ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συλλαλητήριο στις 3 του Σεπτέμβρη

Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που θρέφει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια

Αγωνιστική πρωτοβουλία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που πυροδοτεί την ελεύθερη ασυδοσία της αγοράς, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, πήρε χτες το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της πρωτεύουσας σε συγκέντρωση την Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και αποτελεί ταυτόχρονα απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να στρέψει την αγανάκτησή τους σε ανώδυνες γι' αυτήν φιέστες, και εντέλει να κάνει τους καταναλωτές συνυπεύθυνους σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Η παρέμβαση αυτή των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών τις προηγούμενες βδομάδες, με αντίστοιχες παραστάσεις στο υπουργείο Εμπορίου, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας σημειώνει: «Μπροστά στις συνεχείς ανατιμήσεις, που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση προσπαθεί υποκριτικά να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους ότι δήθεν παίρνει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία της αγοράς και ο δήθεν "υγιής συναγωνισμός" λειτουργούν υπέρ της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή την πολιτική εφαρμόζει η κυβέρνηση, που είναι πολιτική της ΟΝΕ, της ΕΕ και των βιομηχάνων».

Αυτή η πολιτική, όπως δείχνουν τα ίδια τα επίσημα στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτόξευσε τις τιμές των σούπερ μάρκετ στα τρόφιμα σε αύξηση μέχρι και 33%, ενώ στα απορρυπαντικά μέχρι και 75%. Αντίστοιχα, το ΙΝΚΑ το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατέγραψε αυξήσεις μέχρι και 18% σε 1.450 προϊόντα από τα 1.800 που εξέτασε. Η επίθεση κατά του λαϊκού εισοδήματος από βιομηχάνους και μεγαλέμπορους πάει μαζί με αυτήν που εξαπέλυσε η κυβέρνηση αυξάνοντας τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ), τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10% μεσοσταθμικά, αλλά και τα φάρμακα μέχρι και 50%.

Γι' αυτό, το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας στο κάλεσμά του για τη συγκέντρωση υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να καταδικάσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας, και να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Οτι η διέξοδος απ' αυτή την πολιτική είναι η συσπείρωση και η ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του μόνου πόλου που μπορεί να αντισταθεί και να ανατρέψει αυτή την πολιτική».

Τέλος, το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας να δηλώσουν συμμετοχή στα σωματεία τους και για το μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 7 του Σεπτέμβρη, όπου οι ταξικές δυνάμεις των εργατών, της αγροτιάς, οι οργανώσεις της αγωνιζόμενης νεολαίας, θα προβάλουν τη συνολική τους αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική διεκδικώντας τα δικά τους αιτήματα.


«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ακρίβεια και κερδοσκοπία σημαίνουν αύξηση κερδών για το κεφάλαιο

Την ανάγκη τα φτωχά λαϊκά στρώματα να δώσουν το δικό τους μήνυμα στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις ανατιμήσεις των προϊόντων, επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Στο έλεος της ασυδοσίας του κεφαλαίου έχει παραδώσει η κυβερνητική πολιτική το λαϊκό εισόδημα, το οποίο καθημερινά δέχεται την επιδρομή του κύματος ακρίβειας και κερδοσκοπίας. Η κυβερνητική πολιτική, στο όνομα της ΟΝΕ, ένα και μοναδικό στόχο έχει: την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Ετσι, συνεχίζει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», «την ίδια στιγμή που οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένα σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εξαγγέλλει και νέα εισοδηματική πολιτική λιτότητας με πρόσχημα την "πάταξη" του πληθωρισμού».

Αποτέλεσμα των παραπάνω, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, είναι «τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μονίμως θύματα της κυβερνητικής πολιτικής που γεννά την ακρίβεια και τις υπερτιμολογήσεις, να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν το δικαίωμα στην Υγεία και την Παιδεία».

Και συνεχίζει: «Συνεχώς σηκώνουν τα βάρη της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της αντιλαϊκής πολιτικής των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στο χώρο της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που φορτώνουν το λαό με πρόσθετα δημοτικά τέλη, που με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των δήμων, μετατρέπουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ακριβό εμπόρευμα».

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτή την κατάσταση «η κυβέρνηση ανήσυχη από τη λαϊκή αγανάκτηση, κοροϊδεύει το λαό τη "δύναμη του καταναλωτή" με σκοπό να υπονομεύσει την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της».

«Οι εργαζόμενοι», επισημαίνει παραπέρα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», «έχουν χρέος να υπερασπίσουν το εισόδημά τους και τα δικαιώματά τους, απορρίπτοντας με τον αγώνα και με την ψήφο τους την αντιλαϊκή πολιτική απ' όποιο κόμμα και αν προέρχεται».

Και καταλήγει, καλώντας «στις 13 του Οκτώβρη να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ψηφίζοντας ταξικά για Νομάρχες και Δημάρχους αγωνιστές που θα βρεθούν από την επομένη των εκλογών στο πλάι του λαού, στον αγώνα για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ