υπογράφτηκε στο Μινσκ. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, αλλά ο υφυπουργός Αμυνας της Λευκορωσίας, Βίκτορ Σέιμαν, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή θα «εξασφαλίσει αναθέσεις για δεκάδες εταιρείες σε βάθος δεκαετίας».
ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέος γύρος έντασης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Νέες αποσχιστικές απειλές διαρκούντων των λαϊκών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της συντακτικής Συνέλευσης και των προγραμμάτων της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες, ανεβάζουν και άλλο το θερμόμετρο της πολιτικής και κοινωνικής έντασης στη Βολιβία.

Μετά την «Επιτροπή Πολιτών της Σάντα Κρους» εμφάνιση έκανε το «Αυτόνομο Περιφερειακό Κοινοβούλιο της Σάντα Κρους» όπου χτες, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», «απείλησε» ότι θα καταθέσει μία νέα «Μάγκνα Κάρτα» για τη Σάντα Κρους και τις επαρχίες του νότου εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και εάν επιμείνει η κυβέρνηση να μην αποδέχεται την πλειοψηφία των 2/3 για οιαδήποτε απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Απαιτούν από την κυβέρνηση να ανατρέψει ένα σχέδιο που ψήφισε η Συντακτική Συνέλευση και σημειωτέον στην οποία το κυβερνών MAS δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «σχηματίζει παραστρατιωτικές ομάδες», αναφερόμενοι στη δήλωση του αντιπροέδρου Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που κάλεσε το λαό και ειδικά τους ιθαγενείς αγρότες να είναι έτοιμοι να πάρουν «τα όπλα για την υπεράσπιση της Συντακτικής Συνέλευσης και των προγραμμάτων» και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει καταγγελθεί και στοιχειοθετηθεί η σύσταση ένοπλων παραστρατιωτικών εκ μέρους της ολιγαρχίας στην ευρύτερη περιοχή της Σάντα Κρους.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Δικαστική έρευνα ενόψει εκλογών

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE) ξεκίνησε, στις 19 του Σεπτέμβρη, έρευνα κατά του Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και μερικών μελών του Κόμματος των Εργαζομένων, για ανάμειξη σε ένα «νέο πολιτικό σκάνδαλο» που ξέσπασε στη Βραζιλία και αφορά πιθανή αγορά εγγράφων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να ενοχοποιήσουν υποψηφίους της αντιπολίτευσης για συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά από αίτηση της συμμαχίας του Βραζιλιάνικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSBD) της αντιπολίτευσης και του Κόμματος του Φιλελεύθερου Μετώπου (PFL).

Εκτός από τον Πρόεδρο Λούλα, θα διεξαχθεί έρευνα και για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάρσιο Τόμας Μπάστος, τον πρόεδρο του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) και δύο άλλα μέλη του PT που είχαν συλληφθεί έχοντας στην κατοχή τους ένα τεράστιο χρηματικό ποσό ύψους 800.000 δολαρίων για την αγορά των εν λόγω εγγράφων και ο ειδικός σύμβουλος της Προεδρίας, Φρέουντ Γκοντόι. Ηδη ο Ρικάρδο Μπερζοΐνι, πρόεδρος του ΡΤ και επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας του Λούλα απομακρύνθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία.

Την ίδια ώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 1η Οκτώβρη, περίπου 50 κοινωνικές οργανώσεις με χτεσινή τους ανακοίνωση κατηγορούν την αντιπολίτευση και ειδικότερα τον εκλογικό Συνασπισμό «Για μια αξιοπρεπή Βραζιλία», για προσπάθεια ματαίωσης της εκλογικής διαδικασίας και συνάμα επηρεασμό της κοινής γνώμης. Παράλληλα εκφράζουν και την απόλυτη στήριξή τους στον πρόεδρο Λούλα.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Λούλα, έναντι του αντιπάλου του Ζεράλντο Αλκμίν με διαφορά έως 25%. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Vox Populi» ο Λούλα εξασφαλίζει το 51% των ψήφων, έναντι 27% του βασικού αντιπάλου του. Μία ακόμα δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο «Ibope», δείχνει ότι ο Λούλα εξασφαλίζει το 49% των ψήφων, έναντι 30% του Αλκμίν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ