ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποκλείει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέκλεισε εκ προοιμίου οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «έχει απόλυτο δίκαιο στο Κυπριακό και δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες και ότι αν προβεί σε παραχωρήσεις στην Κύπρο, θα αυξηθούν οι πιέσεις». Ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος μιλούσε σε συνέλευση συνδικαλιστικής οργάνωσης της Τουρκίας που πραγματοποιείται στα κατεχόμενα, είπε ότι «η κυριαρχία και η οντότητα» του ψευδοκράτους «δεν είναι διαπραγματεύσιμα». Κατά τον κατοχικό ηγέτη «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να πει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν δεν ενταχθώ και εγώ δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην Ενωση και η Κύπρος».

Πρόσθεσε ότι κατά την περίοδο αυτή λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, «ακούονται από την Αγκυρα κάποιες σκόρπιες φωνές για το Κυπριακό».

Κάλεσε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι «με την ένταξη θα γεμίσουν οι τσέπες τους με δολάρια να αναλογιστούν όχι μόνο το τι θα πάρουν αλλά και το τι θα δώσουν».

Ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε σε κάποιο άτομο, που ανήκει στο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο όμως δεν κατονόμασε, που όπως είπε διαδίδει ότι ο ίδιος απέκρυψε από τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία συγκεκριμένα ανοίγματα της Ελληνικής πλευράς.

Κατά το Ραούφ Ντενκτάς, το άτομο αυτό εξασφάλισε τις σημειώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όπως και εκείνες της ελληνοκυπριακής πλευράς και του ειδικού συμβούλου του ΓΓ Αλβάρο ντε Σότο και συγκρίνοντάς τες δηλώνει ότι «πολλά ανοίγματα των Ελληνοκυπρίων ο Ντενκτάς τα αποκρύβει από τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία». Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα στοιχεία που αποκρύβει ο Ραούφ Ντενκτάς είναι η θέση του Προέδρου Κληρίδη, όπως υπάρχει ισχυρισμός, ότι και μετά τη λύση μπορεί να μείνει στην Κύπρο αριθμός τουρκικών στρατευμάτων.

Εξ άλλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Ανατολή» ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε την ανοιχτή αντίθεσή του στην υποβολή σχεδίων ή εγγράφων από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Στη συνάντηση, είπε, θα γίνει εκτίμηση της όλης κατάστασης. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν περιμένει υποβολή σχεδίου λύσης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν του υποβληθεί έγγραφο αυτό θα το συζητήσει με την ψευδοβουλή και μετά θα απαντήσει.

Ανέφερε ότι για τη λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν η μία την ανάγκη της άλλης και θα πρέπει και οι δυο να επιθυμούν το νέο σχήμα.

«Πώς όμως» ρώτησε, «η Ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει την ανάγκη μας όταν της λένε ότι άσχετα με την επίτευξη ή μη της συμφωνίας, θα την εντάξουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση»;

Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα είχαν την ανάγκη της τουρκοκυπριακής πλευράς «αν τους έλεγαν ότι πρέπει να τους εντάξουν στην ΕΕ ως Κύπρος στο σύνολό της».

Επικρίνουν τον Ντενκτάς

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επέκρινε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι «ροκανίζει το χρόνο στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό».

Είπε ότι ο Ντενκτάς δεν οδηγείται πουθενά, όταν προσπαθεί εκ των προτέρων να επιβάλει εμπάργκο στις απόψεις του γγ των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με τη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ταλάτ επέκρινε, επίσης, το Ντενκτάς ότι «προβάλλει ανύπαρκτους φόβους, που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί δεν επιθυμεί την ένταξη».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «οι φόβοι αυτοί θα είναι υπαρκτοί, αν η ένταξη γίνει πριν από την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Ο κ. Ταλάτ επισήμανε ότι τα περιθώρια για την τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν στενέψει πολύ και εξέφρασε την άποψη ότι, αν η ελληνική κυπριακή πλευρά ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το τίμημα θα καταβάλουν οι Τουρκοκύπριοι και ο τουρκικός λαός.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξεί για την πορεία ένταξης της Κύπρου

Και προετοιμάζει την «ασφάλεια» της Συνόδου Κορυφής του 2003

Ομαλά προχωρά η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ όπως ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ασχολήθηκε και με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την πορεία του Κυπριακού προβλήματος, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και με την προετοιμασία της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Ο Χ. Πρωτόπαππας ανέφερε πως οι εκλογές στην Τουρκία αποτελούν μια ευνοϊκή εξέλιξη, διότι έδειξαν στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι σε αδυναμία να χειριστεί το Κυπριακό και άρα η αναβολή της ένταξης δεν εμφανίζεται τώρα λογική. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η Τουρκία προκειμένου να πετύχει τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, δε θα διστάσει να δημιουργήσει προβλήματα και ως εκ τούτου η περίοδος προς τα τέλη του Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση θα πορευτεί με στόχο να καταδείξει πως ορθά υπεραμυνόταν της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, μιας και εκτιμά πως χάριν της ένταξης δημιουργήθηκαν στη γείτονα προϋποθέσεις εσωτερικής ειρήνης και περιορισμού του στρατού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, συμπλήρωσε πως τον Οκτώβρη (16/10) θα υπάρξει πιθανότατα η θετική έκθεση της επιτροπής και η ελληνική κυβέρνηση θα αφιερώσει δυνάμεις ώστε να πιέσει και να προλάβει αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως διανύεται φάση εντατικών διαπραγματεύσεων και ενημέρωσε ότι στις 6/9 θα υπάρξει συζήτηση Κληρίδη - Ανάν στο Παρίσι και αμέσως μετά ο Γ. Κληρίδης θα επισκεφτεί την Αθήνα. Παρ' όλο που, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση δε γνωρίζει αν θα υπάρξουν προτάσεις από πλευράς ΟΗΕ, έσπευσε να δηλώσει ότι σε περίπτωση που υπάρξουν, είναι πιθανό να μην ανταποκρίνονται σε επιθυμητό βαθμό στις ελληνικές απόψεις.

Σχετικά με το θέμα του ευρωστρατού ανέφερε ότι βρίσκεται λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, σε κατάσταση ύφεσης, πλην όμως παραμένει υπαρκτό και δεν αποκλείεται αμέσως μετά το καλοκαίρι ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες πιέζοντας για να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επιχείρηση Amber-Fox στα Σκόπια.

Τέλος, για την προεδρία της ΕΕ, πέραν της προετοιμασίας και του επικοινωνιακού χειρισμού της, η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη το 2003, δίνοντας βάρος στο θέμα της ασφάλειας. Προφανώς θα δούμε στη Θεσσαλονίκη εικόνες Γένοβας, δηλαδή στρατοκρατούμενης πόλης. Ο Χ. Πρωτόπαππας δήλωσε ακόμη πως η Σύνοδος θα γίνει στη Θεσσαλονίκη αλλά εξετάζεται η μετάθεση του χώρου, μιας και το «υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΕΕ έχουν αναφέρει ότι ο χώρος της έκθεσης δεν προσφέρεται».

Εκθεση Μπους για Κυπριακό

Τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για υποστήριξη της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών προς εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο για την Κύπρο.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε χθες στη Λευκωσία, πέραν της υποστήριξης προς τις συνομιλίες, παραθέτει τα γεγονότα του τελευταίου διμήνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς συνεχίζονται, παρ' όλο που οι δύο ηγέτες απέτυχαν να υλοποιήσουν το δεδηλωμένο στόχο για συνολική διευθέτηση έως τον Ιούνη του 2002. Ο Τζ. Μπους επισημαίνει πως στο διάστημα αυτό, όπως και στο παρελθόν, ο ειδικός συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Ντόναλντ Μπάντλερ, παρείχαν διπλωματική υποστήριξη στη διαδικασία. Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιούνη έως και την 31η Ιούλη 2002.

Ευχές στον Χ. Φλωράκη

Τις ευχές τους για περαστικά στον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, συνεχίζουν να εκφράζουν παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Μεταξύ άλλων επωνύμων σημειώνουμε τον Γ. Σουφλιά, τον Γ. Βαρβιτσιώτη, την Ντ. Μπακογιάννη, τον Κ. Λαλιώτη, τον Λ. Κύρκο, τον Μ. Δρετάκη, τον Δ. Μητροπάνο, τον Μ. Μητσιά και τον Χ. Κλυνν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ