Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μόνη διέξοδος για τις εργάτριες και τα παιδιά τους είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αναπληρώτρια γραμματέας του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου

Το Συνδικάτο μας, μπροστά και στις αρχαιρεσίες, έχει βάλει έναν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο στόχο. Την παραπέρα ενίσχυσή του με γυναίκες εργάτριες από τους χώρους δουλειάς. Μας ενδιαφέρει και παλεύουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο περισσότερες γυναίκες εργάτριες μπορούμε, να μιλήσουμε μαζί τους, να αφουγκραστούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα εμπόδια που μπαίνουν σε μια γυναίκα εργάτρια για την οργάνωσή της στο Συνδικάτο.

Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών ο αριθμός των εργατριών είναι μεγάλος, είτε πρόκειται για εργαζόμενες στα γραφεία είτε στην παραγωγή και τη συσκευασία. Σε αρκετούς χώρους δουλειάς αναγκάζονται να σηκώνουν μεγάλα βάρη, να κάνουν μηχανικές κινήσεις για πολλές ώρες, να δουλεύουν νυχτερινή βάρδια, ακανόνιστα ωράρια, σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στα γραφεία υπάρχει καθιστική εργασία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα απαραίτητα διαλείμματα, έντονο άγχος για να βγει η δουλειά και περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς από την εργοδοσία και τους προϊσταμένους της. Ολα αυτά δημιουργούν προβλήματα στον γυναικείο οργανισμό, χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, που συνοδεύονται με το άγχος για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες για το μεγάλωμα και τις σπουδές των παιδιών.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να ζούμε χίλιες φορές καλύτερα. Υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλοι σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό ωράριο. Πολλές βαριές, ανθυγιεινές, ρουτινιάρικες εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Η εφαρμογή της τεχνολογικής καινοτομίας μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση της καταπόνησης του γυναικείου οργανισμού. Η επιστημονική έρευνα έχει σήμερα τη δυνατότητα να συμβάλει στη διερεύνηση και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη μονόπλευρη και εκτελεστική εργασία. Το κράτος μπορεί να έχει υψηλής ποιότητας δομές προστασίας της μητρότητας, δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ.λπ.

Η εργοδοσία ωστόσο πατάει πάνω στη μητρότητα για να κρατάει τις εργάτριες εγκλωβισμένες, με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν είναι λίγες οι φορές που απευθυνόμαστε σε γυναίκες εργάτριες και μας λένε «εγώ έχω παιδιά από πίσω, δεν μπορώ να παλέψω» ή «αν το μάθει η εργοδοσία δεν θα έχω να ταΐσω τα παιδιά μου». Ταυτόχρονα, η εργοδοσία προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τη γυναίκα εργάτρια, διοργανώνοντας φιέστες για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Επιπλέον, με τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν οι μητέρες εργάτριες, δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του Συνδικάτου. Το σωματείο μας προσπαθεί να βρει τρόπους για να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργατριών, ενώ στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να φτιαχτεί Επιτροπή Γυναικών του Συνδικάτου, που θα εστιάσει στα ιδιαίτερα ζητήματά τους.

Το Συνδικάτο καλεί τις εργάτριες να σκεφτούν ότι ο μόνος δρόμος για να ζήσουν καλύτερα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους οι ίδιες και τα παιδιά τους είναι να παλέψουν οργανωμένα και συλλογικά στις γραμμές του ταξικού κινήματος. Η πείρα του Συνδικάτου μπορεί να δώσει ώθηση στην οργάνωση της πάλης τους. Το να δεχόμαστε μοιρολατρικά ό,τι επιτάσσει η κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας, μόνο χειρότερες μέρες θα φέρει για μας και τις οικογένειές μας. Καλούμε τις εργάτριες να δουν πιο καθαρά ότι καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας μπορεί να φέρει μόνο ο αγώνας στο σήμερα, ο αγώνας με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, που θα δίνει μάθημα ζωής και στα παιδιά μας να διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν.

Ο,τι κατάκτηση είχαν ποτέ οι εργάτες κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της. Μάνες, σύζυγοι, απλές γυναίκες πάλεψαν για το δίκιο, για τις ίδιες και τις οικογένειές τους, για τα παιδιά όλου του κόσμου, έσπασαν τείχη και αναστολές. Τους έδινε δύναμη η οργάνωση, η συλλογικότητα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που όταν οι εργαζόμενοι άντρες και γυναίκες κατάλαβαν τη δύναμή τους και οργανώθηκαν, δεν βρέθηκε τίποτα να τους σταματήσει, καμία κυβέρνηση, κανένας εργοδότης, κανένας μηχανισμός. Αυτό καλούμε και σήμερα τις εργάτριες να κάνουν. Να κρίνουν τι είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να βελτιώσει τις ζωές τους και να αντιμετωπίσουν μαζί με το Συνδικάτο την επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ