ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Προσωρινή» εκεχειρία στη Γάζα, οργισμένη αναμονή στο Κάιρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε εκεχειρία κατέληξαν η ισραηλινή ηγεσία και η «Χαμάς» μετά από τουλάχιστον πέντε 24ωρα, κατά τα οποία η ένταση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή και στην ισραηλινο-αιγυπτιακή μεθόριο ανέβηκε «στο κόκκινο» προκαλώντας ρίγη ανησυχίας για κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν με την ισλαμική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα να δεσμεύεται ότι θα εφαρμοστεί και από τις μικρότερες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, που ανέλαβαν την ευθύνη για τις περισσότερες από τις δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα από τη Γάζα και των οποίων ο ηγέτης φέρεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των νεκρών Παλαιστίνιων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσαν ότι «δέχονται την προσωρινή εκεχειρία για το καλό των παλαιστινιακών συμφερόντων» (εκκρεμεί και η διπλωματική εκστρατεία μονομερούς αναγνώρισης στον ΟΗΕ). Σύμφωνα με το συνολικό απολογισμό, τα ισραηλινά πυρά σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από ρουκέτα στην Μπεερσέμπα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη σε τρεις συντονισμένες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί (οι δύο στρατιώτες) κοντά στο θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας στο νότιο Ισραήλ πολύ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη σε Παλαιστίνιους μαχητές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αιγυπτιακός στρατός δεν ελέγχει τη χερσόνησο του Σινά. Από ισραηλινά πυρά, στην καταδίωξη που ακολούθησε την περασμένη Πέμπτη, σκοτώθηκαν επτά από τους Παλαιστίνιους, αλλά και πέντε Αιγύπτιοι μεθοριοφύλακες, πυροδοτώντας μιαν άνευ προηγούμενου, τα τελευταία πολλά χρόνια, κρίση με το Κάιρο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, υπό το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που ελέγχει τη χώρα, απέρριψε ως «ανεπαρκή του μεγέθους και της σοβαρότητας του γεγονότος» τη «θλίψη» που εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, για τους πέντε Αιγύπτιους νεκρούς, μετά την απειλή του Καΐρου να αποσύρει τον πρέσβη του από το Τελ Αβίβ. Η αιγυπτιακή ηγεσία περιμένει «περισσότερα και κοινή έρευνα για το συμβάν», συμπληρώνοντας ότι «η Αίγυπτος θέλει την ειρήνη αλλά και το Ισραήλ οφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει πεισθεί για τον ισραηλινό ισχυρισμό περί καταδίωξης εντός ισραηλινού εδάφους.

Ταυτόχρονα, οι δρόμοι του Καΐρου «βράζουν» από οργή. Το Σάββατο, έγινε μαχητική διαδήλωση μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές ζητούσαν την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη και ένας εξ αυτών σκαρφάλωσε επτά ορόφους για να κατεβάσει την ισραηλινή σημαία και να τοποθετήσει την αιγυπτιακή.

NOTIO ΣΟΥΔΑΝ
Εκατοντάδες νεκροί σε συγκρούσεις

TΖΟΥΜΠΑ.-- Η διεκδίκηση δεκάδων χιλιάδων βοοειδών ανάμεσα στις φυλές Μερλ και Λου Νουρ στο Νότιο Σουδάν, λόγω φτώχειας και έλλειψης άλλων πόρων επιβίωσης, έδωσε την αφορμή για νέες αιματηρές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο τετραήμερο να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 600 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 750 άλλοι.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, οι σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε περιοχές της πολιτείας Τζόνγκλεϊ του Νοτίου Σουδάν, όταν ένοπλοι νεαροί της φυλής Μαρλ επιτέθηκαν σε περιοχές των Λου Νούερ εντός και εκτός της πόλις Πιέρι για να κλέψουν ζώα, μη διστάζοντας να πυρπολήσουν δεκάδες κατοικίες. Η επίθεση των Μαρλ ολοκληρώθηκε με την κλοπή περίπου 40.000 βοοειδών και προκάλεσε άμεσα αντίποινα από τις κοινότητες των Λου Νούερ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πολύνεκρες σφοδρές συγκρούσεις.

Εκπρόσωποι της φυλής των Λου Νούερ κατηγόρησαν την κυβέρνηση του (ανεξάρτητου από τις αρχές Ιούλη) Νοτίου Σουδάν για απραξία και αδυναμία προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους.

Παρόμοιες συγκρούσεις με «έπαθλο» ζώα, βοσκότοπους ή υδάτινους πόρους, σημειώνονται κατά διαστήματα μεταξύ αγροτικών και κτηνοτροφικών φυλετικών κοινοτήτων του Νοτίου Σουδάν με βαθύτερες αιτίες τη φτώχεια και την έλλειψη πολλών βασικών υποδομών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ZAΓΚΡΕΜΠ.-- Διήμερη επίσκεψη σε Κροατία και Σερβία ξεκίνησε από χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ, εντείνοντας τις πιέσεις στο Ζάγκρεμπ για οικονομικές «συμφωνίες» ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΕΕ το 2013 και για να εκβιάσει την ενταξιακή πορεία του Βελιγραδίου πιέζοντας έστω και για έμμεση αναγνώριση των «συνόρων» του Κοσσυφοπεδίου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν χθες σε έκρηξη στη περιοχή Γκρισκ στη νότια επαρχία Χελμάντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Επίσης η Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την εκλογή εννέα βουλευτών, από τις εκλογές της 10ης Σεπτέμβρη 2010, τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούν αντικείμενο διαμάχης χωρίς τέλος.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή Νουράκ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενοπλοι ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» λεηλάτησαν το Σάββατο 10 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα σε περιοχές της νότιας Σομαλίας , όπως η περιοχή Ελάσα Μπιγιάχα που απέχει μόλις 18 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου.

ΟΤΑΒΑ.-- Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν όταν επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη στην πόλη Ρέζολουτ Μπέι στην αρκτική περιοχή Νάναβουτ στο βόρειο Καναδά.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Η προεκλογική εκστρατεία άρχισε στη Νικαράγουα, με τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν πως ο Ντανιέλ Ορτέγκα οδεύει προς τρίτη θητεία στην προεδρία, καθώς διατηρεί ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει της διαδικασίας της 6ης Νοέμβρη.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Ο πρώτος κυκλώνας της περιόδου για την περιοχή του Ατλαντικού είναι ήδη γεγονός, καθώς η τροπική καταιγίδα «Ιρένε» ήδη έχει μετατραπεί σε κυκλώνα και κινείται με 120 χιλιόμετρα την ώρα διαπερνώντας το Πουέρτο Ρίκο με κατεύθυνση τις Βερμούδες και τη Νήσο Ισπανιόλα, όπου αναμένεται να πλήξει κατά κύριο λόγο τη Δομινικανή Δημοκρατία και λιγότερο την Αϊτή.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν χτες πλημμύρες στην πολιτεία Μπάουτσι της βορειοανατολικής Νιγηρίας με αποτέλεσμα να πνιγούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα και να μείνουν άστεγοι πάνω από 1.800 άλλοι.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 70.000 Ινδοί σε τουλάχιστον 15 περιοχές της πολιτείας της Δυτικής Βεγγάζης έμειναν το Σαββατοκύριακο άστεγοι εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Με το βλέμμα στον πλούτο της Μογγολίας

ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ.--

Η ασιατική περιοδεία του αντιπρόεδρου Τζο Μπάιντεν συνεχίστηκε στη Μογγολία, και είναι ο πρώτος Αμερικανός αντιπρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα από το 1944 και ο υψηλότερος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, με εξαίρεση την ολιγόωρη επίσκεψη του πρώην Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, το 2005.

Διήμερη επίσκεψη που καταδεικνύει το ιδιαιτέρως αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, οικονομικές και στρατιωτικές, και έπεται της δημόσιας δέσμευσης του Προέδρου Τσακχία Ελμπεγκντόρτζ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, να δώσει «κεντρικό ρόλο στις αμερικανικές εταιρείες στον γοργά αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της χώρας». Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση της Μογγολίας έδωσε στην αμερικανικό μεταλλουργικό γίγαντα «Peabody Energy» την ανάθεση του έργου ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του ανθρακωρυχείου Ταβάν Τολγκόι στην έρημο Γκόμπι, ενός από τα μεγαλύτερα του κόσμου με αποθέματα 6,4 εκατομμύρια τόνους άνθρακα.

ΡΩΣΙΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Περιοδεία Κιμ στη ρωσική Απω Ανατολή

MOΣΧΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία ξεκίνησε την Κυριακή ο 69χρονος ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ με αφετηρία την περιφέρεια Αμούρ της ρωσικής Απω Ανατολής σε μία προσπάθεια περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων, διαπραγμάτευσης νέων ρωσικών αγωγών και ενεργειακών έργων στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και αναβίωσης των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της ΛΔ Κορέας, φθάνοντας στο Αμούρ, ξεναγήθηκε προχτές σε σύγχρονο υδροηλεκτρικό σταθμό του ποταμού Μπουρέια, όπου εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο λειτουργίας του έργου. Χτες, επρόκειτο να επισκεφθεί το Σκομπορόντινο, που είναι η αφετηρία ενός πετρελαϊκού αγωγού 1.000 χλμ που συνδέει την ανατολική Σιβηρία με την Κίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών αρχών, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας θα συναντηθεί εντός της βδομάδας με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Ουλάν Ουντέ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ