Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Βαρβαρότητα...

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη χώρα μας, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήρθε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινά σχολεία, σαν αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και των προσαρμογών στους νόμους της αγοράς, εμφανίστηκαν πολλαπλάσια στον ήδη περιορισμένο τομέα της Ειδικής Αγωγής. Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι δραματικοί: Τουλάχιστον 185.000 παιδιά με αναπηρίες ή δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο ή δε δέχονται την κατάλληλη εκπαίδευση. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και για τα παιδιά που είναι ενταγμένα σε κάποια μονάδα Ειδικής Αγωγής, αφού τα ελάχιστα Ειδικά Σχολεία της χώρας φυτοζωούν, υποβαθμίζονται και οδηγούνται συστηματικά στο κλείσιμο, ενώ σε πολλά από αυτά οι γονείς καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποτελεί μια πτυχή της βάρβαρης πραγματικότητας της φτώχειας, της ανεργίας, του περιθωρίου, που βιώνουν οι ανάπηροι κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που αποτελούν και τα πιο δραματικά θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Στη χώρα μας, τα επιδόματα, που βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, παίρνουν μόλις 130.000 ΑμΕΑ απ' τους συνολικά 500.000 βαριά ανάπηρους. Η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους φτάνει το 76%. Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Αποκατάστασης, που είναι υποχρεωμένο να τους παρέχει το κράτος. Στερούνται τη χαρά της άθλησης, του πολιτισμού, των διακοπών, ακόμα και τη δυνατότητα να κινηθούν στη γειτονιά τους.

Οσο κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των αναπήρων, τόσο πληθαίνουν οι προσπάθειες χειραγώγησής τους από τους εκπροσώπους των κομμάτων, που προωθούν ή συναινούν με την απάνθρωπη πολιτική. «Επιχείρηση», που κλιμακώνεται και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Για τους ανάπηρους πρέπει να είναι ξεκάθαρη η στάση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρνήθηκαν να προβάλουν τα πραγματικά προβλήματα των αναπήρων και να στηρίξουν τους αγώνες για την επίλυσή τους. Στήριξαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, που χτυπάει πολλαπλάσια την οικογένεια των αναπήρων. Διευκόλυναν αυτήν την πολιτική, δημιουργώντας υποκατάστατα υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις φορτώνοντας το κόστος στους εργαζόμενους. Αναπαρήγαγαν τη λογική ότι ευθύνεται η κοινωνία για τη φροντίδα των ΑμΕΑ, προβάλλοντας τις «αξίες» της «φιλανθρωπίας» και «του εθελοντισμού».

Οι ανάπηροι από τα λαϊκά στρώματα και οι οικογένειές τους μπροστά στις δημοτικές εκλογές να προβληματιστούν. Να μην αφήσουν να χρησιμοποιηθούν ως εκλογική πελατεία ή για να καλλιεργήσουν το κοινωνικό προφίλ τους αυτοί που ευθύνονται για την εξαθλίωσή τους. Να καταδικάσουν με την ψήφο τους αυτούς που προώθησαν αυτήν την πολιτική. Να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, που εγγυώνται την πάλη για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ