ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πιο ισχυρό Συνδικάτο σημαίνει πιο δυνατοί εργάτες απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας

Μπροστά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του σωματείου, συνδικαλιστές μιλούν στον «Ριζοσπάστη»

Στην τελική ευθεία για τις αρχαιρεσίες του βρίσκεται το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31/5, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ οι εκλογές θα γίνουν από τις 10 έως τις 21 Ιούνη.

Για τη σημασία της ενίσχυσης του κλαδικού Συνδικάτου μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός του, Γιάννης Σχοινάς, η αναπληρώτρια γραμματέας, Γεωργία Νικολάου, καθώς και ο Gondal Akram Javed, μετανάστης εργάτης στις επιχειρήσεις «Ζούρα», εκλεγμένος στο επιχειρησιακό σωματείο.

Μόνη διέξοδος για τις εργάτριες και τα παιδιά τους είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αναπληρώτρια γραμματέας του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου

Το Συνδικάτο μας, μπροστά και στις αρχαιρεσίες, έχει βάλει έναν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο στόχο. Την παραπέρα ενίσχυσή του με γυναίκες εργάτριες από τους χώρους δουλειάς. Μας ενδιαφέρει και παλεύουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο περισσότερες γυναίκες εργάτριες μπορούμε, να μιλήσουμε μαζί τους, να αφουγκραστούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα εμπόδια που μπαίνουν σε μια γυναίκα εργάτρια για την οργάνωσή της στο Συνδικάτο.

Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών ο αριθμός των εργατριών είναι μεγάλος, είτε πρόκειται για εργαζόμενες στα γραφεία είτε στην παραγωγή και τη συσκευασία. Σε αρκετούς χώρους δουλειάς αναγκάζονται να σηκώνουν μεγάλα βάρη, να κάνουν μηχανικές κινήσεις για πολλές ώρες, να δουλεύουν νυχτερινή βάρδια, ακανόνιστα ωράρια, σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στα γραφεία υπάρχει καθιστική εργασία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα απαραίτητα διαλείμματα, έντονο άγχος για να βγει η δουλειά και περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς από την εργοδοσία και τους προϊσταμένους της. Ολα αυτά δημιουργούν προβλήματα στον γυναικείο οργανισμό, χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, που συνοδεύονται με το άγχος για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες για το μεγάλωμα και τις σπουδές των παιδιών.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να ζούμε χίλιες φορές καλύτερα. Υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλοι σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό ωράριο. Πολλές βαριές, ανθυγιεινές, ρουτινιάρικες εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Η εφαρμογή της τεχνολογικής καινοτομίας μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση της καταπόνησης του γυναικείου οργανισμού. Η επιστημονική έρευνα έχει σήμερα τη δυνατότητα να συμβάλει στη διερεύνηση και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη μονόπλευρη και εκτελεστική εργασία. Το κράτος μπορεί να έχει υψηλής ποιότητας δομές προστασίας της μητρότητας, δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ.λπ.

Η εργοδοσία ωστόσο πατάει πάνω στη μητρότητα για να κρατάει τις εργάτριες εγκλωβισμένες, με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν είναι λίγες οι φορές που απευθυνόμαστε σε γυναίκες εργάτριες και μας λένε «εγώ έχω παιδιά από πίσω, δεν μπορώ να παλέψω» ή «αν το μάθει η εργοδοσία δεν θα έχω να ταΐσω τα παιδιά μου». Ταυτόχρονα, η εργοδοσία προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τη γυναίκα εργάτρια, διοργανώνοντας φιέστες για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Επιπλέον, με τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν οι μητέρες εργάτριες, δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του Συνδικάτου. Το σωματείο μας προσπαθεί να βρει τρόπους για να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργατριών, ενώ στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να φτιαχτεί Επιτροπή Γυναικών του Συνδικάτου, που θα εστιάσει στα ιδιαίτερα ζητήματά τους.

Το Συνδικάτο καλεί τις εργάτριες να σκεφτούν ότι ο μόνος δρόμος για να ζήσουν καλύτερα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους οι ίδιες και τα παιδιά τους είναι να παλέψουν οργανωμένα και συλλογικά στις γραμμές του ταξικού κινήματος. Η πείρα του Συνδικάτου μπορεί να δώσει ώθηση στην οργάνωση της πάλης τους. Το να δεχόμαστε μοιρολατρικά ό,τι επιτάσσει η κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας, μόνο χειρότερες μέρες θα φέρει για μας και τις οικογένειές μας. Καλούμε τις εργάτριες να δουν πιο καθαρά ότι καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας μπορεί να φέρει μόνο ο αγώνας στο σήμερα, ο αγώνας με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, που θα δίνει μάθημα ζωής και στα παιδιά μας να διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν.

Ο,τι κατάκτηση είχαν ποτέ οι εργάτες κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της. Μάνες, σύζυγοι, απλές γυναίκες πάλεψαν για το δίκιο, για τις ίδιες και τις οικογένειές τους, για τα παιδιά όλου του κόσμου, έσπασαν τείχη και αναστολές. Τους έδινε δύναμη η οργάνωση, η συλλογικότητα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που όταν οι εργαζόμενοι άντρες και γυναίκες κατάλαβαν τη δύναμή τους και οργανώθηκαν, δεν βρέθηκε τίποτα να τους σταματήσει, καμία κυβέρνηση, κανένας εργοδότης, κανένας μηχανισμός. Αυτό καλούμε και σήμερα τις εργάτριες να κάνουν. Να κρίνουν τι είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να βελτιώσει τις ζωές τους και να αντιμετωπίσουν μαζί με το Συνδικάτο την επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Οι μετανάστες εργάτες του κλάδου δίνουν δύναμη στη δύναμή τους

GONDAL AKRAM JAVED, μετανάστης εργάτης στις επιχειρήσεις «Ζούρα»

Από την πρόσφατη σύσκεψη του Συνδικάτου με μετανάστες εργάτες στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα
Από την πρόσφατη σύσκεψη του Συνδικάτου με μετανάστες εργάτες στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα
Σημαντική υπόθεση για εμάς, τους μετανάστες εργάτες του κλάδου, ήταν η επίμονη προσπάθεια που έκανε το Συνδικάτο ώστε να οργανώσει συναδέλφους εργάτες γης μετανάστες.

Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, όπως απλήρωτη εργασία, μη καταβολή ενσήμων, Δώρων και αδειών, με επιθέσεις τρομοκρατίας των εργοδοτών, των ναζιστών της ΧΑ κ.ά., οι μετανάστες εργάτες βρήκαμε στο κλαδικό Συνδικάτο το στήριγμά μας.

Μετανάστες που αντιλαμβανόμασταν την ανάγκη οργανωμένης και ενιαίας πάλης απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, βοηθήσαμε το κλαδικό Συνδικάτο να υπερνικήσει και τα εμπόδια επικοινωνίας λόγω διαφορετικής γλώσσας. Μαζί με τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου μπήκαμε σε σπίτια συναδέλφων μας μεταναστών, πήγαμε στα χωράφια και μέσα στους χώρους δουλειάς, στα θερμοκήπια, για να τους επισκεφτούμε, να τους γνωρίσουμε, να αποκτήσουμε επαφές. Βοηθήσαμε να βγουν ανακοινώσεις του Συνδικάτου στις γλώσσες καταγωγής των συναδέλφων μεταναστών, μαζί με την ανάδειξη των προβλημάτων και των αιτιών τους, προτάξαμε μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις. Ταυτόχρονα, το κλαδικό Συνδικάτο προχώρησε σε παρεμβάσεις στους εργοδότες για διάφορα προβλήματα.

Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα, πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι μετανάστες εμπιστεύτηκαν το Συνδικάτο, άρχισαν να νιώθουν στην πράξη τη σημασία ενίσχυσής του, της κοινής πάλης μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους μας. Εκατοντάδες μετανάστες συμπλήρωσαν αιτήσεις εγγραφής στο Συνδικάτο στον Μαραθώνα, στο Κάτω Σούλι, στο Κορωπί, στα Μέγαρα, στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι. Στις περασμένες εκλογές του Συνδικάτου, το Μάη του 2017, ψήφισαν περίπου 800 εργάτες γης με καταγωγή κυρίως από Πακιστάν και Ινδία.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν εκλεγεί από τους μετανάστες εργάτες γης επιτροπές του Συνδικάτου σε μια σειρά περιοχές. Την Παρασκευή 29/5 θα γίνει συνέλευση στην περιοχή των Μεγάρων με μετανάστες που δουλεύουν σε φυτώρια, εκκολαπτήρια και πτηνοτροφεία. Η συνέλευση θα καταλήξει στην εκλογή Επιτροπής Μεταναστών του Συνδικάτου στην περιοχή. Αντίστοιχη πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής έχει προγραμματιστεί και με τους μετανάστες εργάτες γης στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα.

Να ενισχύσουμε όλοι το Συνδικάτο μας με την αγωνιστική ψήφο και με τη δράση μας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργάτες του κλάδου να ενισχύσουν το Συνδικάτο με την αγωνιστική τους ψήφο, αλλά και με τη δράση τους, ώστε να δώσουμε ώθηση στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών είναι από τους μεγαλύτερους κλάδους σε μερίδιο και αριθμό εργαζομένων στη μεταποίηση. Από αυτήν την άποψη είναι σημαντικός στην υπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος, αλλά και σημαντικός συνολικότερα στην οργάνωση της οικονομίας. Στον κλάδο το μεγαλύτερο μερίδιο μοιράζονται πολυεθνικές εταιρείες και Ελληνες βιομήχανοι, όπως «Coca - Cola», «Nestle», «Froneri», AMSTEL - «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Παυλίδης», ΓΙΩΤΗΣ, «Ολυμπος», ΝΙΚΑΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ, PEPSICO, TASTY, ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ κ.λπ.

Αυτήν την περίοδο, το κεντρικό σύνθημα του ταξικού κινήματος δίνει τον τόνο: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!». Πληρώσαμε την καπιταλιστική κρίση με τους χιλιάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων. Πληρώσαμε και την ανάπτυξή τους τα δυο τελευταία χρόνια, με τους μισθούς - ψίχουλα και τις «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν στον κλάδο. Το τελευταίο διάστημα, η πανδημία επιτάχυνε την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης, την οποία ήδη βιώνουμε. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία προσπαθούν να την «βαφτίσουν» αλλιώς, όπως κάθε καπιταλιστική κρίση, να κρύψουν ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι στο DNA του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ομως, οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει το κάλεσμά τους «όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη». Ηδη σε χώρους δουλειάς του κλάδου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων, σε εκ περιτροπής εργασία, δουλεύουν με τηλεργασία από το σπίτι, τους έχουν πάρει τις κανονικές μέρες άδειας, έχουν γίνει απολύσεις.

Η πείρα και των τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι όσο οι εργαζόμενοι περιμένουν λύσεις από την εναλλαγή των κυβερνήσεων ή αναζητούν ατομικές λύσεις και είναι μακριά από τα συνδικάτα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Μόνο η συλλογική, η οργανωμένη πάλη, η αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών σε κατεύθυνση ρήξης με τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ενα πιο ισχυρό Συνδικάτο μετά τις εκλογές σημαίνει πιο δυνατοί εργάτες, πιο οργανωμένοι να αντεπιτεθούν στα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας. Σημαίνει ότι θα μπορέσουμε από καλύτερη θέση να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις των βιομηχάνων για φθηνό εργατικό δυναμικό που θα το χρησιμοποιούν όποτε και όσο θέλουν. Σημαίνει ότι θα έχει μπει ένα λιθαράκι στη συνολική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αλλαγή συσχετισμών υπέρ των εργατών. Σημαίνει ότι περισσότεροι εργάτες θα αναθαρρήσουν και θα μπουν στον αγώνα διεκδίκησης της ζωής που τους αξίζει. Σημαίνει ότι θα στείλουμε ένα μήνυμα στους βιομήχανους ότι στα σχέδιά τους θα βρίσκουν απέναντι τους εργάτες, το Συνδικάτο τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ