ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΛΥΚΕΙΑ
Αυστηρά κατώτατα όρια για τα τμήματα «προσανατολισμού»

Ανησυχία σε ολιγομελή και δυσπρόσιτα Λύκεια για το αν θα μπορέσουν οι μαθητές να παρακολουθήσουν την κατεύθυνση που επιλέγουν

Σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Παιδείας που ορίζει τα κατώτατα όρια μαθητών που απαιτούνται για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια.

Θυμίζουμε ότι με το σύστημα που ισχύει, οι μαθητές με την εγγραφή τους στη Β' Λυκείου επιλέγουν να παρακολουθήσουν μία από τις δύο ομάδες προσανατολισμού, αυτή των «ανθρωπιστικών σπουδών» ή αυτή των «θετικών σπουδών». Αντίστοιχα και στην αρχή της Γ' Λυκείου, οι μαθητές επιλέγουν μία ανάμεσα σε τρεις ομάδες προσανατολισμού «ανθρωπιστικών σπουδών», «θετικών σπουδών» ή «σπουδών οικονομίας και πληροφορικής».

Σε πρόσφατη υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2182/14-7-2016, ο υπουργός Παιδείας ορίζει αυστηρά κατώτατα όρια για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε σχολική μονάδα και το πόσα τμήματα διαθέτει. Στην πράξη, σε σχολεία με λίγους μαθητές διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος να μη συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός δηλώσεων μαθητών που να επιτρέπουν τη δημιουργία τμήματος προσανατολισμού σε μία από τις δυο ομάδες προσανατολισμού στη Β' Λυκείου ή σε μία από τις τρεις ομάδες της Γ' Λυκείου. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι μπορεί να υπάρξουν μαθητές που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομάδα προσανατολισμού που επιλέγουν ή, ακόμα χειρότερα, να υπάρξουν μαθητές που θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν άλλη ομάδα προσανατολισμού από αυτή που θα επέλεγαν κανονικά.

Βέβαια, στην υπουργική απόφαση υπάρχει η πρόβλεψη ότι «σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας (...) μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών, μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης, υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων». Με άλλα λόγια, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις των δυσπρόσιτων σχολείων, μπαίνει η προϋπόθεση να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί που να μπορούν να καλύψουν τα μαθήματα, όταν είναι γνωστό στους πάντες ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων, ειδικά σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, λειτουργούν με αναπληρωτές.

Αντίστοιχα όρια θέτει η υπουργική απόφαση και για τη δημιουργία τμημάτων για τα μαθήματα επιλογής του Λυκείου, ορίζοντας μάλιστα ότι «σε περίπτωση αδυναμίας λειτουργίας τμήματος σε μάθημα επιλογής, οι μαθητές εντάσσονται υποχρεωτικά σε τμήμα μαθήματος επιλογής που έχει δημιουργηθεί ή είναι δυνατόν να δημιουργηθεί στο σχολείο».

Τα προβλήματα που δημιουργούνται με την υπουργική απόφαση αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για «αυτόματο κόφτη» τμημάτων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής και καλεί γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν: Κατάργηση των ΦΕΚ 2182 και 1589. 20 μαθητές το πολύ ανά τμήμα και 10 το πολύ για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια. Να αρθεί ο «αυτόματος κόφτης» τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και επιλογών. Να μην υπάρξει σχολείο στο οποίο δεν θα λειτουργήσει κάποια ομάδα προσανατολισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών. Καμία συγχώνευση - κατάργηση τμήματος ή σχολείου. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά τις επόμενες μέρες

Αναδεικνύοντας τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας και δένοντάς τες με τον αγώνα στο σήμερα αλλά και πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες, οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζουν το καλοκαιρινό τους ταξίδι, με κεντρικό του σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)».

Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Στο Κερατσίνι, σήμερα Σάββατο, στις 9 μ.μ., στο εργοστάσιο Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51), διοργανώνεται κοκτέιλ πάρτι, με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κινηματογραφικών προβολών που διοργάνωσε εκεί η Οργάνωση του Πειραιά.

Η Τομεακή Οργάνωση Καρδίτσας της ΚΝΕ διοργανώνει, σήμερα Σάββατο, ιστορικό περίπατο στη Βρύση Ιτάμου, το Διάσελο και την πρώτη κορυφή, ακολουθώντας τα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ. Η αναχώρηση γίνεται στις 8 π.μ., από τα Γραφεία του ΚΚΕ (Διάκου και Πλαστήρα).

Στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας, σήμερα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5.

Στη Σκακιέρα Αμαλιάδας, σήμερα Σάββατο, εκδήλωση με ομιλία από την Χριστίνα Κορδονούρη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, θεατρικό από ομάδα της ΚΝΕ και συναυλία.

Στην Πάτρα, στην πλατεία Παναχαϊκής στην Αγυιά, σήμερα Σάββατο, εκδήλωση με λαϊκό γλέντι, επίδειξη από τοπικές πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες. Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Στο Βαθύ Ιθάκης, σήμερα Σάββατο, γίνεται εκδήλωση με ιστορικό μουσικό αφιέρωμα από ομάδα μαθητών στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, ομιλία από τον Σπύρο Καμπίτση, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, έκθεση για τον ΔΣΕ, αθλητικές δραστηριότητες και βιβλιοπωλείο.

Στον Αγ. Κήρυκο Ζακύνθου, αύριο Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, θεατρικό από ομάδα της ΚΝΕ και λαϊκό γλέντι.

Στη Λευκάδα, αύριο Κυριακή, θα γίνει εκδήλωση στην Εξάνθεια.

Σε Ικαρία και Κρήτη

Τη Δευτέρα 25 Ιούλη γίνεται εκδήλωση στον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας με θέμα «Το Προσφυγικό χτες και σήμερα, παράλληλες διαδρομές, ίδιες αιτίες. Αναφορά στην τοπική εμπειρία». Θα υπάρχουν έκθεση αρχειακού υλικού, βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, ενώ θα γίνονται και προβολές.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ τιμά τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της μάχης του Βουτά, αλλά και τους εξόριστους κομμουνιστές της Γαύδου. Συγκεκριμένα, διοργανώνει φεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιόχωρα, την Τρίτη 26 Ιούλη, που θα περιλαμβάνει: Ιστορικό περίπατο στα σημεία της μάχης του Βουτά στις 6 μ.μ., αποκάλυψη μνημείου στον Βουτά στις 7 μ.μ. και φεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιόχωρα στις 9 μ.μ.

Ακόμα, το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ διοργανώνει διήμερη εκδρομή στη Γαύδο στις 29 - 31 Ιούλη. Αναχωρήσεις θα γίνουν από Παλαιόχωρα την Τετάρτη 27/7 και Σφακιά την Παρασκευή 29/7. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6976677919.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης την Πέμπτη 28 Ιούλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής συνδιοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης την Πέμπτη 28 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα, έξω από την ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης).

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρεται:

«Τιμάμε την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Στις 28 Ιούλη συμπληρώνονται 36 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, φοιτήτριας της Παντείου, μέλους της ΚΝΕ, από την εργοδοσία της ΕΤΜΑ, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο.

Σήμερα που το ένα δικαίωμα μετά το άλλο γκρεμίζεται, σήμερα που η κακοπληρωμένη δουλειά αλλά και η ανεργία μαστίζει τους νέους, σήμερα που μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος για μια γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή μας. Εμπνεόμαστε από παλικαρίσια παραδείγματα αγωνιστών όπως της Σωτηρίας, την τιμάμε με τον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην πολιτική που, όπως και τότε έτσι και σήμερα, χτίζει αμύθητα πλούτη και χλιδή για τους λίγους, πατώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολλών.

Το σύγχρονο δίδαγμα είναι ότι τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται μέσα από τη συλλογική οργανωμένη πάλη ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων - ΕΕ που υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε κοινό αγώνα εργάτες, φοιτητές, μαθητές με όλο το λαό. Συνεχίζουμε στα βήματα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, παλεύουμε για τη ζωή μας, για το μέλλον μας, μπαίνουμε στο μάτι αυτών που σήμερα θέλουν το λαό στη γωνία να κλαίει τη μοίρα του».

Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές από την ΚΝΕ

Ομορφα καλοκαιρινά βράδια προσφέρουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ που διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια δωρεάν θερινά σινεμά με κινηματογραφικές προβολές ποιοτικών ταινιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΒ Εξαρχείων της ΚΝΕ, τις Τετάρτες 27 Ιούλη και 3 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., προβάλλει ταινίες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36).

Ακόμα, με επιτυχία συνεχίζονται και οι προβολές ταινιών που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο. Οι προβολές σε όλες τις πόλεις ξεκινούν στις 9 μ.μ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Στην Καλαμάτα, στην πλατεία Μαυρομιχάλη, τις μέρες: Δευτέρα 25 Ιούλη, Πέμπτη 28 Ιούλη, Πέμπτη 4 Αυγούστου και Τετάρτη 10 Αυγούστου.

Στην Τρίπολη, στη Σκακιέρα, τις μέρες: Δευτέρα 25 Ιούλη, Τετάρτη 27 Ιούλη και Δευτέρα 1 Αυγούστου.

Στη Σπάρτη, στις νέες εργατικές εστίες, τις μέρες: Τρίτη 26 Ιούλη και Τρίτη 2 Αυγούστου.

Στην Κόρινθο, στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Δημαρχείου, τις μέρες: Παρασκευή 29 Ιούλη, Παρασκευή 5 Αυγούστου και Τετάρτη 10 Αυγούστου.

Στο Ναύπλιο, στο Θεατράκι του ΟΣΕ, τις μέρες: Παρασκευή 29 Ιούλη, Τρίτη 2 Αυγούστου και Κυριακή 7 Αυγούστου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ