ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2013
Σελ. /32
Να το πάρουμε απόφαση

Τα κοράκια που έχουν πέσει πάνω στην εργατική τάξη για να τσακίσουν κάθε της δικαίωμα, είναι τα ίδια που αξιοποιούν την κρίση του δικού τους συστήματος για να βγουν ενισχυμένα απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Είναι οι καπιταλιστές όπως κι αν ονομάζονται: Επενδυτές στη γη, κεφαλαιούχοι στη βιομηχανία, ομάδες παραγωγών στη γεωργία.

***

Εχουν μαζί τους το κράτος τους, τις κυβερνήσεις τους, τα κόμματά τους. Και ο εμπαιγμός καλά κρατεί:

- Πήγαν, λέει, τα κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας, στη Μανωλάδα, να βάλουν τάξη. Κι από τους 6.000 εργάτες που δουλεύοντας ανασφάλιστοι για ένα κομμάτι ψωμί, παράγουν έναν πλούτο 95 εκατομμυρίων ευρώ στη σοδειά, τα κρατικά όργανα βρήκαν 17 αδήλωτους. Αυτό που άφησαν πίσω τους οι επισκέψεις της Οικονομικής Αστυνομίας είναι ακόμα πιο τρομοκρατημένοι εργάτες, που πέρα απ' το βούρδουλα του αφεντικού έχουν να αντιμετωπίσουν και την απειλή της απέλασης.

- Συσκέψεις επί συσκέψεων οργανώνουν τα διάφορα όργανα της τοπικής κρατικής διοίκησης στην περιοχή για το «προϊόν», λένε, που κινδυνεύει η φήμη του. Κρύβουν ότι αυτό για το οποίο φροντίζουν είναι το καλό όνομα 7 καπιταλιστικών επιχειρήσεων που λύνουν και δένουν και οι οποίες όπως εκμεταλλεύονται τους εργάτες, έτσι εκβιάζουν και τους μικρούς αγρότες που η παραγωγή τους από το σπόρο ως τη διάθεση του προϊόντος εξαρτάται από τις εφτά αδερφές του τραστ της φράουλας, που βγήκαν στον τοπικό Τύπο να εκφράσουν την ευχή να μην ξανασυμβούν «παρόμοια άσχημα περιστατικά».

Το δούλεμα πάει σύννεφο.

***

Οι εργάτες ζητάνε δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Οι άνεργοι έχουν ανάγκη άμεσης προστασίας.

Οι καπιταλιστές επιβάλλουν τσακισμένα μεροκάματα και επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τους ανέργους σαν μπαμπούλα για όσους έχουν ακόμα μεροκάματο. Από κοντά οι αναλυτές στον αστικό Τύπο αναλαμβάνουν να προβάλουν αυτήν ή την άλλη διαχειριστική πρόταση ως λύση εκτόνωσης, που στο αποτέλεσμά της, όμως, αφήνει και πάλι τους άνεργους χωρίς δουλειά, τους εργάτες με όλο και λιγότερα δικαιώματα.

***

Οπως κάθε ψέμα έχει κοντά ποδάρια έτσι και στην ιστορία με τις «συντάξεις μαϊμού», που η κυβέρνηση έκανε σημαία για να τσακίσει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ήρθε η ώρα να καταγραφεί το πραγματικό γεγονός: Κάποιοι ελάχιστοι γέροντες δεν έχουν καταθέσει είτε τον αριθμό μητρώου ασφάλισης ή τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Δείχνοντας αυτούς ως «μαϊμούδες» η κυβέρνηση έχει επιβάλει σε κοντά 4,5 εκατομμύρια συνταξιούχους μείωση συντάξεων, μείωση παροχών Υγείας και Πρόνοιας.

Το πραγματικό πρόβλημα αργά ή γρήγορα βγαίνει στον αφρό. Κι αυτό είναι η μία μετά την άλλη οι εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, και από κοντά η εισφοροδιαφυγή. Είναι η ανασφάλιστη εργασία που ευνοείται από την κυβέρνηση. Είναι η αρπαγή των αποθεματικών. Είναι το γκρέμισμα των Ταμείων.

***

Πρωτομαγιά μπροστά: Το ΠΑΜΕ σημειώνει: Δεν υπάρχει βήμα πίσω από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και όλες, με κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.

Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση. Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

Κανένας νέος εργάτης να μη δουλεύει για ψίχουλα, κανένας εργαζόμενος σπουδαστής με βάση την πρακτική του να μη δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί.

Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων ανεργίας, της τζάμπα εργασίας στις επιχειρήσεις, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα με ημερομηνία λήξης.

Να δυναμώσει το πλέγμα προστασίας της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, της εργαζόμενης γυναίκας.

Να αγωνιστούμε για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.

Να υπερασπιστούμε τα ταξικά μας αδέλφια, να δυναμώσει η κοινή οργάνωση και πάλη Ελλήνων και μεταναστών κατά της βαρβαρότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων, ενάντια στο ρατσισμό και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του πολέμου.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει: Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρές ή μεγάλες νίκες αν δε στρέψουν οι εργαζόμενοι τα όπλα τους απέναντι σε αυτούς που σήμερα μας εξαθλιώνουν, κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, είναι οι κερδισμένοι της κρίσης και των μέτρων, μας απειλούν και μας εκβιάζουν με την πείνα για να σκύψουμε το κεφάλι, να ζούμε γονατιστοί.


ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ: «Μεγάλες αποδόσεις κοντά στο 10% "βλέπουν" στην ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων και κτιρίων γραφείων πολλά ξένα funds και κυρίως εταιρείες των ΗΠΑ (...) Οι 4 από τους 9 συνολικά υποψήφιους μνηστήρες στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα από τις ΗΠΑ, γνωστές ως Real Estate Investment Trusts (REITs)» (στα ΝΕΑ).

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ: «Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς, βεβαιώθηκε παράβαση σχετικά με μη καταχώριση επτά εργαζομένων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (...) Οι ίδιες παραβάσεις βεβαιώθηκαν και από τους ελέγχους σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όπου διαπιστώθηκε πως δεν είχαν καταχωριστεί στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού 10 εργαζόμενοι» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ: «Θορυβημένοι περισσότερο από το διεθνές μποϊκοτάζ και τη δυσφήμιση και λιγότερο από τα ματωμένα κορμιά των 29 εργατών, δήλωσαν ότι οι ίδιοι θέλουν να τηρούν τους νόμους και μάλιστα ζητάνε να δοθούν στους εργάτες τους άδειες παραμονής και εργασίας για να πληρώνεται το εργόσημο και ό,τι άλλο χρειάζεται» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ: «Τι να κάνουμε; Σε έκτακτες καταστάσεις, έκτακτα μέτρα (...) Υπάρχει σχέδιο: Με 1 δισ. ευρώ, να δημιουργηθούν 300.000 θέσεις επί 5 μήνες, σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών, σε δίκτυα αλληλεγγύης και σχολεία. Οσοι ενταχθούν, θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας το επόμενο 5μηνο. Ετσι, θα ανακουφισθούν 300.000 οικογένειες επί ένα 10μηνο. Τα ποσά μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τον στόχο (...) Το σχέδιο συζητήθηκε από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων (...) Θα έπρεπε να ήταν σε λειτουργία. Η υλοποίησή του κόλλησε. Πού; Στο υπουργείο - δήθεν - Εργασίας! (...) Διά της αδρανείας, διευκολύνει την περαιτέρω μείωση του "εργατικού κόστους"» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «Από τις 4.387.270 συντάξεις που χορηγούνται σήμερα ένα μόνο ποσοστό της τάξης του 1,52% δεν έχει ΑΜΚΑ (δηλαδή 66.859 συντάξεις) και μόλις το 1,69% των συντάξεων δεν έχουν ΑΦΜ (δηλαδή 74.069 συντάξεις)» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ στην πρωτοπορία της ταξικής πάλης

REALNEWS: Ολο το σχέδιο για απολύσεις - εξπρές

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με σφραγίδα της τρόικας το φορολογικό νομοσχέδιο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δόσεις για όλους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς ανατροπή της επετηρίδας και μείωση του φόρου καυσίμων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δηλώνονται όλα τα εισοδήματα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Δημεύουν καταθέσεις

Η ΑΥΓΗ: Σκοτώνει συντάξεις και «ασημικά» ο Σαμαράς

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Βροχή ρουσφετιών από τον «πράσινο» ΟΑΕΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δωρεάν ένσημα 2,5 ετών

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: 10ήμερο θρίλερ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σήμα αισιοδοξίας

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αλλάζει ο Τειρεσίας

Η ΕΛΛΑΔΑ: Μη βλασφημείτε τη θεία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κυνήγι του κέρδους

«Η επίθεση στη Μανωλάδα έδειξε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η προστασία του κέρδους: αυτή ήταν που "όπλισε" το χέρι όσων πυροβόλησαν τους εργάτες γης. Ηταν μέρος της επίθεσης που δέχεται συνολικά η εργατική τάξη, ολοζώντανη απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως φραγμός για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργατών ως «κόστος» που πρέπει να μειώνεται, με κάθε τρόπο. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας. Κι ας κάνει η κυβέρνηση, τα αστικά πολιτικά, τα αστικά ΜΜΕ ότι πέφτουν "από τα σύννεφα", πως δε γνωρίζουν τίποτα για το "φόνο" (...) Η επίθεση στους εργάτες γης ήρθε να αναδείξει ότι για τους καπιταλιστές οι εργάτες δεν έχουν καμιά αξία. Αυτό αναδεικνύουν και οι ίδιες οι συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν οι εργάτες γης στη Μανωλάδα. Στα δικά τους κορμιά θησαυρίζουν οι μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς που παρουσιάζονται σαν πρότυπο από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές».

Η εξαθλίωση των εργατών

«(...) Οπως έχει αποκαλύψει επανειλημμένα και ο "Ρ" με τα ρεπορτάζ του, οι εργάτες δουλεύουν ακόμα και με την απειλή όπλων, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, με εξευτελιστικά μεροκάματα (...) Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων (...) Οι χώροι στους οποίους διαμένουν δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα (...) Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα δεν υπάρχουν. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο (...) από το ίδιο νερό, πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά 20άδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες και πληρώνουν μέρος του μεροκάματου» (από το ρεπορτάζ του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ