ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το γαλλικό τρικ

Πρόωρες εκλογές θα γίνουν στη Γαλλία στα τέλη Μάη. Ο Πρόεδρος Ζ. Σιράκ και η συντηρητική κυβέρνηση Ζιπέ ζητούν την ψήφο των Γάλλων για την εφαρμογή ενός σαρωτικού προγράμματος λιτότητας, κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, κατάργησης των εργασιακών κατακτήσεων, και όλα αυτά για να μπορέσει η Γαλλία να πάρει μέρος στο επόμενο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Σε δεινή θέση βρέθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είναι υποχρεωμένο να κινηθεί στο "μονόδρομο" που προτείνουν οι συντηρητικοί. Μπροστά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο της συντριπτικής ήττας, ο πρόεδρος του κόμματος Λ. Ζοσπέν κατέφυγε σε ένα τρικ. Είπε ότι αν κερδίσει τις εκλογές δε θα εφαρμόσει το ένα από τα τέσσερα κριτήρια σύγκλισης που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτό δηλαδή που ορίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να είναι μικρότερο του 3%. Φυσικά, ακόμα και αν γίνει αυτό, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους Γάλλους εργαζόμενους, αφού οι υπόλοιποι δείκτες θα παραμείνουν και οι υπόλοιπες πολιτικές θα ισχύσουν.

Υπολογίζει έτσι ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εκμεταλλευτεί την έντονη δυσαρέσκεια των Γάλλων κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που εκφράστηκε με ποσοστό 49% στο δημοψήφισμα, πριν από λίγα χρόνια. Ομως, ακόμα και αυτό το τέχνασμα πρέπει να αποδοθεί στην πίεση που ασκούν οι μεγάλοι και μαχητικοί αγώνες των εργαζομένων στη Γαλλία, που στρέφονται ευθέως κατά της πολιτικής του Μάαστριχτ. Βέβαια, το μέγεθος της υποκρισίας αποδεικνύεται από το ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι από τους αρχιτέκτονες του Μάαστριχτ, αφού τόσο ο πρώην Πρόεδρος Φρ. Μιτεράν, όσο και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Ντελόρ, έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στη Συνθήκη. Και ακόμη, όταν οιΣοσιαλιστές ήταν στην κυβέρνηση εφάρμοσαν μια πολιτική το ίδιο, αν όχι περισσότερο, σκληρή απ' αυτή που προτείνουν οι συντηρητικοί.

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι η δήλωση του Λ. Ζοσπέν πανηγυρίστηκε στη χώρα μας, από την "Αυγή", περισσότερο απ' ό,τι στη Γαλλία και το φιλικό προς τους Σοσιαλιστές γαλλικό Τύπο. Η εξήγηση είναι απλή. Η "Αυγή" και ο ΣΥΝ πίστεψαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να αναθερμάνουν την πρότασή τους ότι, δήθεν, το Μάαστριχτ μπορεί να γίνει "καλύτερο" και "φιλεργατικό". Για να συνεχίσουν έτσι και την "κεντροαριστερή" τους προσέγγιση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρούν να σπείρουν μια ακόμη αυταπάτη στους Ελληνες εργαζόμενους, που έχουν ήδη γευτεί τις συνέπειες του Μάαστριχτ και πρόκειται να υποστούν τα ακόμη χειρότερα, αν τελικά αποδώσει ο "κοινωνικός διάλογος" που και ο ΣΥΝ υποστηρίζει.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ενωμένο αγώνα για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, κατά των συνεπειών από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα όμως, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται. Διεκδικώντας εδώ και τώρα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να πει ο ελληνικός λαός τη γνώμη του για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η Αλ. Παπαρήγα στην ΕΤ-1 σήμερα το απόγευμα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, τον "κοινωνικό διάλογο" και τα "19 σημεία" της κυβερνητικής πολιτικής, θα μεταδώσει σήμερα το απόγευμα στις 5.40 η ΕΤ-1.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Παγκρήτια αντιβασική κινητοποίηση

Την Κυριακή 18 Μάη με συμβολικό αποκλεισμό της βάσης της Σούδας και συλλαλητήριο στα Χανιά

Ο αγώνας κατά των ξένων βάσεων στην πρώτη γραμμή του φιλειρηνικού κινήματος στην Κρήτη. Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι Επιτροπές Ειρήνης Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασηθίου αποφασίστηκε για τις 18 Μάη η διοργάνωση παγκρήτιας κινητοποίησης που θα περιλαμβάνει συμβολικό αποκλεισμό της βάσης της Σούδας και συλλαλητήριο στα Χανιά.

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης καλούν το λαό της Κρήτης να πάρει μέρος σε αυτή την κινητοποίηση, "να μη δεχτεί παραπέρα οι τύχες του να καθορίζονται στα επιτελεία του αμερικανικού Πενταγώνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων θερμοκέφαλων υποτακτικών του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού".

Με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης καταγγέλλουν την επέμβαση στην Αλβανία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, διατυπώνουν τις ανησυχίες τους για τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου. Επίσης, εκφράζονται οι ανησυχίες τους για την αναβάθμιση των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Κρήτη, τις προσπάθειες να μετατραπεί το νησί σε ορμητήριο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ και καταγγέλλεται η μετατροπή του αεροδρομίου Καστελλίου Ηρακλείου σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Οικονομική εξόρμηση της "Δημοκρατικής Μέριμνας"

Το ΔΣ της "Δημοκρατικής Μέριμνας", με την ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα, απευθύνει έκκληση, για οικονομική βοήθεια, στον ελληνικό λαό. Στα είκοσι δύο χρόνια που λειτουργεί, η ""Δημοκρατική Μέριμνα" στέκεται στο πλευρό των θυμάτων πολιτικών διώξεων, ανάμεσα στα οποία είναι κυρίως αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα, παρέχοντάς τους ηθική και υλική βοήθεια με μικρά χρηματικά βοηθήματα, φάρμακα και ιατρική βοήθεια.

Οι πόροι της αντλούνται από συνδρομές των μελών της, προσφορές μελών και φίλων κι από διάφορες εκδηλώσεις, που κατά καιρούς οργανώνει. Για την ενίσχυση των οικονομικών της, οργανώνει και φέτος την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση του Πάσχα. Ελπίζει ότι θα κάνουμε - όπως χρόνια τώρα, άλλωστε - το καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους, που, δίνοντας τα πάντα για την πατρίδα και τη δημοκρατία, υποφέρουν σήμερα αβοήθητοι από την πολιτεία. Σημείωση: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας, Ακαδημίας 78, τηλέφωνο: 3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ