ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 2004
Σελ. /32
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η απελευθέρωσή τους

Motion Team

Το πρόβλημα με τα μεταλλαγμένα αγγίζει τη βάση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, την κυριαρχία της αγοράς, τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Κινείται με βάση το νόμο του κέρδους και δε διστάζει να θυσιάζει ακόμη και την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής για να υπηρετήσει τους στόχους του.

Οι πολυεθνικές, η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πραγματικά κίνητρα με το πρόσχημα της επίλυσης του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος. Η ΕΕ, που καθυστερημένα σε σχέση με τις ΗΠΑ, υιοθέτησε τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) στη γεωργία και στα τρόφιμα, εκτός από το επισιτιστικό πρόβλημα, επικαλέστηκε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής γεωργίας και τη διατήρηση του μεριδίου της στη διεθνή αγορά τροφίμων, που απειλούνται από τη μεταλλαγμένη και πιο ανταγωνιστική γεωργία των ΗΠΑ. Οι δικαιολογίες αυτές αποδείχνουν τους πραγματικούς λόγους της χρησιμοποίησης των ΓΤΟ, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ, που είναι το κέρδος και η κυριαρχία στην αγορά των τροφίμων.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο που έχει ασφυκτικά αγκαλιάσει και την επιστήμη, μπορεί να υπάρξει άλλη προοπτική, ικανή να αλλάξει την κατάσταση σε όφελος των λαών; Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση είναι αισιόδοξη. Υιοθετήθηκε από όλους, όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ - επιστήμονες, συνδικαλιστές, εκπροσώπους φορέων, απλούς πολίτες - που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και είχε ως θέμα τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Και η απάντηση αυτή συναρτάται με την απόφαση του ίδιου του λαού και των φορέων των συνδικαλιστικών, επιστημονικών, κοινωνικών, κλπ., να αντισταθεί και να αποτρέψει τη νέα επίθεση, μέχρι να ανατρέψει συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα.


Motion Team


Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου συμφωνούν

Η έως τώρα καθυστέρηση στην επέλαση των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι και αποτέλεσμα της αντίστασης των λαών. Αντίσταση που η ΕΕ προσπαθεί να την παρακάμψει με τον εμπλουτισμό του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση στους λαούς ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την καλλιέργεια και χρησιμοποίηση ΓΤΟ. Την προσπάθεια της ΕΕ να επιχρυσώσει το χάπι, τη στήριξαν κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών στη χώρα μας, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που υπερψήφισαν ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των ΓΤΟ. Και την υποβοήθησε και ο ΣΥΝ που διατείνεται ότι τον διακρίνει ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία.

«Μόνο το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη χρησιμοποίηση των ΓΤΟ στη γεωργία και στα τρόφιμα και αποκάλυψε τα πραγματικά κίνητρα των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκπροσώπων», είπε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Εξάλλου, σημείωσε, πως είναι μύθος το πρόσχημα της δήθεν επίλυσης του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος που επικαλούνται οι πολυεθνικές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τώρα η ΕΕ, αφού τα ίδια τα στοιχεία τους αποδεικνύουν πως χρόνο με το χρόνο αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που πεθαίνουν από ασιτία. Και την ίδια στιγμή είναι αδιαμφισβήτητη η δυνατότητα της συμβατικής γεωργίας να παράγει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα».

Και κάλεσε το λαό να απαντήσει ο ίδιος «γιατί τελικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΣΥΝ ψήφισαν υπέρ; Δεν ήξεραν; Ο λαός πρέπει να τοποθετηθεί πολιτικά και με τον αγώνα του και με την ψήφο του. Αν η αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή δεν εκφραστεί ενισχυμένα και σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο, τότε δε θα έχει την ίδια δύναμη για αύριο. Ο καθένας καλείται να αποφασίσει θαρραλέα και να κάνει μια υπέρβαση, να εκφραστεί σε ψήφο η αγανάκτηση. Να τους φοβίσουμε λοιπόν και με την ψήφο και με τον αγώνα μέχρι να καταφέρουν οι λαοί να ανατρέψουν αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνουμε σε όλο τον πλανήτη», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης.

«Ολα δείχνουν ότι οι πολυεθνικές κέρδισαν τον πόλεμο για την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων προϊόντων στην ΕΕ. Μπορεί να έχασαν χρόνο, αλλά με τη βοήθεια των ΗΠΑ επέβαλαν τελικά την είσοδο των προϊόντων αυτών στην κοινοτική αγορά», ανέφερε ο Κώστας Δρούτσας, πρόεδρος του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Υπολογίζεται ότι λόγω του μορατόριουμ που ίσχυε μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά για εισαγωγές γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, οι αμερικανικές εταιρίες χάνουν κάθε χρόνο 300 εκατ. δολάρια από εν δυνάμει εξαγωγές. Οι Αμερικανοί κρατούν τα σκήπτρα στις καλλιέργειες μεταλλαγμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 75% της ετήσιας παραγωγής σόγιας στις ΗΠΑ και το 71% του βαμβακιού είναι γενετικά τροποποιημένα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ήδη εξετάζεται από κοινοτική επιτροπή η πρώτη αίτηση για την κυκλοφορία μεταλλαγμένου προϊόντος, την οποία υπέβαλε ελβετική εταιρία», είπε.

Αποκαλυπτικός για το πλαίσιο της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα ήταν και ο Γιάννης Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Το πλαίσιο για τη συνύπαρξη μεταλλαγμένων με συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες, είναι ψευδεπίγραφο, επειδή στην πράξη δεν μπορεί να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη. Αν υπάρξει, σε σύντομο χρονικό διάστημα το όριο του 0,9% που έχει μπει για την επισήμανση των τροφίμων που προέρχονται από ΓΤΟ εξ αντικειμένου θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, σαν αποτέλεσμα της επιμόλυνσης. Δηλαδή το πλαίσιο αυτό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την de facto επιβολή των μεταλλαγμένων. Με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχει μηδενική ανοχή επιμόλυνσης ούτε στο πολλαπλασιαστικό υλικό, τουλάχιστον όσον αφορά τις εγκεκριμένες γενετικές τροποποιήσεις, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα δε θα υπάρχουν "καθαρές" καλλιέργειες και τρόφιμα. Τα όρια θα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι του σημείου να σταματήσει η επισήμανση επειδή όλα θα είναι επιμολυσμένα και μεταλλαγμένα».


Απειλή για την παγκόσμια υγεία

Τα πραγματικά κίνητρα της χρησιμοποίησης των μεταλλαγμένων στη γεωργία είναι το μεγάλο άμεσο κέρδος των πολυεθνικών, η κυριαρχία τους στην αγορά των τροφίμων και η εξάρτηση ολόκληρων λαών και χωρών από τις πολυεθνικές μιας και η τεχνολογία των Γ.Τ.Ο. αποτελεί αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη πνευματική τους ιδιοκτησία. Ομως η πρακτική εφαρμογή αυτής της δυνατότητας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

«Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία και για τον καταναλωτή. Φοβούμαι ότι δεν υπάρχει χρόνος αναμονής να δούμε τα αποτελέσματα. Ενας πολύ μεγάλος επιστήμονας έχει πει ότι τα μεταλλαγμένα είναι το διατροφικό Τσέρνομπιλ», ανέφερε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Και ενισχύοντας τα παραπάνω σημείωσε: «Τρεις μορφές δράσεις έχουν επιλέξει οι μεγάλες δυνάμεις για να αναπτυχθούν οικονομικά: την ενέργεια, τη φαρμακευτική και τα τρόφιμα. Δεν είναι τυχαίο πως όσοι εγκαταλείπουν τους θώκους του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ πηγαίνουν σύμβουλοι σε αυτού του είδους τις εταιρίες».

Ο Νίκος Σκούρας, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, σημείωσε πως «το βιολογικό σύστημα είναι μοναδικό, γιατί: Εχει το δικό του αυτοέλεγχο και αυτομεταβολισμό, έχει τη διαιώνιση. Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως το καθιστούν και πολύπλοκο. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε το μέλλον όσον αφορά τα Γεννητικά Τροποποιημένα». Ξεκαθάρισε επίσης πως το πρόβλημα δεν είναι θέμα πείνας, δεν είναι θέμα επιστήμης, αλλά κυρίως το ποιος διαχειρίζεται τη γνώση και πώς την εφαρμόζει. Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχεις ένα μαχαίρι και κόβεις ψωμί, έχεις ένα μαχαίρι και σφάζεις μια ζωή. Ας προσέξουμε».

«Είμαστε κατά της εισόδου των μεταλλαγμένων στη χώρα μας και καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την εισαγωγή και διάθεση ΓΤ τροφίμων και ζωοτροφών, καθώς και την καλλιέργεια ΓΤ φυτών. Θα συμμετάσχουμε και θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες μαζικών φορέων ενάντια στη διάδοση ΓΤΟ», σημείωσε ο Δημήτρης Πενταράκης, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ. Και αναφερόμενος στο πρόσφατο συμβάν στη Δράμα και σε άλλους νομούς, σημείωσε πως βάζει επιτάπητος δύο κρίσιμα ζητήματα: «Την πληρότητα και την όλη διαδικασία των ελέγχων στο εισαγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό, την αποζημίωση των θιγομένων αγροτών από την εταιρία που ευθύνεται. Είναι ένα θέμα στο οποίο η ΕΕ απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί με τους κανονισμούς της».

Ο Σωκράτης Βασιλάκος, μέλος της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Μεταλλαγμένων, θύμισε πως οι πολυεθνικές εταιρίες δεν αποδεικνύουν ότι οι ΓΤΟ δεν είναι ακίνδυνοι, αντίθετα καλούν τους φορείς που αντιδρούν να τεκμηριώσουν την επικινδυνότητά τους. Και κατέληξε σημειώνοντας πως ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για τους Γ.Τ.Ο. άνοιξε διάπλατα την πόρτα για είσοδό τους. «Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε διαχείριση της κρίσης και του προβλήματος που σε λίγα χρόνια θα πάρει τραγικές διαστάσεις. Γι' αυτό καλούμε τώρα σε αγώνα, όλους και παντού» είπε. Σε ενεργοποίηση και συντονισμένη δράση κάλεσε εξάλλου και ο Απόστολος Βουραξανίδης, εκπρόσωπος του Οικολογικού Συλλόγου Φυσικής Υγιεινής.


Αντίσταση στις πολυεθνικές

«Τσιμπούσι» με φαγοπότι μη μεταλλαγμένων προϊόντων έστησαν οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων τροφών, έξω από το χώρο που διεξάχθηκε η ημερίδα του ΚΚΕ
«Τσιμπούσι» με φαγοπότι μη μεταλλαγμένων προϊόντων έστησαν οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων τροφών, έξω από το χώρο που διεξάχθηκε η ημερίδα του ΚΚΕ
Ο εργαζόμενος λαός, η αγροτιά, σε συντονισμό με όλους τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος και τους επιστήμονες, πρέπει να αντισταθούν στην επέλαση των μεταλλαγμένων και στις πολυεθνικές τους, που με τη βούλα και της ΕΕ θα πλημμυρίσουν τις αγορές και τα σπίτια μας. Μαζί να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος υπεράσπισης του λαϊκού δικαιώματος στην ασφαλή διατροφή, στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Αυτό το μήνυμα-κάλεσμα απηύθυναν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη διάρκεια της εκδήλωσης. Με τις παρεμβάσεις τους ενίσχυσαν την ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα και άλλοι παραβρισκόμενοι που πήραν το λόγο. Οπως ο Γιάννης Στεφανίδης, αγρότης από τη Δράμα, που εν αγνοία του καθώς και εκατοντάδες άλλοι έσπειραν τα χωράφια τους με επιμολυσμένο σπόρο καλαμποκιού τον οποίο αγόρασαν από την PIONEER και τώρα ξεπατώνουν τα φυτά για να ξανασπείρουν. Στη διάρκεια της συζήτησης έθεσε το θέμα της εξάρτησης της χώρας (80%) σε πολλαπλασιαστικό υλικό για τις ανάγκες της γεωργίας. Και θύμισε πως χρόνια τώρα έχει ξεκινήσει στη χώρα μας η διάλυση των φορέων που παρήγαν πολλαπλασιαστικό υλικό, προκειμένου να πλουτίζουν ευρωαμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες.

Ο Κώστας Λάρας, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου «Δέλτα Αξιού», αναρωτήθηκε πώς γίνεται το εισαγόμενο μοσχάρι να έρχεται φθηνό στην Ελλάδα. Και ο ίδιος απάντησε: «13 μηνών μοσχάρι της Ευρώπης ζυγίζει 450 κιλά γιατί τρώει ορμόνες και μεταλλαγμένες ζωοτροφές. 13 μηνών μοσχάρι του Δέλτα Αξιού ζυγίζει 84 κιλά γιατί τρώει το χορτάρι. Θέλετε όμως να σας πω τι παθαίνουν τα δικά μας τα μοσχάρια; Ψοφάνε μέσα στο Δέλτα Αξιού γιατί δε μας τα αγοράζει κανείς», είπε, καταδεικνύοντας άλλη μια πλευρά της πολιτικής αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς.

«Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τις πολυεθνικές στον αγροτικό τομέα, που χρόνια τώρα κερδοσκοπούν - με τις πλάτες και των δήθεν φιλοαγροτικών κυβερνήσεων και στη χώρα μας - σε βάρος μας με τα πανάκριβα και ανεξέλεγκτα αυξανόμενα σε τιμές εφόδια (φυτοφάρμακα, αγροτικά μηχανήματα, λιπάσματα, κλπ.). Ούτε και τώρα δεχόμαστε να γίνουμε "πειραματόζωα" εξυπηρετώντας με τον καθημερινό μας μόχθο τα υπερκέρδη κάποιας BAYER, κάποιας MONSANTO, κάποιας SYNGENTA, κλπ.», σημείωσε ο Αλέκος Ουγγρίνος, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας.

Και πρόσθεσε: «Στόχος ξεκάθαρος του μικρομεσαίου Ελληνα αγρότη είναι η παραγωγή καθαρών αγροτικών προϊόντων, που με ασφάλεια θα τα βάζει στο τραπέζι του ο καταναλωτής. Και θα είμαστε πρωτοπόροι σε όποια κίνηση αναδειχτεί ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Θέλουμε να καλλιεργούμε με εγγυημένους καθαρούς σπόρους, θέλουμε να ταΐζουμε τα ζώα μας με καθαρές ζωοτροφές. Δε θέλουμε και θ' αντιπαλέψουμε την εξάρτηση από τα πολυεθνικά μονοπώλια τόσο στην αγορά σπόρων, όσο και μετέπειτα των φυτοπροστατευτικών μέσων».

«Οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θεωρούμε τη διατροφή και την υγεία των εργαζομένων και του λαού μας τη σημαντικότερη, την πρώτη προτεραιότητα στην πάλη, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών μας», ξεκαθάρισε ο Θεόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ. Και πρόβαλε τις διεκδικήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος τονίζοντας: «Απαιτούμε η χώρα μας να είναι ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα, να απαγορεύσει η κυβέρνηση με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που να επιβάλλει σαφή μέτρα κατά της εισαγωγής, της εμπορίας, της διάθεσης και της χρήσης των μεταλλαγμένων.

Ζητάμε τη συμπαράσταση κάθε επιστήμονα, κάθε προοδευτικού ανθρώπου, ώστε να σταθεί δίπλα, μαζί μας, όρθιος στο πλευρό του λαού και να συμβάλει στην ενημέρωσή του για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα».


ΣΕΛ.  2  -  3


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ