ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δικομματικό θέατρο

Στο απόγειό της έφθασε χθες η δικομματική σύγκρουση των υπαιτίων για τις αντιλαϊκές εξελίξεις στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, με την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στο 2ο Τμήμα Διακοπών της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην επιλογή διευθυντών και οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης. Ενάντια στο νομοθέτημα τάχθηκε το ΚΚΕ.

Από το ...πουθενά

Σαν να μην έχει ...καμιά σχέση με τις πολιτικές προώθησης των πολιτικών της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας, του αντιδημοκρατικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και της προώθησης «ημετέρων» στο Δημόσιο, εμφανίστηκε χθες, στο βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ για «κομματικοποίηση του κράτους», τονίζοντας ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «προωθείτε την κατάλυση της ιεραρχικής δομής», επισημαίνοντας πως «βρήκατε λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναστατώσετε τη Δημόσια Διοίκηση». Παράλληλα, άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «απραξία» και «αναξιοπιστία» στο θέμα των συμβασιούχων, καθώς και ότι έχει θέσει «υπό επιτήρηση την ελληνική οικονομία». Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «θέλετε να αφήσετε άθικτο το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ», ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «άκρως κομματικοποιημένη Δημόσια Διοίκηση, που πλήττεται από κρούσματα διαφθοράς», η οποία την οδήγησε και σε εκλογική ήττα.

Αλλαξαν οι ...ρόλοι

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, σημείωσε πως «οι καταγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όμοιες με εκείνες που έκανε η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση», αφού, όπως είπε, «έχουμε εναλλαγή ρόλων σε ένα κακόγουστο θέατρο, που επί χρόνια σκηνοθετεί και παίζει ο δικομματισμός με στόχο να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική του». Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να υλοποιεί τη δική σας πολιτική» και πως «είναι καρπός της δικής σας πολιτικής». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι το νομοθέτημα «έρχεται από την κυβέρνηση με ένα μοναδικό στόχο και σκοπό. Μέσα από τις αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις - κλειδιά, τη δημιουργία του δικού της μηχανισμού», επισημαίνοντας πως «δείχνει πόσο η ΝΔ σέβεται τις δικές της διακηρύξεις περί αξιοκρατίας», αφού, «αξιοποιώντας το καθεστώς της ημετεροκρατίας, προωθεί τα δικά της παιδιά». Οσον αφορά στην αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, που επικαλέστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ο Σταύρος Σκοπελίτης είπε πως «ούτε η κατάργηση της βάσης της βαθμολογίας μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση, ούτε ο αποκλεισμός νέων υποψηφίων, ούτε ο αποκλεισμός όσων έκαναν λάθη στη συμπλήρωση του δελτίου».

ΟΛΜΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με αιχμή τις διατάξεις του για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης ζήτησε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί ο κλάδος δεν πρόκειται να «νομιμοποιήσει» τους «προσωρινούς» διευθυντές και προϊσταμένους. Κάλεσε, παράλληλα, τους αιρετούς του ΚΥΣΔΕ να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης προσωρινών προϊσταμένων, την οποία χαρακτηρίζει ως «παρωδία».

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της συνέχισης από την κυβέρνηση της ΝΔ του απαράδεκτου καθεστώτος της «ημετεροκρατίας» που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, δε θίχτηκε ούτε από την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ούτε και από τον πρόεδρο και τον γγ της ΔΟΕ, που παραβρέθηκαν χτες στη συνέντευξη, ενώ το ΔΣ της Ομοσπονδίας δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για το ζήτημα. Οπως τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι αντίστοιχες παρατάξεις στις ομοσπονδίες συμφωνούν στις βασικές αντιεκπαιδευτικές επιλογές και μεταφέρουν την αντιπαράθεσή τους σε θέματα, όπως αυτό της επιλογής στελεχών.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών επισήμαναν επίσης χτες την καθυστέρηση των αποσπάσεων, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Αναφέρθηκαν για μια ακόμα φορά στην ανάγκη μαζικών διορισμών και στο ζήτημα των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών και τόνισαν ότι ο κλάδος μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν το Σεπτέμβρη θα τοποθετηθεί και θα αποφασίσει για την αντίδρασή του στην πολιτική της κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ
Καταγγέλλεται εμπλοκή του σε υπόθεση πλαστών τιμολογίων

Ο Μιχάλης Νεονάκης, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, είναι εμπλεκόμενος σε υπόθεση πλαστών τιμολογίων αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, που εξέδιδε εταιρία ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας, Αδάμ Ρεγκούζας. Σύμφωνα με όσα είπε, την παράβαση είχε εντοπίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο υφυπουργός υποστήριξε επίσημα ότι το εν λόγω στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απαλλάχτηκε νομότυπα από τις επιπτώσεις με το άρθρο 42 του νόμου 3220/28-1-2004, σύμφωνα με το οποίο «επιχειρήσεις που προμηθεύτηκαν ανακυκλώσιμα απορρίμματα μέχρι 24-12-2002» και «αποδειχθήκανε πλαστά ή εικονικά ως προς το πρόσωπο του εκδότη, ενώ αφορούσαν στο σύνολό τους πραγματική συναλλαγή, απαλλάσσονται από τα πρόστιμα του κώδικα βιβλίων - στοιχείων και τις υπόλοιπες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη κύρωση». Νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι με την όλη υπόθεση σχετίζονται «στελέχη του ΠΑΣΟΚ», καθώς και συνδικαλιστική οργάνωση που υπάγεται στη ΓΣΕΕ, ενώ με μεταγενέστερες δηλώσεις του υποστήριξε πως ίσως πρόκειται για συγγενικό πρόσωπο του Μιχ. Νεονάκη.

Από την πλευρά του ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ουδεμία σχέση έχει με την εν λόγω εταιρία», ανέφερε ότι έχει «μόνο μακρινή συγγένεια με τον ιδιοκτήτη της», και προκάλεσε τον Αδ. Ρεγκούζα να καταθέσει οποιοδήποτε στοιχείο διαθέτει που τον αφορά, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψή του.

Επίσης, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον υφυπουργό Οικονομίας για «συκοφαντική και σκανδαλολογική επίθεση, εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ». Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «οι μεταγενέστερες δηλώσεις» του ίδιου στα ΜΜΕ «επιβεβαίωσαν την ανευθυνότητα και την ψευδολογία του».

Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ - ΤΖ. ΣΤΡΟ
Σύμπλευση για Κυπριακό, ασφάλεια Αγώνων

Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το Κυπριακό, το Ιράκ και η Μέση Ανατολή ήταν το «μενού» στο γεύμα εργασίας που είχαν χτες στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας. «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει λάβει η Ελλάδα, καθώς και για το επίπεδο συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων και των βρετανικών και ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Π. Μολυβιάτη.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στις δηλώσεις του επισήμανε: «Ενα από τα βασικά θέματα που συζητήσαμε ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Τζακ Στρο εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και η πεποίθησή του, που είναι και δική μου, είναι ότι η συνεργασία αυτή θα αποβεί καρποφόρος και θα έχουμε επιτυχείς και ασφαλείς Αγώνες. Συζητήσαμε φυσικά, συνέχισε ο κ. Μολυβιάτης, το Κυπριακό, τη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Ιράκ». Ειδικά για το Κυπριακό ο Π. Μολυβιάτης ανέφερε ότι «στο θέμα της Κύπρου συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τη Βρετανία για την εξεύρεση λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν, ώστε όλοι οι Κύπριοι, Ελληνες και Τούρκοι να επωφεληθούν τα αγαθά της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ τους και της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα βρεθεί ικανοποιητική λύση στα προβλήματα που υπάρχουν».

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Σήμερα η ρύθμιση

Με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την «περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων» θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για τα πανωτόκια, με καθυστέρηση δύο μηνών από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η ρύθμιση αποτέλεσε αντικείμενο επανειλημμένων κυβερνητικών συσκέψεων, αλλά και επαφών με τους τραπεζίτες, οι οποίοι διεκδικούσαν, και πιθανότητα θα λάβουν «ανταλλάγματα» για να συμφωνήσουν με τις προεκλογικές υποσχέσεις, που είχε δώσει για το ζήτημα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση «διέρρεε» το τελευταίο διάστημα ότι η ρύθμιση θα είναι «ευνοϊκή» για τους αγρότες, γιατί θα προβλέπει «πλαφόν» αποπληρωμής διπλάσιο και όχι τριπλάσιο του αρχικού ποσού του δανείου, όπως στις άλλες περιπτώσεις. Επίσης η νέα ρύθμιση εκτός του ότι παρατείνει το χρόνο αποπληρωμής από τα πέντε στα επτά χρόνια, δίνει επιπλέον περίοδο χάριτος μια διετία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ