ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013
Να διαδοθεί το απεργιακό μήνυμα σε κάθε τόπο δουλειάς

Οι εργάτες είχαν κατακτήσεις όποτε σήκωναν κεφάλι, τονίστηκε σε γενική συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά την Κυριακή

Από τη συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά
Από τη συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά
Απόφαση για απεργία την Πρωτομαγιά πήραν την Κυριακή το απόγευμα οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά στη γενική συνέλευση του κλαδικού τους Σωματείου που έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Στα οργανωτικά μέτρα που καθόρισαν για την προετοιμασία της απεργίας, με συσκέψεις και περιοδείες στα καταστήματα, έμφαση έδωσαν στη δράση που πρέπει να αναπτύξει ο καθένας εκεί που δουλεύει.

«Δεν μπορείς να πηγαίνεις συνέχεια με το φόβο. Αν πήγαιναν όλοι με το φόβο δε θα ξέραμε τι πάει να πει ούτε 8ωρο, ούτε τίποτα. Πάντα δύσκολες ήταν οι εποχές για τους εργάτες, όποτε όμως σήκωσαν κεφάλι κάτι κατάφεραν» ανέφερε ένας εργαζόμενος από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Οι εμποροϋπάλληλοι ενέκριναν την εισήγηση της διοίκησης που παρουσίασε ο πρόεδρος του Σωματείου, Ν. Τζώρτζης, και το διεκδικητικό πλαίσιο. «Η τύχη μας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας συμμετοχή, την αντοχή μας και τη μαζικότητα των αγώνων που δίνουμε και θα δώσουμε. 127 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγου, δεν μας αξίζει η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία».

Συνεχίζονται οι ετοιμασίες

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία την 1η Μάη πήραν: οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Το σωματείο των εργαζομένων σε ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ. Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Ζακύνθου.

Στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΤΑΕΟΑΕΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ.

«Δεν είναι αργία, είναι απεργία» τονίζει στην ανακοίνωσή του για την Πρωτομαγιά ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) και καλεί κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: «Κανείς να μην πάει για δουλειά, κανείς να μην πάει στα μαγαζιά όλοι να δώσουμε το "παρών" και να δώσουμε κουράγιο στο διπλανό μας ότι θα παλέψουμε και ειδικά την Τετάρτη 1η Μάη θα τιμήσουμε τους νεκρούς της εργατιάς, αλλά και θα πάρουμε τη σκυτάλη του αγώνα ΕΜΕΙΣ».

Στο δρόμο κι οι αυτοαπασχολούμενοι

«Η 1η Μάη είναι ημέρα απεργίας, μνήμης και τιμής, για τους εργαζόμενους, όπως καθιερώθηκε με αγώνες και θυσίες, αυτών των ίδιων των εργαζόμενων όλου του κόσμου από την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο μέχρι σήμερα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών & Εμπόρων Δήμου Αθήνας, καλώντας στην πλ. Συντάγματος στις 10.30 το πρωί της Πρωτομαγιάς και σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας στην πλ. Κάνιγγος.

Προσθέτει ότι η μεταφορά της Πρωτομαγιάτικης αργίας για την Τρίτη του Πάσχα, από την τρικομματική κυβέρνηση δεν πρόκειται να βοηθήσει τα μαγαζιά, καθώς τη μεγάλη εβδομάδα, «εδώ και κάποια χρόνια τώρα η εμπορική δραστηριότητα, είναι σχεδόν νεκρή έως και νεκρή»...

Δράσεις συνδικάτων

Για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης τα συνδικάτα ξετυλίγουν πολύμορφη δράση:

-- Σήμερα Τρίτη 23 Απρίλη:

  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, προχωρά, στις 7.30 μ.μ., σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εργατικό κίνημα - γραμμή ενσωμάτωσης ή ανατροπής - η πείρα της Αργεντινής», στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.
  • Η «Δημοκρατική Ενότητα» Λιμανιών, πραγματοποιεί σύσκεψη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ στο Αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Πέτρου Ράλλη, κάνει σύσκεψη στις 10 π.μ.
  • Η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ στο Αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Ρέντη, κάνει σύσκεψη στις 10 π.μ.

-- Αύριο Τετάρτη 24 Απρίλη:

  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο αφιερωμένη στην εργατική νεολαία.
  • Το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, προχωρά σε Γενική Συνέλευση.
  • Η Γραμματεία Επαγγελματιών Οδηγών του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε δίωρες στάσεις εργασίας στα εργοτάξια Ρέμα Εσχατιάς (7 - 9 π.μ.) και διαπλάτυνσης της οδού Σπάτα - Λούτσα (10 π.μ. - 12 μ.), για την προετοιμασία της απεργίας.

-- Αλλες εκδηλώσεις:

  • Στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΔΑ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ κλπ.), με απόφαση του κλαδικού σωματείου, παραμονές της απεργίας της 1ης Μάη θα γίνουν στάσεις εργασίας στο πλαίσιο των οποίων θα γίνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Εργατική Πρωτομαγιά.
  • Το Σωματείο Εμπορικών - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων σε Επιχειρήσεις Προσφοράς Υπηρεσιών Ν. Φλώρινας πραγματοποιεί σύσκεψη για την Πρωτομαγιά.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πανελλαδική απεργία στα καράβια την 1η Μάη

Την 1η Μάη δε θα γυρίσει προπέλα. Οι ναυτεργάτες τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αξίζει και κουρελιάζοντας για μια ακόμα φορά το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, κατεβαίνουν στους ντόκους και ενώνουν τα αγωνιστικά τους βήματα με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, για να δώσουν τη μάχη της 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Την 24ωρη απεργία την 1η Μάη, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, θέτοντας, σε μυστική ψηφοφορία τη σχετική πρόταση που κατέθεσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων). Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής (8 υπέρ, 6 κατά και λευκό) έκανε δεκτή την πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Με την απεργιακή αναμέτρηση της 1ης Μάη, οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, για να μη μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους στα καράβια, όπως επιδιώκουν κυβέρνηση και εφοπλιστές με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή. Νομοσχέδιο που ενσωματώνει την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαζί με τους ναυτεργάτες και οι νησιώτες, οι επιβάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, καθώς εξαρθρώνει το ακτοπλοϊκό δίκτυο, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καταργεί την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, ιδιωτικοποιεί όλο το λιμενικό δίκτυο της χώρας.

Η ΠΝΟ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την απόφαση της Εκτελεστικής σημειώνει ότι η απεργία της 1η Μάη «εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Περί ανασυγκρότησης του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις» και «σηματοδοτεί τη συνέχιση με εντονότερους ρυθμούς των απεργιακών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Στη μάχη της προετοιμασίας της Πρωτομαγιάτικης απεργίας μπαίνουν κι οι Λαϊκές Επιτροπές που στην Αττική οργανώνουν εκδηλώσεις σε:

Αγιοι Ανάργυροι, αύριο Τετάρτη 24/4 στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Περιστέρι, Πέμπτη 25/4 στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως, μπροστά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Αιγάλεω, Πέμπτη 25/4 στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Χαϊδάρι, Πέμπτη 25/4 στις 7.30 μ.μ., στο Παλατάκι.

Ιλιον, Παρασκευή 26/4 στις 7.30 μ.μ, στην κεντρική πλατεία.

3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας, Σάββατο 27/4, στις 10.30 π.μ., πικετοφορία στο Μετρό Σεπολίων.

Ανω Λιόσια, Κυριακή 28/4 στις 7 μ.μ, στην πλατεία Δημαρχείου.

Καλλιθέα, Κυριακή 28/4, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση - συναυλία στην πλατεία Δαβάκη με αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

Πετρούπολη, Δευτέρα 29/4 στις 7.30 μ.μ, στην πλατεία «Ηρώ».

5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, Τρίτη 30/4, στις 6.30 μ.μ., πικετοφορία στην πλατεία Αμερικής.

Σε άλλες πόλεις:

Εύοσμος - Κορδελιό, από σήμερα Τρίτη 23/4 καθημερινές εξορμήσεις και παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές των γειτονιών.

Ξάνθη, Τετάρτη 24/4 στις 11 π.μ., συλλαλητήριο για προνοιακά επιδόματα στην πλατεία Ελευθερίας.

Περιοδεία στο ΓΝ Πατησίων

Σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων θα μιλήσει την Πέμπτη 25/4, στις 11.30 π.μ., ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκδήλωση για την ανεργία και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα: «Ανεργία, ποιος βάζει λουκέτο στα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τα μικρομάγαζα; - Οι θέσεις του ΚΚΕ», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25/4, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Α. Κυπριανού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, σήμερα Τρίτη, στις 2.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ